Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Ongerept Zuid Tanzania

Ongerept Zuid Tanzania

Dag 1

Aankomst Dar es Salaam

Vandaag vertrekken vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Dar es Salaam. KLM is de enige maatschappij die direct vliegt maar er zijn meer mogelijkheden. We zoeken samen de beste vlucht voor u uit.
 
Bij aankomst in Dar es Salaam staat de chauffeur van uw voorkeurshotel u op te wachten. U geniet van uw eerste drankje onder de Afrikaanse sterrenhemel. Karibu Sana Tanzania!
 

Dag 2

Vlucht naar Selous Game Reserve & safari

Deze ochtend wordt u naar de luchthaven van Dar es Salaam gebracht voor de regionale vlucht naar Selous Game Reserve. Na nog geen 45 minuten vliegen arriveert u al in het grootste wildreservaat van heel Afrika; Selous Game Reserve. Een ranger staat u bij aankomst op te wachten. Middels een en-route safari arriveert u bij uw kleinschalige lodge of tentenkamp, midden in de bush gelegen. Na de kennismaking en warme lunch gaat de eerste safari van start.
 

Selous Game Reserve

Selous Game Reserve is ongeveer even groot als Zwitserland en drie keer groter dan de Serengeti. Het is daarmee het grootste wildreservaat van het continent! Er zijn drie regio’s opengesteld voor toeristische activiteiten. Uiteraard zijn dit ook de meest wildrijke gebieden van Selous. Het wordt geroemd vanwege de hoge aantallen buffels, olifanten, wildebeesten, gnoes, nijlpaarden en leeuwen. Extra bijzonder is de aanwezigheid van de wilde honden. Selous behoort samen met  South Luangwa (Zambia) tot de beste plek voor het spotten van de zeer bijzondere wilde hond.

Jeepsafari Selous – Middag

Tijdens de safari in het waterrijke Selous volgt u de route langs de verschillende meren in het noorden van het immense reservaat. Rondom de vijf meren en de Rufiji rivier komt u de meeste wilde dieren tegen. Het aantal buffels wordt geschat op 140.000, er leven naar schatting 40.000 nijlpaarden en de leeuwen populatie van 4.000 is waarschijnlijk de grootste van Afrika. De verschillende troepen leeuwen die rondom de meren leven laten zich regelmatig zien en worden zo nu en dan ook in actie gezien. Selous is tevens één van de beste plekken in Afrika voor het zien van wilde honden. In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw.

Dag 3 & 4

Safari activiteiten in Selous Game Reserve

Deze dagen staan volledig in het teken van al het moois dat het Selous Game Reserve te bieden heeft. U bespreekt met de manager van uw accommodatie aan welke activiteiten u deel wilt nemen. Alle activiteiten zijn inclusief en u kunt er uiteraard ook voor kiezen om eens een activiteit over te slaan en te genieten bij uw accommodatie. Zo kunt u zelf de balans bepalen tussen safari en ontspanning. 

Aan het einde van de middag activiteit wordt er vaak een sundowner (drankje bij ondergaande zon) georganiseerd om de dag in stijl af te sluiten. 

Safari activiteiten Selous

Het noorden van het Selous Game Reserve wordt gedomineerd door vijf grote meren die door de Rufiji rivier verbonden wordt. Hierdoor kunnen er binnen de grenzen van het park uiteenlopende safari activiteiten ondernomen worden.

Jeepsafari
Tijdens de safari in Selous volgt u de route langs de verschillende meren in het noorden van het immense reservaat. Rondom de vijf meren en de Rufiji rivier komt u de meeste wilde dieren tegen. Het aantal buffels wordt geschat op 140.000, er leven naar schatting 40.000 nijlpaarden en de leeuwen populatie van 4.000 is waarschijnlijk de grootste van Afrika. De verschillende troepen leeuwen die rondom de meren leven laten zich regelmatig zien en worden zo nu en dan ook in actie gezien. Selous is tevens één van de beste plekken in Afrika voor het zien van wilde honden.

Bootsafari
Niets is zo ontspannen als safari vanuit een boot. De bootsafari over de Rufiji rivier is het allermooiste in de namiddag wanneer de krokodillen op de oevers liggen te zonnen en het licht zachter wordt. De olifanten passeren en lessen hun dorst terwijl de nijlpaarden actief worden en langzaam het water uitkomen, zich opmakend voor de naderende nacht. Ook komt u tijdens de bootsafari een breed scala aan tropische vogelsoorten, zoals kleurrijke ijsvogelsoorten, ooievaars en bijeneters.

Wandelsafari
Selous is één van de weinige parken in Tanzania waar een wandelsafari kan worden uitgevoerd. Het is dan ook erg bijzonder om dit ruige wildpark fysiek te voelen, zien en ruiken. Samen met de bewapende ranger gaat u vroeg uit de veren. U gaat op zoek naar sporen, drollen en geluiden. Het kan ineens heel spannend worden wanneer u tussen het wild staat! Maar ook het kleine wild wordt tijdens een wandelsafari niet overgeslagen. De insecten, vogels en flora krijgen uitgebreid de aandacht.

Dag 5

Vlucht naar het Ruaha Nationaal Park & safari

Er staat u vandaag een heerlijke dag te wachten. Het best bewaarde geheim van Tanzania staat namelijk op het programma! Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Selous gebracht voor de ochtendvlucht naar Ruaha Nationaal Park. Bij aankomst staat de ranger van uw sfeervolle tentenkamp/lodge u op te wachten.

Kiest u in het Ruaha Nationaal Park voor het exclusieve Ikuka Safari Camp dan overnacht u hier een vierde nacht kosteloos. Dit wordt in uw reisvoorstel opgenomen. 

Ruaha Nationaal Park

In 2008 fuseerde het Ruaha Nationaal Park de grenzen met Usungu Game Reserve en vormt sindsdien het grootste park van Tanzania. Ondanks de gigantische omvang van het park zijn er nog steeds maar een handvol accommodaties te vinden, waardoor het de reputatie als beste bewaarde safari geheim nog steeds waar maakt. Ruaha is een ruig park, staat bekend om de vele baobabbomen en wordt doorklieft door de Great Ruaha River waar veel wildleven op af komt.

Jeepsafari Ruaha – Middag

De jeepsafari in het Ruaha Nationaal Park staat in het teken van gevarieerde, dramatische landschappen en een nog gevarieerder dierenleven. Het landschap kent glooiende heuvels, grote open vlaktes, baobabbomen en natuurlijk de Ruaha rivier. Ruaha wordt gezien als overgangsgebied tussen de miombo bossen die veel voorkomen in Zambia en de meer open savanne landschappen van Noord – Tanzania en Kenia. Door de verschillen in vegetatie is er een gevarieerd aanbod in voedsel voor herbivoren, waardoor er in Ruaha dieren voorkomen die in zuidelijk Afrika leven alsmede diersoorten die ruimschoots vertegenwoordigd zijn Oost – Afrika. Zo gaat u op zoek naar buffels, zebra's, Defassa waterbokken, impala's, bosbokken, giraffen, hartebeesten,  grote koedoes, roan – en sabelantilope, gazellesoorten en ook de olifanten zijn met ongeveer 12.000 ruimschoots aanwezig. 

Al deze prooidieren zorgen er voor dat ook de roofdieren in grote getallen aanwezig zijn en veel worden gezien tijdens de safari. Grote troepen leeuwen houden zich op bij de Ruaha rivier en zijn (zeker in het droge seizoen) ook overdag actief. Jachtluipaarden worden op de open vlaktes gezien en het park staat eveneens bekend om de luipaarden en de zeldzame wilde honden. Jakhalzen en hyena's worden doorgaans veel gezien tijdens de safari's. U maakt de safari in de middag op het moment dat het weer iets begint af te koelen en de wilde dieren weer wat actiever worden. De ondergaanse zon zorgt voor schitterende foto momenten. 

Dag 6 & 7

Safari activiteiten Ruaha Nationaal Park

Deze twee dagen staan volledig in het teken van de safari's in het Ruaha Nationaal Park. U deelt zelf de tijd in en kunt zodoende naar eigen indeling genieten van uw tijd in Ruaha.

Afhankelijk van de gekozen accommodatie kunt u in Ruaha ook een wandelsafari of nachtsafari ondernemen. Wandelsafari's worden vanuit Ruaha River Lodge en Ikuka Safari Camp aangeboden. Nachtsafari's uitsluitend vanuit Ikuka Safari Camp. 

Safari activiteiten Ruaha

Vol van opwinding stapt u deze dagen met de ranger de open jeep in. De regio's rondom de droge rivierbeddingen behoren tot de meest succesvolle safarilocaties. Hier bevinden zich vaak grote kuddes olifanten, zoekend naar water. Met hun vernuftige slurf kunnen de olifanten uit de ogenschijnlijk droge rivierbedding water omhoog zuigen.
 
Ook gaat u op zoek naar de grote koedoe, de grootste gazelle soort in Afrika welke alleen in Ruaha (en zeer sporadisch in Katavi) in Tanzania voorkomt. Van alle parken in zuid- Tanzania is de kans op het zien van een jachtluipaard hier het grootst. Ruaha wordt ook ‘truly wild’ genoemd en dat ziet u terug in de spectaculaire waarnemingen die hier met regelmaat worden gedaan. Verbaas u niet wanneer een troep leeuwinnen zich op een giraffe, krokodil of baby olifantje stort. Ruaha heeft haar imposante imago immers ergens aan te danken!
 
Elke ochtend bespreekt u met de ranger het plan, de route en tijdsduur. Uiteraard is het mogelijk om een ochtend of namiddag ‘vrij’ te nemen en te genieten van de heerlijke accommodatie. Door de ligging aan de rivierbedding stopt de safari immers niet bij de accommodatie. Ook vanaf het eigen terras of veranda wordt verschillend groot en kleiner wild gezien. Bovendien laten de kleurrijke vogels zich graag rondom het water zien terwijl ze op zoek zijn naar visjes, wormen en ander voedsel.
 
Elke avond schuift u bij het kampvuur aan. Door deze bijzondere locatie en dagindeling ervaart u dit unieke safaripark, ver van de gebaande paden, op haar puurst.

Wandelsafari Ruaha – (optioneel)

De wandelsafari in het Ruaha Nationaal Park is een spannende activiteit, waarbij u onder begeleiding van een gewapende ranger dwars door het ruige Ruaha heen loopt. Tijdens de wandelsafari komt sowieso veel planteneters, vele vogelsoorten en bijzondere insectensoorten tegen. De adrenaline begint pas echt te stromen als u in de verte roofdieren ziet of olifanten uw pad kruizen!

Nachtsafari Ruaha – (optioneel)

Tijdens de nachtsafari wordt er gezocht naar de nacht actieve dieren, zoals genetkatten, civetkatten en hyena’s. Ook is dit het moment dat leeuwen en andere roofdieren op jacht gaan. Een spannende activiteit die net voor het diner plaatsvindt.

Dag 8

Ochtendsafari Ruaha - middagvlucht Swahili eilanden

U ontwaakt tegelijkertijd met het wild en onderneemt de laatste safari in Ruaha. In de loop van de ochtend vliegt u naar de kust van Tanzania. U sluit de reis af op een eiland van uw voorkeur: Zanzibar, Mafia of Pemba.

Mocht u geen strandverlenging wensen dan kunt u in de avond vanuit Dar es Salaam terugvliegen naar Amsterdam of Brussel. 

Safari verlenging Katavi
Wilt u nog meer safari beleven in het meest begeerde wildpark van Tanzania? Kies dan voor een safari verlenging naar Katavi Nationaal Park. Vanaf Katavi vliegt u dan alsnog naar de Swahili kust conform het beschreven programma. Uw reisspecialist voorziet u graag van meer informatie! 

Dag 9 t/m 11

Tropisch nagenieten in de Indische oceaan

Deze dagen staan in het teken van tropisch nagenieten op het tropische Zanzibar, Pemba of Mafia. Mocht u nog iets willen ondernemen dan kunt u bij uw accommodatie van allerlei leuke excursies boeken.

Kiest u voor The Manta Resort op Pemba Island dan overnacht u hier een vijfde nacht zonder extra kosten! Deze nacht wordt in uw reisvoorstel opgenomen. 

Zanzibar

Zanzibar is een heel toegankelijk eiland met veel bezienswaardigheden. Het is dé ideale afsluiter voor zonaanbidders die van de Swahili keuken en cultuur houden. Ook worden er overal op Zanzibar leuke tropische activiteiten georganiseerd waaronder snorkelen, duiken, kruidentours tot een bezoek aan het historische Stone Town toe. Daarnaast heeft Zanzibar prachtige accommodaties voor ieders budget welke pal aan het parelwitte strand liggen.

Mafia Island

Mafia Island ligt ten zuiden van Zanzibar en is dé ideale afsluiter voor onderwater minnende reizigers! Het gehele jaar door is dit de locatie bij uitstek voor spectaculaire snorkel- en duikactiviteiten. Schildpadden, roggen, dolfijnen, rifhaaien en gigantisch veel kleurrijke vissen domineren deze wateren. Daarnaast migreren vanaf oktober tot en met februari groepen walvishaaien langs de riffen van Mafia Island. Het gehele eiland staat dan ook in het teken van het onderwater leven, en de bescherming van het eiland en de riffen eromheen.

Pemba Island

Pemba Island kent slechts een fractie van het aantal toeristen dat Zanzibar bezoekt. Het is een groen eiland met heuvels, bossen, (kruidnagel)plantages en een vriendelijke bevolking. Rondom het eiland liggen tal van eilandjes, hagelwitte zandbanken, koraalriffen en een schitterende azuurblauwe zee. Pemba is de perfecte afsluiter wanneer u wilt genieten van snorkelactiviteiten, de schitterende natuur en de ongerepte Swahili cultuur. Ver weg van de gebaande paden ervaart u hier in luxe en weelde het Swahili leven van vroeger.

Dag 12

Overdag genieten - namiddagvlucht naar Dar es Salaam

Nog een volle ochtend geniet u van de azuurblauwe zee. Aan het eind van de middag of begin van de avond vertrekken de regionale vluchten vanaf Zanzibar, Pemba en Mafia Island allen naar Dar es Salaam. Hier wacht u op de aansluitende internationale terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 13

Thuiskomst

U arriveert thuis met een koffer vol prachtige herinneringen!