9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Oeganda in een notendop

Oeganda in een notendop

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Langs theevelden, kratermeren naar Kibale Forest

In de ochtend ontmoet u uw gids en heeft u een briefing over uw reis. Uw eindbestemming voor vandaag is Kibale Forest Nationaal Park. U rijdt langs dorpjes, regenwouden, theeplantages en kratermeren richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien liggen. Bij aankomst in Kibale Forest komt u in een hele andere wereld terecht; een apenwereld!

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 3

Oog in oog met onze naaste verwanten, de chimpansees!

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse apensoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven. In de ochtend gaat u op chimpansee trekking en in de middag maakt u een wandeling door de moerassen/ wetlands van Bigodi. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie

*De volgorde van de activiteiten  is op basis van de beschikbare chimpansee permits. Het kan dus zijn dat uw moeraswandeling in de ochtend is en de chimpansee trekking in de middag. 

Chimpansee trekking Kibale Forest

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.

Bigodi Swamp wandeling – Middag

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. U maakt de wandeling in de middag. Dan wordt het koeler en ziet u de meeste apensoorten die gaan foerageren.

Dag 4

Op safari in het Queen Elizabeth NP

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting het Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag door het landelijke leven, van de groene heuvels vol theeplantages en kratermeren naar de droge savanne van het Queen Elizabeth NP. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes tegen. 

In de middag maakt u uw eerste jeepsafari door dit park.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km ligt in de riftvallei en grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in dit natuurgebied ligt het Kazinga kanaal, dat de meren Edward en George met elkaar verbindt. U kunt hier geweldige bootsafari’s maken. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich een landschap met prachtige vulkaankraters. De Kyambura kloof is een enorme scheur in het savannelandschap, waar een regenwoud is en waar chimpansees leven. In het Queen Elizabeth NP leven olifanten, buffels, topi’s, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, krokodillen en nog veel meer. Er leven meer dan 600 vogelsoorten.

Jeepsafari Queen Elizabeth – Middag

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, olifanten, elegante Oegandese kobs, topi's, leeuwen, luipaarden en hyena's. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia's, kratermeren en dichter geboste gebieden. Bij de langzaam ondergaande zon gaat u tijdens de safari op zoek naar het wildleven en geniet u van de vergezichten over de vulkaankraters en het Kazinga kanaal. In de avond geniet u van een lekker diner onder de Afrikaanse sterrenhemel.

Dag 5

Safari activiteiten Queen Elizabeth Nationaal Park

Vandaag staat in het teken van de natuur in het Queen Elizabeth Nationaal Park. In de ochtend maakt u een jeepsafari door het park en in de middag maakt u een van de meest spectaculaire bootsafari's die het continent Afrika te bieden heeft. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie.

Er zijn ook verschillende geweldige optionele activiteiten bij te boeken. Zie opties onder. Om dit in te plannen zult u ofwel een dag bij moeten boeken in dit park, of een van de geplande activiteiten moeten vervangen.

Jeepsafari Queen Elizabeth – Ochtend

Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Bootsafari Queen Elizabeth – Middag

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Privé bootsafari Queen Elizabeth – Middag (optioneel)

Het Queen Elizabeth Nationaal Park wordt omringd door de meren Lake Edward en Lake George. Deze meren worden door het natuurlijke Kazinga kanaal met elkaar verbonden en zit boordevol met wild! Een boottocht over dit kanaal is dan ook één van de absolute hoogtepunten van uw bezoek aan het park. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op één dag zien! Naast de nijlpaarden kunt u enorme krokodillen, badende buffels en een enorme verscheidenheid aan vogels spotten. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

U heeft deze activiteit in een privéboot geboekt. Dit heeft een enorme meerwaarde ten opzichte van de grote algemene boot, want met een kleine boot komt u veel dichter bij het wild. Ook bepaalt u zelf het tempo en is het fijn om deze ervaring exclusief met uw eigen gezelschap te delen.

Predator Tracking Queen Elizabeth – Ochtend (optioneel)

In de ochtend maakt u een bijzondere safari, waarbij u samen met een bioloog uit het park op safari gaat. Deze bioloog onderzoekt de gedragingen en verplaatsingen van verschillende leeuwentroepen en een aantal individuele luipaarden. Hierdoor kijkt u mee door de ogen van biologen en leert zo op unieke wijze over de koning van de savanne! De leeuwentroepen(en luipaarden)worden middels een radiohalsband gevolgd, waardoor u de leeuwen te allen tijde zult treffen. Luipaarden zijn niet gegarandeerd. Doordat u met de bioloog meegaat, mag u van de wegen en paden af. De inkomsten van deze activiteit worden gebruikt om het onderzoek te financieren. Deze excursie vindt in de ochtend plaats.

Gorge Kyambura trekking Queen Elizabeth NP (optioneel)

Vandaag maakt u een werkelijke prachtige wandeling door de Kyambura kloof! De kloof is een scheur van 11 km lang, dwars door de savanne van het Queen Elizabeth NP. In de kloof ligt een prachtig stuk tropisch regenwoud verborgen,dat zich langs de oevers van de Kyambura rivier begeeft. Dit regenwoud is de leefomgeving van slangen, chimpansees en andere diersoorten. Rangers maken er een sport van om de chimpansees te spotten, maar de kans om ze te zien is ongeveer 50%. Geniet daarom vooral van de wandeling zelf, want het betreft een van de mooiste wandelingen die u in dit land kunt maken. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Dag 6

Op naar Bwindi & naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u de savannes en reist u naar de vulkanen van Zuid – Oeganda. De rit is werkelijk prachtig en typeert de diversiteit van Oeganda. U rijdt langs regenwouden, kratermeren en koffieplantages en over bergen en heuvels, tot a bij de vulkanen aan het schilderachtige meer van Mutanda uitkomt. Wat een uitzicht! 

De luxe variant van deze reis overnacht aan de Noordkant van Bwindi Impenetrable Forest, in Buhoma op ongeveer drie uur rijden van Queen Elizabeth Nationaal Park. De eenvoudige variant overnacht in het stadje Kisoro op 6 uur rijden vanaf Queen Elizabeth National Park. De overige twee varianten overnachten bij het waanzinnig mooi gelegen Mutanda Lake Resort, op 6,5 uur rijden vanaf Queen Elizabeth National Park.

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige Mutanda meer ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van het Mutanda meer liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorilla trekking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla Nationaal Park en het Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Excursies Bwindi & Lake Mutanda – (optioneel)

In deze groene en diverse omgeving kunt u werkelijk van alles ondernemen. Op en aan Lake Mutanda zijn verschillende leuke excursies te ondernemen, zoals zeilen, suppen of kajakken op het meer. Een sundownertour (met een drankje) op de motorboot is ook aan te bevelen. In het Mgahinga NP kunt u de Virunga vulkanen beklimmen of een Golden Monkey trekking doen en in het regenwoud van Bwindi kunt u – naast de gorilla trekking – ook verschillende mooie wandelingen maken. Verder kunt u de Batwa pygmeeën bezoeken of een villagetour maken in de buurt. Heeft u specifieke interesses? Geef uw wensen door aan onze reisspecialist.

Dag 7

De grote gorillatrekking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi Nationaal Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking. In de middag geniet u na van deze bijzondere ontmoeting.

Als u niet op gorilla trekking gaat kunt u ook van alles ondernemen. In het meer kunt u heerlijk zwemmen (tussen de otters) en op het meer kunt u suppen, zeilen, kajakken of een boottochtje maken op de motorboot. U kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen in de omgeving of een stevige hike te maken over de vulkanen van het Mgahinga National park. U kunt hier ook een Golden Monkey trekking doen. 

Als u op gorilla trekking gaat, maar ook wilt genieten van het meer en de omgeving (om bij te komen of om nog even na te genieten van de gorilla trekking), raden we us aan om hier nog een extra nacht bij te boeken. 

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla habituatiedag Bwindi Forest (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Watersport Lake Mutanda – (optioneel)

Vanuit Mutanda Lake Resort kunt u geweldige watersport activiteiten ondernemen. Zo kunt u heerlijk zwemmen in dit bilharzia-vrije meer of zonnebaden vanaf een van de drie zwemsteigers. Als u wat actiever wilt zijn kunt u gebruik maken van de stand-up-paddle-boards, de kajaks of de laser zeilboot en voor een meer lokale ervaring kunt u gaan kanoën in een van de boomstamkano’s. Er is ook een motorboot, waarmee u een tocht over het meer kunt maken om vogels te spotten of simpelweg te genieten van de omgeving (met een glas wijn)? Waar u ook voor kiest; geniet van de prachtige omgeving en de sereniteit van dit sprookjesachtige meer.

* U kunt alle activiteiten ter plekke boeken bij Mutanda Lake Resort. 

Lake Mulehe kanotocht en wandeling – (optioneel)

Lake Muléhe ligt naast Lake Mutanda en het is zeer de moeite waard om ook de omgeving van dit meer te verkennen. De activiteit begint in de ochtend met een boot/kanotocht over Lake Muléhe, gevolgd door een mooie wandeling langs het meer. Geniet van het prachtige uitzicht over zowel Lake Mutanda als Lake Muléhe met op de achtergrond het regenwoud van Bwindi en de Virunga vulkanen. Tijdens de wandeling ontmoet u de vriendelijke lokale bevolking, vissers en een medicijnman. Ook een lokale lunch is inbegrepen. De wandeling is gedeeltelijk bergop maar niet extreem taai. De tour duurt ongeveer 6 uur in totaal en is een ideale mix van actief bezig zijn, genieten van prachtige vergezichten en bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking. U kunt deze excursie ter plaatse boeken bij Mutanda Lake Resort.

Dag 8

Op naar het Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u Lake Mutanda achter u laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossy (‘Gorillas in the mist’) staat uw levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur.

Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park.

Vanavond kunt u genieten van uw mooie lodge en de prachtige omgeving. U kunt er ook (optioneel) voor kiezen om een nachtsafari te maken. 

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste safarigebied van Oeganda en het enige natuurgebied waar de impala en de elandantilope leeft. Centraal in het park ligt het meer van Mburo waar nijlpaarden, krokodillen en veel vogelsoorten voorkomen.

Nachtsafari Lake Mburo – (optioneel)

Net voor het diner maakt u een spannende nachtsafari waarbij u op zoek gaat naar galago’s, hyena’s en ook een aardige kans maakt op het zien van een luipaard!

Dag 9

Wandel- of mountainbikesafari in Lake Mburo

In de ochtend kunt u kiezen tussen een mountainbikesafari of een wandelsafari door het park (inclusief). Doordat er geen leeuwen en olifanten leven in dit park, kan dit veilig. Beide activiteiten zijn een geweldige manier om dit park en haar wildlife op intieme wijze te verkennen.  

U kunt er ook (optioneel) voor kiezen om een paardrijsafari te maken door het park. Dit kan alleen geboekt worden als u bij  Mihingo Lodge overnacht. 

Na uw ochtendactiviteit en een (laat) ontbijt, rijdt u (over de evenaar) terug naar Entebbe. U wordt in de vroege avond weer afgezet op de luchthaven voor uw terugvlucht naar huis.

Dit is het einde van uw reis door Oeganda. We hopen dat u het fantastisch heeft gehad!

Wandelsafari Lake Mburo – Ochtend

Onder begeleiding van een ranger gaat u al wandelend door het park op zoek naar zebra’s, buffels, eland antilopen en giraffes. Ook voor vogelliefhebbers is dit een uitstekende manier om mooie foto's te maken want er zijn maar liefst 310 soorten vogels die in Lake Mburo Nationaal Park voorkomen!

Mountainbikesafari Lake Mburo – Ochtend (optioneel)

U maakt een heerlijke mountainbiketocht door de groene natuur van Lake Mburo Natonaal Park en omgeving. Onderweg komt u zebra’s, impala’s en lierantilopen tegen, tevens geniet u van de vergezichten. De mountainbikesafari is vanwege de hoogteverschillen in Lake Mburo Nationaal Park een uitdagende tocht en daarmee een heerlijk begin van uw dag!

Paardrij safari Lake Mburo – Ochtend (optioneel)

Tijdens de paardrij safari in het Lake Mburo Nationaal Park verkent u de regio per paard. Zowel voor gevorderden als beginners een spannend avontuur. Let op: U mag niet meer dan 90 kilogram wegen en we kunnen dit niet vooraf boeken, dus ter plekke moet beschikbaarheid gecontroleerd worden. U kunt deze activiteit alleen boeken als u bij Mihingo Lodge overnacht.

Dag 10

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer thuis met een koffer vol prachtige herinneringen.