9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Oeganda off the beaten track

Oeganda off the beaten track

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. De heenreis met Brussels Airlines is zonder tussenstop, de KLM vlucht kent een korte tankstop in Kigali (Rwanda). Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Door het chaotische Kampala naar de rust van de Nijl

In de ochtend ontmoet u uw gids. Hij zal u een handig informatiemapje overhandigen (onder meer met gedetailleerde routekaarten van de nationale parken). Vervolgens rijdt u het indrukwekkende Kampala binnen om u te vergapen aan het typische Afrikaanse leven, kleurrijke markten en uiteindelijk door te rijden naar Jinja aan de Nijl. Direct aan de machtige Nijl geniet u de rest van de middag van het comfort van de lodge, de vogels, nijlvaranen en het adembenemende uitzicht op de langste rivier ter wereld!

Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda en ligt op de oostelijke oever van het Victoriameer. Voor de komst van de Europeanen was Jinja een klein vissersdorpje. In de 19e eeuw gingen verschillende ontdekkingsreizigers op zoek naar de bronnen van de Nijl. Het was uiteindelijk John Hannington Speke die ze vond in Jinja. Vandaag de dag trekt Jinja reizigers aan die genieten van de prachtige tropische natuur en de vele activiteiten die mogelijk zijn.

Dag 3

Wandelen, raften of genieten bij uw lodge

Vandaag heeft u de tijd om te genieten bij uw accommodatie of een excursie in de omgeving te ondernemen. U kunt de excursie van te voren vast leggen of ter plekke boeken. De gids en auto staan vandaag in ieder geval tot uw beschikking.

Excursies Jinja – (optioneel)

Vanuit uw accommodatie kunt u werkelijk van alles ondernemen! U kunt kiezen voor wildwaterkanoën, mountainbiken of quad-biken. Als u het wat rustiger aan wilt doen kunt u wellicht een mooie paardrijdtocht maken langs de Nijl of een dorpswandeling maken. U kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk relaxen bij de lodge met uitzicht op de Nijl!

Dag 4

Reis naar paradijselijk én weinig bezocht Sipi Falls

In de ochtend rijdt u in drie uurtjes naar de grens van Oeganda en Kenia aan de voet van Mount Elgon. U nuttigt de lunch bij uw accommodatie om vervolgens in de middag een wandeling te maken.

Sipi Falls

Het gebied Sipi Falls bestaat uit drie watervallen en ligt in het oosten van Oeganda. De watervallen liggen op de rand van het Mount Elgon National Park op de grens met Kenia. De Sipi Falls en de Sipi rivier zijn vernoemd naar de ‘Sep’ een inheemse plant aan de oevers van de rivier, een medicinale plant die door de lokale bevolking wordt gebruikt tegen mazelen en griep. Het gebied kenmerkt zich door koffieplantages, riviertjes, watervallen, kameleons, een wilde aan vegetatie, traditionele Afrikaanse dorpjes en prachtige uitzichten op de Karamoja savannes.

Sipi Falls Wandeling – Halve dag

U wandelt onder begeleiding van Moses (lokale goed Engels sprekende gids) door het groene gebied vol watervallen en prachtige vergezichten. U kunt drie watervallen bezoeken en ervaart u op een prettige wijze het échte Oegandese leven. Tevens zal de gids u vertellen over het koffieproces, de koffie van Sipi Falls is namelijk van hoge kwaliteit en vind je terug in de koffie speciaalzaken in Nederland. (Lees hier meer over de koffie van Sipi). Ook gaat u samen met uw gids proberen de kameleons te spotten. Goed om te weten is dat u kunt zwemmen in één van de beekjes en zelfs kunt douchen onder een waterval. Neem uw zwemkleren en handdoek dus mee!

sipi falls

Dag 5

'Off the beaten track' Karamoja!

In de ochtend geniet u nog van een lekker ontbijt om vervolgens koers te zetten naar Noordoost-Oeganda, geheel van de gebaande paden begint het avontuur in Karamoja. In deze uithoek van Oeganda is tot op heden slechts één accommodatie beschikbaar, Karamoja Safari Camp. Alle comfortniveaus zullen hier dan ook overnachten.

Karamoja regio

De bijzondere Karamojong cultuur speelt zich af in Noordoost-Oeganda nabij Mount Moroto midden in Karamoja. De bewoners van dit uitgestrekte en volledig onontdekte gebied zijn de Karamojong, een stam die gelieerd is aan de Maasai in Kenia en Tanzania.  Ver weg van het toerisme is dit een juweel die volledig past bij de filosofie van Matoke Tours. Op duurzame wijze nieuwe gebieden en culturen ontdekken, waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking.

Wandeling Mount Moroto

U maakt een prachtige wandeling aan de voet van Mount Moroto. U loopt door de Afrikaanse natuur en geniet van de vele vogels, kameleons, medicinale planten en een schitterende zonsondergang boven Karamoja.

Dag 6

Authentieke cultuur bij de Karamojong stam!

Deze bijzondere dag staat in het teken van het bezoek aan de Karamojong stam. Na het bezoek aan een Manyatta komt u terug bij het Karamoja Safari Camp voor de lunch en onderneemt u in de middag nog een excursie.

Bezoek aan Manyatta

In de ochtend brengt u onder begeleiding van een lokale gids een bezoek aan de traditionele Bokoro Manyatta. Op het moment dat u aankomt ontwaakt het leven in de Manyatta en is de bevolking al bezig met het melken van de dieren, sorgum malen, yoghurt schudden, lokale bieren brouwen en hutten bouwen. Hier en daar wordt u uitgenodigd voor eeuwenoude lokale spellen en probeert u hout en kalabash op uw hoofd te dragen. Wat u precies gaat treffen in de manyatta kan op voorhand niet aangegeven worden aangezien u geen gestandaardiseerd programma volgt maar juist gaat beleven wat er op dat moment speelt in het dorp. Op deze manier ervaart we op ongedwongen en authentieke wijze de bijzondere Karamojong cultuur!

Excursies Karamoja – één activiteit inbegrepen

Matoke Tours houdt een deel van de dag in het programma vrij, zo kunt u ter plekke met de gids van Kara Tunga bepalen welke activiteit u wilt ondernemen. Bijvoorbeeld een traditionele ceremonie bijwonen of een seizoensgebonden agrarische activiteit ondernemen. Er is één activiteit bij de reis inbegrepen (met uitzondering van de gemotoriseerde activiteiten zoals de Boda Boda tour).

Dag 7

Op naar het Kidepo Valley Nationaal Park

Na het ontbijt rijdt u door naar het uiterste noorden van Oeganda, u gaat naar het Kidepo Valley Nationaal Park! U rijdt door een prachtig gebied over onverharde wegen en voelt dat u steeds verder van de bewoonde wereld af reist.

Kidepo Valley Nationaal Park

Het Kidepo Valley Nationaal Park is het meest afgelegen Oegandese wildpark in het uiterste noordoosten van het land, grenzend aan Zuid – Sudan en Noordwest – Kenia. Glooiende savanne onderbroken door rotspartijen (‘kopjes’) en in de verte loodrechte granieten bergen geven het park landschappelijk de fraaiste panorama’s van Oeganda. Tel daarbij het zeer geringe aantal toeristen op en je komt tot een absolute parel die klaar is om ontdekt te worden!

Jeepsafari – Middag

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen. De hoogteverschillen in het park leveren niet alleen prachtige uitzichten op, maar ook zeer uiteenlopende plantensoorten, met als gevolg dat de diversiteit van diersoorten in dit park uitzonderlijk groot is. Sommige dieren treft men nergens anders in Oeganda zoals de grootoorvos, gestreepte hyena, aardwolf, caracal, jachtluipaard en wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten. In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis. 

Dag 8

Safari in Kidepo Valley

Vandaag staat heel de dag in het teken van safari in dit landschappelijk schitterende park. Tussen de safari’s door keert u terug naar uw accommodatie voor een lunch met uitzicht op de glooiende heuvels van Kidepo Valley.

Jeepsafari – Ochtend

Vroeg op voor de ochtendsafari in de Kidepo vallei. Op het moment dat het nog koel is zoeken de leeuwen de rotsformaties nogal eens op en maakt u misschien ook wel uw ultieme Lion King foto!

Jeepsafari – Middag

In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis. 

Dag 9

Dwars door Noord-Oeganda naar Murchison Falls

Vroeg vertrek voor een lange rit naar het Murchison Falls Nationaal Park. Onderweg zullen de kinderen vol verbazing naar u zwaaien aangezien hier weinig toeristen komen. U verblijft maar liefst vier nachten in Murchison Falls Nationaal Park om zodoende alles te ontdekken.

Murchison Falls Nationaal Park

Het Murchison Falls Nationaal Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika. Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen.

Dag 10

Leeuwen, olifanten en nijlpaarden tijdens de safari's

Vandaag staat heel de dag in teken van al het natuurschoon dat het Murchison Falls Nationaal Park te bieden heeft. Voldaan wordt u aan het einde van de dag met de boot afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari en wandeling Murchison watervallen

U maakt een spectaculaire boottocht naar de voet van de krachtige Murchison waterval, onderweg komt u grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen en bijzondere vogelsoorten tegen. De tocht eindigt bij de indrukwekkende Murchison waterval. Hier kunt u ervoor kiezen om terug te varen en nog even te relaxen bij de lodge of u kunt er voor kiezen om uit te stappen om te gaan wandelen naar de top van Murchison Falls. U ziet de waterval van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper 7 meter breed in de diepte stort. De wandeling is kort, maar gaat wel stijl omhoog in de brandende hitte. Houd dus rekening met uw eigen fysieke mogelijkheden bij het bepalen van uw keus en vergeet niet zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen als u de wandeling maakt.

Dag 11

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Ook vandaag staat nog in het teken van het meest wildrijke park van Oeganda. U onderneemt een safari in de ochtend en kunt in de middag eventueel een tweede bootsafari ondernemen. Matoke Tours biedt deze tweede bootsafari optioneel aan om u ook de mogelijkheid te geven om een middag te genieten bij uw accommodatie.

Jeepsafari – Tweede ochtend

Na het ontbijt rijdt u andermaal naar het deltagebied voor de safari. Deze ochtend staat in het teken van andere safaritracks om zo nog meer van het park te ontdekken. Uiteraard zal uw gids ook op zoek gaan roofdieren indien deze tijdens de eerste safari nog niet gezien zijn.

Bootsafari Delta Lake Albert – (optioneel)

U maakt de boottocht naar de delta van Lake Albert en komt onderweg veel wild en een breed scala aan tropische vogels tegen. ’s Avonds bij het kampvuur geniet u met een koud drankje van de geluiden van de nijlpaarden die het water uit komen.

Bushkamperen – (optioneel)

Middels een safari rijdt u naar de delta van Lake Albert, diep in het Murchison Falls Nationaal Park. Bij aankomst staat u versteld van het kamp dat speciaal voor u midden in de wildernis is opgezet. Dichter bij de natuur dan dit ‘bushcamp’ zal u niet komen. Met de professionele kampeeruitrusting (tent, strechtbedden, bbq, tafel, stoelen en lampjes) kampeert u onder begeleiding van een gewapende ranger, gids en kok midden in de bush! Er zijn geen sanitaire voorzieningen of stromend water voorhanden, maar de ‘ultieme bushbeleving’ maakt alles goed. ‘s Avonds bij het kampvuur luistert u naar de geluiden van hyena’s en kijkt u uit naar de nijlpaarden die het water uit komen.

Dag 12

Chimpansee trekking in Budongo Forest

Na een lekker ontbijt rijdt u naar het Budongo Forest, een regenwoud in het zuiden van Murchison Falls National Park. In dit woud is er enkel een eenvoudige accommodatie beschikbaar, de Budongo Eco Lodge. Alle comfortniveaus zullen hier dan ook overnachten.

Budongo Forest

Het Budongo Forest is het grootste regenwoud van Oeganda en ecologisch het meest diverse van Oost-Afrika. Het woud heeft 465 geregistreerde plantensoorten, waaronder de gigantische mahoniebomen van 60 meter hoog. Het oerwoud kent de grootste chimpansee populatie van Oeganda van 800 waar tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Naast de chimpansees leven er franje apen, roodstaartmeerkatten, mantelmangabeys, blauwe meerkatten, bavianen en diverse nachtactieve galagosoorten. In het Budongo Forest leven 366 vogelsoorten, waaronder 60 zeldzame West- of Centraal Afrikaanse vogelsoorten die op minder dan vijf locaties in Oost-Afrika voorkomen. De Royal Mile aan de zuidkant van Budongo is één het belangrijkste vogelgebied van Oeganda.

Chimpansee trekking

In het prachtige oerwoud Budongo Forest, gaat u op zoek naar de bijzondere chimpansees. U gaat aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. De spanning stijgt op het moment dat u dichter bij de chimpansees komt. Soms ziet u de apen halverwege de bomen en op andere dagen staat u op slechts enkele meters afstand. Het is de intense roep van de chimpansees die door het woud galmt en deze excursies tot de meest indrukwekkende van Oeganda maakt. In tegenstelling tot de chimpanseetrekking in het populaire Kibale Forest zijn de bezoekersaantallen gering en de belevingswaarde hierdoor hoog!

Dag 13

Neushoorns in de Ziwa Rhino Sanctuary en terugvlucht

In de ochtend verlaat u het Murchison Falls Nationaal Park en rijdt u naar de Ziwa Rhino Sanctuary voor een wandeling waarbij u oog in oog komt te staan met kolossale neushoorns. Na de wandeling rijdt u richting Entebbe voor eventueel een avondmaal aan het meer van Victoria en een toost op alle avonturen van de afgelopen twee weken! In de loop van de avond wordt u op het vliegveld afgezet voor de terugvlucht.

Ziwa Rhino Sanctuary

Ziwa Rhino en Wildlife Ranch in Nakasongola is de thuisbasis van de enige neushoorns in Oeganda. Het neushoorn-re-introductieproject is een project van Rhino Fund Uganda en Uganda Wildlife Authority. Het conserveringsgebied ligt gunstig tussen Entebbe en Murchison Falls Nationaal Park en vormt daarmee een prettige tussenstop. In het gebied kan naast de populaire wandeling naar de neushoorns tevens een schoenbekooievaartocht en kanotocht ondernomen worden. 

Excursie Ziwa Rhino Sanctuary – Neushoorn wandeling

Na aankomst bij het informatiecentrum van Ziwa begint de wandeling waarbij u op zoek gaat naar de zuidelijke witte neushoorns die hier leven. Aangezien deze neushoorns vrij zijn om zich te verplaatsen op 7 000 hectare land, is het soms even zoeken voordat deze bedreigde diersoort gevonden wordt. In het gebied kunt u ook andere diersoorten tegenkomen, waaronder Uganda kobs, oribis, bushbucks, waterbokken en verschillende vogelsoorten. Uiteindelijk staat u oog in oog met de prehistorische neushoorns een fascinerende ervaring.

Dag 14

Thuiskomst in Amsterdam of Brussel

Aankomst in Amsterdam of Brussel na een rechtstreekse vlucht van KLM of Brussels Airlines. U komt thuis met een koffer vol mooie herinneringen!