9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Op reis in Rwanda

Wat mag je niet missen tijdens een reis door Rwanda?

De Rwanda, de bestemming waar een aantal jaar geleden mijn liefde voor Afrika begon. De glooiende heuvels en de altijd lachende mensen hebben toen mijn hart gestolen. Bij Matoke Tours hebben we een passie voor veilige, authentieke en bovenal verrassende bestemmingen met kleinschalige accommodaties. Iets waar Rwanda wat mij betreft volledig aan voldoet! Ik keerde voor een studiereis terug naar ‘het land van de 1000 heuvelen’, met als doel dit keer geheel van de gebaande paden af nieuwe activiteiten te ontdekken. Ik heb voor u mijn vier favoriete belevenissen op een rijtje gezet!

Geschreven door Anouk Vlaanderen, Rwanda specialist bij Matoke Tours

Het bewandelen van de Congo Nile Trail langs Lake Kivu

Voor alle liefhebbers van wandelen en het ontdekken van de lokale cultuur, is een bezoek aan Kibuye of Gisenyi een must! Beide plaatsen liggen aan het schitterende Kivumeer in het westen van Rwanda en zijn de uitvalsbasis van een fantastische wandelroute: de Congo Nile Trail. Deze wandelroute van maar liefst 227 kilometer lang ligt direct langs het meer en biedt bezoekers een bijzondere kijk op het lokale Rwandese plattelandsleven. Ik start mijn wandeling vroeg in de ochtend en ben getuige van het terugkeren van de lokale vissers, die na een nacht op zee hun goede vangst mee terugnemen naar het dorp. Daar worden ze onder luid gejuich en gezang weer welkom geheten. Een bijzondere, bijna emotionele, gebeurtenis om getuige van te zijn.

Tijdens de wandeling heb ik constant een adembenemend uitzicht op Lake Kivu. Ik passeer lokale dorpen en maak volop kennis met de inwoners. De kinderen rennen me vrolijk tegemoet en roepen ‘Muzungu, Muzungu’, een woord dat in dit deel van Afrika gebruikt wordt als de benaming voor blanke mensen. Onderweg neem ik een aantal keer een duik in het heldere water en mag ik zelfs een kijkje nemen op een één van de vissersboten. Gratis en voor niets, het behoort hier tot de ‘normale gastvrijheid’. ‘s Avonds kom ik vermoeid maar voldaan terug bij mijn accommodatie aan het meer. Daar geniet ik, onder het genot van vers gevangen vis, na van deze indrukwekkende wandeling. Na vandaag heb ik meer dan ooit tevoren het gevoel dat ik Rwanda echt heb leren kennen.

Een bezoek aan het voormalige onderzoekscentrum van Dian Fossey

Naast een tracking naar de Golden Monkeys of de zeldzame berggorilla’s is het in Volcanoes Nationaal Park ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het voormalige onderzoekscentrum van de primatologe Dian Fossey. Een bijzondere trekking, geheel van de gebaande paden af. Uitgerust met goede wandelschoenen, voldoende water en een lunchpakket meld ik mij net na zonsopkomst bij het hoofdkwartier van Volcanoes Nationaal Park. Gids Eric en zijn collega rangers begeleiden mij naar maar liefst 3000 meter hoogte. Het is een steile tocht, dwars door het dichtbegroeide woud. Onderweg leer ik alles over Dian, die deze tocht zelf circa 1x per maand aflegde. De overige tijd woonde ze boven op de berg, vlakbij haar zo geliefde berggorilla’s. Per ongeluk stap ik in een gigantische buffelvlaai, waarna ik een luid ‘boe’ geroep hoor. Het bewijs dat ook buffels op deze berg kunnen overleven. We passeren een verlegen duiker antilope en moeten ons een weg banen door de prachtige bloemen, bomen en planten. Dit is avontuur ten top!

Na ongeveer 3 uur wandelen komen we aan op een open, idyllische plek waar ik een hele serene rust voel. Op deze locatie vinden we restanten van het voormalige Karisoke Research Centre van Diane Fossey. Eric verteld ons waar alle gebouwen hebben gestaan en hoe het dagelijkse leven op de berg verliep. Ik breng ook een bezoek aan de laatste rustplaats van Diane, direct naast het graf van haar favoriete gorilla’s. Wat is het onwijs bijzonder dat deze vrouw zich jarenlang heeft ingezet voor de bescherming van de zeldzame berggorilla’s. Dankzij haar kunnen we vandaag de dag nog steeds van deze schitterende dieren genieten. Onder de indruk en geëmotioneerd verlaat ik deze bijzondere plek en start ik de afdaling. Onderweg terug stuit ik op een vrouwelijke berggorilla, die met een kleine baby op haar rug het pad voor ons verspert. We passeren haar langzaam, terwijl ze ons aandachtig observeert. Een onverwachts cadeautje, zo voelt het. Ik had mij geen betere kennismaking met het Volcanoes Nationaal Park kunnen voorstellen.

Canopy Walk avontuur in Nyungwe Forest

In het verre zuidwesten van Rwanda ligt het mysterieuze Nyungwe Forest, één van de grootste oerbossen van Oostelijk/Centraal Afrika. Door de afgelegen locatie wordt dit park slechts door een handjevol toeristen aangedaan. Iets wat ik als ‘onontdekt Afrika liefhebber’ nou juist zo fantastisch vindt. Liefhebbers van ongerepte natuur mogen dit oerbos naar mijn mening dan ook niet overslaan. Tijdens mijn eerste bezoek aan Rwanda maakte ik hier kennis met mijn favoriete primaten, de chimpansees. Eén van de maar liefst 13 verschillende primaatsoorten die in dit woud voorkomen. Dit keer is het tijd om een hele andere kant van het woud te gaan ontdekken, namelijk vanuit de hoogte!

Vol goede moed trek ik het woud in. Wat is het fijn om weer terug te zijn! Het eerste uur volg ik de Igishigishigi Trail, een pad met flinke hoogteverschillen dat mij diep Nyungwe Forest in leidt. Het heeft vannacht geregend, dus de wandeling gaat gepaard met flink wat vallen en opstaan. Lekker avontuurlijk, precies zoals een ontdekkingstocht hoort te zijn. Onderweg spot ik al de eerste actieve Colobus and L’Hoest apen, die nieuwsgierig voor mij het pad oversteken. Na de laatste pittige klim zie ik de Canopy brug voor me opdoemen. Even wordt ik bevangen door zenuwen, maar de brug oversteken moet en zal ik ervaren. Na twee stappen op de brug bevindt ik me ineens op 50 meter hoogte en voel ik mij zo vrij als een vogel. Er is bijna niemand anders, dus ik kan in alle rust genieten van de adembenemende vergezichten over dit dicht begroeide, mysterieuze woud. In de bomen naast mij springen de aapjes vrolijk in het rond. Is dit dan de definitie van één zijn met de natuur? Zeker weten doe ik het niet, maar ervan genieten absoluut wel. Heerlijk, bijna alleen in zo’n gigantisch dichtbegroeid woud.

Op safari in onontdekt Akagera Nationaal Park

In het uiterste oosten van Rwanda, direct aan de grens met Tanzania, ligt het schitterende Akagera Nationaal Park. Een onontdekt gebied dat maar door weinig toeristen wordt bezocht. Ik krijg die kans gelukkig wel! ’s Ochtends vroeg vertrek ik vanuit Kigali en slechts 2.5 uur later bevind ik mij al tussen de dieren. Een comfortabel begin van de safari! Het zuidelijke gedeelte van het park is ongelooflijk groen en bestaat met name uit moerasgebieden en uitgestrekte meren. De perfecte plaats dus voor een bootsafari, waarbij ik in slechts een uur tijd voor mijn gevoel wel honderden vogelsoorten spot. De boot is klein, waardoor we dichtbij de dieren kunnen komen en ik de gids gemakkelijk al mijn vragen kan stellen. Voor iedere vogelliefhebbers is deze bootsafari een must! De zuidkant van Akagera is verder het leefgebied van de 18 zeldzame zwarte neushoorns, die in juni 2017 in dit park zijn uitgezet. Daarmee is het park nu zelfs thuis aan de big 5! Na de bootsafari, als ik denk dat de dag er helaas alweer op zit, kom ik onverwacht oog in oog te staan met één van deze gigantische wezens. Spannend, maar wauw wat een ervaring!

De volgende ochtend wordt ik wakker door de spelende apen voor mijn tent. Heerlijk dat ultieme bushgevoel! We trekken richting het noorden van het park terwijl ik van de ene verbazing in de andere val. De groene moerasgebieden veranderen langzaam in uitgestrekte dorre savannevlaktes. In de verte zie ik honderden kleine stipjes, als we dichterbij komen blijken het grote groepen dieren te zijn. Op een gigantische open vlakte, zonder enig ander voertuig in het zicht, bevind ik mij tussen giraffen, zebra’s, impala’s, leeuwen en buffels. Zo klein en nederig heb ik mij zelden gevoeld, dit is safari zoals iedereen het eens meegemaakt moet hebben. Ik overnacht diezelfde avond in het Karenge Bush Camp. Dit seizoensgebonden kamp ligt hoog op een heuvel, vanwaar ik een schitterend uitzicht heb over diezelfde vlakte waar ik vanmiddag het ultieme safarigevoel heb ervaren. Akagera Nationaal Park is voor mij de kerst op de taart, een perfect einde van mijn waanzinnig veelzijdige reis. De liefde voor dit land is niet getemperd, het is alleen maar gegroeid. Rwanda, ik hoop tot snel!

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Rwanda!

Onze populaire bestemmingen

Inspiratie & ervaringen

Wij inspireren u graag met onze ervaringen en tips