9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Oeganda hoogtepunten

Oeganda hoogtepunten

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. De heenreis met Brussels Airlines is zonder tussenstop, de KLM vlucht kent een korte tankstop in Kigali (Rwanda). Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Op naar het Murchison Falls Nationaal Park

In de ochtend ontmoet u uw gids, hij zal u een handig informatiemapje overhandigen (onder meer met gedetailleerde routekaarten van de nationale parken). Vervolgens rijdt u het indrukwekkende Kampala binnen om u te vergapen aan het typische Afrikaanse leven, kleurrijke markten en uiteindelijk door te rijden naar Murchison Falls Nationaal Park.

Murchison Falls Nationaal Park

Het Murchison Falls Nationaal Park is het grootste Oegandese wildpark en wordt door de machtige rivier de Nijl in tweeën gespleten. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwestelijk deel tot vlakke savannes in het noordwesten. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika. Misschien wel het meest indrukwekkende wat de Nijl overkomt op haar lange tocht vanaf het Victoria meer tot aan de Middellandse zee, zijn de Murchison watervallen.

Dag 3

Leeuwen, olifanten en nijlpaarden tijdens de safari's

Vandaag staat heel de dag in teken van al het natuurschoon dat het Murchison Falls Nationaal Park te bieden heeft. Voldaan wordt u aan het einde van de dag met de boot afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari en wandeling Murchison watervallen

U maakt een spectaculaire boottocht naar de voet van de krachtige Murchison waterval, onderweg komt u grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen en bijzondere vogelsoorten tegen. De tocht eindigt bij de indrukwekkende Murchison waterval. Hier kunt u ervoor kiezen om terug te varen en nog even te relaxen bij de lodge of u kunt er voor kiezen om uit te stappen om te gaan wandelen naar de top van Murchison Falls. U ziet de waterval van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper 7 meter breed in de diepte stort. De wandeling is kort, maar gaat wel stijl omhoog in de brandende hitte. Houd dus rekening met uw eigen fysieke mogelijkheden bij het bepalen van uw keus en vergeet niet zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen als u de wandeling maakt.

Dag 4

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Ook vandaag staat nog in het teken van het meest wildrijke park van Oeganda. U onderneemt een safari in de ochtend en kunt in de middag eventueel een tweede bootsafari ondernemen. Matoke Tours biedt deze tweede bootsafari optioneel aan om u ook de mogelijkheid te geven om een middag te genieten bij uw accommodatie.

Jeepsafari – Tweede ochtend

Na het ontbijt rijdt u andermaal naar het deltagebied voor de safari. Deze ochtend staat in het teken van andere safaritracks om zo nog meer van het park te ontdekken. Uiteraard zal uw gids ook op zoek gaan roofdieren indien deze tijdens de eerste safari nog niet gezien zijn.

Bootsafari Delta Lake Albert (optioneel)

U maakt de boottocht naar de delta van Lake Albert en komt onderweg veel wild en een breed scala aan tropische vogels tegen. ’s Avonds bij het kampvuur geniet u met een koud drankje van de geluiden van de nijlpaarden die het water uit komen.

Dag 5

Langs theevelden, kratermeren en dorpjes naar Kibale Forest

Uw eindbestemming voor vandaag is Kibale Forest Nationaal Park. De dag wordt gevuld met een pittige rit. Maar het is een prachtige weg! U rijdt langs bossen, dorpjes, bergen en heuvels richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien.

 

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 6

Op zoek naar chimpansees en andere bijzondere apen

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse aapsoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie of het centrum van de UWA (Uganda Wildlife Authority). De volgorde van de activiteiten kan verschillende door beschikbaarheid van de chimpansee permits.

Chimpansee trekking

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.

Bigodi Swamp wandeling

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels.

Dag 7

Nijlpaarden en olifanten tijdens de bootsafari

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen. 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in natuurgebied ligt het Kazinga kanaal dat de meren Edward en George met elkaar verbind. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich het landschap met ondiepe vulkaankraters met seizoensmeren.

Bootsafari

Er staat een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 8

Safari activiteiten Queen Elizabeth Nationaal Park

Vandaag staat in het teken van de natuur in het Queen Elizabeth Nationaal Park. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie.

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Gorge Kyambura trekking (optioneel)

U gaat op avontuur in de Gorge Kyambura! Dit is een prachtig stuk tropisch regenwoud wat verborgen ligt in een kloof. Wees voorbereid: hier schuilen slangen, chimpansees en andere diersoorten. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Dag 9

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u weer de savannes en reist u naar de bergen van Zuid – Oeganda. Dat landschappen zo variëren en zich heel snel opvolgen is nog iets wat Oeganda zo uniek maakt. U reist richting het drielandenpunt en komt uiteindelijk aan bij het meer van Mutanda. 

De luxe variant van deze reis overnacht aan de Noordkant van Bwindi Impenetrable Forest, in Buhoma op ongeveer drie uur rijden van Queen Elizabeth Nationaal Park. De eenvoudige varaint overnacht in het stadje Kisoro. De overige twee varianten overnachten bij het waanzinnig mooi gelegen Mutanda Lake Resort, op zes uur rijden vanaf Queen Elizabeth National Park. 

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige meer van Mutanda ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van Lake Mutanda liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorillatracking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 10

De grote gorillatrekking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi Nationaal Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking. In de middag geniet u na van deze bijzondere ontmoeting

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Dag 11

Op naar Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u Lake Mutanda achter u laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossy (‘Gorillas in the mist’) staat uw levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur. Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park.

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste safarigebied van Oeganda en het enige natuurgebied waar de impala en de elandantilope leeft. Centraal in het park ligt het meer van Mburo waar nijlpaarden, krokodillen en veel vogelsoorten voorkomen.

Nachtsafari – (optioneel)

Net voor het diner maakt u een spannende nachtsafari waarbij u op zoek gaat naar galago’s, hyena’s en ook een aardige kans maakt op het zien van een luipaard!

Dag 12

Ochtendactiviteiten Lake Mburo en reis naar Entebbe

Na de eventuele activiteiten in Lake Mburo rijdt u uiteindelijk via de evenaar naar Entebbe waar u nog kunt dineren aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op de luchthaven voor de terugvlucht.

Extra excursies – (optioneel)

Er zijn een aantal optionele excursies te ondernemen in Lake Mburo National Park. Zo kunt u een safariwandeling ondernemen waarbij u onder begeleiding van een ranger al wandelend door het park op zoek gaat naar zebra’s, buffels, de grote eland antilopen en giraffen. Tevens kunt u een paardrijsafari maken of gewoon kiezen om wat langer uit te slapen en te genieten van de natuur vanuit uw lodge.

Dag 13

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.