Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Avontuurlijke studiereis in Madagascar

Reisspecialisten op pad

Afgelopen november bezochten reisspecialisten Joanna en Marit “het rode eiland” van Afrika, Madagascar. Hier hebben zij onze Madagascar zuid en noord uitgebreid reis ondernomen om nieuwe plekken te ontdekken, avontuurlijke activiteiten te ondernemen én te slapen in de mooiste accommodaties in Madagascar.

“Wat een uniek land! Elk uur een ander landschap en overal weer nieuwe bijzondere ontmoetingen met zowel de vriendelijke mensen als met de prachtige endemische dieren die Madagascar rijk is.”

– Geschreven door Joanna Leijten

Start van onze studiereis Madagascar

Onze studiereis begon in het bruisende Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. De dag na aankomst vlogen we al door naar het zuiden van het land, namelijk naar de kustplaats Tulear. Na een heerlijke tropische middag aan het strand werd het tijd dat de reis ‘echt’ zou gaan beginnen. We begonnen onze route naar Isalo Nationaal Park en kwamen onderweg eeuwenoude baobab bomen tegen.

Isalo Nationaal Park

Tweede stop studiereis Madagascar

In het populaire Isalo Nationaal Park maakten we tijdens deze studiereis een prachtige wandeling door de kloof, op weg naar de natuurlijke zwembaden waar uiteraard tijd was voor een verkoelende duik. Onderweg kwamen we heel wat prachtige dieren tegen, waaronder de ‘dansende’ sifaka lemuur. Het was bijzonder om de eerste lemuur al van zo dichtbij te mogen observeren. Bovendien hadden we echt veel geluk, want we kwamen een familie Madagascar ransuilen tegen, die niet vaak worden gespot in dit park! Ondertussen genoten we van het prachtige uitzicht over de groene oase. Isalo Nationaal Park staat natuurlijk bekend om de grote rotsformaties en de uitgestrekte landschappen, waar we aan het einde van de dag nog volop van hebben genoten. Marit genoot hier de volgende ochtend nog wat extra van, zij ondernam namelijk nog een tocht te paard langs de rotsformaties van Isalo.

Een ontmoeting met 'King Julian'

Tussenstop in Parc Anja

De studiereis door Madagascar zet zich voort, op weg naar de volgende bestemming: Parc Anja en Ambalavao. Als je aan de meeste mensen vraagt: ‘Waar denk je aan als je Madagascar hoort?’ Dan is het antwoord meestal ‘King Julian!’ Wat natuurlijk super logisch is, want wat zijn deze lemuren schattig zeg. We brachten een bezoekje aan Park Anja, de place to be om de ringstaartmaki’s in het wild te zien. Wat hebben we onze ogen uitgekeken! We kwamen namelijk als enigen aan bij een hele grote groep ringstaartmaki’s, waardoor we op een heel rustige manier deze familie konden observeren. We genoten van de spelende babymaki’s, wat een fratsen kunnen die kleintjes uithalen, en na het maken van een paar mooie foto’s wandelden we verder naar het uitzichtpunt. Klauterend over de rotsen kwamen we aan bij het uitzicht over de bergen en rijstvelden. Wat een bijzondere vergezichten heeft dit land toch te bieden.

Het platteland van Ambalavao

De Malagassy cultuur

De ideale manier om dit bergstadje en het omringende platteland te ontdekken, is door de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan met een lokale gids. We leerden onderweg veel over de cultuur van de lokale stam ‘Betsileo‘, maar vooral ook hoe zij hun gewassen verplanten en oogsten. Wij, als twee Nederlandse vrouwen, hebben ontzettend veel bijgeleerd en even een handje geholpen bij het planten van pinda’s. Niet dat we echt veel hebben kunnen helpen, want wij bleken toch echt een beetje te sloom te zijn, waardoor de lokale koe (de Zebu) al hollend achter ons aan kwam. Misschien kunnen we het toch beter overlaten aan de Malagasy. Tijdens de wandeling doorkruisten we de rivier, wat betekende dat de schoenen uit moesten en we op blote voeten (als echte locals) de rivier overstaken. Het leverde natuurlijk een heleboel gegiechel op, want zie die blanke dames worstelen.

Op zoek naar de lemuren van Ranomafana

Volgende stop Madagascar studiereis

We reizen door en dit keer rijden we verder naar het regenwoud van Ranomafana. In dit prachtige nationale park zijn er ontzettend veel kleine diertjes te spotten, zoals kleurrijke kameleons, gekko’s slangen, kikkers en spinnen. Ook zijn hier een aantal bijzondere lemuursoorten te vinden. Om deze mooie dieren te kunnen spotten, hebben we twee wandelingen ondernomen

Avondwandeling door Ranomafana

Gewapend met een grote zaklamp en een hoofdlamp, hielp gids Diamondra ons met het spotten van deze bijzondere dieren. Ondertussen kregen we ook een lesje dierenfotografie! Al snel kwamen we een heleboel prachtige kameleons tegen. Het was bijzonder om ze van zó dichtbij te kunnen zien. Daarnaast spoten we op de valreep de dwergmaki, die nog even hallo kwam zeggen in de stromende regen. Wat een geslaagde wandeling tijdens onze studiereis door Madagascar!

De volgende dag in Ranomafana

De dag daarna begonnen we aan de langere wandeling door het Ranomafana Nationaal Park zelf. Hier kwamen we al snel de gouden halfmaki tegen. Deze maki is de reden dat het regenwoud van Ranomafana een nationaal park is! Hierna kwamen we nog de red-fronted bruine maki, de Satanic leaf-tailed gekko en de mossy leaf-tailed gekko tegen. Maar de meest bijzondere ontmoeting deze dag was toch wel met de breedsnuithalfmaki. Hiervoor moest een sprintje door het regenwoud getrokken worden, maar dit was het meer dan waard! Aan het einde van de dag konden we nog even bijkomen van de intensieve en regenachtige dag in de thermale baden van het Thermal Hotel.

Naar het stadsleven van Antsirabe

Het hoogland van Madagascar

We zijn tijdens de studiereis ondertussen in de hooglanden van Madagascar aangekomen, waardoor de wegen aanvoelen als kleine achtbanen. Golvend rijden we langs prachtige vergezichten en uitgestrekte rijstvelden, op weg naar het stadsleven van Antsirabe. Wat genieten we van de gezellige drukte van de stad en de andere cultuur die zich weer voordoet in de hooglanden van dit bijzondere land. Het kantoor van onze lokale agent Madafocus is gevestigd in Antsirabe, dus brachten we een bezoekje aan onze collega’s in Madagascar. We sloten ons bezoek aan deze koloniale stad af met een kort bezoekje aan de Independence Avenue en het indrukwekkende treinstation.

Route RN7 afsluiten in Antananarivo

Einde zuidelijke route

Helaas kwam er alweer een einde aan het eerste gedeelte van onze studiereis door Madagascar. We sloten de RN7-route weer af in de hoofdstad Antananarivo. Na een kort bezoek aan de binnenstad en een heerlijke stop bij de lokale chocoladewinkel, was het tijd om afscheid te nemen van onze gids Franco en stonden we heel vroeg in de ochtend op om naar het noorden te vliegen.

Op naar het noorden van Madagascar

Drie baaien wandeling Diego Suarez

Na een vroege lokale vlucht kwamen we aan in het noordelijke stadje Diego Suarez. We belandden direct in de warme zon van dit gezellige en bruisende stadje. Het was meteen tijd voor een mooie wandeling langs de drie baaien: de Sakalava Bay, de Pigeon Bay en tot slot de Dunes Bay. De eerste was overduidelijk de plek voor kitesurfers. Zwevend gingen ze het water over. Daarna was Pigeon Bay echt een genot voor het oog, met parelwitte stranden en een heerlijk briesje over de azuurblauwe zee. Vervolgens liepen we door het water naar de laatste baai, waar we werden verwelkomd met een koude cola. Wat kun je daar dan van genieten na een hele warme wandeling. Daarnaast bezochten we de lokale markt en werden we even ondergedompeld in het lokale leven.

Volgende stop Madagascar studiereis

De Tsingy's van het noorden

Tijd om afscheid te nemen van de bewoonde wereld en op weg te gaan naar de Tsingy’s van het noorden. Onderweg genoten we van een heleboel mango’s, bananen en kokosnoten. Vervolgens stopten we als eerste bij de Tsingy Rouge. We kwamen terecht in een rood/bruine wereld van puntige zandrotsen. Wat deze Tsingy zo bijzonder maakt, is dat dit geen stenen rotsen zijn, maar dat deze zandpunten zich door jaren van erosie hebben ontwikkeld en dat ze elk jaar ook weer anders zijn! Wat een uitzicht!

Avontuur in Ankarana Nationaal Park

Daarna zetten we koers naar de volgende Tsingy’s in het Ankarana Nationaal Park. Dit landschap is weer compleet anders, want deze Tsingy is namelijk ontstaan uit rotsformaties. We wandelden eerst door het loofbos op zoek naar lemuren en andere bijzondere dieren, om uit te komen bij de zee van de grijze Tsingy’s.

We klauterden over de vlijmscherpe rotsen door naar de loopbrug, waar je een prachtig uitzicht hebt over het landschap. Een echte aanrader als je geniet van uitgestrekte landschappen en bijzondere vergezichten!

Tropische nagenieten op de eilanden

Een welverdiend einde van de studiereis

Het is tijd om de auto in te leveren voor de boot en koers te zetten naar de tropische eilanden van Madagascar voor een heerlijke afsluiting van de studiereis door Madagascar.

Nosy Komba

Het eerste eiland dat we hebben bezocht, is Nosy Komba. Wat een heerlijke aankomst op dit kleine eiland. We maakten een boottocht over de woeste zee terwijl we meerdere accommodaties bezochten. Maar dit is natuurlijk ook de perfecte plek voor een mooie zonsondergang, wat was dat genieten!

‘Het Parfum Eiland’

Het tweede eiland dat op de planning stond, was Nosy Be, het grootste eiland. Dit is ook af te lezen aan de naam: Nosy betekent namelijk ‘eiland’ in het Malagasy en Be betekent ‘groot’. We werden opgehaald door een chauffeur die ons over het eiland leidde, helemaal naar het rustige noorden. We bezochten onderweg wat accommodaties en eindigden op de stranden van Anjiamarango.

Paradijselijk Nosy Sakatia

Maar de kers op de taart was toch wel Nosy Sakatia: het eiland van de zwarte kat. Wat een fantastische en rustige tropische bestemming is dit. Dit eiland is echt wel onze persoonlijke favoriet. We konden zo de zee in om te snorkelen bij het rif met de vissen en de zeeschildpadden en aten tussendoor heerlijke, verse gerechten bij de lodge.

Als laatste brachten we  ook nog een bezoekje aan Lemur Island en Nosy Iranja, waar het op en top tropisch leven was!

Zoals u heeft gelezen, hebben we ontzettend genoten van het ‘rode eiland’ van Afrika tijdens onze studiereis door Madagascar. Deze bijzondere bestemming heeft zoveel verschillende gezichten, waardoor je na deze reis het gevoel hebt wel 5 verschillende landen te hebben bezocht. De landschappen, klimaten, tradities en de mensen veranderen elk uur, waardoor Madagascar geen moment verveelt. Dus wij zeggen: Zet Madagascar op je bucketlist, want het is 100% de moeite waard!

Wilt u meer informatie over Madagascar of heeft u interesse in een reis? Neem dan contact op met Joanna, Marit of één van onze andere Madagascar specialisten en stel uw vragen.

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!