9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

De lemuren

van Madagaskar

Madagaskar, het land van baobabs en lemuren. Maak je een reis naar het Rode Eiland, dan mogen deze twee elementen in ieder geval niet ontbreken in je reisschema. Voor een foto van de iconische bomen reis je bij voorkeur af naar Avenue de Baobab in het westen van Madagaskar, maar een ontmoeting met de maki’s ligt eigenlijk overal in het verschiet. Om je een idee te geven: tijdens mijn drieweekse rondreis door Madagaskar kom ik maar liefst 15 verschillende soorten tegen.

Geschreven door Stephanie Versteeg, Matoke Tours reiziger

Lemuren en natuurparken

Madagaskar staat bekend om haar fenomenale landschappen en unieke natuurparken die in elke (uit)hoek van het land te vinden zijn. Onder begeleiding van een gediplomeerde gids ga je op zoek naar wilde dieren, en de kans dat je een maki tegenkomt is heel erg groot. Of ze nou hoog in de boom zitten, zich verstoppen in een hol of alleen ’s nachts te zien zijn: je gids kan ze allemaal aanwijzen.

 

Ringstaartmaki

De ringstaartmaki is zonder twijfel de bekendste inwoner van Madagaskar. Een van de beste plekken om ‘King Julian’ te spotten is Réserve d’Anja, dat een paar kilometer ten zuiden van de stad Ambalavao ligt. Dit kleinschalige privépark vormt de thuisbasis van maar liefst 4000 ringstaartmaki’s, dus hier ga je ze gegarandeerd tegenkomen.

Réserve d’Anja is met een oppervlakte van 30 hectare een van de kleinere parken in Madagaskar, maar tijdens een wandeling valt genoeg te zien. Het park bestaat uit vier verschillende ecosystemen, en behalve ringstaartmaki’s kun je er ook veel kameleons spotten. Je kunt trouwens ook veel ringstaartmaki’s tegenkomen in het Isalo National Park.

Bamboo Lemur

Madagaskar is een aaneenschakeling van verschillende soorten landschappen en het  Nationaal Park Ranomafana was voor mij een van de hoogtepunten van mijn reis. Dit stukje Madagaskar omvat een tropisch regenwoud en is een goede plek om de bamboe lemur te observeren. In het Ranomafana National Park kun je drie verschillende soorten spotten, al zijn er minder maki’s dan in het Réserve d’Anja.

Sifaka

Een van de opvallendste maki’s van Madagaskar is de sifaka. Er zijn verschillende soorten sifaka’s en je kunt ze op meerdere plekken in het land spotten. Ikzelf kom ze bijvoorbeeld tegen in Nationaal Park Tsingy de Bemaraha, Kirindy Forest, Ranomafana National Park en Isalo National Park. Vooral het laatstgenoemde park is een goede plek om de sifaka te observeren, want vanwege de vele open plekken heb je kans om ze te zien ‘dansen’. In de andere parken springen ze veelal van boomtop naar boomtop, waardoor je weinig te zien krijgt van hun iconische loopje.

Mouse lemur

De Mouse Lemur is een nachtdier en laat zich alleen zien in het donker. Het beestje wordt bovendien gerekend tot de kleinste zoogdieren op aarde, dus het is nogal een kunst om ze te kunnen spotten. Ik sluit daarom aan bij een nachtwandeling door het Kirindy Forest, een park in het westen van Madagaskar. Gewapend met een zaklamp speur ik samen met een gids naar glimmende ogen in de duisternis en binnen de kortste keren hebben we een aantal van de beestjes gevonden. Piepklein, maar ongelofelijk schattig. Je herkent ze misschien wel uit de film Madagaskar.

Onze populaire bestemmingen

Zelf ook de lemuren van Madagascar zien?

Ontdek onze reizen hier!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika!

Inspireren wij u graag met ervaringen en tips