U vindt het steeds belangrijker om op een ethische en duurzame manier op reis te gaan. U wilt graag blijven reizen, maar u wilt wel een positieve impact hebben op mens, cultuur en natuur. Gelukkig kan dat. Matoke Tours draagt natuurlijk haar steentje bij en hier kunt u lezen wat Matoke Tours doet om uw reis te verduurzamen. Wat u zelf kunt doen kunt u hieronder lezen.
Al onze reizen gaan naar verschillende landen in Afrika en dat is best ver, waardoor de vluchten lang zijn. Om de impact op het milieu tot een minimum te beperken raden we u aan om elk jaar liever één lange reis te maken in plaats van twee of drie korte reizen. Dat is trouwens ook veel leuker, omdat u veel meer van de gebaande paden komt en een land veel meer kunt uitdiepen.
Een directe vlucht boeken kost u soms wat meer, maar het draagt wel bij aan een enorme vermindering van de CO2-uitstoot van uw reis. Daarnaast is het natuurlijk ook veel comfortabeler en sneller. Indien mogelijk kunt u ook kijken naar welk vliegtuig u gebruikt. Een nieuwer model vliegtuig is beter voor het milieu.
Helaas zijn vluchten noodzakelijk om op uw verre bestemming te geraken. Zolang er nog geen duurzaam alternatief op het huidige vliegen is raden we u aan de impact van uw vluchten te compenseren. Op een Matoke Tours bestemming vliegt u bij een retour gemiddeld 13.800 km. Dit zorgt voor een uitstoot van 2,07 ton CO2 per persoon. Dit staat gelijk aan een investering van 30 euro in vergroeningsprojecten. Matoke Tours werkt samen met Justdiggit, dat droog land weer groen maakt. Matoke doneert alvast €3,- (10%) per reiziger aan deze projecten. U kunt de overige 90% van de impact van uw vlucht compenseren voor een bedrag van €27,-. Samen met Matoke Tours zorgt u er dan voor dat 100% van de CO2 uitstoot van uw vluchten wordt omgezet in groen. Hier kunt u lezen hoe u dit kunt doen.
Durf anders te denken. Ga naar links als alle anderen naar rechts gaan en boek je reis buiten het hoogseizoen als dat kan. Deze manier van reizen leidt tot een meer gelijkmatige verdeling van reizigers over tijd en ruimte. Hierbij help je de lokale bevolking en heb je zelf waarschijnlijk ook een nóg leukere reis. Miljoenen mensen in Afrika zijn qua inkomen direct of indirect afhankelijk van toerisme. Reizigers komen echter niet overal en buiten de bekende hoogtepunten van elk land kunnen aanzienlijk minder mensen leven van toerisme. In deze gebieden ligt er ook meer druk op natuur en wildlife. De praktijk leert ons dat als er geen economische voordelen zijn voor de lokale bevolking er ook geen direct belang is voor ze om natuur en wildlife te beschermen. Reizen buiten de gebaande paden is dus zeer goed voor de lokale economie, voor behoud van natuur en ook nog eens leuk voor jezelf, want wie wil er nu niet de verborgen pareltjes ontdekken?
Door buiten het traditionele hoogseizoen te reizen verleng je het seizoen voor de lokale bevolking. Een baan in toerisme is vaak seizoensgebonden en daardoor vallen er enorme gaten in de inkomsten van mensen in de toeristenbranche. Zelf heb je natuurlijk ook veel voordelen door te reizen in het laagseizoen. Er is veel ruimte, er is veel beschikbaarheid en dus meer keus, het is goedkoper, het is intiemer en vaak is het ook nog mooier. Zo is de maand mei een van de mooiste maanden om te reizen door oost Afrika.
Op elke reis moet u veel water drinken om uitdroging tegen te gaan. Er zal water in de auto zijn, maar ook op wandelingen en andere activiteiten. Vaak worden er kleine flesjes water gekocht en dit zorgt voor een enorme hoeveelheid plastic afval. We willen u dan ook ten zeerste aanraden om lokaal grote jumbo flessen water te kopen en uw eigen waterfles/ dopper daarmee aan te vullen. Een kleine moeite en het levert een enorme besparing op plastic afval op.
In veel lodges wordt er gratis shampoo aangeboden, maar dit zit vaak in kleine plastic flesjes. Dagelijks worden er zodoende heel veel plastic flesjes weggegooid. Wij raden u aan om uw eigen fles shampoo mee te nemen en die flesjes te laten staan. Het is helemaal mooi als uw shampoo ook nog biologisch afbreekbaar is, want het water met shampoo komt geregeld in de natuur terecht.
Laat de plastic rietjes links liggen. Deze plastic rietjes dragen wereldwijd enorm bij aan de plastic soep. Sommige lodges en restaurant werken al met biologisch afbreekbare of afwasbare rietjes. Dat is natuurlijk prima.
Bewaar uw plastic afval totdat u op een plek komt waar u zeker van weet dat het verwerkt wordt. Gooi het daar weg.
Veel Afrikanen zijn afhankelijk van het seizoensgebonden oppervlaktewater op loopafstand. Ze delen deze beperkte hulpbronnen met vee en wilde dieren. Met dit in het achterhoofd vragen we u om zo min mogelijk water te gebruiken (kort douchen, handdoeken hergebruiken) en het gebruikmaken van milieuvriendelijke doucheproducten.
Waar mogelijk proberen we de lokale economie zoveel mogelijk te steunen. We stimuleren u om zoveel mogelijk lokaal voedsel te kopen en als u souvenirs wilt aanschaffen, probeer dit dan zoveel mogelijk direct van de ambachtsmensen te kopen. Als u uit eten gaat doe dat dan lokaal of bij uw lodge en probeer grote ketens te vermijden.
De reizen van Matoke Tours gaan naar Afrikaanse bestemmingen waar veel inwoners het niet zo goed hebben als wij. We kunnen ons voorstellen dat u iets terug wilt doen voor de lokale bevolking als u op reis bent. Dat kan ook, maar denk goed na over wat u geeft, aan wie u iets geeft, waar u het vandaan haalt en op welke manier u dat doet. Hieronder geven we wat tips.
Hoe goed ook bedoeld, u kunt beter niet zomaar van alles gaan uitdelen. Het heeft niet altijd het juiste effect en kan daarnaast voor scheve verhoudingen zorgen, waarbij de “rijke westerling“ als een soort sinterklaas aan het uitdelen is en de “arme Afrikaan” zijn handje op moet houden. Dit is niet goed voor de eigenwaarde van de lokale bevolking en houdt een gevoel van westerse superioriteit in stand. Daarnaast kan het een bedelcultuur veroorzaken, waarbij – in het ergste geval – ouders hun kinderen van school houden, omdat bedelen meer oplevert. Het uitdelen van pennen, schriften en boeken kunt u dus beter niet doen. Zelfs als u pennen en of schriften niet direct aan een kind, maar aan een schooltje geeft is dit niet verstandig. Kinderen die naar school gaan krijgen pennen, boeken en schriften van de school en door uw gift wordt dat niet meer lokaal gekocht en dat is niet goed voor de lokale economie. Tevens kan het uitgespaarde budget voor pennen en schriften in de zakken van de verkeerde mensen belanden.
Ook kunt u beter geen snoepjes uitdelen. Deze zijn slecht voor het gebit en niet iedereen heeft toegang tot een tandarts. Kleren worden lokaal gekocht of gemaakt en het uitdelen van kleding zorgt ervoor dat mensen andere kleding dragen dan dat ze gewend zijn in hun cultuur. Tevens heeft het een slechte invloed op de lokale economie. Tot slot willen we u afraden om überhaupt iets direct aan kinderen te geven. Als u (kinderen) wilt helpen doe dit dan op een duurzame manier. U kunt daar hieronder meer over lezen.
Er zijn vele prachtige initiatieven in Afrika op gebied van educatie, duurzame energie, landbouw, behoud van wildlife, planten van bomen, kinderzorg , gehandicaptenzorg en nog zoveel meer. Verdiep u voorafgaande aan uw reis in mooie duurzame initiatieven in het land waar u naar op reis gaat en onderzoek welk project bij u past. U kunt zo’n initiatief dan eenmalig of langdurig ondersteunen. Wellicht kunt u dat initiatief ook nog bezoeken op uw reis. Matoke Tours maakt uw reis volledig op maat, dus ook daar kunnen we u mee helpen.
Kinderen zijn weerbaar en onschuldig en dat gaat ons en u aan het hart. Uit een heel warm hart en een gevoel van compassie kunnen we echter ook keuzes maken die een negatief effect hebben op het leven van vele kinderen. Daar willen we u voor behoeden door u wat achtergrondinformatie te geven. Schooltjes die bezocht worden, worden stil gelegd. Kinderen gaan zingen en dansen en u wordt uitgenodigd in de klas voor een les of kennismaking. Die kinderen missen zomaar een paar uur les en ze krijgen er niets duurzaams voor terug. Zou u het leuk vinden als de school van uw kind onderbroken wordt omdat een paar toeristen foto’s van ze willen maken?
Ook het bezoek van weeshuizen is in de meeste gevallen niet aan te raden, want ook zij krijgen dan geen les. Daarnaast zijn veel weeshuizen in Afrika commerciële instellingen. Er gaat zoveel geld in om (Westers donorgeld) dat er zelfs niet voldoende wezen zijn. Kinderen met één ouder worden ook toegelaten en zo uit hun veilige omgeving, het ouderlijk huis onttrokken. Het is beter om dit niet te stimuleren.
Het is niet allemaal zwart-wit. Het gaat ons erom dat u beter niet spontaan een weeshuis of school bezoekt. Als u zelf vanuit Nederland/ België al een bepaalde school of weeshuis ondersteunt, en die wilt bezoeken, is het een ander verhaal. Als u vertrouwen heeft in die organisatie, dan kunt u uw eventuele bezoek regelen met de stichting zelf en alsnog iets goeds en duurzaams ondersteunen en met eigen ogen zien.
Wanneer u een mooie en bijzondere reis maakt dan ontmoet u vaak ook mooie en bijzondere mensen. Die ontmoetingen verrijken enorm en zijn vaak een wezenlijk onderdeel van wat reizen zo mooi maakt. Natuurlijk schiet u ook geregeld wat plaatjes van de mensen die u ontmoet. Denk echter goed na over hoe u met die foto’s omgaat. Als u iemand wilt fotograferen dan vraagt u dat even. Dat zou u in uw thuisland ook doen als u een vreemde wilt fotograferen. Met vragen om toestemming voor de foto kan het antwoord ook “nee” zijn. Respecteer dat dan ook. Soms wordt er gevraagd of u de foto op wilt opsturen. Als u dat belooft, doe dat dan ook.
Als u leuke en spontane foto’s wilt maken is het aan te raden om een praatje te maken en een band op te bouwen. De kans dat hij/zij dan op de foto wil is groter dan wanneer u direct op ze afstapt en om een foto vraagt. De ervaring voor u beiden is ook nog eens veel leuker.
Neem naast uw gewone camera ook een polaroid camera mee. Ontmoetingen worden veel leuker als u niet alleen een foto van hem/ haar neemt, maar ook een foto aan hem of haar kunt geven. Door ze iets te geven houdt u beiden iets over aan een bijzondere ontmoeting en zal het tevens een herinnering zijn voor u beiden. Het is al helemaal leuk als u ook een stift meeneemt om op de witte rand een boodschap achter te laten.
De plaatjes die u schiet, de context waarin u deze post en de woorden en hashtags die u gebruikt, kunnen veel meer invloed hebben dan u zich waarschijnlijk realiseert. Voor u het weet vervalt u in stereo types die het eenzijdige beeld van Afrika nog maar eens bevestigen. Ook kunt u de waardigheid van mensen hiermee aantasten. U behoort tot de kleine groep mensen die ver kan reizen en kan helpen om het soms eenzijdige beeld van Afrika te veranderen bij een grotere groep mensen die dat niet kan. Post dus liever iets over nieuwe ontwikkelingen, vooruitgang of verzelfstandiging in plaats van een foto van een weeshuisje of schoolklasje met de hashtag “ze zijn zo blij met zo weinig”.
Het geven van een goede fooi heeft grote impact op het leven van vele mensen. In Afrika werken miljoenen mensen in de toerisme industrie en daarnaast zijn heel veel mensen hier indirect van afhankelijk (zoals voedselleveranciers, boeren, etc). Al die mensen hebben families waarvoor ze zorgen en gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de lokale economie. De een verdient meer dan de ander, maar een fooi is voor iedereen een zeer welkome aanvulling op hun basissalaris. Vergeet ook niet dat het onderdeel is van de cultuur, zoals dat in bijvoorbeeld Amerika ook het geval is. Wij Nederlanders/ Vlamingen moeten hier soms nog aan wennen, maar we willen u toch verzoeken om gul te zijn met uw fooi aan alle gidsen, porters, hotel medewerkers, rangers en chauffeurs. Natuurlijk geeft u alleen een fooi als u tevreden bent. Als iemand het werk niet goed doet verdient hij of zij ook geen fooi.
Ga tijdens uw reis op een verantwoorde manier om met de natuur en het milieu. Een mooi kampvuurtje hier en daar past natuurlijk helemaal in de sfeer van een reis door Afrika. Geniet hier dan ook van wanneer dit kan. Probeert u echter wel de grootte van het vuur te beperken, zodat er niet onnodig veel hout verbruikt wordt.
Wanneer u op safari gaat wilt u de bijzondere beesten natuurlijk het liefst van zo dichtbij mogelijk zien. Helaas liggen de dieren niet altijd vlak langs de wegen of paden. We willen u toch verzoeken om de chauffeurs en gidsen niet te stimuleren om van de paden af te gaan. Dit kan het park vernielen en is ook streng verboden!
U kunt op reis gewoon in uw korte broek en T-shirt rondlopen. Heerlijk! Als u echter naar een kerkdienst gaat, of uitgenodigd mocht worden voor een trouwerij of introductie ceremonie, wordt verwacht dat u netjes gekleed gaat. Voor de vrouwelijke reizigers is het altijd gepast om schouders en knieën te bedekken tijdens een bezoek aan de lokale bevolking.
Als u de was laat doen, is het verstandig om even te vragen of u ook uw ondergoed en/of beha mag afgeven. Op sommige plekken is het erg onfatsoenlijk om dit te laten wassen. Laat uw was altijd na het wassen strijken! Dit i.v.m. de zogenaamde Mango Fly!