Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Het beste van Namibië

Het beste van Namibië

Dag 1

Vertrek uit Nederland, België of Duitsland

Vandaag vertrekt de indirecte Lufthansa vlucht vanaf Amsterdam (via Frankfurt) naar Windhoek. Uiteraard is het ook mogelijk om met een andere maatschappij te vliegen of vanaf een andere luchthaven. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat u uitgerust en comfortabel in Windhoek arriveert.

Dag 2

Aankomst Namibië - Meet & Greet in de middag

Vandaag landt u op de luchthaven van Windhoek waar u wordt opgewacht voor de transfer naar uw accommodatie in Windhoek. Vervolgens wordt u in zo’n 45 minuten naar het lieflijke Windhoek gebracht. Het wordt dan direct duidelijk waarom Namibië ook wel het land van de eindeloze horizon genoemd wordt. De route van de luchthaven naar Windhoek loopt door een uitgestrekt en ruraal landschap waar slechts struiken, vogels en een incidentele boom de route domineren. Dit zijn de ideale omstandigheden waarbij u het gehaaste leven van thuis gemakkelijk omzet in de vrije vergezichten en pure natuur van Namibië!

Bij de accommodatie van uw voorkeur ontmoet u een vertegenwoordiger ter plaatste die u een uitgebreide briefing geeft over uw aanstaande rondreis door Namibië. Ook wordt deze middag de auto afgeleverd en krijgt u hierbij een uitgebreide uitleg.

Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië. Het is de grootste stad van het land maar doet dorps en knus aan. Windhoek kent een aantal leuke bezienswaardigheden om te bezoeken. Sla de ‘Christus Kirche’ zeker niet over en struin voorbij de souvenirs stalletjes op ‘Freedom Plaza’. Het moge duidelijk zijn dat de Duitse architectuur in de stad laat zien hoe significant de Duitse invloeden zijn geweest, en zijn. Het is niet ongewoon om in het Duits aangesproken te worden of veel Duits te lezen op straat, in de winkels en op menukaarten bijvoorbeeld.

Windhoek kent een weids scala aan goede restaurants, variërend van de Duitse keuken tot heerlijke visrestaurants en kenmerkende “Game” restaurants waar wild zoals oryx en struisvogel op het menu staan. Tip: neem rond zonsondergang plaats bij het dakterras “Am Weinberg” voor de eerste borrel bij ondergaande zon!

Dag 3

Reis naar Etosha Nationaal Park

Het avontuur gaat beginnen! Na water en wat proviand te hebben ingeslagen reist u naar het noorden, richting het meest wildrijke park van het land; Etosha. U bent zo’n 5-6 uur onderweg. In de middag kunt u op eigen gelegenheid al het park in gaan voor de eerste safari of geniet u bij uw accommodatie.

Etosha Nationaal Park

Het meest wildrijke park van Namibië is Etosha. Een kwart van het park beslaat de immens witte zoutpan, ook wel “Etosha Pan” genoemd. Hoewel de zoutvlakte tijdens het regenseizoen onder water kan lopen, en dan oogt als een gigantisch meer, staat de Etosha Pan voornamelijk kurkdroog. Tijdens deze droge maanden verandert Etosha in een paradijs voor safariliefhebbers. De meest wildrijke regio’s zijn doorgaans rondom de waterbronnen te vinden. Deze trekken in het gortdroge Etosha het meeste wild aan. Het leeuwendeel van de waterbronnen liggen ten zuiden en oosten van de Etosha Pan. Reizigers worden regelmatig getrakteerd op het zien van grote kuddes zebra’s, olifanten, giraffen en andere hoefdieren. Met wat meer geluk ziet u ook neushoorns, leeuwen, cheeta’s en andere roofdieren.

Jeepsafari Etosha – Middag (optioneel)

In de middag staat een jeepsafari gepland met de rangers van de lodge. U bezoekt de verschillende waterbronnen in Etosha Nationaal Park, waar het wild de dorst komt lessen. Rond zonsondergang komt u weer terug bij de lodge, op tijd voor een drankje bij het kampvuur. Bespreek uw voorkeur ter plekke, zodat de gewenste safari gepland kan worden!

Dag 4

Op safari in het wildrijkste park van Namibië

Verrekijker om de hals, fotocamera in de aanslag… want vandaag geniet u een volle dag van het bijzondere wildleven in Etosha! U gaat op safari met een voertuig van de accommodatie waar u overnacht.

Jeepsafari Etosha – Volle dag

Vandaag staat een volle dag safari gepland met de rangers van de accommodatie. Bespreek met elkaar of u de voorkeur geeft aan twee losse jeepsafari’s; één in de ochtend en één in de namiddag. Dan kunt u tussen de safari’s door heerlijk genieten van de fijne lodge en haar faciliteiten. Ook is het mogelijk om één volle dag op jeepsafari te gaan. U kunt dan dieper het park in rijden voor de jeepsafari en nuttigt onderweg een picknicklunch. Bespreek dit vooraf zodat de juiste safari gepland kan worden!

Dag 5

Reisdag naar afgelegen Damaraland

Slaap vandaag eventueel wat uit, er staan deze ochtend geen activiteiten gepland. Er staat u een mooie reisdag te wachten van een halve dag richting Damaraland, in het westen van Namibië. Indien u tijdig arriveert kunt u in de middag heerlijk ontspannen bij de accommodatie welke in een compleet ander landschap verborgen ligt.

Damaraland

Eén van de dunst bevolkte regio’s van Namibië is noordwestelijke Damaraland. De regio tussen Twyfelfontein en Palmwag is een droge wildernis waar de natuur miljoenen jaren haar eigen koers heeft kunnen bepalen. De afwezigheid van menselijk toedoen en de toename van natuurconservering maken Damaraland één van de beste wildregio’s van het land. Het gebied rond Twyfelfontijn staat bekend om de woestijnolifanten die hier voorkomen, terwijl de regio rond Palmweg in Damaraland dé plek in Afrika is waar de zwarte neushoorn in aantallen toeneemt!

Dag 6

Op zoek naar de woestijn neushoorn in Palmwag

Vandaag gaat u op zoek naar de woestijn neushoorn! In de middag is er tijd om te genieten van uw accommodatie, een duik in het zwembad of eventueel nog een activiteit.

Neushoorntracking Damaraland

Vandaag staat u vroeg op voor de neushoorntracking in de Klip River vallei. Na het vroege ontbijt vertrekt u per open jeep met de ranger de vallei in. Dit is het territorium van de zwarte neushoorn. Er zijn u al ‘trackers’ voorgegaan die in de vroegste uurtjes van de dag de sporen van de neushoorns hebben gezocht en volgen. Zo wordt de kans aanzienlijk groter dat u de neushoorns ook gaat zien vandaag! U wordt omgeven door het indrukwekkende plateau bestaande uit vulkanisch gesteente met hier en daar steile kliffen. Nadat u een flink stuk door de Klip River vallei heeft gereden gaat u te voet verder. Totaal bent u vandaag één tot drie uur te voet onderweg naar de zwarte neushoorn. Uiteraard wordt er flink de tijd genomen voor foto’s wanneer u eenmaal neushoorn(s) ziet. De daadwerkelijke tijd is afhankelijk van het gedrag van de neushoorn en het terrein waar u zich op dat moment begeeft.

Dag 7

Schitterende rit naar Twyfelfontein

Deze ochtend kunt u het rustig aan doen en genieten bij uw accommodatie. Vandaag staat de rit dwars door Damaraland naar Twyfelfontein op het programma. Bij aankomst op de tweede locatie binnen Damaraland geniet u andermaal van het uitzicht en een koud drankje bij uw sfeervolle accommodatie.

Twyfelfontein

Het Twyfelfontein gebied biedt een aantal leuke bezienswaardigheden die op eigen gelegenheid bezocht kunnen worden. Doe een begeleide wandeling langs eeuwenoude rotstekeningen van de bosjesmannen, bezoek de bijzondere Burnt Mountain en Organ Pipes rotsformaties, zie versteende boomstammen bij het Petrified Forest of leer meer van de cultuur van de lokale Damara stam in het levende museum. Voor alle bezienswaardigheden geldt een kleine entree kost die ter plekke betaald wordt.

Dag 8

Op zoek naar de woestijnolifanten

H​​​​​​et hoogtepunt naast de schitterende landschappen in Twyfelfontein zijn ongetwijfeld de woestijnolifanten, vandaag staat u dan ook vroeg op om tijdens de safari op zoek te gaan naar deze bijzondere dieren.

De zoektocht naar de woestijnolifant Damaraland

Vandaag staat u vroeg op voor de zoektocht naar de woestijnolifant in de regio van Twyfelfontein. Na het ontbijt vertrekt u per jeep met de ranger de vallei in. Er wordt geschat dat er zo’n 600 woestijnolifanten in het zuidelijke deel van Damaraland leven. Tijdens deze prachtige landschapssafari  geniet u van de gigantische rotsblokken, de uitgestrekte savannes en de steile kliffen die u omgeven. Totaal bent u vandaag drie tot vijf uur op zoek naar de woestijnolifant. Uiteraard wordt er flink de tijd genomen voor foto’s wanneer de olifanten eenmaal gezien worden! Houdt er rekening mee dat woestijnolifanten doorgaans gemakkelijker in het droge seizoen (van mei t/m oktober) gezien worden. 

Na de lunch rijdt u terug naar de accommodatie voor een welverdiend rustmoment bij het zwembad. Opmerking: Het zien van de woestijnolifant wordt vandaag niet gegarandeerd!

Dag 9

Reisdag naar Swakopmund

De rit vervolgt vandaag naar de Atlantische Oceaan. U verlaat het rotsachtige heuvellandschap wat kenmerkend voor Damaraland is en zet koers naar Swakopmund. Onderweg komt u kleine Himba-nederzettingen tegen. Deze zijn echter weinig authentiek, ben dan ook voorzichtig met een stop langs de weg. Rond het middaguur arriveert u in de favoriete stad van iedere Namibiër; Swakopmund! Elke vakantieperiode (december en januari) verandert dit lieflijke stadje in dé vakantiebestemming voor de welvarende inwoner van Namibië. In de avond kunt u uit gaan eten in één van de vele restaurants die Swakopmund rijk is. (Onderweg kunt u een bezoek brengen aan Cape Cross, de rit wordt hierdoor 2 uur langer).

Cape Cross

Ten noorden van Swakopmund ligt Cape Cross aan de onstuimige Skeleton Coast. Cape Cross kent een van de allergrootste zeehonden koloniën ter wereld! Het aantal zeehonden kent tijdens de paringstijd in november en december zo’n 210.000 zeehonden! Niet alle zeehonden overleven de ruige Atlantische oceaan… de vele jakhalzen jagen maar al te graag op de zwakke en zieke zeehonden die terug vanuit zee komen. Cape Cross is dan ook een spectaculaire plek om veel zeehonden, jakhalzen en watervogels waar te nemen.

Swakopmund

Swakopmund ligt aan de monding van de Swakop rivier, die overgaat in de Namibiëwoestijn. Door de ligging aan de oceaan kent Swakopmund een gematigd klimaat. Vanaf eind 19e eeuw waren de Duitsers sterk vertegenwoordigd in deze regio. Daarmee hebben ze hun invloeden in Swakopmund duidelijk laten blijken én weten te conserveren! Tot op de dag van vandaag lijkt het alsof u door een eeuwenoude Duitse stad wandelt waar u uzelf op een heerlijke ‘apfelstrüdel’ of Schnitzel kunt trakteren.

Dag 10

Een avontuur op het water of in de woestijn

In Swakopmund en omgeving is van alles te beleven. Zo kunt u tijdens een kayak tour op zoek naar duizenden zeehonden, pelikanen en dolfijnen, kunt u met een quadbike door de woestijn crossen of in de woestijn op zoek gaan naar het kleine woestijnleven. De excursies zijn optioneel aangeboden om u zodoende de mogelijkheid te geven deze dag naar wens in te vullen.

Kiest u vandaag voor de overnachting in de bijzondere Pelican Point Lodge, dan zult u rond 14:00 naar de vuurtoren gebracht worden middels een tour over het schiereiland.

Kayak Tour Walvisbay – (optioneel)

Vandaag rijdt u naar de jetty in Walvis Bay. Dit is een klein uurtje rijden vanuit Swakopmund. Om 8 uur vertrekt de 4×4 transfer naar Pelican Point. Vervolgens worden de kayaks te water gelaten en volgt de tocht naar de vuurtoren waar de nadruk ligt op het zien van dolfijnen, veel zeehonden, pelikanen én meer. Het zien het marine leven wordt niet gegarandeerd en kan daarnaast seizoen afhankelijk zijn.

Quadbiken Namibiëwoestijn (Swakopmund) – (optioneel)

Onder begeleiding van een ervaren quadbike gids leert u eerst de quad kennen d.m.v. een gemakkelijk parcours. Vervolgens rijdt u de Namibiëwoestjin in waar een speciaal gebied is afgezet voor de quadgebruikers. U scheurt gemiddeld met zo’n 30-45 km per uur over de duinen waarbij spannende routes afgelegd worden. Families met jonge kinderen gaan op quad avontuur in een ander gebied zodat iedereen ongestoord kan crossen! U wordt opgehaald en weer afgezet bij uw accommodatie. De totale duur bedraagt 2 uur.

Kayak & Sandwich Harbour Tour – (optioneel)

Vandaag rijdt u naar de jetty in Walvis Bay. Dit is een klein uurtje rijden vanuit Swakopmund. Om 8 uur vertrekt de 4×4 transfer richting het Sandwich Harbour-gebied in het Namib Naukluft Park. Een bijzondere plek waar de woestijnduinen uitmonden in de oceaan. Onderweg rijdt u langs de Walvisbaai-lagune en de zoutmijnen. Vervolgens worden de kayaks te water gelaten en volgt de tocht langs de beschermde kant van dit schiereiland waar de nadruk ligt op het zien van dolfijnen, zeer veel zeehonden, pelikanen én meer. Het kayakken duurt ongeveer 1,5 uur. Na de kayaktocht staan de verse broodjes, koekjes en warme koffie of thee al voor u klaar. Daarna start het tweede deel van deze dagexcursie, namelijk de 4×4 Sandwich Harbour Tour. (Deze excursie duurt de hele dag)

Catamaran Cruise Walvisbay – (optioneel)

Vandaag rijdt u naar de jetty in Walvis Bay. Dit is een klein uurtje rijden vanuit Swakopmund. Om 9 uur vertrekt de catamaran en wordt u mee genomen op een bijzondere boottocht waar de nadruk ligt op het zien van dolfijnen, walvissen, zeehonden, pelikanen én meer. Het zien het marine leven wordt niet gegarandeerd en kan daarnaast seizoen afhankelijk zijn, zoals de walvissen (juli t/m november). Onder begeleiding van een Engelssprekende gids geniet u van mooie vergezichten, voorbij zwemende zeehonden, heerlijke snacks, verse oesters én een glaasje bubbels. Rond het middaguur meert u weer in Walvis Bay aan.

Living Desert Tour vanuit Swakopmund – (optioneel)

’s Ochtends wordt u om 9 uur opgehaald bij uw accommodatie in Swakopmund. In een half uurtje rijdt u naar de Namibiëwoestjin wat doorgaans zonovergoten is! In een halve dag wordt u op pad genomen door de ervaren gidsen waarbij u samen zoekt naar sporen, uitwerpselen etc. van de kleinere dieren die in de woestijn leven. Denk hierbij aan gekko’s, schorpioenen, hagedissen, slangen, kevers en andere insecten. Dit is een zeer leuke activiteit met véél informatie over conservering, de geologische ligging van Swakopmund én de flora en fauna.

Sandwich Harbour 4×4 Tour (optioneel)

Vandaag gaat u Sandwich Harbour, onderdeel van Namib Naukluft Park, verkennen middels een 4×4 tour. De tour start vanuit Walvisbay. Allereerst rijdt u langs de Walvisbaai-lagune om de massa's flamingo's en andere kustvogels te spotten. Daarna rijdt u verder nar de Kruisebrivierdelta, waar u de springbok, oryx of jakhals kunt zien. De rit brengt u vervolgens naar de Sandwich Harbour Lagoon, een van de meest unieke wetlands van Zuidelijk-Afrika. Hoogtepunt is de spannende rit over de gigantische zandduinen. De tour is inclusief gids/chauffeur, snacks, drankjes en entreegelden.

Sandboarden Swakopmund – (optioneel)

Voor een actieve en opwindende ochtend kunt u gaan sandboarden! De duinen net buiten Swakopmund zijn perfect hiervoor. Er kan liggend en staand de duin afgezoeft worden met snelheden van wel 60 km per uur. Er zijn duinen met verschillende hoogtes en hellingen dus voor iedereen is er wat om te oefenen en de vaardigheden uit te proberen. Dit is een leuke, veilige activiteit waarvoor geen ervaring nodig is en dus ook geschikt is voor gezinnen.

Dag 11

Schitterende reisdag naar de Namibiëwoestijn

Vroeg uit de veren, vandaag staat u een prachtige reisdag te wachten! Al snel maakt de koele zeebries plaats voor de droge woestijnlucht! De zandduinen, bergen en open vlaktes veranderen steeds van kleur tussen witgeel, zachtroze, amberbruin en abrikozenoranje. Net wanneer u denkt dat het landschap niet mooier kan worden, rijdt u voorbij een heuvel en valt uw mond weer open van verbazing. Eind van de middag arriveert u bij de heerlijke lodge, niet ver van de Sossusvlei gelegen.

Namibiëwoestijn

De Namibiëwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en tevens één van de droogste woestijnen op de planeet. Er valt gemiddeld slechts 2mm tot 85mm regenval per jaar. De uitgestrekte woestijnlandschappen en reusachtige duinen creëren een haast onaardse setting. De doodse stilte van het zand met de altijd voortdurende waaiende wind maakt dat de Namibiëwoestijn aanvoelt als een oerkracht van ongekende schoonheid. De intens oranje teint van het duinzand lijkt tot leven te komen tijdens het steeds veranderde licht van de morgenstond. En ’s avonds straalt de fonkelende Melkweg met haar duizenden sterren helder aan de hemel. Dit is pur sang Namibië beleven.

Sesriem, Namibië - 26 september 2009: Een Nissan dubbele cabine pick-up is geparkeerd langs de weg in de buurt van de beroemde zandduinen in Sossusvlei, gelegen in het Namib-Naukluft National Park in de Namibische woestijn.

Dag 12

Op ontdekking in Sossusvlei en Deadvlei

Sta voor dag en dauw op voor een wonderlijke dag in de Namibiëwoestijn. Vandaag bezoekt u Sossusvlei en Deadvlei op eigen gelegenheid. Neem een pet mee voor het zonovergoten avontuur in het duinzand!

Indien gewenst kunt u bij uw accommodatie ook een tour boeken, zodat u begeleid wordt tijdens het bezoek. Kiest u voor Little Kulala dan zijn alle activiteiten inclusief. 

Bezoek Sossusvlei/Deadvlei – Self drive

U rijdt vandaag zelf de Sossusvlei binnen. De Sossusvlei is de meest gefotografeerde regio van Namibië. De perzikgekleurde zandduinen schitteren sierlijk voor ieders lens. De gebogen duinruggen steken scherp af in het sterke ochtendlicht waarbij de zon- en schaduwkant twee compleet andere werelden lijken te vertegenwoordigen. Een verleidelijke duin om te beklimmen is ‘dune 45’. Eenmaal bovenop wordt u getrakteerd op een immens lakendoek van oranje en gele duinen.

Mogelijk nog fotogenieker zijn ‘big mama’ en ‘big daddy’. Dit duinengebied ligt het meest diep in de Sossusvlei. De ruige, intense zandwegen maken de rit er naar toe op zijn zachts gezegd avontuurlijk! Enthousiastelingen kunnen ‘big daddy’ tot aan de top beklimmen, of er voor kiezen halverwege al ‘skiënd’ op de voeten in de Deadvlei te glijden. Een behoorlijke spectaculaire entree in een onaards mooie omgeving. Op deze zoutpan staan skeletten van 500 jaar oude bomen. De zwarte silhouetten van deze bomen zijn prachtig om te fotograferen met de warmoranje duinen op de achtergrond.

Dag 13

Afsluiten in Namibrand Natuurreservaat óf de Kalahari

Een echte Namibië reis sluit uiteraard af in de woestijn! In deze reis heeft u de keuze uit het Namibrand privéreservaat (exclusief) of de uitgestrekte Kalahari (middenklasse en semi-luxe). In de ochtend rijdt u naar één van deze gebieden en in de middag kunt u al de eerste excursie vanuit uw accommodatie ondernemen.

Namibrand Natuurreservaat

Het Namibrand reservaat grenst aan het bekende Namib-Naukluft Nationaal Park en is één van de grootste privéreservaten van Afrika. Het is ongeveer half zo groot als België en herbergt de mooiste landschappen van de Namibiëwoestijn. De oorsprong van het reservaat ligt (zoals veelal in Namibië) in de veehouderij. Door verschillende periodes van droogte werd de veehouderij bemoeilijkt en uiteindelijk in de jaren tachtig gestaakt. In 1988 kocht één van de eigenaren, Albi Brückner, de twee aangrenzende boerderijen vanwege de prachtige landschappen. Brückner en andere aandeelhouders hebben vanaf toen meerdere omliggende boerderijen opgekocht, allen met conservering en toerisme als doel. Het Namibrand Natuurreservaat herbergt vandaag de dag enkele van de beste accommodaties van Namibië. Hier komt u nauwelijks andere reizigers tegen, waardoor de excursies optimaal beleefd worden.

De Kalahari

De Kalahari is een halfwoestijn wat naast zanderige delen ook savannes en grasrijke steppes kent. De Kalahari strijkt, buiten zuidoostelijke Namibië, over het grootste deel van Botswana en daarnaast over delen van Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Angola en de Democratische Republiek Congo uit. Hoewel de Kalahari geen onderdeel is van een nationaal park of reservaat in Namibië, herbergt het wel hoge concentraties wild. Door de verschillende ecosystemen, bestaande uit o.a. grassen, struiken en bomen, voelen cheeta’s, leeuwen, hyena’s en Kaapse vossen zich erg thuis in deze habitatten.Maar ook primaten, stokstaartjes, vogels en bijzondere reptielen- en schorpioensoorten zijn vaak geziene gasten in de Kalahari!

Dag 14

Diverse activiteiten in de woestijn

Vandaag staat in het teken van de activiteiten die vanuit uw accommodatie worden georganiseerd. Tussen de activiteiten door is er tijd om te genieten van het zwembad en denkt u nog eens terug aan de vele hoogtepunten tijdens deze schitterende reis.

Activiteiten Namibrand Natuurreservaat

Alle activiteiten in het Namibrand Natuurreservaat zijn inclusief en u kunt deelnemen aan twee activiteiten per dag. In overleg met de manager van uw accommodatie deelt u de dag ter plekke in (alleen de ballonsafari, paardrijtocht en helicopter vlucht dient u op voorhand door te geven).
U kunt deelnemen aan de volgende activiteiten:
– O​​​​​chtend en middag landschapssafari waarbij u ook op zoek gaat naar het wildleven.
– Natuurwandeling
– Stargazing
– Quadbiking
– Dagtocht naar de Sossusvlei (tegen extra betaling)
– Ballonsafari (tegen extra betaling)
– Paardrijtocht (tegen extra betaling)
– Helicoptervlucht (tegen extra betaling)
– Spa treatments (tegen extra betaling)

Ballonsafari Namibiëwoestijn – (optioneel)

Het is mogelijk om vandaag per ballonsafari de Namibiëwoestijn te beleven! Een ballonvlucht over de Namibiëwoestijn is één van de meest bijzondere activiteiten mogelijk in Namibië. De ballonvlucht stijgt op tijdens de zonsopgang, als het licht nog zacht is en de woestijn tot leven lijkt te komen met de steeds veranderende kleuren en landschappen. Na de één uur durende ballonvlucht landt u ergens midden in de woestijn voor een champagneontbijt. De exacte ballonvluchtroute is afhankelijk van de wind en vertreklocatie; de route wordt pas net voor de start bepaald. De ballonvlucht wordt normaliter met andere reizigers gedeeld.

Hiken met de bushman Kalahari – (optioneel)

In de ochtend gaat u wandelen met de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari; De San Bosjesmannen. U loopt samen met hen naar het San dorpje terwijl ze meer vertellen over de eeuwenoude tradities en het nomadenbestaan van hun voorouders. Leer meer over de San vaardigheden om te overleven in de erbarmelijke omstandigheden van de Kalahari. Hoe verzamel je water in de eieren van struisvogels, welke planten zijn eetbaar of hebben juist medicinale werkingen? Deze ochtend neemt de San je mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis waarbij je Kalahari als een bron van overlevingsmogelijkheden ziet!

Namiddag landschapssafari Kalahari – (optioneel)

Vanmiddag gaat u onder begeleiding van een lokale gids op landschapssafari. Deze activiteit gaat traditioneel over in een ‘sundowner’, ofwel borrelmoment tijdens de zonsondergang. Tijdens de landschapssafari ligt de nadruk op natuur, de prachtige omgeving en het wild wat onderweg gezien kan worden.

Dag 15

Rit naar Windhoek en terugvlucht

Na het ontbijt rijdt u weer terug naar Windhoek waar u eventueel nog iets kunt gaan eten alvorens u naar de luchthaven rijdt voor de avondvlucht naar huis. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan het Namibia Craft Centre waar ontzettend veel boutique winkeltjes met leuke souvenirs te vinden zijn, tevens is hier een restaurant te vinden.

Mocht u liever meer tijd in Windhoek spenderen dan kan er uiteraard nog een nacht in Windhoek geboekt worden. 

Dag 16

Aankomst Nederland, België of Duitsland

In de ochtend landt u weer met een koffer vol prachtige nieuwe herinneringen!