Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Namibië Hoogtepunten

Namibië Hoogtepunten

Dag 1

Vertrek uit Nederland, België of Duitsland

Vandaag vertrekt de indirecte Lufthansa vlucht vanaf Amsterdam (via Frankfurt) naar Windhoek. Uiteraard is het ook mogelijk om met een andere maatschappij te vliegen of vanaf een andere luchthaven. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat u uitgerust en comfortabel in Windhoek arriveert.

Dag 2

Aankomst in Namibië en Meet & Greet

Vandaag landt u op de luchthaven van Windhoek waar u uw huurauto ontvangt. Vervolgens rijdt u in zo’n 45 minuten naar het lieflijke Windhoek. Het wordt dan direct duidelijk waarom Namibië ook wel het land van de eindeloze horizon genoemd wordt. De route van de luchthaven naar Windhoek loopt door een uitgestrekt en ruraal landschap waar slechts struiken, vogels en een incidentele boom de route domineren. Dit zijn de ideale omstandigheden waarbij u het gehaaste leven van thuis gemakkelijk omzet in de vrije vergezichten en pure natuur van Namibië!

Bij de accommodatie ontmoet u een vertegenwoordiger ter plaatste die u een uitgebreide briefing geeft over uw aanstaande rondreis door Namibië!

Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië. Het is de grootste stad van het land maar doet dorps en knus aan. Windhoek kent een aantal leuke bezienswaardigheden om te bezoeken. Sla de ‘Christus Kirche’ zeker niet over en struin voorbij de souvenirs stalletjes op ‘Freedom Plaza’. Het moge duidelijk zijn dat de Duitse architectuur in de stad laat zien hoe significant de Duitse invloeden zijn geweest, en zijn. Het is niet ongewoon om in het Duits aangesproken te worden of veel Duits te lezen op straat, in de winkels en op menukaarten bijvoorbeeld.

Windhoek kent een weids scala aan goede restaurants, variërend van de Duitse keuken tot heerlijke visrestaurants en kenmerkende “Game” restaurants waar wild zoals oryx en struisvogel op het menu staan. Tip: neem rond zonsondergang plaats bij het dakterras “Am Weinberg” voor de eerste borrel bij ondergaande zon!

Dag 3

Reisdag Kalahari, namiddag landschapssafari

De rondreis gaat van start! Vandaag laat u Windhoek achter u en doemt het oneindige landschap van Namibië al gauw voor u op. De route gaat zuidwaarts richting Mariental. Al snel verandert de omgeving in de droge landschappen die zo kenmerkend voor Namibië zijn. Onderweg ziet u gigantische privéboerderijen waar voornamelijk vee- en wild wordt gehouden. Dorpen zijn schaars in dit dunbevolkte gebied. Maar de spoorlijn, die momenteel slechts voor cargodoeleinden wordt gebruikt, verlaat het blikveld niet vandaag!

Begin van de middag neemt u de afslag richting de accommodatie. Het stoffige en bruinachtige land maakt plaats voor het prachtige dieprode duinzand van de Kalahari! Na de lunch ontdekt u in een open jeep de prachtige vergezichten van deze gigantische woestijn.

De Kalahari

De Kalahari is een halfwoestijn wat naast zanderige delen ook savannes en grasrijke steppes kent. De Kalahari strijkt, buiten zuidoostelijke Namibië, over het grootste deel van Botswana en daarnaast over delen van Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Angola en de Democratische Republiek Congo uit. Hoewel de Kalahari geen onderdeel is van een nationaal park of reservaat in Namibië, herbergt het wel hoge concentraties wild. Door de verschillende ecosystemen, bestaande uit o.a. grassen, struiken en bomen, voelen cheeta’s, leeuwen, hyena’s en Kaapse vossen zich erg thuis in deze habitatten.Maar ook primaten, stokstaartjes, vogels en bijzondere reptielen- en schorpioensoorten zijn vaak geziene gasten in de Kalahari!

Namiddag landschapssafari Kalahari

Vanmiddag gaat u onder begeleiding van een lokale gids op landschapssafari. Deze activiteit gaat traditioneel over in een ‘sundowner’, ofwel borrelmoment tijdens de zonsondergang. Tijdens de landschapssafari ligt de nadruk op natuur, de prachtige omgeving en het wild wat onderweg gezien kan worden.

Dag 4

Wandelen met de San (Bosjesmannen)

Buiten de landschappelijke schoonheid van de Kalahari, is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in het leven van de oorspronkelijke bewoner; de San. Vanochtend gaat u samen met hen op pad waarbij u door de ogen van de Bosjesmannen de Kalahari beleefd. In de middag kunt u nog een optionele activiteit ondernemen of genieten van uw accommodatie. (Overnacht u in de exclusieve variant dan zijn alle excursies inclusief)

Hiken met de bushman Kalahari

In de ochtend gaat u wandelen met de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari; De San Bosjesmannen. U loopt samen met hen naar het San dorpje terwijl ze meer vertellen over de eeuwenoude tradities en het nomadenbestaan van hun voorouders. Leer meer over de San vaardigheden om te overleven in de erbarmelijke omstandigheden van de Kalahari. Hoe verzamel je water in de eieren van struisvogels, welke planten zijn eetbaar of hebben juist medicinale werkingen? Deze ochtend neemt de San je mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis waarbij je Kalahari als een bron van overlevingsmogelijkheden ziet!

Dag 5

Op naar de beroemde Namibiëwoestijn

Vandaag staat u een prachtige reisdag te wachten! De zandduinen, bergen en open vlaktes veranderen steeds van kleur tussen witgeel, zachtroze, amberbruin en abrikozen oranje. Net wanneer u denkt dat het landschap niet mooier kan worden, rijdt u voorbij een heuvel en valt uw mond weer open van verbazing. Eind van de middag arriveert u bij uw voorkeur accommodatie en kunt u in de middag eventueel een optionele activiteit vanuit de accommodatie ondernemen.

Dag 6

Op ontdekking in Sossusvlei en Deadvlei

Sta voor dag en dauw op voor een wonderlijke dag in de Namibiëwoestijn.Vandaag bezoekt u Sossusvlei en Deadvlei op eigen gelegenheid. Neem een pet mee voor het zonovergoten avontuur in het duinzand! 

Indien gewenst kunt u bij uw accommodatie ook een tour boeken, zodat u begeleid wordt tijdens het bezoek.

Namibiëwoestijn

De Namibiëwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en tevens één van de droogste woestijnen op de planeet. Er valt gemiddeld slechts 2mm tot 85mm regenval per jaar. De uitgestrekte woestijnlandschappen en reusachtige duinen creëren een haast onaardse setting. De doodse stilte van het zand met de altijd voortdurende waaiende wind maakt dat de Namibiëwoestijn aanvoelt als een oerkracht van ongekende schoonheid. De intens oranje teint van het duinzand lijkt tot leven te komen tijdens het steeds veranderde licht van de morgenstond. En ’s avonds straalt de fonkelende Melkweg met haar duizenden sterren helder aan de hemel. Dit is pur sang Namibië beleven.

Bezoek Sossusvlei/Deadvlei – Self drive

U rijdt vandaag zelf de Sossusvlei binnen. De Sossusvlei is de meest gefotografeerde regio van Namibië. De perzikgekleurde zandduinen schitteren sierlijk voor ieders lens. De gebogen duinruggen steken scherp af in het sterke ochtendlicht waarbij de zon- en schaduwkant twee compleet andere werelden lijken te vertegenwoordigen. Een verleidelijke duin om te beklimmen is ‘dune 45’. Eenmaal bovenop wordt u getrakteerd op een immens lakendoek van oranje en gele duinen.

Mogelijk nog fotogenieker zijn ‘big mama’ en ‘big daddy’. Dit duinengebied ligt het meest diep in de Sossusvlei. De ruige, intense zandwegen maken de rit er naar toe op zijn zachts gezegd avontuurlijk! Enthousiastelingen kunnen ‘big daddy’ tot aan de top beklimmen, of er voor kiezen halverwege al ‘skiënd’ op de voeten in de Deadvlei te glijden. Een behoorlijke spectaculaire entree in een onaards mooie omgeving. Op deze zoutpan staan skeletten van 500 jaar oude bomen. De zwarte silhouetten van deze bomen zijn prachtig om te fotograferen met de warmoranje duinen op de achtergrond.

Ballonsafari Namibiëwoestijn – (optioneel)

Het is mogelijk om vandaag per ballonsafari de Namibiëwoestijn te beleven! Een ballonvlucht over de Namibiëwoestijn is één van de meest bijzondere activiteiten mogelijk in Namibië. De ballonvlucht stijgt op tijdens de zonsopgang, als het licht nog zacht is en de woestijn tot leven lijkt te komen met de steeds veranderende kleuren en landschappen. Na de één uur durende ballonvlucht landt u ergens midden in de woestijn voor een champagneontbijt. De exacte ballonvluchtroute is afhankelijk van de wind en vertreklocatie; de route wordt pas net voor de start bepaald. De ballonvlucht wordt normaliter met andere reizigers gedeeld.

Sesriem, Namibië - 26 september 2009: Een Nissan dubbele cabine pick-up is geparkeerd langs de weg in de buurt van de beroemde zandduinen in Sossusvlei, gelegen in het Namib-Naukluft National Park in de Namibische woestijn.

Dag 7

Schitterende reisdag naar Swakopmund

Slaap vandaag eventueel wat uit. Of, geniet onder het genot van een kopje koffie van de opkomende zon achter de duinruggen. Na het ontbijt vervolgt u de schitterende rit, dwars door de Namibiëwoestijn. Onderweg passeert u struisvogels, oryxen en springbokken die op hun beurt ook op weg zijn, de oneindige woestijnvlaktes tegemoet. De route vervolgt noordwestwaarts en doorkruist de droge rivierbedding van de Kuiseb rivier. Het is hier en daar zichtbaar dat dit land eens werd overheerst door de zee. De Namibiëwoestijn lijkt bijzondere geheimen mee te dragen van haar miljoenen jaren oude geschiedenis.

In de loop van de middag arriveert u in de favoriete stad van iedere Namibiër; Swakopmund! Elke vakantieperiode (december en januari) verandert dit lieflijke stadje in dé vakantiebestemming voor de welvarende inwoner van Namibië. 's Avonds kunt u heerlijk uit gaan eten in één van de vele restaurants.

Swakopmund

Swakopmund ligt aan de monding van de Swakop rivier, die overgaat in de Namibiëwoestijn. Door de ligging aan de oceaan kent Swakopmund een gematigd klimaat. Vanaf eind 19e eeuw waren de Duitsers sterk vertegenwoordigd in deze regio. Daarmee hebben ze hun invloeden in Swakopmund duidelijk laten blijken én weten te conserveren! Tot op de dag van vandaag lijkt het alsof u door een eeuwenoude Duitse stad wandelt waar u uzelf op een heerlijke ‘apfelstrüdel’ of Schnitzel kunt trakteren.

Dag 8

Wateractiviteit op de Atlantische Oceaan of actie in de woestijn

In Swakopmund en omgeving is van alles te beleven. Zo kunt u tijdens een bootsafari op zoek naar duizenden zeehonden, pelikanen en dolfijnen, kunt u met een quadbike door de woestijn crossen of in de woestijn op zoek gaan naar het kleine woestijnleven. De excursies zijn optioneel aangeboden om u zodoende de mogelijkheid te geven deze dag naar wens in te vullen.

Kiest u vandaag voor de overnachting in de bijzondere Pelican Point Lodge, dan zult u rond 14:00 naar de vuurtoren gebracht worden middels een tour over het schiereiland. 

Kayak Tour Walvisbay – (optioneel)

Vandaag rijdt u naar de jetty in Walvis Bay. Dit is een klein uurtje rijden vanuit Swakopmund. Om 8 uur vertrekt de 4×4 transfer naar Pelican Point. Vervolgens worden de kayaks te water gelaten en volgt de tocht naar de vuurtoren waar de nadruk ligt op het zien van dolfijnen, veel zeehonden, pelikanen én meer. Het zien het marine leven wordt niet gegarandeerd en kan daarnaast seizoen afhankelijk zijn.

Catamaran Cruise Walvisbay – (optioneel)

Vandaag rijdt u naar de jetty in Walvis Bay. Dit is een klein uurtje rijden vanuit Swakopmund. Om 9 uur vertrekt de catamaran en wordt u mee genomen op een bijzondere boottocht waar de nadruk ligt op het zien van dolfijnen, walvissen, zeehonden, pelikanen én meer. Het zien het marine leven wordt niet gegarandeerd en kan daarnaast seizoen afhankelijk zijn, zoals de walvissen (juli t/m november). Onder begeleiding van een Engelssprekende gids geniet u van mooie vergezichten, voorbij zwemende zeehonden, heerlijke snacks, verse oesters én een glaasje bubbels. Rond het middaguur meert u weer in Walvis Bay aan.

Sandwich Harbour 4×4 Tour – Ochtend (optioneel)

Vandaag gaat u Sandwich Harbour, onderdeel van Namib Naukluft Park, verkennen middels een 4×4 tour. De tour start vanuit Walvisbay. Allereerst rijdt u langs de Walvisbaai-lagune om de massa's flamingo's en andere kustvogels te spotten. Daarna rijdt u verder nar de Kruisebrivierdelta, waar u de springbok, oryx of jakhals kunt zien. De rit brengt u vervolgens naar de Sandwich Harbour Lagoon, een van de meest unieke wetlands van Zuidelijk-Afrika. Hoogtepunt is de spannende rit over de gigantische zandduinen. De tour is inclusief gids/chauffeur, snacks, drankjes en entreegelden.

Quadbiken Namibiëwoestijn (Swakopmund) – (optioneel)

Onder begeleiding van een ervaren quadbike gids leert u eerst de quad kennen d.m.v. een gemakkelijk parcours. Vervolgens rijdt u de Namibiëwoestjin in waar een speciaal gebied is afgezet voor de quadgebruikers. U scheurt gemiddeld met zo’n 30-45 km per uur over de duinen waarbij spannende routes afgelegd worden. Families met jonge kinderen gaan op quad avontuur in een ander gebied zodat iedereen ongestoord kan crossen! U wordt opgehaald en weer afgezet bij uw accommodatie. De totale duur bedraagt 2 uur.

Sandboarden Swakopmund – (optioneel)

Voor een actieve en opwindende ochtend kunt u gaan sandboarden! De duinen net buiten Swakopmund zijn perfect hiervoor. Er kan liggend en staand de duin afgezoeft worden met snelheden van wel 60 km per uur. Er zijn duinen met verschillende hoogtes en hellingen dus voor iedereen is er wat om te oefenen en de vaardigheden uit te proberen. Dit is een leuke, veilige activiteit waarvoor geen ervaring nodig is en dus ook geschikt is voor gezinnen.

Kayak & Sandwich Harbour Tour – (optioneel)

Vandaag rijdt u naar de jetty in Walvis Bay. Dit is een klein uurtje rijden vanuit Swakopmund. Om 8 uur vertrekt de 4×4 transfer richting het Sandwich Harbour-gebied in het Namib Naukluft Park. Een bijzondere plek waar de woestijnduinen uitmonden in de oceaan. Onderweg rijdt u langs de Walvisbaai-lagune en de zoutmijnen. Vervolgens worden de kayaks te water gelaten en volgt de tocht langs de beschermde kant van dit schiereiland waar de nadruk ligt op het zien van dolfijnen, zeer veel zeehonden, pelikanen én meer. Het kayakken duurt ongeveer 1,5 uur. Na de kayaktocht staan de verse broodjes, koekjes en warme koffie of thee al voor u klaar. Daarna start het tweede deel van deze dagexcursie, namelijk de 4×4 Sandwich Harbour Tour. (Deze excursie duurt de hele dag)

Living Desert Tour vanuit Swakopmund – (optioneel)

’s Ochtends wordt u om 9 uur opgehaald bij uw accommodatie in Swakopmund. In een half uurtje rijdt u naar de Namibiëwoestjin wat doorgaans zonovergoten is! In een halve dag wordt u op pad genomen door de ervaren gidsen waarbij u samen zoekt naar sporen, uitwerpselen etc. van de kleinere dieren die in de woestijn leven. Denk hierbij aan gekko’s, schorpioenen, hagedissen, slangen, kevers en andere insecten. Dit is een zeer leuke activiteit met véél informatie over conservering, de geologische ligging van Swakopmund én de flora en fauna.

Dag 9

Reisdag naar Damaraland

De zanderige woestijnvlaktes maken vandaag plaats voor rotsachtige heuvellandschappen met begroeiing. Onderweg kunt u kiezen voor een omweg via de zeehonden bij Cape Cross. U rijdt verder noordelijk richting van Twyfelfontein voor de overnachting. In de middag kunt u eventueel een mooie wandeling vanuit uw accommodatie kunnen ondernemen.

Cape Cross

Ten noorden van Swakopmund ligt Cape Cross aan de onstuimige Skeleton Coast. Cape Cross kent een van de allergrootste zeehonden koloniën ter wereld! Het aantal zeehonden kent tijdens de paringstijd in november en december zo’n 210.000 zeehonden! Niet alle zeehonden overleven de ruige Atlantische oceaan… de vele jakhalzen jagen maar al te graag op de zwakke en zieke zeehonden die terug vanuit zee komen. Cape Cross is dan ook een spectaculaire plek om veel zeehonden, jakhalzen en watervogels waar te nemen.

Damaraland

Eén van de dunst bevolkte regio’s van Namibië is noordwestelijke Damaraland. De regio tussen Twyfelfontein en Palmwag is een droge wildernis waar de natuur miljoenen jaren haar eigen koers heeft kunnen bepalen. De afwezigheid van menselijk toedoen en de toename van natuurconservering maken Damaraland één van de beste wildregio’s van het land. Het gebied rond Twyfelfontijn staat bekend om de woestijnolifanten die hier voorkomen, terwijl de regio rond Palmweg in Damaraland dé plek in Afrika is waar de zwarte neushoorn in aantallen toeneemt!

Twyfelfontein

Het Twyfelfontein gebied biedt een aantal leuke bezienswaardigheden die op eigen gelegenheid bezocht kunnen worden. Doe een begeleide wandeling langs eeuwenoude rotstekeningen van de bosjesmannen, bezoek de bijzondere Burnt Mountain en Organ Pipes rotsformaties, zie versteende boomstammen bij het Petrified Forest of leer meer van de cultuur van de lokale Damara stam in het levende museum. Voor alle bezienswaardigheden geldt een kleine entree kost die ter plekke betaald wordt.

Dag 10

Op zoek naar de woestijnolifanten van Damaraland

Verrekijker om de nek en fotocamera in de aanslag. Vandaag gaat u onder begeleiding van de professionele gids op zoek naar de bijzondere woestijnolifant in Damaraland!

De zoektocht naar de woestijnolifant Damaraland

Vandaag staat u vroeg op voor de zoektocht naar de woestijnolifant in de regio van Twyfelfontein. Na het ontbijt vertrekt u per jeep met de ranger de vallei in. Er wordt geschat dat er zo’n 600 woestijnolifanten in het zuidelijke deel van Damaraland leven. Tijdens deze prachtige landschapssafari  geniet u van de gigantische rotsblokken, de uitgestrekte savannes en de steile kliffen die u omgeven. Totaal bent u vandaag drie tot vijf uur op zoek naar de woestijnolifant. Uiteraard wordt er flink de tijd genomen voor foto’s wanneer de olifanten eenmaal gezien worden! Houdt er rekening mee dat woestijnolifanten doorgaans gemakkelijker in het droge seizoen (van mei t/m oktober) gezien worden. 

Na de lunch rijdt u terug naar de accommodatie voor een welverdiend rustmoment bij het zwembad. Opmerking: Het zien van de woestijnolifant wordt vandaag niet gegarandeerd!

Dag 11

Transfer terug naar Windhoek, avondvlucht terug naar huis

Na het ontbijt rijdt u weer terug naar Windhoek waar u eventueel nog iets kunt gaan eten alvorens u naar de luchthaven rijdt voor de avondvlucht naar huis. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan het Namibia Craft Centre waar ontzettend veel boutique winkeltjes met leuke souvenirs te vinden zijn, tevens is hier een restaurant te vinden.

Mocht u liever meer tijd in Windhoek spenderen dan kan er uiteraard nog een nacht in Windhoek geboekt worden. 

Dag 12

Aankomst Amsterdam of Brussel

In de ochtend landt u op Schiphol met een koffer vol prachtige nieuwe herinneringen!