9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Oeganda de Parel van Afrika

Oeganda de Parel van Afrika

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. De heenreis met Brussels Airlines is zonder tussenstop, de KLM vlucht kent een korte tankstop in Kigali (Rwanda). Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Door het chaotische Kampala naar de rust van de Nijl

In de ochtend ontmoet u uw gids, hij zal u een handig informatiemapje overhandigen (onder meer met gedetailleerde routekaarten van de nationale parken). Vervolgens rijdt u het indrukwekkende Kampala binnen om u te vergapen aan het typische Afrikaanse leven, kleurrijke markten en uiteindelijk door te rijden naar Jinja aan de Nijl. 

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Excursies Jinja (optioneel)

Vanuit uw accommodatie kunt u werkelijk van alles ondernemen! U kunt kiezen voor een dag raften, wildwaterkanoën, mountainbiken of quad-biken. Als u het wat rustiger aan wilt doen kunt u wellicht een mooie paardrijdtocht maken langs de Nijl of een dorpswandeling maken. U kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk relaxen bij de lodge met uitzicht op de Nijl!

Dag 3

Reis naar paradijselijk en weinig bezocht Sipi Falls

In de ochtend heeft u nog tijd om een optionele excursie te ondernemen of rustig aan te genieten van de omgeving. Vervolgens rijdt u in drie uurtjes naar de grens van Oeganda en Kenia aan de voet van Mount Elgon. In de namiddag kunt u een korte wandeling maken naar één van de watervallen.

Sipi Falls

Het gebied Sipi Falls bestaat uit drie watervallen en ligt in het oosten van Oeganda. De watervallen liggen op de rand van het Mount Elgon National Park op de grens met Kenia. De Sipi Falls en de Sipi rivier zijn vernoemd naar de ‘Sep’ een inheemse plant aan de oevers van de rivier, een medicinale plant die door de lokale bevolking wordt gebruikt tegen mazelen en griep. Het gebied kenmerkt zich door koffieplantages, riviertjes, watervallen, kameleons, een wilde aan vegetatie, traditionele Afrikaanse dorpjes en prachtige uitzichten op de Karamoja savannes.

Dag 4

Wandeling langs watervallen, dorpjes en koffieplantages!

Sipi Falls Wandeling

Na het ontbijt wandelt u onder begeleiding van Moses (lokale goed Engels sprekende gids) door het groene gebied. U kunt drie watervallen bezoeken en ervaart u op een prettige wijze het pure Oegandese leven. Onderweg nuttigt u een lokale Oegandese lunch. Tevens zal de gids u vertellen over het koffieproces, de koffie van Sipi Falls is namelijk van hoge kwaliteit en vind je terug in de koffie speciaalzaken in Nederland. (Lees hier meer over de koffie van Sipi).

Dag 5

Off the beaten track Karamoja

In de ochtend geniet u rustig van het ontbijt om vervolgens koers te zetten naar Noordoost-Oeganda, geheel van de gebaande paden begint het avontuur in Karamoja.

Karamoja regio

Geheel van de gebaande paden af begint het avontuur in Karamoja. De Karamojong zijn van oudsher een nomadisch volk dat verwant is aan de Masai in Kenia. Middels het goed georganiseerde Kara-Tunga project krijgen we op een zeer aangename wijze inkijk in deze authentieke cultuur.Kara-Tunga, onder leiding van Theo (ook wel Modo) – zoon van een oud Nederlandse Missionaris en Karamojong moeder – die zijn leven heeft toegewijd aan het conserveren van zijn voorouderlijke cultuur, organiseert duurzame activiteiten in de omgeving, waarbij de opbrengst ten goede komt van de ontwikkeling van het gebied. Duurzaam toerisme van de bovenste plank!

Wandeling Mount Moroto

Het verkennen van Mount Moroto is een echte aanrader. U bezoekt een traditionele nederzetting van de Tepeth stam die alleen in de bergen van Zuid en Oost Karamoja leven. Naast de bijzondere levenswijze in de bergen geniet u van de vele vogels, kameleons, medicinale planten en een schitterende zonsondergang boven de Karamoja regio. Een geweldige actieve kennismaking met dit gebied!

Dag 6

Authentieke cultuur bij de Karamojong stam

Deze bijzondere dag staat in het teken van het bezoek aan de Karamojong stam en de rit naar zeer noordelijk gelegen Kidepo Valley.

Bezoek aan Manyatta

In de ochtend brengt u onder begeleiding van een lokale gids een bezoek aan de traditionele Bokoro Manyatta. Op het moment dat u aankomt ontwaakt het leven in de Manyatta en is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor eeuwenoude lokale spellen en probeert u hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Wat u precies gaat treffen in de manyatta kan op voorhand niet aangegeven worden aangezien u geen gestandaardiseerd programma volgt maar juist gaat beleven wat er op dat moment speelt in het dorp. Op deze manier ervaart we op ongedwongen en authentieke wijze de bijzondere Karamojong cultuur!

Kidepo Valley Nationaal Park

Het Kidepo Valley Nationaal Park is het meest afgelegen Oegandese wildpark in het uiterste noordoosten van het land, grenzend aan Zuid – Sudan en Noordwest – Kenia. Glooiende savanne onderbroken door rotspartijen (‘kopjes’) en in de verte loodrechte granieten bergen geven het park landschappelijk de fraaiste panorama’s van Oeganda. Tel daarbij het zeer geringe aantal toeristen op en je komt tot een absolute parel die klaar is om ontdekt te worden!

Dag 7

Safari in het Kidepo Valley Nationaal Park

Deze dag staat in het teken van volop safarispektakel in het Kidepo Valley Nationaal Park.

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen. De hoogteverschillen in het park leveren niet alleen prachtige uitzichten op, maar ook zeer uiteenlopende plantensoorten, met als gevolg dat de diversiteit van diersoorten in dit park uitzonderlijk groot is. Sommige dieren treft men nergens anders in Oeganda zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten. Vroeg op voor de ochtendsafari in de Kidepo vallei. Op het moment dat het nog koel is zoeken de leeuwen de rotsformaties nogal eens op en maakt u misschien ook wel uw ultieme Lion King foto!

Jeepsafari – Middag

In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Dag 8

Dwars door Noord-Oeganda naar Murchison Falls

Vroeg vertrek voor een lange rit naar het Murchison Falls Nationaal Park. Onderweg zullen de kinderen vol verbazing naar u zwaaien aangezien hier weinig toeristen komen. U verblijft drie nachten in Murchison Falls waarvan de eerste nacht aan de noordkant van het park.

Murchison Falls Nationaal Park

Murchison Falls is het grootste nationale park van het land. Gelegen in Centraal-West Oeganda is Murchison Falls een bijzonder divers park. Naast het savannegebied met ruim aanbod aan wildleven, vindt u er een heus regenwoud met chimpansees en natuurlijk de Nijl die, vanuit het Victoriameer, via de Murchison Falls en de delta, richting Lake Albert stroomt, op weg naar de Middellandse Zee. Het park omvat maar liefst 3800 vierkante kilometer en vormt de habitat voor o.a. olifanten, Ugandan kobs, luipaarden, Rotshild giraffen, buffels, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen en de nationale vogel, de crested crane…

Dag 9

Leeuwen, olifanten en nijlpaarden tijdens de safari's

Vandaag staat heel de dag in teken van al het natuurschoon dat het Murchison Falls Nationaal Park te bieden heeft. Voldaan wordt u aan het einde van de dag met de boot afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari en wandeling Murchison watervallen

Na de safari en lunch volgt de spectaculaire boottocht naar de voet van de krachtige Murchison waterval, onderweg komt u grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen en bijzondere vogelsoorten tegen. De tocht eindigt bij de indrukwekkende Murchison waterval. Hier kunt u ervoor kiezen om terug te varen en nog even te relaxen bij de lodge of u kunt er voor kiezen om uit te stappen om te gaan wandelen naar de top van Murchison Falls. U ziet de waterval van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper 7 meter breed in de diepte stort. De wandeling is kort, maar gaat wel stijl omhoog in de brandende hitte. Houd dus rekening met uw eigen fysieke mogelijkheden bij het bepalen van uw keus en vergeet niet zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen als u de wandeling maakt.

Dag 10

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Jeepsafari – Ochtend

Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon.

Bootsafari delta Lake Albert (optioneel)

In de middag maakt u de boottocht naar de delta van Lake Albert en komt onderweg veel wild en een breed scala aan tropische vogels tegen. ’s Avonds bij het kampvuur geniet u met een koud drankje van de geluiden van de nijlpaarden die het water uit komen.

Dag 11

Langs theevelden, kratermeren en dorpjes naar Kibale Forest

Uw eindbestemming voor vandaag is Kibale Forest Nationaal Park. De dag wordt gevuld met een pittige rit. Maar het is een prachtige weg! U rijdt langs bossen, dorpjes, bergen en heuvels richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien.
 

Kibale Forest Nationaal Park

Het woud van Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkaat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud alsmede in het moeras van Bigodi te vinden. 

Dag 12

Op zoek naar chimpansees en andere bijzondere apen

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse aapsoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven.

Chimpansee trekking – Kibale Forest Nationaal Park

In de ochtend onderneemt u de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.     In de middag onderneemt u de bijzondere chimpanseetrekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten engeluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten.Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oogin oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt is een fascinerendeervaring.   

Bigodi Swamp wandeling

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast de meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. Vroeg in de ochtend ziet u de meeste vogelsoorten.

Dag 13

Nijlpaarden en olifanten tijdens de bootsafari

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen. 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Queen Elizabeth Nationaal Park is met zijn 2000 vierkante kilometer, het tweede grootste Nationaal Park van Oeganda. Het ligt aan de voet van het majestueuze Rwenzori gebergte, tussen twee meren, Lake Edward en Lake George, die met elkaar verbonden zijn door een natuurlijk kanaal, de Kazinga Channel.

Bootsafari Queen Elizabeth Nationaal Park

In de middag staat er een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 14

Safari activiteiten Queen Elizabeth Nationaal Park

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Gorge Kyambura trekking (optioneel)

U gaat op avontuur in de Gorge Kyambura! Dit is een prachtig stuk tropisch regenwoud wat verborgen ligt in een kloof. Wees voorbereid: hier schuilen slangen, chimpansees en andere diersoorten. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Dag 15

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u weer de savannes en reist de bergen in. Dat landschappen zo variëren en zich heel snel opvolgen is nog iets wat Oeganda zo uniek maakt. U reist richting het drielandenpunt en komt uiteindelijk aan bij het meer van Mutanda.

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige meer van Mutanda ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van Lake Mutanda liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorillatracking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 16

De grote gorillatrekking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi Nationaal Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking.

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla trekking Bwindi Nationaal Park (optioneel)

Tijdens de gorilla trekking gaat u al lopend en bukkend door het dichtbegroeide woud van Bwindi. U gaat onder begeleiding van de meest ervaren rangers van de Ugandan Wildlife Authority (UWA), op zoek naar sporen van een familie berggorilla’s. Uitwerpselen, nesten, afgekloven bamboestengels en gebroken takjes verraden dat we in de buurt komen. Wanneer dan het moment aanbreekt dat u oog in oog komen te staan met een silverback die zijn familie beschermt, en u ogenschijnlijk achteloos
observeert, dan weet u dat dit een ervaring wordt die u een leven lang zal bijblijven.

Gorilla habituatiedag Bwindi Nationaal Park (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Dag 17

Op naar Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u Lake Mutanda achter u laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossy (‘Gorillas in the mist’) staat uw levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur. Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park.

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste wildpark van Oeganda. Het park kent een rijk dierenleven. Er zijn meer dan 315 verschillende vogelsoorten en het park bezit 68 verschillende zoogdieren (waaronder impala’s, buffels, luipaarden, hyena’s en jakhalzen). Tegenwoordig leven er in Lake Mburo Nationaal Park ook weer leeuwen en tevens is dit één van de weinig parken in het land waar zebra’s voorkomen. 

Dag 18

Ochtendactiviteiten Lake Mburo en reis naar Entebbe

Na de activiteiten in Lake Mburo rijdt u uiteindelijk via de evenaar naar Entebbe waar u nog kunt dineren aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op de luchthaven voor de terugvlucht. 

Excursies Lake Mburo Nationaal Park (optioneel)

In de ochtend is er tijd om een optionele excursie te ondernemen. Zo kunt u een safariwandeling ondernemen waarbij u onder begeleiding van een ranger al wandelend door het park op zoek gaat naar zebra’s, buffels, de grote Eland antilopen en giraffen. Tevens kunt u een paardrijsafari of gewoon kiezen om wat langer uit te slapen en te genieten van de natuur vanuit uw lodge.

Dag 19

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.