9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Okonjima en Waterberg

Hoogtepunten

Okonjima en Waterberg Plateau Park

Hooglanden ten zuiden van Etosha

Het gros van de reizigers bezoekt Etosha als de belangrijkste attractie van centraal noordelijk Namibië. Echter, de hooglanden ten zuiden van Etosha kennen ook bijzondere en gevarieerde locaties die absoluut een bezoek waard zijn. Op deze pagina worden deze verschillende hoogtepunten en activiteiten beschreven.

Okonjima & AfriCat

Vanuit Okonjima opereert de AfriCat stichting. Dit is het bekendste hoogtepunt in de omgeving en voor menig reiziger een reden om Namibië te bezoeken! De AfriCat stichting is waarschijnlijk de meest bekende non-profit organisatie van Namibië. AfriCat is toegewijd aan de conservering van grotere carnivoren, waarvan de cheeta en luipaard het meest prominent zijn. De focus van AfriCat ligt op onderwijs, onderzoek en het uitzetten van katachtige terug in de natuur.

AfriCat claimt de grootste reddingoperatie ter wereld te zijn, waarbij 90% van de opgevangen dieren weer terug in het wild wordt uitgezet. De stichting heeft de afgelopen twintig jaar ruim 1000 grote katachtigen gered. Reizigers kunnen dit met een bezoek en/of overnachting met eigen ogen beleven! Bekijk onderaan deze pagina de verschillende activiteitmogelijkheden bij Okonjima en AfriCat!

Waterberg Plateau Park

Het plateau van Waterberg torent hoog boven de vlaktes van de lager gelegen Kalahari woestijn uit. Omdat Waterberg redelijk ontoegankelijk is werd het plateau (en de omgeving) in 1972 tot natuurreservaat uitgeroepen. Veel van de bedreigde diersoorten in Namibië werden hier naartoe gealloceerd om de toenemende illegale jacht een halt toe te roepen. Het programma bleek zo succesvol dat ook de zwarte neushoorn in 1989 vanuit Damaraland is geherintroduceerd. Waterberg Plateau Park kent vandaag de dag zo’n 200 verschillende vogelsoorten, bijzondere antilope soorten en neushoorns. Het is een prachtig natuurgebied en bij uitstek geschikt om te wandelen!

De slag om Waterberg – onder Waterberg Plateau

Ook heeft Waterberg Plateau historisch gezien een prominente rol gespeelt ten tijden van de Duitse kolonisatie. De Duitsers breidden begin 19e eeuw hun landbezit over Namibië uit en verplichtten lokale bewoners tot (zware) arbeid. Rondom Waterberg woonden veel mensen die tot de Herero-stam behoorden. Door de inperking van de vrijheden van de Herero verslechterden de relatie tussen de Duitse heersers en de Herero snel. Onder leiderschap van Samuel Maherero startten de Herero een opstand tegen de Duitsers. Maheroro beval ‘allen blanke mensen uit te roeien’ met uitzondering van de Engelse, Boeren, Nama’s, Basters en missionarissen. Er volgden verschillende aanvallen waarbij Duitsers werden omgebracht. Deze directe aanval op de Duitse kolonisten staat beter bekend als de ‘Herero Revolt’.

Hoewel de Herero aanvankelijk de overhand hadden vanwege hun kennis van de regio sloeg dit om toen Duitsland 14.000 militairen richting Waterberg stuurden. Op 11 augustus 1904 vond de ‘Slag om Waterberg’ plaats, onder leiding van Luitenant Von Trotha. Onder zijn bevel werden 65.000 Herero doodgeschoten of opzettelijk vergiftigd. Veel van de overlevenden werden naar concentratiekampen gebracht waar o.a. medische experimenten op ze werden uitgeoefend. Uiteindelijk is 80% van de Herero stam uitgeroeid tijdens deze genocide. Het herdenkingsbeeld staat in Waterberg Plateau Park.

Activiteiten bij Okonjima en Waterberg Plateau

Ontdek ze allemaal!

Luipaarden, cheeta’s, neushoorns en historische verhalen! Ontdek hieronder de verschillende activiteitmogelijkheden in deze regio.

Dagbezoek aan AfriCat te Okonjima:

Onder begeleiding van een lokale onderzoeker maakt u een rit met de jeep over het natuurreservaat van Okonjima. Uiteraard wordt uitgebreid de oorsprong van AfriCat en Okonjima besproken en het rehabilitatiewerk wat hier gedaan wordt. U ziet hoe de katachtigen hier op een zo stressvrij mogelijke manier leven terwijl ze wachten op hun tweede kans, terug in de wildernis. Uiteraard heeft u de kans op het fotograferen van cheeta’s, luipaarden en meer!

Meerdaags verblijf Okonjima

De grootste kans op het zien van een luipaard heeft u wanneer u minimaal één (idealiter twee) nacht(en) bij Okonjima verblijft. U gaat samen met de lokale verzorgers en gidsen op zoek naar het luipaard andere katachtige per jeepsafari op het natuurreservaat. Ook is het mogelijk om dit per wandelsafari te ondernemen!

Erongo gebergte & San rotstekeningen

Het Erongo gebergte ligt zuidelijk van het Okonjima natuurreservaat. Vanuit de Onduruqua Lodge kan het spectaculaire Erongo gebergte bezocht worden. Het Erongo gebergte is landschappelijk prachtig en heeft overeenkomsten met de omgeving van Spitzkoppe. Daarnaast ligt hier een schat aan San rotstekeningen ‘verborgen’. Tussen de onontdekte gigantische perzikoranje rotsblokken kunt u, onder begeleiding van een gids, op zoek naar deze rotsschilderingen. Het is een dagactiviteit vanuit de lodge waarbij u op locatie geniet van de smakelijke lunch!

(Neushoorn) jeepsafari Waterberg

Vanuit verschillende accommodaties rondom Waterberg wordt de jeepsafari naar o.a. de neushoorn aangeboden. Onder begeleiding van een gids vertrekt u in de middag richting de voet van de Waterberg. U struint de savannes af in de hoop neushoorns, giraffen, oryxen etc. te zien. Houdt er rekening mee dat een ontmoeting met de neushoorn geen garantie is!

Waterberg Plateau wandeling

Onder begeleiding van een lokale gids wandelt u richting de toppen van het Waterberg Plateau. De intensiteit van de wandeling is gemiddeld, u klimt zo’n 150 meter. Houdt wel rekening met de felle zon en eventuele hitte! Onderweg zal de gids meer informatie geven over de flora, fauna en geschiedenis van Waterberg. U geniet bovenop van schitterende vergezichten over de Kalahari! De wandeling duurt gemiddeld 2 tot 3 uur.

Historische wandeling Waterberg

Er is een wandeling uitgezet op Waterberg Plateau aan de hand van historisch significante gebeurtenissen (zie stukje ‘Slag om Waterberg’). Langs dit pad zijn verschillende informatieve borden met achtergrondinformatie geplaatst. Deze wandeling kan individueel gemaakt worden en is totaal 2.2 kilometer lang.

andere hoogtepunten

in namibie

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips