Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Okonjima en Waterberg

Hoogtepunten

Okonjima en Waterberg Plateau Park

Hooglanden ten zuiden van Etosha

Het gros van de reizigers bezoekt Etosha als de belangrijkste attractie van centraal noordelijk Namibië. Echter, de hooglanden ten zuiden van Etosha kennen ook bijzondere en gevarieerde locaties die absoluut een bezoek waard zijn. Op deze pagina worden deze verschillende hoogtepunten en activiteiten beschreven.

Okonjima & AfriCat

Vanuit Okonjima opereert de AfriCat stichting. Dit is het bekendste hoogtepunt in de omgeving en voor menig reiziger een reden om Namibië te bezoeken! De AfriCat stichting is waarschijnlijk de meest bekende non-profit organisatie van Namibië. AfriCat is toegewijd aan de conservering van grotere carnivoren, waarvan de cheeta en luipaard het meest prominent zijn. De focus van AfriCat ligt op onderwijs, onderzoek en het uitzetten van katachtige terug in de natuur.

AfriCat claimt de grootste reddingoperatie ter wereld te zijn, waarbij 90% van de opgevangen dieren weer terug in het wild wordt uitgezet. De stichting heeft de afgelopen twintig jaar ruim 1000 grote katachtigen gered. Reizigers kunnen dit met een bezoek en/of overnachting met eigen ogen beleven! Bekijk onderaan deze pagina de verschillende activiteitmogelijkheden bij Okonjima en AfriCat!

Waterberg Plateau Park

Het plateau van Waterberg torent hoog boven de vlaktes van de lager gelegen Kalahari woestijn uit. Omdat Waterberg redelijk ontoegankelijk is werd het plateau (en de omgeving) in 1972 tot natuurreservaat uitgeroepen. Veel van de bedreigde diersoorten in Namibië werden hier naartoe gealloceerd om de toenemende illegale jacht een halt toe te roepen. Het programma bleek zo succesvol dat ook de zwarte neushoorn in 1989 vanuit Damaraland is geherintroduceerd. Waterberg Plateau Park kent vandaag de dag zo’n 200 verschillende vogelsoorten, bijzondere antilope soorten en neushoorns. Het is een prachtig natuurgebied en bij uitstek geschikt om te wandelen!

De slag om Waterberg – onder Waterberg Plateau

Ook heeft Waterberg Plateau historisch gezien een prominente rol gespeelt ten tijden van de Duitse kolonisatie. De Duitsers breidden begin 19e eeuw hun landbezit over Namibië uit en verplichtten lokale bewoners tot (zware) arbeid. Rondom Waterberg woonden veel mensen die tot de Herero-stam behoorden. Door de inperking van de vrijheden van de Herero verslechterden de relatie tussen de Duitse heersers en de Herero snel. Onder leiderschap van Samuel Maherero startten de Herero een opstand tegen de Duitsers. Maheroro beval ‘allen blanke mensen uit te roeien’ met uitzondering van de Engelse, Boeren, Nama’s, Basters en missionarissen. Er volgden verschillende aanvallen waarbij Duitsers werden omgebracht. Deze directe aanval op de Duitse kolonisten staat beter bekend als de ‘Herero Revolt’.

Hoewel de Herero aanvankelijk de overhand hadden vanwege hun kennis van de regio sloeg dit om toen Duitsland 14.000 militairen richting Waterberg stuurden. Op 11 augustus 1904 vond de ‘Slag om Waterberg’ plaats, onder leiding van Luitenant Von Trotha. Onder zijn bevel werden 65.000 Herero doodgeschoten of opzettelijk vergiftigd. Veel van de overlevenden werden naar concentratiekampen gebracht waar o.a. medische experimenten op ze werden uitgeoefend. Uiteindelijk is 80% van de Herero stam uitgeroeid tijdens deze genocide. Het herdenkingsbeeld staat in Waterberg Plateau Park.

Activiteiten bij Okonjima en Waterberg Plateau

Ontdek ze allemaal!

Luipaarden, cheeta’s, neushoorns en historische verhalen! Ontdek hieronder de verschillende activiteitmogelijkheden in deze regio.

andere hoogtepunten

in namibie

Namibië is het land van de immense oranje zandduinen, verborgen spooksteden en bijzondere woestijndieren. Tijdens de reis in Namibië val je in het ritme van de oneindige eeuwigheid van de prachtige landschappen, terwijl de struisvogels je sierlijk passeren. Hieronder vindt u de meest bezochte hoogtepunten van Namibië!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips