Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Kusten Zanzibar

Kusten Zanzibar

Een verlenging op Zanzibar

Maar in welke regio?

Zanzibar is een zéér divers eiland! Van kilometers lange zandstranden tot een kleurrijke onderwaterwereld en van de traditionale Zanzibari cultuur tot een indrukwekkende geschiedenis: het eiland biedt voor ieder wat wils. Maar welke locatie is nu eigenlijk het meest geschikt om te duiken? En waar ervaart u vandaag de dag nog steeds de lokale cultuur? Lees hier alles over de verschillen tussen de regio’s en ontdek welke regio het beste bij uw persoonlijke reiswensen past. 

Stonetown

Een sprookje van duizend-en-één nacht

De hoofdstad van Zanzibar is Stone Town, tevens Unesco Werelderfgoed. Deze stad doet Arabisch aan en heeft een historisch centrum met een doolhof aan smalle kronkelstraatjes en koloniale gebouwen. Een heerlijke plek om te verdwalen en u te wanen in de sprookjes van Duizend-enéén-nacht! Tijdens een stadstour met gids komt u alles te weten over het rijke verleden van Zanzibar, bezoekt u de voormalige slavenkelders en het slavernijmonument. Daarnaast neemt u een kijkje bij de indrukwekkende vismarkt. In de avond komen de Forodhani Gardens in de haven tot leven, wanneer hier een grote vis barbecue van start gaat. Bij diverse marktkramen kunt u hier verse garnalen, kreeft en diverse vissoorten eten
die ter plaatse worden bereid.

Kusten Zanzibar

Welke regio is geschikt voor welke reiziger?

De Zuidoostkust – Eindeloze zandstranden en het lokale Zanzibari leven

De Zuidoostkust van Zanzibar bestaat uit de dorpjes Jambiani, Paje & Bwejuu. Jambiani is van origine een klein vissersdorpje en grootschalige resorts zult u hier niet treffen. Dit deel van het eiland staat bekend om de prachtige uitgestrekte zandstranden. Aan de gehele oostkust van Zanzibar is het getij zeer wisselend. Een groot verschil tussen eb en vloed dus! Zo is het hier alleen mogelijk om tijdens vloed in de zee te zwemmen/te snorkelen. Het rif ligt op circa één kilometer afstand van de kust en dus is het langs de gehele oostkust noodzakelijk om eerst met een boot het water op te varen voordat de snorkel-/duiktocht kan beginnen. Het is verstandig hier waterschoen aan te doen als je het water in gaat of gaat lopen.

​​​​​​​Deze regio staat tevens bekend om de kennismaking met het lokale leven. Op het strand is vaak volop activiteit. Zo zijn het in de ochtend de vissers terugkeren naar het strand met hun vers gevangen vis. Of zie hoe de locals zeewier rapen om daar later diverse producten van te maken. In de avond kunt u lekker gaan eten bij een van de lodges of restaurants aan het strand.

De Zuidwestkust – Op zoek naar dolfijnen

De zuidwestkust van Zanzibar wordt door relatief weinig mensen bezocht. Slechts op een aantal locaties langs deze kust zijn er tropische stranden, maar een groot deel van de kuststrook heeft geen beschikking over strand. De regio staat bekend om de vele dolfijnexcursies die hier dagelijks van start gaan. In de regio zijn ook prachtige snorkel-en duikexcursies mogelijk.  Wat te denken van een duiktrip naar de Menai Bay Conservation Area. Deze prachtige onderwaterwereld is een must voor de onervaren en ervaren duiker! Soms worden hier zelfs Humpback Whale gespot! Kortom: een geschikte regio voor diegenen die houden van ultieme rust, maar toch de mogelijkheid willen hebben om nog activiteiten te ondernemen.

De Noordoostkust – Snorkelen bij het Mnemba Atoll

De noordoostkust van Zanzibar is de snorkel-en duiklocatie bij uitstek! Voor deze kust ligt het Mnemba Atoll, een bescherme onderwaterwereld dat door vele reizigers wordt omschreven als een waar paradijs. Tevens vindt men hier diverse tropische stranden. De accommodaties in deze regio liggen ver van elkaar verspreid, waardoor reizigers hier genieten van ultieme rust.

De Noordkust – Het gezelligste deel van Zanzibar

Nungwi ligt in het uiterste noorden van Zanzibar en heeft als grootste voordeel dat het getijde hier gunstig is. U kunt hier – in tegenstelling tot de oostkust – de hele dag de oceaan in lopen vanaf het strand. Nungwi zelf is een klein en gezellig plaatsje. Tussen twee strandjes in ligt een soort van boulevard, vol met hotels en restaurantjes. Ook zijn er leuke strandbarretjes, waar u heerlijke cocktails kunt drinken. Ook zit hier een duikschool en een activiteitencentrum, waar vanuit u al uw wateractiviteiten kunt organiseren. In de avonden worden er verschillende vis-barbecues aangeboden op het strand. Nungwi is dan ook zeer geschikt voor mensen die graag actief zijn en van gezelligheid houden en er is veel eenvoudige, maar gezellige en betaalbare accommodatie beschikbaar. Als u wel van die sfeer houdt, maar qua accommodatie iets wat luxer en/of romantischer zoekt kan dat ook. Er zijn een paar mooie boetiekhotels op loopafstand van Nungwi die een exclusieve setting bieden, waar vanuit u de hectiek en gezelligheid van Nungwi op kunt zoeken, wanneer u daar zin in heeft.

Chumbe Island

Duurzaam toerisme op haar best

Chumbe Island is een klein eiland gelegen voor de noordwestkust van Zanzibar. Dit is een perfect voorbeeld van duurzaam toerisme! Op het eiland staan slechts zeven bungalows, waardoor reizigers zich wanen in de huid van ontdekkingsreiziger Robinson Crusoe. De bungalows zijn prachtig vormgegeven en hebben internationale prijzen gewonnen vanwege de innovatieve eco-architectuur. De bungalows zijn zo ontworpen dat de impact op de omgeving en de natuur minimaal is. Niet alleen de bovenwereld is beschermd, ook de waterwereld voor het eiland is op en top beschermd. Zo kunnen bezoekers dagelijks genieten van het Chumbe Island Coral Park dat letterlijk direct aan het strand ligt. Dit beschermde watergebied geldt als één van de beste voorbeelden in Afrika op het gebied van duurzaam toerisme!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!