9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Oeganda in een notendop

Oeganda in een notendop

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u ’s ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. De heenreis met Brussels Airlines is zonder tussenstop, de KLM vlucht kent een korte tankstop in Kigali (Rwanda). Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Langs theevelden, kratermeren naar Kibale Forest

Uw eindbestemming voor vandaag is Kibale Forest Nationaal Park. U rijdt langs bossen, dorpjes, bergen en heuvels richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien.

Kibale Forest Nationaal Park

Het woud van Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkaat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud alsmede in het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 3

Oog in oog met onze naaste verwanten, de chimpansees!

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse aapsoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie of het centrum van de UWA (Uganda Wildlife Authority).

Door de beschikbaarheid van de chimppermits kan het zijn dat deze twee excursies omgedraaid worden. 

Chimpansee trekking

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.

Bigodi Swamp wandeling

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast de meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels.

Dag 4

Nijlpaarden en olifanten tijdens de bootsafari

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in natuurgebied ligt het Kazinga kanaal dat de meren Edward en George met elkaar verbind. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich het landschap met ondiepe vulkaankraters met seizoensmeren.

Bootsafari

Er staat een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 5

Safari activiteiten Queen Elizabeth Nationaal Park

In de ochtend onderneemt u een jeepsafari in het park. Na de lunch en een aantal uurtjes rust op uw veranda kunt u in de middag een ongekend avontuur beleven in de Gorge Kyambura, gaat u nogmaals op jeepsafari of geniet u van een aantal vrije uurtjes bij de accommodatie. 

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Gorge Kyambura trekking (optioneel)

U gaat op avontuur in de Gorge Kyambura! Dit is een prachtig stuk tropisch regenwoud wat verborgen ligt in een kloof. Wees voorbereid: hier schuilen slangen, chimpansees en andere diersoorten. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Dag 6

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u weer de savannes en reist u naar de bergen van Zuid – Oeganda. Dat landschappen zo variëren en zich heel snel opvolgen is nog iets wat Oeganda zo uniek maakt. U reist richting het drielandenpunt en komt uiteindelijk aan bij het meer van Mutanda. 

De luxe variant van deze reis overnacht aan de Noordkant van Bwindi Impenetrable Forest, in Buhoma op ongeveer drie uur rijden van Queen Elizabeth Nationaal Park. De andere varianten overnachten bij het waanzinnig mooi gelegen Mutanda Lake Resort, op zes uur rijden vanaf Queen Elizabeth National Park. 

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige meer van Mutanda ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van Lake Mutanda liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorillatracking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

berggorilla

Dag 7

De grote gorillatracking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi Nationaal Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking.

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Dag 8

Op naar het Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u het zuiden van Oeganda achter laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossey (‘Gorillas in the mist’) staat u levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur. Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u vandaag naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park.

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste safarigebied van Oeganda en het enige natuurgebied waar de impala en de elandantilope leeft. Centraal in het park ligt het meer van Mburo waar nijlpaarden, krokodillen en veel vogelsoorten voorkomen.

Dag 9

Ochtend activiteiten en terugreis naar Entebbe

Na de eventuele activiteiten in Lake Mburo rijdt u uiteindelijk via de evenaar naar Entebbe waar u nog kunt dineren aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op de luchthaven voor de terugvlucht.

Excursies Lake Mburo Nationaal Park (optioneel)

In de ochtend is er tijd om een optionele excursie te ondernemen. Zo kunt u een safariwandeling ondernemen waarbij u onder begeleiding van een ranger al wandelend door het park op zoek gaat naar zebra’s, buffels, de grote Eland antilopen en giraffen. Tevens kunt u een paardrijsafari of gewoon kiezen om wat langer uit te slapen en te genieten van de natuur vanuit uw lodge.

    Dag 10

    Thuiskomst

    In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.