9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Oeganda hoogtepunten

Oeganda hoogtepunten

Dag 1

Welkom in de parel van Afrika!

Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u 's ochtends vanuit Brussel met Brussels Airlines of vanaf Schiphol met KLM. De heenreis met Brussels Airlines is zonder tussenstop, de KLM vlucht kent een korte tankstop in Kigali (Rwanda). Eenmaal aangekomen wordt u opgewacht door een chauffeur die u naar de eerste accommodatie in Entebbe (15min) brengt. Hier geniet u nog van een drankje onder Afrikaanse sterrenhemel en welverdiende nachtrust.

Dag 2

Op naar het Murchison Falls Nationaal Park

In de ochtend ontmoet u uw gids, hij zal u een handig informatiemapje overhandigen (onder meer met gedetailleerde routekaarten van de nationale parken). Vervolgens rijdt u het indrukwekkende Kampala binnen om u te vergapen aan het typische Afrikaanse leven, kleurrijke markten en uiteindelijk door te rijden naar Murchison Falls Nationaal Park.

Murchison Falls Nationaal Park

Murchison Falls is het grootste nationale park van het land. Gelegen in Centraal-West Oeganda is Murchison Falls een bijzonder divers park. Naast het savannegebied met ruim aanbod aan wildleven, vindt u er een heus regenwoud met chimpansees en natuurlijk de Nijl die, vanuit het Victoriameer, via de Murchison Falls en de delta, richting Lake Albert stroomt, op weg naar de Middellandse Zee. Het park omvat maar liefst 3800 vierkante kilometer en vormt de habitat voor o.a. olifanten, Ugandan kobs, luipaarden, Rotshild giraffen, buffels, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen en de nationale vogel, de crested crane…

Dag 3

Leeuwen, olifanten en nijlpaarden tijdens de safari's

Vandaag staat heel de dag in teken van al het natuurschoon dat het Murchison Falls Nationaal Park te bieden heeft. Voldaan wordt u aan het einde van de dag met de boot afgezet bij uw overnachtingsplek.

Jeepsafari – Ochtend

De safari’s in Murchison Falls focussen zich op het gebied ten noordwesten van de Nijl. Het groene, glooiende landschap wordt gedomineerd door de karakteristieke Borassus palmen, waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de savanne olifant. Naast olifanten gaat u op zoek naar Rothschild-giraffen, nijlpaarden, nijlkrokodillen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogelsoorten. Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon. 

Bootsafari en wandeling Murchison watervallen

Na de safari en lunch volgt de spectaculaire boottocht naar de voet van de krachtige Murchison waterval, onderweg komt u grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen en bijzondere vogelsoorten tegen. De tocht eindigt bij de indrukwekkende Murchison waterval. Hier kunt u ervoor kiezen om terug te varen en nog even te relaxen bij de lodge of u kunt er voor kiezen om uit te stappen om te gaan wandelen naar de top van Murchison Falls. U ziet de waterval van heel dichtbij en voelt de kracht van de Nijl die zich met enorme kracht door een spleet van amper 7 meter breed in de diepte stort. De wandeling is kort, maar gaat wel stijl omhoog in de brandende hitte. Houd dus rekening met uw eigen fysieke mogelijkheden bij het bepalen van uw keus en vergeet niet zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen als u de wandeling maakt.

Dag 4

Nog een dag genieten in het meest wildrijke park van Oeganda

Jeepsafari – Ochtend

Na een vroeg ontbijt rijdt u richting het deltagebied voor de safari. De zon komt op en het is nog fris, het beste moment voor een safari over de savannevlaktes. Onderweg maakt u een tussenstop bij de Nijl, waar honderden nijlpaarden liggen te baden in de zon.

Bootsafari delta Lake Albert (optioneel)

In de middag maakt u de boottocht naar de delta van Lake Albert en komt onderweg veel wild en een breed scala aan tropische vogels tegen. ’s Avonds bij het kampvuur geniet u met een koud drankje van de geluiden van de nijlpaarden die het water uit komen.

Dag 5

Langs theevelden, kratermeren en dorpjes naar Kibale Forest

Uw eindbestemming voor vandaag is Kibale Forest Nationaal Park. De dag wordt gevuld met een pittige rit. Maar het is een prachtige weg! U rijdt langs bossen, dorpjes, bergen en heuvels richting Fort Portal. Bij helder weer kunt u de Rwenzori Mountains met haar besneeuwde pieken zien.

 

Kibale Forest Nationaal Park

Het woud van Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkaat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud alsmede in het moeras van Bigodi te vinden. 

Dag 6

Op zoek naar chimpansees en andere bijzondere apen

Vandaag staat volledig in het teken van de diverse aapsoorten die in dit prachtige regenwoud en aansluitende moerasgebied leven.

Chimpansee trekking – Kibale Forest Nationaal Park

In de ochtend onderneemt u de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.     In de middag onderneemt u de bijzondere chimpanseetrekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten engeluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten.Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oogin oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt is een fascinerendeervaring.   

Bigodi Swamp wandeling

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast de meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels. Vroeg in de ochtend ziet u de meeste vogelsoorten.  In de middag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij unaast de meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzonderereuzentoerako; één van Oeganda’s mooiste vogels. In de middag wordt het koeleren ziet u de meeste aapsoorten die gaan foerageren.

Dag 7

Nijlpaarden en olifanten tijdens de bootsafari

Na uw verblijf in het eerste regenwoud van deze reis rijdt u vandaag verder richting Queen Elizabeth Nationaal Park. U reist vandaag over onverharde wegen dwars door het landelijke leven. Onderweg komt u verschillende Matoke marktjes en kratermeren tegen. 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Queen Elizabeth Nationaal Park is met zijn 2000 vierkante kilometer, het tweede grootste Nationaal Park van Oeganda. Het ligt aan de voet van het majestueuze Rwenzori gebergte, tussen twee meren, Lake Edward en Lake George, die met elkaar verbonden zijn door een natuurlijk kanaal, de Kazinga Channel.

Bootsafari Queen Elizabeth Nationaal Park

In de middag staat er een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 8

Safari activiteiten Queen Elizabeth Nationaal Park

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin voor dag in de natuur!

Gorge Kyambura trekking (optioneel)

U gaat op avontuur in de Gorge Kyambura! Dit is een prachtig stuk tropisch regenwoud wat verborgen ligt in een kloof. Wees voorbereid: hier schuilen slangen, chimpansees en andere diersoorten. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Dag 9

Op naar het sprookjesachtige meer van Mutanda

In de ochtend verlaat u weer de savannes en reist u naar de bergen van Zuid – Oeganda. Dat landschappen zo variëren en zich heel snel opvolgen is nog iets wat Oeganda zo uniek maakt. U reist richting het drielandenpunt en komt uiteindelijk aan bij het meer van Mutanda. 

De luxe variant van deze reis overnacht aan de Noordkant van Bwindi Impenetrable Forest, in Buhoma op ongeveer drie uur rijden van Queen Elizabeth Nationaal Park. De andere varianten overnachten bij het waanzinnig mooi gelegen Mutanda Lake Resort, op zes uur rijden vanaf Queen Elizabeth National Park. 

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige meer van Mutanda ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van Lake Mutanda liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorillatracking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest National Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Dag 10

De grote gorillatrekking!

In de ochtend reist u naar het Bwindi Nationaal Park voor misschien wel hét hoogtepunt van uw reis, de gorilla trekking.

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla trekking Bwindi Nationaal Park (optioneel)

Tijdens de gorilla trekking gaat u al lopend en bukkend door het dichtbegroeide woud van Bwindi. U gaat onder begeleiding van de meest ervaren rangers van de Ugandan Wildlife Authority (UWA), op zoek naar sporen van een familie berggorilla’s. Uitwerpselen, nesten, afgekloven bamboestengels en gebroken takjes verraden dat we in de buurt komen. Wanneer dan het moment aanbreekt dat u oog in oog komen te staan met een silverback die zijn familie beschermt, en u ogenschijnlijk achteloos
observeert, dan weet u dat dit een ervaring wordt die u een leven lang zal bijblijven.

Gorilla habituatiedag Bwindi Nationaal Park (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Dag 11

Op naar Lake Mburo Nationaal Park

Het is met heel intense herinneringen dat u Lake Mutanda achter u laat. Niet alleen de ervaring met de beschermelingen van Dian Fossy (‘Gorillas in the mist’) staat uw levenslang in het geheugen geprent, maar ook de schoonheid, de kracht en de unieke uitstraling van de Centraal-Afrikaanse natuur. Via de weg die Rwanda met Kampala en Kenia verbindt, rijdt u naar het lieflijke Lake Mburo Nationaal Park.

Lake Mburo Nationaal Park

Lake Mburo Nationaal Park is het kleinste wildpark van Oeganda. Het park kent een rijk dierenleven. Er zijn meer dan 315 verschillende vogelsoorten en het park bezit 68 verschillende zoogdieren (waaronder impala’s, buffels, luipaarden, hyena’s en jakhalzen). Tegenwoordig leven er in Lake Mburo Nationaal Park ook weer leeuwen en tevens is dit één van de weinig parken in het land waar zebra’s voorkomen. 

Dag 12

Ochtendactiviteiten Lake Mburo en reis naar Entebbe

Na de activiteiten in Lake Mburo rijdt u uiteindelijk via de evenaar naar Entebbe waar u nog kunt dineren aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op de luchthaven voor de terugvlucht. 

Excursies Lake Mburo Nationaal Park (optioneel)

In de ochtend is er tijd om een optionele excursie te ondernemen. Zo kunt u een safariwandeling ondernemen waarbij u onder begeleiding van een ranger al wandelend door het park op zoek gaat naar zebra’s, buffels, de grote Eland antilopen en giraffen. Tevens kunt u een paardrijsafari of gewoon kiezen om wat langer uit te slapen en te genieten van de natuur vanuit uw lodge.

Dag 13

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.