Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Oeganda de Parel van Afrika

Oeganda de Parel van Afrika

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Naar de oorsprong van de Nijl

In de ochtend ontmoet u uw gids en geeft hij u een briefing over uw reis. Vervolgens rijdt u via kleurrijke markten en mooie natuur u naar het historische stadje Jinja. Buiten het stadje liggen verschillende lodges, die allen een prachtig uitzicht hebben over de Nijl. Vanuit hier kunt u genieten van de natuur en het uitzicht, maar u kunt hier ook nog van alles ondernemen. 

* Er is 1 overnachting gepland in Jinja. U heeft zodoende een rustige en mooie start van uw reis en onderbreekt de lange reis van Entebbe naar Sipi Falls.  U kunt hier ook paardrijden, raften of tuben op de Nijl, bungeejumpen en quad biken. Als u meer dan 1 activiteit zou willen ondernemen in Jinja en/ of wilt raften (raften duurt de hele dag), raden we u aan om een extra nacht bij te boeken. 

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers aan die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Excursies Jinja – (optioneel)

Vanuit uw accommodatie kunt u werkelijk van alles ondernemen! Voor zowel de avonturier als degene die het liever wat rustiger aan willen doen is er genoeg keuze. Er kunnen verschillende sporten gedaan worden op de rivier of in de omgeving. Een echte aanrader voor de avonturiers is rafting, dit is namelijk dé ultieme plek daarvoor door alle stroomversnellingen van de Nijl in de buurt van Jinja. Daarnaast kunt u ook kiezen uit tuben, wildwaterkanoën, mountainbiken of quad-biken. Degene die het wat rustiger aan willen doen kunnen wellicht een mooie paardrijtocht maken langs de Nijl, of een dorpswandeling maken. U kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk relaxen bij de lodge met uitzicht over de Nijl! U kunt alle activiteiten via uw gids of accommodatie boeken.

Dag 3

Naar het paradijselijk en weinig bezocht Sipi Falls

In de ochtend kunt u (in overleg met uw gids) bepalen wat u wilt doen. U kunt nog wat langer in Jinja blijven (en nog een activiteit ondernemen) en pas na de lunch naar Sipi Falls rijden. U kunt ook wat eerder vertrekken om nog een leuke koffietour te kunnen doen in Sipi Falls. De keus is aan u.

U rijdt in ongeveer drie uurtjes naar Sipi Falls, aan de grens van Oeganda en Kenia aan de voet van Mount Elgon. De watervallen, beekjes, bloemen en 40 tinten groen dragen bij aan het gevoel dat de hof van Eden er ongeveer zo uit heeft moeten zien. Vanmiddag kunt u een leuke koffietour doen of gewoon genieten van de prachtige omgeving. 

Sipi Falls

Het gebied Sipi Falls bestaat uit drie watervallen en ligt in het oosten van Oeganda. De watervallen liggen op de rand van het Mount Elgon National Park op de grens met Kenia. De Sipi Falls en de Sipi rivier zijn vernoemd naar de ‘Sep’ een inheemse plant aan de oevers van de rivier, een medicinale plant die door de lokale bevolking wordt gebruikt tegen mazelen en griep. Het gebied kenmerkt zich door koffieplantages, riviertjes, watervallen, kameleons, een wilde aan vegetatie, traditionele Afrikaanse dorpjes en prachtige uitzichten op de Karamoja savannes.

Sipi Falls Koffie Tour – (optioneel)

In Sipi Falls wordt fantastische Arabica koffie verbouwd van hoge kwaliteit. Vele boeren met kleine stukjes land vormen samen een coöperatie. Zo worden hun ambachtelijke koffiebonen wereldwijd verkocht. U maakt het hele proces mee van plukken tot drogen, malen met een grote houten vijzel tot het koken en drinken van de koffie en dat allemaal bij de lokale boer, die er zodoende ook een extraatje aan overhoudt. Bekijk deze video voor een impressie!

Dag 4

Volle dag in de hof van Eden (Sipi Falls)

Vandaag gaat u wandelen door dit prachtige gebied. U kunt in overleg met uw gids bepalen hoe lang u wilt wandelen. Als u kiest voor de wandeling van ongeveer 6-7 uur kunt u langs alle watervallen wandelen. Naast de watervallen loopt u ook langs de koffie- en bananenplantages, lokale dorpjes en ziet u prachtige vergezichten. Onderweg kunt u kameleons spotten en als u uw zwemkleding en handdoek meeneemt, kunt u zelfs zwemmen in een beekje of douchen onder een waterval. Waar u ook voor kiest; het wordt een heerlijke dag in paradijs!

Sipi Falls Wandeling – Hele dag

U wandelt – onder begeleiding van een lokale Engels sprekende gids – door het prachtige Sipi Falls gebied. Tijdens een wandeling door dit groene gebied, wisselt u enorme watervallen af met het lokale dorpsleven van het Ugandese platteland. Ook loopt u langs beekjes en zult u genieten van de kleurrijke bloemen en prachtige vergezichten. Zo moet de hof van Eden er ongeveer uit hebben moeten gezien! Tijdens een volle dag wandelen kunt u drie watervallen bezoeken en onderweg kunt u kameleons spotten in de koffieplantages. Het is leuk om te zwemmen in één van de beekjes en zelfs een verkoelende douche te nemen onder een waterval. Neem daarom uw zwemkleren en handdoek mee! U kunt er in overleg met uw gids ook voor kiezen om korter te wandelen. U gaat de hele dag op pad. Onderweg nuttigt u een lokale Oegandese lunch.

Dag 5

Off the beaten track Karamoja

Na het ontbijt zet u koers naar Noordoost-Oeganda, geheel van de gebaande paden begint het avontuur in Karamoja. U overnacht vanavond in een leuk kamp bij het dorpje Moroto aan de voet van Mount Moroto. In dit gebied leven verschillende stammen, waaronder de Ikk, Tepeth en Karamajong. 

In de middag brengt een bezoek aan een manyatta van de Karamajong stam. U kunt daarvoor in de plaats ook kiezen voor een wandeling op Mount Moroto. 

Karamoja regio

De bijzondere Karamojong cultuur speelt zich af in Noordoost-Oeganda nabij Mount Moroto midden in Karamoja. De bewoners van dit uitgestrekte en volledig onontdekte gebied zijn de Karamojong, een stam die gelieerd is aan de Maasai in Kenia en Tanzania.  Ver weg van het toerisme is dit een juweel die volledig past bij de filosofie van Matoke Tours. Op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking.

Bezoek aan Manyatta

In de ochtend brengt u onder begeleiding van een lokale gids een bezoek aan de traditionele Bokoro Manyatta. Op het moment dat u aankomt ontwaakt het leven in de Manyatta en is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor eeuwenoude lokale spellen en probeert u hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Wat u precies gaat treffen in de manyatta kan op voorhand niet aangegeven worden aangezien u geen gestandaardiseerd programma volgt maar juist gaat beleven wat er op dat moment speelt in het dorp. Op deze manier ervaart we op ongedwongen en authentieke wijze de bijzondere Karamojong cultuur! Om een idee te krijgen van het leven in de Manyatta kunt u deze video bekijken!

Wandeling Mount Moroto (optioneel)

U vertrekt in de ochtend voor een prachtige wandeling aan de voet van Mount Moroto. U loopt naar de natuurlijke poel die over de steile bergkam langs de vlaktes van Karamojaland stroomt. Vanaf de peuik van deze wandeling heeft u een prachtig uitzicht over de Karamojong vallei. Ook komt u verschillende manyatta's van de Tepeth stam tegen. Het pad van 10 km begint direct vanuit Moroto en gaat de berg op via een steil pad. De wandeling is geclassificeerd als middelzwaar.

karamoja manyatta

Dag 6

Authentieke cultuur van Karamojong stam - Naar Kidepo Valley

In de ochtend kunt u ervoor kiezen om een erg leuke boda-boda tour (brommer taxi) of mountainbike tour door de prachtige omgeving van Karamoja te maken (optioneel). Op deze manier zijn de ontmoetingen met de lokale bevolking het meest intiem. 

U kunt er ook voor kiezen om al vroeg in de ochtend door te rijden naar Kidepo Valley Nationaal Park, zodat u vanmiddag nog een extra jeepsafari kunt doen in het park. De keus is aan u! 

De rit naar Kidepo Valley Nationaal Park is een van de mooiste ritten die u in dit land kunt maken. De landschappen zijn ruig en overal zijn kopjes (rotspartijen) en lokale dorpjes en manyatta's. Bij aankomst in Kidepo Valley Nationaal Park komt u in een landschap terecht die doet denken aan de Lion King films. Als u Simba op een rots ziet liggen is het plaatje compleet! 

Let op: Het Karamoja gebied is enorm divers met prachtige bergen, verborgen culturele schatten, een rijk stammenleven en nog heel veel meer. Er is geen enkele plek in Afrika waar u het stammenleven nog op zo'n authentieke wijze kunt ervaren. Voor mensen die interesse hebben in culturele ervaringen en/ of mensen die enorm van actief reizen houden (mountainbiken/ hiken) is het aan te raden om  hier meer nachten te overnachten. 

Mountainbiketour Karamoja – (optioneel)

Een mountainbikesafari door Karamoja is een fantastische manier om het ongetemde Karamoja te ontdekken. U rijdt over verlaten koloniale wegen door de ware wildernis van Oeganda, waar u geniet van de prachtige landschappen. U kunt stoppen waar u wilt en zodoende een groot deel van de omgeving ontdekken. Het is leuk om de dorpen te bezoeken en contact te maken met de nomadische krijgers en te leren over de pastorale cultuur.

Boda Boda Tour Karamoja – (optioneel)

Met de boda-boda (brommertaxi) door Karamoja reizen is een geweldige manier om het ongetemde Karamoja te ontdekken. U zit achterop de brommer en rijdt over verlaten koloniale wegen door de ware wildernis van Oeganda, waar u geniet van de prachtige landschappen. U kunt stoppen waar u wilt en zodoende een groot deel van de omgeving ontdekken. Het is leuk om de dorpen te bezoeken en contact te maken met de nomadische krijgers en te leren over de pastorale cultuur.

Een boda-boda is een brommertaxi. Het is ontstaan als vervoersmiddel tussen de grens van Kenia en Oeganda. Vandaar ook de naam: Van grens naar grens in het Engels is “from border to border”. Dit verbasterde in Boda-Boda. 

Kidepo Valley Nationaal Park

Het Kidepo Valley Nationaal Park is het meest afgelegen Oegandese wildpark in het uiterste noordoosten van het land, grenzend aan Zuid – Sudan en Noordwest – Kenia. Glooiende savanne onderbroken door rotspartijen (‘kopjes’) en in de verte loodrechte granieten bergen geven het park landschappelijk de fraaiste panorama’s van Oeganda. Tel daarbij het zeer geringe aantal toeristen op en je komt tot een absolute parel die klaar is om ontdekt te worden!

Dag 7

Safari in het Kidepo Valley Nationaal Park

Deze dag staat in het teken van volop safarispektakel in het Kidepo Valley Nationaal Park. U maakt een jeepsafari in de ochtend en ook een safari in de middag. Tussen de beide safari's door kunt u genieten van uw lunch en een moment van rust bij uw accommodatie.

U kunt er ook voor kiezen om de middag safari te vervangen voor een wandelsafari. Ook heeft u de mogelijkheid om de hele dag op safari te gaan en tussendoor niet terug te keren bij uw lodge. Regel in dat geval een lunchpakket bij uw accommodatie.

Jeepsafari Kidepo Valley – Ochtend

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen. De hoogteverschillen in het park leveren niet alleen prachtige uitzichten op, maar ook zeer uiteenlopende plantensoorten, met als gevolg dat de diversiteit van diersoorten in dit park uitzonderlijk groot is. Sommige dieren treft men nergens anders in Oeganda zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten. Vroeg op voor de ochtendsafari in de Kidepo vallei. Op het moment dat het nog koel is zoeken de leeuwen de rotsformaties nogal eens op en maakt u misschien ook wel uw ultieme Lion King foto!

Jeepsafari Kidepo Valley – Middag

In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Wandelsafari Kidepo Valley – (optioneel)

Tijdens de safariwandeling loopt u over de savannes en geniet u van de rust, de bushgeluiden en uiteraard gaat u op zoek naar de verschillende diersoorten. U wordt begeleid door een gewapende ranger en loopt tussen de borassus palmen en langs de seizoen rivieren. Voor een leuke impressie bekijk hier de video.

Dag 8

Dwars door Noord-Oeganda naar Murchison Falls

Vroeg vertrek voor een lange rit naar het Murchison Falls Nationaal Park. Vooral de eerste 3 uur van uw rit zijn prachtig, maar ook de rest van de reis is een lust voor het oog. Als u aan de zuidkant van de Nijl overnacht, is uw laatste uurtje van de reis door het park. Het dak kan open en u kunt uw eerste safariwild spotten! In de late middag komt u aan bij uw accommodatie, waar u kunt genieten van de dierengeluiden om u heen en het prachtige uitzicht. U verblijft  de komende drie nachten in Murchison Falls.

Murchison Falls Nationaal Park

Het Murchison Falls Nationaal Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika. Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen.

Dag 9

Leeuwen, olifanten en nijlpaarden tijdens de safari's

Vandaag staat volledig in het teken van al het wild en natuurschoon dat het Murchison Falls National Park te bieden heeft. In de vroege ochtend maakt u een jeepsafari en in de middag maakt u een geweldige bootsafari over de Nijl, opzoek naar nijlpaarden, krokodillen, watervogels en met wat geluk zelfs badende olifanten!  Voldaan wordt u aan het einde van de dag afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari Murchison Falls – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari Murchison waterval – Middag

Onder het toeziend oog van krokodillen, nijlpaarden, buffels en apen vaart u langzaam over de Nijl. Apen verraden dat u eraan komt en watervogels zijn druk aan het vissen. Geregeld worden er olifanten en ander wild gespot, die de dorst komen lessen langs de oever van de machtige Nijl. De tocht brengt u uiteindelijk aan de voet van de 40 meter hoge en beroemde waterval (Murchison Falls). De tocht duurt ongeveer drie uur. (We adviseren u om links in de boot te gaan zitten, want u vaart langs de linker oever)

Privé bootsafari Murchison waterval – Middag (optioneel)

Onder het toeziend oog van krokodillen, nijlpaarden, buffels en apen vaart u langzaam over de Nijl. Apen verraden dat u eraan komt en watervogels zijn druk aan het vissen. Geregeld worden er olifanten en ander wild gespot, die de dorst komen lessen langs de oever van de machtige Nijl. De tocht brengt u uiteindelijk aan de voet van de 40 meter hoge en beroemde waterval (Murchison Falls). De tocht duurt ongeveer drie uur.
U heeft deze activiteit in een privéboot geboekt. Dit heeft een enorme meerwaarde ten opzichte van de grote algemene boot, want met een kleine boot komt u veel dichter bij het wild. Ook bepaald u zelf het tempo en is het fijn om deze ervaring exclusief met uw eigen gezelschap te delen.

Dag 10

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Ook vandaag staat in het teken van het meest wildrijke park van Oeganda. U onderneemt een jeepsafari in de ochtend. In de middag hebben we niets gepland, zodat u ook een middag kunt relaxen en genieten van uw accommodatie met zwembad. Als u toch liever actief blijft, kunt u ervoor kiezen om nog een tweede bootsafari te ondernemen. Deze bootsafari gaat naar het prachtige delta gebied en is landschappelijk totaal anders dan de eerste bootsafari. Als u hiervoor kiest dan doet u dit in de vroege ochtend en wordt de jeepsafari naar de middag verplaatst.

Jeepsafari Murchison Falls – Tweede ochtend

Na het ontbijt rijdt u andermaal naar het deltagebied voor de safari. Deze ochtend staat in het teken van andere safaritracks om zo nog meer van het park te ontdekken. Uiteraard zal uw gids ook op zoek gaan roofdieren indien deze tijdens de eerste safari nog niet gezien zijn.

Bootsafari Delta Lake Albert – Ochtend (optioneel)

Naast de reguliere bootsafari naar de waterval is het ook mogelijk om een bootsafari te maken door het deltagebied in dit park. Het deltagebied ligt in het deel waar de Victoria-Nijl overgaat in Lake Albert en vervolgens in de Albert-Nijl. Dit deltagebied ziet er uit als een kleinere versie van de beroemde Okavango Delta (Botswana) en zit vol met wild, zoals nijlpaarden, krokodillen en badende olifanten. Ook is juist deze bootsafari een droom voor vogelliefhebbers. Bijzondere vogels zoals de Zadelbekooievaar, de Afrikaanse Reuzenijsvogel en de prehistorisch uitziende Schoenbekooievaar worden geregeld gespot.

Fotograaf: Ronald Uljee

Dag 11

Langs theevelden, kratermeren en regenwouden naar Kibale Forest

Na uw ontbijt rijdt u naar de top van de waterval, waar dit park haar naam aan ontleent. U maakt hier een prachtige wandeling. Daarna rijdt u door naar Kibale Forest. U rijdt langs dorpjes, regenwouden, theeplantages en kratermeren richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien liggen en bij aankomst in Kibale Forest komt u in een hele andere wereld terecht; een apenwereld! 

Wandeling Murchison waterval – Ochtend

Boven aan de Murchison waterval maakt u wandeling om dit natuurspektakel vanaf verschillende punten te bekijken. U ziet de watervallen van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper zeven meter breed in de diepte stort. Indien de tijd het toelaat kunt u een stukje naar beneden lopen om zodoende de volledige waterval te kunnen zien, een prachtig gezicht! Voor u deze ochtend het park verlaat, maakt u een korte fotostop op de top van de waterval.

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 12

Op zoek naar chimpansees en andere bijzondere apen

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse apensoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven. In de ochtend gaat u op chimpansee trekking en in de middag maakt u een wandeling door de moerassen/wetlands van Bigodi. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie

*De volgorde van de activiteiten is op basis van de beschikbare chimpansee permits. Het kan dus zijn dat uw moeraswandeling in de ochtend is en de chimpansee trekking in de middag. 

Chimpansee trekking Kibale Forest – Ochtend

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.

Bigodi Swamp wandeling – Middag

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. U maakt de wandeling in de middag. Dan wordt het koeler en ziet u de meeste apensoorten die gaan foerageren.

Dag 13

Nijlpaarden en badende olifanten tijdens de bootsafari

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting het Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag door het landelijke leven, van de groene heuvels vol theeplantages en kratermeren naar de droge savanne van het Queen Elizabeth Nationaal Park. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes tegen. 

In de middag maakt u een van de meest spectaculaire bootsafari's die het continent Afrika te bieden heeft.

Let op: In deze reis verblijft u 1 nacht in  Queen Elizabeth Nationaal Park. We hebben voor 1 nacht gekozen, omdat u in deze reis naar maar liefst 4 nationale parken gaat. Omdat er echter veel bijzondere activiteiten te ondernemen zijn in dit park (zie optionele activiteiten), kunt u er ook voor kiezen om een extra nacht toe te voegen. Wij maken elke reis op maat, dus we organiseren het zoals u het wilt. 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km ligt in de riftvallei en grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in dit natuurgebied ligt het Kazinga kanaal, dat de meren Edward en George met elkaar verbindt. U kunt hier geweldige bootsafari’s maken. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich een landschap met prachtige vulkaankraters. De Kyambura kloof is een enorme scheur in het savannelandschap, waar een regenwoud is en waar chimpansees leven. In het Queen Elizabeth NP leven olifanten, buffels, topi’s, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, krokodillen en nog veel meer. Er leven meer dan 600 vogelsoorten.

Bootsafari Queen Elizabeth – Middag

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Privé bootsafari Queen Elizabeth – Middag (optioneel)

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

U heeft deze activiteit in een privéboot geboekt. Dit heeft een enorme meerwaarde ten opzichte van de grote algemene boot, want met een kleine boot komt u veel dichter bij het wild. Ook bepaalt u zelf het tempo en is het fijn om deze ervaring exclusief met uw eigen gezelschap te delen.

Dag 14

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u het noordelijke deel van Queen Elizabeth Nationaal Park. U rijdt u in ongeveer 2 uur door naar het zuidelijke deel van het park; Ishasha. Hier maakt u een korte (1,5 uur) jeepsafari, waarbij u opzoek gaat naar de beroemde boomklimmende leeuwen van Ishasha. 

Na deze safari rijdt u door richting Bwindi, in het zuid-westen van het land. De rit is werkelijk prachtig en typeert de diversiteit van Oeganda. U rijdt langs regenwouden, kratermeren en koffieplantages en over bergen en heuvels, tot u in Bwindi en/ of bij de vulkanen aan het schilderachtige meer van Mutanda uitkomt. Wat een uitzicht!

*Alleen de middenklasse en semi-luxe accommodatie variant van deze reis overnachten aan Lake Mutanda (6 uur rijden). 

* De budget variant slaapt niet aan het meer van Mutanda, maar direct aan het Bwindi regenwoud in zuidelijk Bwindi (6 uur rijden).

De luxe variant van deze reis overnacht aan de Noordkant van Bwindi Impenetrable Forest, in Buhoma op ongeveer 4 uur rijden van Queen Elizabeth Nationaal Park.

Ishasha

Het zuidelijk deel van het Queen Elizabeth Nationaal Park is Ishasha. De afgelegen ligging op de grens met de Democratische Republiek Congo zorgt voor een gering aantal bezoekers wat het wildernisgehalte ten goede komt. De savannes worden onderbroken door talrijke wilde vijgenbomen die door de boomklimmende leeuwen worden gebruikt. Door Ishasha stroomt de Ntungwe rivier waar nijlpaarden leven en de vegetatie weelderig en dicht is.

Jeepsafari Ishasha – Ochtend

Tijdens de safari gaat u op zoek naar de boomklimmende leeuwen, die hier de bovenste takken van oude vijgenbomen op zoeken. Tevens leven er in Ishasha onder anderebuffels, grote groepen Oegandese kobs en lierantilopen. In de Ntungwe rivier kunt u op zoek gaan naar nijlpaarden. U moet vroeg opstaan voor de ochtendsafari in Ishasha. Op het moment dat het nog koel is zijn de roofdieren mogelijk nog actief. Als het in de loop van de ochtend warmer wordt zoeken de leeuwen de bomen op wat prachtige foto’s op kan leveren.

Predator Tracking Queen Elizabeth – Ochtend (optioneel)

In de ochtend maakt u een bijzondere safari, waarbij u samen met een bioloog uit het park op safari gaat. Deze bioloog onderzoekt de gedragingen en verplaatsingen van verschillende leeuwentroepen en een aantal individuele luipaarden. Hierdoor kijkt u mee door de ogen van biologen en leert zo op unieke wijze over de koning van de savanne! De leeuwentroepen (en luipaarden) worden middels een radiohalsband gevolgd, waardoor u de leeuwen te allen tijde zult treffen. Luipaarden zijn niet gegarandeerd. Doordat u met de bioloog meegaat, mag u van de wegen en paden af. De inkomsten van deze activiteit worden gebruikt om het onderzoek te financieren. Deze excursie vindt in de ochtend plaats.

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige Mutanda meer ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van het Mutanda meer liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorilla trekking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla Nationaal Park en het Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 15

De grote gorillatrekking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi of Mgahinga National Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking. In de middag geniet u na van deze bijzondere ontmoeting.

Als u niet op gorillatrekking gaat kunt u ook van alles ondernemen. De mogelijkheden staan beschreven bij dag 16

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla habituatiedag Bwindi Forest (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Dag 16

Vrije dag aan het schilderachtige meer van Mutanda/Bwindi

Vandaag kunt u heerlijk uitslapen en genieten van een dag waarin van alles kan en niets hoeft. In het meer kunt u heerlijk zwemmen (tussen de otters) en op het meer kunt u suppen, zeilen, kajakken of een boottochtje maken op de motorboot. U kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen in de omgeving of een stevige hike te maken over de vulkanen van het Mgahinga National park. U kunt hier ook een Golden Monkey trekking doen. 

Als u in Buhoma overnacht kunt u een bijzonder village tour maken of kiezen uit de vele wandelmogelijkheden in het gebied. Deze activiteiten kunt u ter plaatse boeken. 

Excursies Bwindi & Lake Mutanda – (optioneel)

In deze groene en diverse omgeving kunt u werkelijk van alles ondernemen. Op en aan Lake Mutanda zijn verschillende leuke excursies te ondernemen, zoals zeilen, suppen of kajakken op het meer. Een sundownertour (met een drankje) op de motorboot is ook aan te bevelen. In het Mgahinga NP kunt u de Virunga vulkanen beklimmen of een Golden Monkey trekking doen en in het regenwoud van Bwindi kunt u – naast de gorilla trekking – ook verschillende mooie wandelingen maken. Verder kunt u de Batwa pygmeeën bezoeken of een villagetour maken in de buurt. Heeft u specifieke interesses? Geef uw wensen door aan onze reisspecialist.

Watersport Lake Mutanda – (optioneel)

Vanuit Mutanda Lake Resort kunt u geweldige watersport activiteiten ondernemen. Zo kunt u heerlijk zwemmen in dit bilharzia-vrije meer of zonnebaden vanaf een van de drie zwemsteigers. Als u wat actiever wilt zijn kunt u gebruik maken van de stand-up-paddle-boards, de kajaks of de laser zeilboot en voor een meer lokale ervaring kunt u gaan kanoën in een van de boomstamkano’s. Er is ook een motorboot, waarmee u een tocht over het meer kunt maken om vogels te spotten of simpelweg te genieten van de omgeving (met een glas wijn)? Waar u ook voor kiest; geniet van de prachtige omgeving en de sereniteit van dit sprookjesachtige meer.

* U kunt alle activiteiten ter plekke boeken bij Mutanda Lake Resort. 

Golden Monkey trekking Mgahinga – (optioneel)

U gaat op trekking naar de zeldzame Golden Monkeys! In Mgahinga Nationaal Park leven verschillende gehabitueerde groepen. De trekking vindt plaats op de voet van de Virunga vulkanen. Eenmaal in het woud mag u een uur bij de apen blijven. Ze houden van springen, slingeren en spelen. Het fotograferen van deze bijzondere beesten zal daarom echt een uitdaging zijn.

Beklimming Sabinyo Vulkaan, Mgahinga – (optioneel)

Wie wil er nu niet een vulkaan beklimmen waarbij u als u op de top staat in drie landen tegelijk bent?! U trotseert vandaag de Sabinyo vulkaan op 3669 meter hoogte. Het kan er behoorlijk modderig worden, daarom zijn er houten ladders geinstalleerd die er voor zorgen dat u een avontuurlijke klim maakt op de drie pieken van de vulkaan. De wandeling duurt gemiddeld 8 uur. Vanaf de toppen zijn er mooie vergezichten en ziet u de meren en kloven ligen in Oeganda, Rwanda en de Democratische republiek Congo.

Sabinyo Gorge Trekking, Mgahinga – (optioneel)

De wandeling langs de Virunga vulkanen biedt de mogelijkheid om diep de ‘gorge’ van Sabinyo in te trekken. De ‘Gorge’ is gelegen in het zuidwesten van Mgahinga National Park. U wandelt door prachtige vegetatie en met mos begroeide ondergrond. De trekking biedt een zeer goed beeld van hoe hoog Mount Sabinyo werkelijk is, want het einde wordt beloond met een geweldig uitzicht over de pieken van het nationale park. Het eindpunt staat daarnaast bekend als één van de beste plaatsen in de omgeving om vogels te spotten. De wandeling duurt 4 á 5 uur en in de kloof houden zich diverse reptielen en vogelsoorten schuil. Met een beetje geluk spot u zelfs de zeldzame gouden meerkatten.

Fotograaf: Ronald Uljee

Dag 17

Naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u Lake Mutanda achter u laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossy (‘Gorillas in the mist’) staat uw levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur.

Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park.

Vanavond kunt u genieten van uw mooie lodge en de prachtige omgeving. U kunt er ook (optioneel) voor kiezen om een nachtsafari te maken. 

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste safarigebied van Oeganda en het enige natuurgebied waar de impala en de elandantilope leeft. Centraal in het park ligt het meer van Mburo waar nijlpaarden, krokodillen en veel vogelsoorten voorkomen.

Nachtsafari Lake Mburo – (optioneel)

Net voor het diner maakt u een spannende nachtsafari waarbij u op zoek gaat naar galago’s, hyena’s en ook een aardige kans maakt op het zien van een luipaard!

Fotograaf: Ronald Uljee

Dag 18

Wandel- of mountainbikesafari in Lake Mburo

In de ochtend kunt u kiezen tussen een mountainbikesafari of een wandelsafari door het park (inclusief). Doordat er geen leeuwen en olifanten leven in dit park, kan dit veilig. Beide activiteiten zijn een geweldige manier om dit park en haar wildlife op intieme wijze te verkennen.  

U kunt er ook (optioneel) voor kiezen om een paardrijsafari te maken door het park. Dit kan alleen geboekt worden als u bij  Mihingo Lodge overnacht. 

Na uw ochtendactiviteit en een (laat) ontbijt, rijdt u over de evenaar terug naar Entebbe. U wordt in de vroege avond weer afgezet op de luchthaven voor uw terugvlucht naar huis.

Dit is het einde van uw reis door Oeganda. We hopen dat u het fantastisch heeft gehad! 

Wandelsafari Lake Mburo – Ochtend

Onder begeleiding van een ranger gaat u al wandelend door het park op zoek naar zebra’s, buffels, eland antilopen en giraffes. Ook voor vogelliefhebbers is dit een uitstekende manier om mooie foto's te maken want er zijn maar liefst 310 soorten vogels die in Lake Mburo Nationaal Park voorkomen!

Mountainbikesafari Lake Mburo – Ochtend (optioneel)

U maakt een heerlijke mountainbiketocht door de groene natuur van Lake Mburo Natonaal Park en omgeving. Onderweg komt u zebra’s, impala’s en lierantilopen tegen, tevens geniet u van de vergezichten. De mountainbikesafari is vanwege de hoogteverschillen in Lake Mburo Nationaal Park een uitdagende tocht en daarmee een heerlijk begin van uw dag! Voor een impressie bekijkt u deze video!

Paardrij safari Lake Mburo – Ochtend (optioneel)

Tijdens de paardrij safari in het Lake Mburo Nationaal Park verkent u de regio per paard. Zowel voor gevorderden als beginners een spannend avontuur. Let op: U mag niet meer dan 90 kilogram wegen en we kunnen dit niet vooraf boeken, dus ter plekke moet beschikbaarheid gecontroleerd worden. U kunt deze activiteit alleen boeken als u bij Mihingo Lodge overnacht.

Dag 19

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.