Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

De mooiste plekjes van Oost-Afrika

Volgens Matoke reisspecialist Ilse

Wonen in Afrika is een aparte en unieke ervaring. Na 6 jaar in Oeganda te hebben gewoond, leer je een land door en door kennen, je maakt diepe vriendschappen en ik heb er een prachtig gezin aan overgehouden. Tijdens het begeleiden van reizen door de Parel van Afrika (Oeganda) en het land van de duizend heuvels (Rwanda) heb ik letterlijk alle uithoeken van de landen mogen bezoeken. In deze blog schrijf ik over mijn favoriete plekjes in Oost-Afrika.

Geschreven door Ilse van Agtmaal

Nkuringo Bwindi Gorilla Lodge in Bwindi impenetrable forest Nationaal park (Oeganda)

Het maken van een spannende gorilla trekking is voor veel mensen het hoogtepunt en de reden om naar Oeganda reizen. Met een breed scala aan accommodaties van eenvoudig tot luxe, is het lastig om te kiezen.

Het Bwindi impenetrable National park is opgesplitst in vier delen: Noord (Buhoma), Oost (Ruhija), Zuid (Rushaga) en Zuid-West (Nkuringo). Nkuringo Bwindi Gorilla Lodge ligt in het Zuidwesten van het park, zoals de naam al doet vermoeden. Het is een prachtige luxe lodge aan de rand van het woud en op nog geen vijf minuten lopen van het startpunt van de gorilla trekking. Vanuit je privéterras heb je uitzicht op de Virunga vulkanen. Wat mij betreft heeft deze lodge het échte “Gorilla’s in the Mist” gevoel!

Ontmoet de lokale bevolking bij Lake Kivu (Rwanda)

Wil je op een ongedwongen manier in contact komen met de lokale bevolking van Rwanda? Breng dan een bezoek aan Lake Kivu! Tussen Kibuye en Gisenyi kun je het Congo Nile trail (227km) volgen. Fietsend, rijdend, wandelend of deels met een traditionele boot/kajak: het is allemaal mogelijk. Onderweg kom je veel enthousiaste zwaaiende kinderen tegen. Bij een meerdaagse Congo Nile trekking, is het zelfs mogelijk om bij de lokale bevolking te overnachten en typisch Rwandees gerechten te eten. Op 30 minuten rijden van het stadje Kibuye vind je de Ndaba watervallen. De lokale bevolking vertelt je graag over de legende van Ndaba en laten graag zien hoe ze honing oogsten.

Dé ultieme overnachting in de bush, overnacht in 'tented camps'

De zogenaamde ‘tented camps’ zijn niet meer weg te denken uit de safarireizen in Tanzania. Het geeft een extra dimensie aan je reis en ook het ultieme ‘bush’ gevoel. Hoe spannend is het om ’s nachts de leeuwen in de verte te horen brullen, terwijl je in een comfortabel bed, alle indrukken van die dag op je in laat werken?! De safaritenten zijn van alle gemakken voorzien en hebben een eigen en-suite badkamer. In de voortent vind je vaak een comfortabel zitje om na een volle dag safari tot rust te komen. De kampen van Tortilis zijn hiervan een perfect voorbeeld. Ze hebben maar 10 semi luxe tenten die midden in het park liggen. Er zijn Tortilis campen in centraal Serengeti, Lake Manyara, Tarangire en één in het gebied van de Ngorongoro krater. Wat deze accommodaties extra uniek maken is dat er bijvoorbeeld in Lake Manyara Nationaal park, wandelsafari’s en nachtsafari’s worden georganiseerd . Maar als u liever een pittige natuurwandeling in de hooglanden van de Ngorongoro maakt, behoort dit ook tot de mogelijkheden wanneer u bij het Tortilis camp van de Ngorongoro krater overnacht.

Diani Blue (Kenia)

Opzoek naar een fijne en voordelige strand afsluiter? Denk eens aan Diani Beach! Zelf ben ik hier op huwelijksreis geweest en was aangenaam verrast door dit gezellige dorp aan de kust van Kenia. Matoke Tours is altijd op zoek naar kleinschalige accommodaties: in deze regio was het een kleine uitdaging, maar we hebben ze gevonden! De accommodatie: Diani Blue ligt midden in het centrum van Diani en heeft slechts zes kamers, een prachtig tropische tuin, een zwembad en toegang tot het mooie strand. Ook voor een romantisch diner bij zonsondergang is dit hotel uitermate geschikt. In de omgeving van Diani Beach is het mogelijk om te duiken en snorkelen in het Marine park. Persoonlijk vind ik het restaurant ‘Ali Barbours een aanrader! Het restaurant heeft door de speciale ligging in een grot, een bijzondere sfeer. Kortom, Diani Beach is een gezellige en comfortabele afsluiter na een indrukwekkende safari.

Chimpansees in de Kyambura Kloof (Oeganda)

Chimpansees zijn op verschillende plekken in Oeganda te vinden, waaronder in Budongo Forest in het Zuiden van Murchison falls en in Kibale forest. In Rwanda vind je de chimpansees in Gishwati Forest reserve en in Nyungwe forest nationaal park. Maar wat mij betreft is de meest bijzondere plek om de chimpansees te zien in de Kyambura kloof in Queen Elizabeth Nationaal park.

Te midden van een ogenschijnlijk eindeloze savanne landschap, bevindt zich deze natuurlijke kloof waar een kleine rivier doorheen loopt. Vanuit het uitzichtpunt heb je goed zicht van de immense kloof. Na een afdaling van zo’n 100 meter stond ik ineens in een regenwoud. Het is een avontuurlijke wandeling waar je regelmatig via boomstammen of touwbruggen de rivier oversteekt. Ik spotte aapsoorten zoals: de Franje apen en de Mangabeys. We zien zelfs een groene mamba slang in de boom hangen! Aan het einde van deze prachtige natuurwandeling werden we beloond, met het zien van de chimpansee familie die in de kloof woont.

Fly-in Safari naar de Masai Mara (Kenia)

De Masai Mara is uitstekend te bereiken vanuit Nairobi, met een binnenlandse vlucht van één uur. Voor mensen die maar kort de tijd hebben om Kenia te bezoeken of het Masai Mara natuurreservaat willen ervaren als verlenging is dit de perfecte manier om naar het bijzondere reservaat af te reizen.

Het is aan te raden om minimaal drie nachten in de Masai Mara te verblijven, op basis van het zogenoemde “game package” principe. Bij aankomst staat de gids van de lodge op u te wachten en begint u aan uw eerste safari in het reservaat in een open landcruiser. Bij sommige semi-luxe en luxe accommodaties, zijn de safari’s volledig privé, maar in de meeste gevallen deelt u de safari-activiteiten met andere reizigers die bij de accommodatie verblijven. U bepaalt zelf of u twee dagdelen of een volledige dag op safari gaat met een lunchpakket. Door de uitstekende vluchtverbinding met Nairobi en Diani Beach zijn er meerdere opties.

Karenge Bush Camp en Ruzizi Tented Camp in Akagera Nationaal park (Rwanda)

Akagera Nationaal park is de onontdekte parel van Rwanda. Recentelijk zijn hier ook weer neushoorns geherintroduceerd, waardoor het park vandaag de dag, thuis is aan de Big 5. Akagera Nationaal park is het enige safaripark in Rwanda en naar mijn mening een absolute verrijking van je reis door Rwanda, zodat het een mooie mix van primaten, safari en natuur wordt.

Karenge Bush camp is een middenklasse migratiekamp dat van alle gemakken is voorzien. Omdat het kamp in het noorden van het park ligt, kom je tijdens de jeepsafari’s (bijna) geen andere toeristen tegen. In het zuiden van het park kun je een bootsafari ondernemen op Lake Ihema waar veel vogelsoorten te bewonderen zijn. Akagera heeft maar liefst 525 soorten vogels, dus voor de vogelliefhebber een absolute must. In de moerasgebieden van het park is zelfs de zeldzame Schoenbekooievaar te vinden. Dit avontuur sluit je naar mijn mening af in het semi-luxe Ruzizi Tented Camp, gerund door dezelfde eigenaar als Karenge Bush Camp. Dit kleinschalige tentenkamp ligt aan het Ihema meer en heeft een unieke steigerconstructie, die je van je privétent naar een gezamenlijk terras brengt, waar je rond het kampvuur kunt genieten van de Afrikaanse wildernis.

Kidepo valley Nationaal Park (Oeganda)

Na een aantal keren, reizen te hebben begeleid langs de hoogtepunten van Oeganda, wilde ik graag naar een van de uithoeken van Oeganda reizen; namelijk naar Kidepo Valley Nationaal Park. Het park is gelegen in het uiterste noordoosten van Oeganda. Gemiddeld komen er maar zes mensen per dag naar het park, dus je hebt het rijk voor je alleen. Landschappelijk is Kidepo het mooiste park van Oeganda en niet te vergelijken met andere delen van het land waar het veel groener is.

Volgens CNN is Kidepo valley zelfs het derde mooiste park in heel Afrika. De wegen ernaartoe zijn op zijn zachtst gezegd avontuurlijk te noemen, dwars door het land van de Karamojong. In het park vind je jachtluipaarden, Rothchild Giraffen, Burchell Zebra’s, Hyena’s, Olifanten, struisvogels en grote kuddes buffels. Leeuwen zijn hier ook goed vertegenwoordigd en je kunt dan ook de ultieme ‘Lion King’ foto maken, omdat de leeuwen vaak uitrusten op de rotspartijen.

Karamojong stam (Oeganda)

Toen ik voor het eerst bij de Karamojong stam op bezoek ging, wist ik niet wat ik moest verwachten. Na bij verschillende stammen in Oeganda op bezoek te zijn geweest, waar ik met open armen werd ontvangen, was het nog maar afwachten hoe een ontmoeting met de Karamojong stam zou zijn. Een stam die door andere Oegandezen als uitschot worden gezien en vaak bestempeld worden als nors en echte krijgers.

Bij aankomst in een van de omliggende dorpen in Kotido, zaten er twee krijgers op een traditioneel krukje bij de ingang van de Manyatta (traditionele huisvestiging van de Karamojong). Ze keken inderdaad wat nors maar na ons van top tot teen te hebben bekeken, werden we vriendelijk begroet. In het dorp werden we ontvangen met muziek en een traditionele dans. We hadden met de groep een grote zak bonen meegenomen om te zaaien. Het gebied is een semi woestijn dus het verbouwen van voedstel is bijzonder moeilijk. Daarnaast zijn de Karamojong het ook niet gewend om hun eten te verbouwen. Ze beschikken voornamelijk over melk en vlees van hun koeien. Als er in Karamoja regen valt, overstroomt het land vaak, daarna is het weer maandenlang kurkdroog. De inwoners van dit dorp bedachten hier een oplossing voor, met hulp van een NGO. Bij elke hut stond een klein moestuintje, op een verhoging zodat het gemakkelijker is om de grond nat te houden. Ook hadden ze een zonnescherm gemaakt van Olifantengras zodat de felle zon niet meteen schade kon aanrichten aan de gewassen. De zak bonen om te zaaien kwam hier goed van pas en ze waren dan ook erg blij met dit cadeau. De Karamojong hebben me echt verrast en een paar dagen in deze regio geven een authentieke ervaring met de meest bijzondere stam in Oeganda.

Laat je onderdompelen in de Tanzaniaanse cultuur

Tijdens een studiereis naar Noord-Tanzania heb ik de unieke Amini Masai Lodge bezocht. Deze lodge is mijn persoonlijke favoriet, helemaal fantastisch voor families met kinderen. Deze parel ligt ver verscholen in het achterland van Arusha Nationaal Park en de Kilimanjaro. De vergezichten zijn adembenemend. De lodge is traditioneel gebouwd in de stijl van “mudhuts” van de Masai stam. Je mag dagelijks twee activiteiten ondernemen die inclusief zijn bij een verblijf in de lodge. Zo kun je een speergooi wedstrijd houden met de Masai, het Masai dorp en een lokaal schooltje bezoeken of een prachtige ochtendwandeling maken met schitterende uitzichten op de Kilimanjaro. De lodge heeft een zwembad en een sauna, dus een middag relaxen is hier ook helemaal geen straf!

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Afrika!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!