9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Op reis in Oeganda

Hoogtepunten in een notendop

De onontdekte parel Oeganda: vol verbluffende landschappen, authentieke sfeer en een ongekende rijkdom aan wild en vogels

Geschreven door Lisa Repkes, marketing manager bij Matoke Tours

Het kostte me precies twee dagen als marketing manager bij Matoke Tours om de eerstvolgende bestemming te bepalen waarvoor ik in het vliegtuig zou stappen. Het land op de evenaar, met de veelzijdige landschappen, meer dan 1000 soorten vogels, 10 nationale parken met verschillende safarimogelijkheden en de laatste overgebleven berggorilla’s. Het waterrijke land waar de Nijl ontspringt, waar je in twee weken door zowel savannevlaktes als het regenwoud heen hobbelt, dé parel van Afrika: Oeganda!

In Februari was het dan eindelijk zo ver! In slechts acht uurtjes zetten we voet op Oegandese bodem. Vanaf het eerste moment kwam het warme Afrikaanse gevoel ons tegemoet en is het in één woord genieten; van de gastvrijheid, de relaxte sfeer en de heerlijke Afrikaanse geuren en kleuren. Dit gevoel overheerste trouwens tijdens de hele rondreis.

Het paradijs Murchison

Murchison Falls is het Nationale Park dat het meeste indruk op ons heeft gemaakt. Bij het passeren van de entree kleurt de ondergaande zon de rode zandweg nog intenser en worden we vriendelijk verwelkomt door vele baboons die de nog verwarmde weg een heerlijk thuis vinden. Murchison River Lodge, de prachtig gelegen safari lodge aan de oever van de Nijl, is ons onderkomen. Niet alleen van ons trouwens, maar ook dat van talloze nijlpaarden, apen, vogels en al hetgeen we niet gezien maar wel gehoord hebben in de nacht. Tijdens de bootsafari naar de voet van de Murchison watervallen doemde het een na het andere dier zich op uit het gras aan de waterkant. De kapitein scheurde hiervoor van links naar rechts, van de ene naar de andere oever. De hike naar de top was voor ons onvergetelijk (warm)! De uitzichten werden steeds adembenemender, het geluid steeds heftiger en de kracht van de Falls steeds duidelijker. De traktatie ‘on top’ was een heerlijke, natuurlijke douche!

De boottocht naar de delta mag geen enkele vogelliefhebber missen! Terwijl de zon langzaam opkomt genoten wij in een oase van rust van het gefluit van de talloze vogels om ons heen! Een kleine greep uit onze ‘vangst’: vijf soorten ijsvogels, de Afrikaanse zeearend, dansende kroonkraanvogels, vier soorten reigers, en ontelbaar veel groene bijeneters!

Maar ook van de game drives genieten we in volle teugen. Na drie dagen in Oeganda staat de big five(!) al vastgelegd op de camera.

Het beschermde 'thuis' van de witte neushoorn

De wandelsafari in Ziwa Rhino Sanctuary is ook erg bijzonder trouwens. Daar struinden we door het reservaat als struikrovers, op zoek naar de witte neushoorn. Streng bewaakt lagen ze heerlijk te chillen in de schaduw. Gelukkig, want echt veel zin om naar de dichtstbijzijnde dikke boom te rennen of hier in te klimmen, hadden wij niet. De ranger vertelde ons vol passie dat met succes de neushoorns 24 uur per dag bewaakt worden om zo de populatie langzaam te laten groeien. Het uiteindelijke doel is om ze weer uit te kunnen zetten in de nationale parken van Oeganda. Zeker een aanrader om deze wandelsafari te ondernemen en daarmee dit bijzondere project te steunen!

Een met de koning(en) van Kibale Forest

En dan de jungle in voor de primaten… Kibale Forest is een van de weinige plekken waar nog chimpansees te vinden zijn in Oeganda. In alle vroegte verzamelden we in het bezoekerscentrum, waar we een korte presentatie krijgen over bescherming van de dieren, hun gedrag en hun habitat. En dan.. Onder leiding van een stoere ranger trokken we in een klein gezelschap het dichte oerwoud in. Hoog in de bomen klonken prachtige melodieën. Ongetwijfeld van de meeste prachtig gekleurde vogels, maar we krijgen ze helaas niet te zien in het ondoordringbare bladerdek van de hoge bomen. En dus ging het vizier weer op het spotten van chimpansees. We boften, het droge seizoen zorgt ervoor dat de dieren zich niet zo diep in de jungle bevinden. In een straal van zo’n 500 meter kwamen we meerdere chimpansees tegen. Het meeste indruk maakten de jonge chimps die zich op grote hoogte van boom naar boom laten slingeren. Maar ook de opperhoofden van de stam, die met veel bombarie laten blijken dat zij zich de koning van het woud mogen noemen. Althans, in Kibale Forest. Want de enige échte koning van het woud blijft toch wel de berggorilla.

Goudgele savannes, drukbezette kanaaloevers en gezellige kampvuren

Via zandige en stoffige wegen zakten we gedurende onze reis steeds verder af naar het zuiden. Voor we het bergachtige zuiden inreden, maakten we eerst nog een tussenstop in Queen Elizabeth Nationaal Park. Het Kazinga Kanaal verbindt Lake Eduard met Lake George en vormt een van de belangrijkste levensaders van het gebied, hier komt het dierenrijk bij elkaar om de dorst te lessen en zich tegoed te doen aan de sappige planten en bladeren.

Net als in Murchison Falls maakte ook hier de bootsafari veel indruk. Krokodillen, nijlpaarden, buffels, olifanten, verschillende apensoorten en vele vogels leven hier zij aan zij. Om leeuwen en luipaarden te spotten waren we aangewezen op de enorme savanne vlakten. Toch hadden we geluk en zagen we tijdens onze jeepsafari een prachtig luipaard, ‘luierend’ op een termietenhoop. Een prachtig moment om de grote zoomlens weer eens te testen!

De Bush Lodge is de ultieme accommodatie trouwens om ‘s avonds bij het kampvuur of op de veranda van de safaritent een spelletje te spelen en de verhalen van die dag nog eens uit te wisselen! Echt een fijne plek om te verblijven.

Dat wild ook echt wild is, bewees onze jeepsafari in de Ishasha sector van Queen Elizabeth naar de ‘tree climbing lions’. Vele bomen afgespeurd, maar helaas geen teken van leven. Wild spotten is nooit een garantie, maar spannend blijft het wel. Ieder moment, na iedere bocht of heuveltje weer. Het besef dat er kans is om oog in oog met een wild dier te staan is al een ervaring op zich!

De ontmoeting met de familie Nkuringo

De laatste oerwouden in de uiterste zuidwesten van Oeganda vormen slechts nog snippers van het oorspronkelijke leefgebied. Helaas is het leefgebied van de berggorilla sterk afgenomen. Grote delen regenwoud zijn gekapt om als landbouwgrond in te richten. Gelukkig krijgt de lokale bevolking de laatste jaren wel steeds meer voorlichting over het belang van het oerwoud en de bescherming van de berggorilla’s en lopen er diverse projecten.

De verdwenen oerwouden krijgen we er niet meer mee terug, maar de laatste berggorilla’s en hun leefgebied kunnen zo wel gered worden voor de toekomst. Het ondernemen van de gorilla tracking is een mooie activiteit om hier een steentje aan bij te dragen. Wij bezochten de gehabitueerde gorilla familie: Nkuringo.

De tocht per jeep vanaf de briefing naar de startplek is al indrukwekkend. Vanaf grote hoogte daalden we af naar de randen van de jungle. Op de achtergrond het geluid van een snelstromende rivier, die zich door de eeuwen heen weg heeft gebaand door de dichte jungle. Tijdens de tocht begeleidde een team van rangers ons en enkele dragers. De dragers zijn jongemannen uit de omliggende dorpen die graag een centje bijverdienen. Omdat de tocht sterke klimmen en afdalingen kent, vroegen wij ook een drager in ons gezelschap. In het begin voelde het een beetje ongemakkelijk, maar die drempel is al snel overwonnen als we een jongeman ontmoeten van een jaar of 20 die ons graag vergezelt tijdens de tocht. Wij leerde meer over het lokale leven en hij verdiende een mooi zakcentje.

Onze tracking verliep voortvarend en binnen een uur stonden we opeens oog in oog met de Silverback, het opperhoofd van de familie van 12. Een uur lang volgen we de familie en staken daarvoor ook de rivier over, voetje voor voetje over een omgevallen boomstam. In dat uur leer je veel. Twee juveniles waren gewond aan hun arm, veroorzaakt door de Silverback. Die pijn bij de juveniles en de schaamte van de Silverback zijn in heel het gedrag te zien. De tocht is geweldig, maar het samenzijn met deze ‘evenbeelden’ is nog steeds niet te beschrijven, onvergetelijk mooi!

Het sprookjesachtige zuiden van Oeganda

Dat is trouwens de omgeving waar wij overnachten, Lake Mutanda, ook. Een sprookjesachtig meer, met uitzichten waar je ‘U’ tegen zegt. Het vulkanische landschap wat de horizon vormt, de laaghangende mist ervoor met het blauw van het meer en het groen van de intens gekleurde vegetatie op de voorgrond.. Een magisch mooi beeld! Als je mij vraagt, móet je dit zien!

Ons bezoek aan Lake Bunyonyi en Lake Mburo waren maar kort. Lake Mburo is een heerlijke afwisseling in onze reis. Ontzettend bijzonder als je op een warme middag heerlijk mountainbiked door het droge landschap tussen de acaciabomen. Het typische gevoel van één met de natuur zijn krijg je als je tussen de zebra’s, de baboons, vele vogels en de verschillende antilopensoort door fietst!

Relax, enjoy and have fun at the Nile!

En dan Jinja! Voor ons dé ultieme afsluiting van de reis. The Haven is een accommodatie waar wij graag nog eens terug zouden komen. Direct aan de Nijl gelegen, vergezeld door een enorme diversiteit aan vogels. Een goede uitvalsbasis om het stadje Jinja te bezoeken en de laatste souvenirs te kopen, per mountainbike de naastgelegen community te verkennen, nog even te relaxen aan het zwembadje en ten slotte nog een paar uurtjes te vissen in de langste rivier ter wereld. TOP!

Twee weken in een notendop!

Oeganda, het land dat nog mooier bleek te zijn dan we durfden te dromen. 15 dagen lang was het genieten van alles wat het land biedt. Zo groen, zo divers en zo authentiek. Vol water en vol leven: een avontuur om nooit te vergeten.

Het land waar we ongetwijfeld samen nog eens terug keren en zeker Sipi Falls en Kidepo Valley NP te bezoeken. Wordt vervolgd dus!

Wilt u meer weten over Oeganda, deze reis of heeft u naar aanleiding van mijn reisverhaal specifieke vragen? Ik help u graag verder! Mail gerust naar: lisa@matoketours.nl of bel tijdens kantooruren +31 (0) 73 612 3364.

Onze populaire bestemmingen

Zelf ook op reis door Oeganda?

Ontdek onze reizen hier!

Onze populaire bestemmingen

Inspiratie & ervaringen

Wij inspireren u graag met onze ervaringen en tips