Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Oeganda compleet

Oeganda compleet

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Naar de schoonheid van de Nijl

In de ochtend ontmoet u uw gids en geeft hij u een briefing over uw reis. Vervolgens rijdt u via kleurrijke markten en mooie natuur u naar het historische stadje Jinja. Buiten het stadje liggen verschillende lodges, die allen een prachtig uitzicht hebben over de Nijl. Vanuit hier kunt u genieten van de natuur en het uitzicht, maar u kunt hier ook nog van alles ondernemen. 

* Er is 1 overnachting gepland in Jinja. U heeft zodoende een rustige en mooie start van uw reis en onderbreekt de lange reis van Entebbe naar Sipi Falls. U kunt hier ook paardrijden, raften of tuben op de Nijl, bungeejumpen en quad biken. Als u meer dan 1 activiteit zou willen ondernemen in Jinja en/of wilt raften (raften duurt de hele dag), raden we u aan om een extra nacht bij te boeken. 

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers aan die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Excursies Jinja – (optioneel)

Vanuit uw accommodatie kunt u werkelijk van alles ondernemen! Voor zowel de avonturier als degene die het liever wat rustiger aan willen doen is er genoeg keuze. Er kunnen verschillende sporten gedaan worden op de rivier of in de omgeving. Een echte aanrader voor de avonturiers is rafting, dit is namelijk dé ultieme plek daarvoor door alle stroomversnellingen van de Nijl in de buurt van Jinja. Daarnaast kunt u ook kiezen uit tuben, wildwaterkanoën, mountainbiken of quad-biken. Degene die het wat rustiger aan willen doen kunnen wellicht een mooie paardrijtocht maken langs de Nijl, of een dorpswandeling maken. U kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk relaxen bij de lodge met uitzicht over de Nijl! U kunt alle activiteiten via uw gids of accommodatie boeken.

Raften op de Nijl in Jinja – Volledige dag (optioneel)

U wordt opgehaald bij uw accommodatie en naar het startpunt gebracht van het grootste avontuur tijdens deze reis, raften op de Nijl! In Jinja schiet de Nijl door het prachtige groene landschap heen. De geluiden van hevig kolkend water doet beseffen wat natuurkracht is. Tijdens het raften worden verschillende wildwater-gradaties (rapids) overwonnen (met rapid 5 als hoogste en meest extreme gradatie). In goed onderhouden rubberboten, onder begeleiding van een professioneel team gaat u het avontuur aan. Ondanks dat u geen ervaring nodig hebt, is het goed om te weten dat u uit de boot geslingerd kunt worden. Het reddingsvest zorgt er voor dat u altijd weer boven water komt en in het water zijn kajakkers aanwezig om u te helpen. Het raften op de Nijl bij Jinja behoort tot de meest spectaculaire activiteiten van Oeganda! Deze activiteit is uitsluitend boekbaar voor volwassenen vanaf 16 jaar. 

*U boekt deze activiteit op eigen verantwoordelijkheid. Het kan zijn dat u hiervoor een aanvullende module moet afsluiten bij uw reisverzekering.

De verbazingwekkende Sipi-watervallen in het nationale park Mount Elgon in Oeganda

Dag 3

Naar het paradijselijk en weinig bezocht Sipi Falls

In de ochtend kunt u (in overleg met uw gids) bepalen wat u wilt doen. U kunt nog wat langer in Jinja blijven (en nog een activiteit ondernemen) en pas na de lunch naar Sipi Falls rijden. U kunt ook wat eerder vertrekken om nog een leuke koffietour te kunnen doen in Sipi Falls. De keus is aan u.

U rijdt in ongeveer drie uurtjes naar Sipi Falls, aan de grens van Oeganda en Kenia aan de voet van Mount Elgon. De watervallen, beekjes, bloemen en 40 tinten groen dragen bij aan het gevoel dat de hof van Eden er ongeveer zo uit heeft moeten zien. Vanmiddag kunt u een leuke koffietour doen of gewoon genieten van de prachtige omgeving.

Sipi Falls

Het gebied bestaat uit drie watervallen en ligt in het oosten van Oeganda. De watervallen liggen op de rand van het Mount Elgon National Park op de grens met Kenia. De Sipi Falls en de Sipi rivier zijn vernoemd naar de ‘Sep’ een inheemse plant aan de oevers van de rivier, een medicinale plant die door de lokale bevolking wordt gebruikt tegen mazelen en griep. Het gebied kenmerkt zich door koffieplantages, riviertjes, watervallen, kameleons, een wilde aan vegetatie, traditionele Afrikaanse dorpjes en prachtige uitzichten op de Karamoja savannes.

Sipi Falls Koffie Tour – (optioneel)

In Sipi Falls wordt fantastische Arabica koffie verbouwd van hoge kwaliteit. Vele boeren met kleine stukjes land vormen samen een coöperatie. Zo worden hun ambachtelijke koffiebonen wereldwijd verkocht. U maakt het hele proces mee van plukken tot drogen, malen met een grote houten vijzel tot het koken en drinken van de koffie en dat allemaal bij de lokale boer, die er zodoende ook een extraatje aan overhoudt. Bekijk deze video voor een impressie!

Dag 4

Hiken in de hof van Eden (Sipi Falls)

Vandaag gaat u wandelen door dit prachtige gebied. U kunt in overleg met uw gids bepalen hoe lang u wilt wandelen. Als u kiest voor de wandeling van ongeveer 6-7 uur kunt u langs alle watervallen wandelen. Naast de watervallen loopt u ook langs de koffie- en bananenplantages, lokale dorpjes en ziet u prachtige vergezichten. Onderweg kunt u kameleons spotten en als u uw zwemkleding en handdoek meeneemt, kunt u zelfs zwemmen in een beekje of douchen onder een waterval. Waar u ook voor kiest; het wordt een heerlijke dag in paradijs!

Sipi Falls Wandeling – Hele dag

U wandelt – onder begeleiding van een lokale Engels sprekende gids – door het prachtige Sipi Falls gebied. Tijdens een wandeling door dit groene gebied, wisselt u enorme watervallen af met het lokale dorpsleven van het Ugandese platteland. Ook loopt u langs beekjes en zult u genieten van de kleurrijke bloemen en prachtige vergezichten. Zo moet de hof van Eden er ongeveer uit hebben moeten gezien! Tijdens een volle dag wandelen kunt u drie watervallen bezoeken en onderweg kunt u kameleons spotten in de koffieplantages. Het is leuk om te zwemmen in één van de beekjes en zelfs een verkoelende douche te nemen onder een waterval. Neem daarom uw zwemkleren en handdoek mee! U kunt er in overleg met uw gids ook voor kiezen om korter te wandelen. U gaat de hele dag op pad. Onderweg nuttigt u een lokale Oegandese lunch.

Dag 5

Dwars door centraal Oeganda naar Murchison Falls

Vandaag rijdt u dwars door het plattelandsleven van het groene Oeganda. U rijdt van het oosten naar het westen van het land, langs moerassen, dorpjes en bossen. Als u aan de zuidkant van de Nijl overnacht, is uw laatste uurtje van de reis door het park. Het dak kan open en u kunt uw eerste safariwild spotten! In de late middag komt u aan bij uw accommodatie, waar u kunt genieten van de dierengeluiden om u heen en het prachtige uitzicht.

Murchison Falls Nationaal Park

Het Murchison Falls Nationaal Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika. Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen.

Dag 6

Leeuwen, olifanten en nijlpaarden tijdens de safari's

Vandaag staat volledig in het teken van al het wild en natuurschoon dat het Murchison Falls National Park te bieden heeft. In de vroege ochtend maakt u een jeepsafari en in de middag maakt u een geweldige bootsafari over de Nijl, opzoek naar nijlpaarden, krokodillen, watervogels en met wat geluk zelfs badende olifanten! Voldaan wordt u aan het einde van de dag afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari Murchison Falls – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari Murchison waterval – Middag

Onder het toeziend oog van krokodillen, nijlpaarden, buffels en apen vaart u langzaam over de Nijl. Apen verraden dat u eraan komt en watervogels zijn druk aan het vissen. Geregeld worden er olifanten en ander wild gespot, die de dorst komen lessen langs de oever van de machtige Nijl. De tocht brengt u uiteindelijk aan de voet van de 40 meter hoge en beroemde waterval (Murchison Falls). De tocht duurt ongeveer drie uur. (We adviseren u om links in de boot te gaan zitten, want u vaart langs de linker oever)

Privé bootsafari Murchison waterval – Middag (optioneel)

Onder het toeziend oog van krokodillen, nijlpaarden, buffels en apen vaart u langzaam over de Nijl. Apen verraden dat u eraan komt en watervogels zijn druk aan het vissen. Geregeld worden er olifanten en ander wild gespot, die de dorst komen lessen langs de oever van de machtige Nijl. De tocht brengt u uiteindelijk aan de voet van de 40 meter hoge en beroemde waterval (Murchison Falls). De tocht duurt ongeveer drie uur.
U heeft deze activiteit in een privéboot geboekt. Dit heeft een enorme meerwaarde ten opzichte van de grote algemene boot, want met een kleine boot komt u veel dichter bij het wild. Ook bepaald u zelf het tempo en is het fijn om deze ervaring exclusief met uw eigen gezelschap te delen.

Dag 7

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Ook vandaag staat in het teken van het meest wildrijke park van Oeganda. U onderneemt een jeepsafari in de ochtend. In de middag hebben we niets gepland, zodat u ook een middag kunt relaxen en genieten van uw accommodatie met zwembad. Als u toch liever actief blijft, kunt u ervoor kiezen om nog een tweede bootsafari te ondernemen. Deze bootsafari gaat naar het prachtige delta gebied en is landschappelijk totaal anders dan de eerste bootsafari. Als u hiervoor kiest dan doet u dit in de vroege ochtend en wordt de jeepsafari naar de middag verplaatst.

Jeepsafari Murchison Falls – Tweede ochtend

Na het ontbijt rijdt u andermaal naar het deltagebied voor de safari. Deze ochtend staat in het teken van andere safaritracks om zo nog meer van het park te ontdekken. Uiteraard zal uw gids ook op zoek gaan roofdieren indien deze tijdens de eerste safari nog niet gezien zijn.

Fotograaf: Ronald Uljee

Dag 8

Langs theevelden, kratermeren en dorpjes naar Kibale Forest

Na uw ontbijt rijdt u naar de top van de waterval, waar dit park haar naam aan ontleent. U maakt hier een prachtige wandeling. Daarna rijdt u door naar Kibale Forest. U rijdt langs dorpjes, regenwouden, theeplantages en kratermeren richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien liggen en bij aankomst in Kibale Forest komt u in een hele andere wereld terecht; een apenwereld!

Wandeling Murchison waterval – Ochtend

Boven aan de Murchison waterval maakt u wandeling om dit natuurspektakel vanaf verschillende punten te bekijken. U ziet de watervallen van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper zeven meter breed in de diepte stort. Indien de tijd het toelaat kunt u een stukje naar beneden lopen om zodoende de volledige waterval te kunnen zien, een prachtig gezicht! Voor u deze ochtend het park verlaat, maakt u een korte fotostop op de top van de waterval.

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Fotograaf: Ronald Uljee

Dag 9

Op zoek naar chimpansees en andere bijzondere apen

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse apensoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven. In de ochtend gaat u op chimpansee trekking en in de middag maakt u een wandeling door de moerassen/wetlands van Bigodi. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie

*De volgorde van de activiteiten is op basis van de beschikbare chimpansee permits. Het kan dus zijn dat uw moeraswandeling in de ochtend is en de chimpansee trekking in de middag. 

Chimpansee trekking Kibale Forest – Ochtend

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring. Deze excursie vindt in de ochtend plaats. 

Bigodi Swamp wandeling – Middag

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. U maakt de wandeling in de middag. Dan wordt het koeler en ziet u de meeste apensoorten die gaan foerageren.

Dag 10

Nijlpaarden en badende olifanten tijdens de bootsafari

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting het Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag door het landelijke leven, van de groene heuvels vol theeplantages en kratermeren naar de droge savanne van het Queen Elizabeth Nationaal Park. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes tegen. 

In de middag maakt u een van de meest spectaculaire bootsafari's die het continent Afrika te bieden heeft.

Let op: In deze reis verblijft u 1 nacht in het noordelijke deel van Queen Elizabeth NP (Kasenyi) en 1 nacht in het zuidelijke deel van het park (Ishasha). Omdat er veel bijzondere activiteiten te ondernemen zijn in dit park, kunt u er ook voor kiezen om een extra nacht toe te voegen. U kunt eventueel ook Ishasha overslaan en 2 nachten in het noorden verblijven. Wij maken elke reis op maat, dus we organiseren het zoals u het wilt. 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km ligt in de riftvallei en grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in dit natuurgebied ligt het Kazinga kanaal, dat de meren Edward en George met elkaar verbindt. U kunt hier geweldige bootsafari’s maken. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich een landschap met prachtige vulkaankraters. De Kyambura kloof is een enorme scheur in het savannelandschap, waar een regenwoud is en waar chimpansees leven. In het Queen Elizabeth NP leven olifanten, buffels, topi’s, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, krokodillen en nog veel meer. Er leven meer dan 600 vogelsoorten.

Bootsafari Queen Elizabeth – Middag

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Privé bootsafari Queen Elizabeth – Middag (optioneel)

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

U heeft deze activiteit in een privéboot geboekt. Dit heeft een enorme meerwaarde ten opzichte van de grote algemene boot, want met een kleine boot komt u veel dichter bij het wild. Ook bepaalt u zelf het tempo en is het fijn om deze ervaring exclusief met uw eigen gezelschap te delen.

Gorge Kyambura trekking – (optioneel)

Vandaag maakt u een werkelijke prachtige wandeling door de Kyambura kloof! De kloof is een scheur van 11 km lang, dwars door de savanne van het Queen Elizabeth NP. In de kloof ligt een prachtig stuk tropisch regenwoud verborgen,dat zich langs de oevers van de Kyambura rivier begeeft. Dit regenwoud is de leefomgeving van slangen, chimpansees en andere diersoorten. Rangers maken er een sport van om de chimpansees te spotten, maar de kans om ze te zien is ongeveer 50%. Geniet daarom vooral van de wandeling zelf, want het betreft een van de mooiste wandelingen die u in dit land kunt maken. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Dag 11

Safari activiteiten Queen Elizabeth Nationaal Park

In de ochtend maakt u een jeepsafari door het noordelijke deel van dit park (Kasenyi). U kunt er ook (optioneel) voor kiezen om de "Lion predator tracking" te boeken. 

Na deze safari rijdt u in ongeveer 2,5 uur door naar het zuidelijke deel van het park; Ishasha. Hier geniet u van een welverdiende lunch bij uw lodge. Na de lunch gaat u weer op safari, waarbij u opzoek gaat naar de beroemde boomklimmende leeuwen van Ishasha.

Jeepsafari Queen Elizabeth – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, olifanten, elegante Oegandese kobs, topi's, leeuwen, luipaarden en hyena's. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia's, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Predator Tracking Queen Elizabeth – Ochtend (optioneel)

In de ochtend maakt u een bijzondere safari, waarbij u samen met een bioloog uit het park op safari gaat. Deze bioloog onderzoekt de gedragingen en verplaatsingen van verschillende leeuwentroepen en een aantal individuele luipaarden. Hierdoor kijkt u mee door de ogen van biologen en leert zo op unieke wijze over de koning van de savanne! De leeuwentroepen (en luipaarden) worden middels een radiohalsband gevolgd, waardoor u de leeuwen te allen tijde zult treffen. Luipaarden zijn niet gegarandeerd. Doordat u met de bioloog meegaat, mag u van de wegen en paden af. De inkomsten van deze activiteit worden gebruikt om het onderzoek te financieren. Deze excursie vindt in de ochtend plaats.

Ishasha

Het zuidelijk deel van het Queen Elizabeth Nationaal Park is Ishasha. De afgelegen ligging op de grens met de Democratische Republiek Congo zorgt voor een gering aantal bezoekers wat het wildernisgehalte ten goede komt. De savannes worden onderbroken door talrijke wilde vijgenbomen die door de boomklimmende leeuwen worden gebruikt. Door Ishasha stroomt de Ntungwe rivier waar nijlpaarden leven en de vegetatie weelderig en dicht is.

Jeepsafari Ishasha – Middag

Tijdens de safari gaat u op zoek naar de boomklimmende leeuwen, die hier de bovenste takken van oude vijgenbomen op zoeken. Tevens leven er in Ishasha onder anderebuffels, grote groepen Oegandese kobs en lierantilopen. In de Ntungwe rivier kunt u op zoek gaan naar nijlpaarden. U maakt de safari in de middag op het moment dat het nog warm is en de leeuwen de bomen nog bewonen. Als de zon onder gaat keert u terug naar uw accommodatie voor een lekker drankje. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Dag 12

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u de savannes en reist u naar de vulkanen van Zuid – Oeganda. De rit is werkelijk prachtig en typeert de diversiteit van Oeganda. U rijdt langs regenwouden, kratermeren en koffieplantages en over bergen en heuvels, tot u bij de vulkanen aan het schilderachtige meer van Mutanda uitkomt. Wat een uitzicht!

*De luxe variant van deze reis overnacht ook in de luxe cottage van het waanzinnig mooi gelegen Mutanda Lake Resort. De kamer is ruim en luxe ingericht, maar het betreft hier geen luxe lodge. We hebben hier toch voor gekozen vanwege de prachtige ligging, goede service en heerlijke eten. Als u toch liever voor meer luxe kiest, kunnen we dit ten aller tijden aanpassen. 

* De budget variant slaapt niet aan het meer van Mutanda, maar direct aan het Bwindi regenwoud. 

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige Mutanda meer ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van het Mutanda meer liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorilla trekking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla Nationaal Park en het Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 13

De grote gorillatrekking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi of Mgahinga National Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking. In de middag geniet u na van deze bijzondere ontmoeting.

Als u niet op gorillatrekking gaat kunt u ook van alles ondernemen. De mogelijkheden staan beschreven bij dag 14

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla habituatiedag Bwindi Forest (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Dag 14

Vrije dag aan het schilderachtige meer van Mutanda

Vandaag kunt u heerlijk uitslapen en genieten van een dag waarin van alles kan en niets hoeft. In het meer kunt u heerlijk zwemmen (tussen de otters) en op het meer kunt u suppen, zeilen, kajakken of een boottochtje maken op de motorboot. U kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen in de omgeving of een stevige hike te maken over de vulkanen van het Mgahinga National park. U kunt hier ook een Golden Monkey trekking doen. 

Als u niet aan het meer van Mutanda overnacht, kunt u natuurlijk dezelfde activiteiten ondernemen, met uitzondering van de activiteiten op en aan het meer. 

Excursies Bwindi & Lake Mutanda – (optioneel)

In deze groene en diverse omgeving kunt u werkelijk van alles ondernemen. Op en aan Lake Mutanda zijn verschillende leuke excursies te ondernemen, zoals zeilen, suppen of kajakken op het meer. Een sundownertour (met een drankje) op de motorboot is ook aan te bevelen. In het Mgahinga NP kunt u de Virunga vulkanen beklimmen of een Golden Monkey trekking doen en in het regenwoud van Bwindi kunt u – naast de gorilla trekking – ook verschillende mooie wandelingen maken. Verder kunt u de Batwa pygmeeën bezoeken of een villagetour maken in de buurt. Heeft u specifieke interesses? Geef uw wensen door aan onze reisspecialist.

Watersport Lake Mutanda – (optioneel)

Vanuit Mutanda Lake Resort kunt u geweldige watersport activiteiten ondernemen. Zo kunt u heerlijk zwemmen in dit bilharzia-vrije meer of zonnebaden vanaf een van de drie zwemsteigers. Als u wat actiever wilt zijn kunt u gebruik maken van de stand-up-paddle-boards, de kajaks of de laser zeilboot en voor een meer lokale ervaring kunt u gaan kanoën in een van de boomstamkano’s. Er is ook een motorboot, waarmee u een tocht over het meer kunt maken om vogels te spotten of simpelweg te genieten van de omgeving (met een glas wijn)? Waar u ook voor kiest; geniet van de prachtige omgeving en de sereniteit van dit sprookjesachtige meer.

* U kunt alle activiteiten ter plekke boeken bij Mutanda Lake Resort. 

Beklimming Sabinyo Vulkaan, Mgahinga – (optioneel)

Wie wil er nu niet een vulkaan beklimmen waarbij u als u op de top staat in drie landen tegelijk bent?! U trotseert vandaag de Sabinyo vulkaan op 3669 meter hoogte. Het kan er behoorlijk modderig worden, daarom zijn er houten ladders geinstalleerd die er voor zorgen dat u een avontuurlijke klim maakt op de drie pieken van de vulkaan. De wandeling duurt gemiddeld 8 uur. Vanaf de toppen zijn er mooie vergezichten en ziet u de meren en kloven ligen in Oeganda, Rwanda en de Democratische republiek Congo.

Dag 15

Binnenlandse vlucht naar Entebbe - Terug naar huis

In de ochtend wordt u door uw chauffeur/ gids afgezet bij de airstrip van Kisoro (40 min rijden). Hier neemt u afscheid van elkaar. Vanuit Kisoro vliegt u terug naar Entebbe, om zo een rit van zeker 11 uur te besparen. De vlucht duurt ongeveer 1,5 uur en vliegt over het meer van Mutanda, het Bwindi regenwoud, het Queen Elizabeth NP en het Victoriameer heen (route kan wijzigen). De vlucht is dus al een activiteit op zichzelf.

Bij aankomst in Entebbe wordt u opgewacht door een chauffeur van uw accommodatie. Hij brengt u naar naar uw hotel of guesthouse, waar u de rest van de dag kunt verblijven, totdat u in de avond weer wordt afgezet op de luchthaven voor uw terugvlucht. We hebben een dakamer voor u geboekt, zodat u zich nog op kunt frissen. U kunt hier ook lunchen en/of dineren (op eigen kosten). 

We hopen dat u een geweldige reis heeft gehad!

Dag 16

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.