Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Schep een groene revolutie!

Hoe belangrijk toerisme ook is voor de natuur, de vlucht naar uw bestemming is natuurlijk slecht voor het klimaat. Helaas is er echter nog geen duurzaam alternatief. We willen dan ook samen met u de negatieve impact van het vliegen aanpakken. Dit kan door te investeren in de vergroeningsprojecten. Hieronder bespreken we meer over één van deze projecten, JustDiggIt. Matoke Tours kiest voor een samenwerking met Justdiggit, niet alleen omdat zij specifiek in Afrika opereren, maar ook omdat we erg geloven in hun aanpak. Zij laten zien dat verdroogd land vergroenen mogelijk is. Ze zijn op een missie om natuur te herstellen en Afrika in de komende tien jaar te vergroenen. Met behulp van nature-based solutions (herstel van graslanden, bossen en wetlands) kan 37% van het opwarmen van de aarde worden tegengegaan. Naast het opnemen van CO2 uit de lucht, zorgt het terugbrengen van vegetatie voor een beter leven voor miljoenen mensen en dieren.

Justdiggit maakt droog land weer groen door boeren in Afrika te inspireren en activeren om te vergroenen. Dit heeft een positieve impact op klimaatverandering, natuur en mensen. Gedegradeerde landschappen worden hersteld door gebruik te maken van traditionele technieken in combinatie met nieuwe technologie en een sterke communicatie aanpak. Samen met hun partners creëren ze de ‘Regreen Revolution’. Binnen de Justdiggit projecten worden gedegradeerde landschappen hersteld door middel van het vasthouden van regenwater, bodembescherming en vergroeningstechnieken. Dit zorgt ervoor dat vegetatie terug kan groeien en de bodemconditie verbetert. Dit is de basis voor duurzame vergroening en draagt bij aan regionale afkoeling en een meer gelijkmatige neerslag.

Speciaal gericht op Afrika

Om de impact van de vluchten om te zetten in groen werkt Matoke Tours samen met Justdiggit. Daar kiezen we heel bewust voor, omdat zij zich uitsluitend op projecten in “ons continent” Afrika richten, zoals in Kenia en Tanzania. Justdiggit maakt droog land weer groen door boeren in Afrika te inspireren en activeren om te vergroenen. Dit heeft een positieve impact op klimaatverandering, natuur en mensen. Gedegradeerde landschappen worden hersteld door gebruik te maken van traditionele technieken in combinatie met nieuwe technologie en een sterke communicatie aanpak.

Wat doet Matoke Tours?

Reizen met een vliegtuig heeft een grote impact op de natuur. Juist door te investeren in vergroeningsprojecten kunnen we iets doen aan die impact! Zoals u wellicht weet, neemt vegetatie veel CO2 op. Door de verdroogde gebieden weer groen te maken, kan er extra CO2 vanuit de lucht opgeslagen worden. Matoke Tours heeft daarom besloten de CO2 uitstoot van onze reizen om te zetten in groen. En we willen dit doen, samen met u!

Op een Matoke Tours bestemming vliegt u bij een retour gemiddeld 13.800 km. Dit zorgt voor een uitstoot van 2,07 ton CO2 per persoon. We hebben omgerekend dat deze uitstoot kan worden gecompenseerd met een investering van € 30,- per persoon. Matoke Tours realiseert dit door besteding van het geld aan vergroeningsprojecten, die ervoor zorgen dat er extra CO2 uit de lucht wordt opgenomen. Wij betalen ter compensatie voor iedere reiziger €3,- aan Justdiggit voor projecten die droge gebieden vergroenen.

Wat kunt u doen om de impact om te zetten?

Zoals gezegd willen we samen met u de impact van vluchten compenseren door te investeren in de vergroeningsprojecten. Matoke neemt een klein deel voor haar rekening en vragen dan aan u om vrijwillig Justdiggit te ondersteunen door de overige van de impact van uw vluchten om te zetten in groen. Dit kunt u bij boeking aangeven op het boekingsformulier. Samen zorgen we er dan voor dat de impact van uw reis voor 100% wordt omgezet in groen. Zo hopen we met elkaar net het extra beetje verschil te maken om Afrika groen te maken!

Certificaat

Als dank voor uw donatie waarmee u heeft bijgedragen aan het groen en vruchtbaar maken van droge Afrikaanse grond krijgt u een certificaat van Justdiggit. Dankzij u hebben de mensen in Afrika meer water- en voedselzekerheid, biodiversiteit en, niet onbelangrijk, een beter klimaat!

Justdiggit zegt:

‘’Als we de aarde kunnen opwarmen, dan kunnen we haar ook weer afkoelen’’.

Daar doet Matoke Tours natuurlijk graag aan mee. U ook?

Lees hieronder verder hoe het precies werkt.

Hoe werkt het?

Stap 1

Eerst kiest Justdiggit de juiste locatie, zodat ook verschillende lokale gemeenschappen van een nieuw groen en vruchtbaar gebied kunnen profiteren. Ze leren de boeren over de voordelen van het vergroenen van het gebied, waarna zij het ook kunnen leren aan de andere mensen in de regio. Door deze projecten op te starten, worden er ook extra banen gecreëerd voor deze mensen.

Stap 2

Zelfs in de meest droge gebieden kan er nog regen vallen. Dit regenwater is erg belangrijk voor de vruchtbare grond, nu creëert het enkel erosie. De oplossing: Just dig it!

Het regenwater wordt opgevangen door de zogenoemde water bunds te graven. Hierdoor heeft het de tijd heeft op de bodem in te trekken en kunnen de zaden die aanwezig zijn in de grond gaan groeien. En dat betekent: vergroening! Niet alleen binnen de bunds keert de vegetatie terug, ook buiten de bunds komt het groen terug.

Stap 3

Wist u dat planten ook zweten? Doordat de vegetatie in het droge gebied is teruggekeerd, komt er ook meer vocht in de lucht. Hierdoor wordt de vorming van wolken gestimuleerd en neemt de kans op regen toe. De watercyclus wordt hersteld waardoor er een positieve vicieuze cirkel ontstaat!

Stap 4

Door toegenomen vegetatie is de bodem verbeterd, waardoor infiltratie alleen maar makkelijker wordt. De wortels van de vegetatie houdt de bodem namelijk beter bij elkaar, waardoor er minder erosie ontstaat. Doordat de bodem ook vochtiger is, kan de vegetatie ook sneller herstellen.

Resultaat

De projecten van Justdiggit hebben dus een positieve invloed op het klimaat. Door meer vegetatie wordt de grond koeler en de lucht vochtiger.  Zo komt er regen in gebieden waar normaal droogte voor komt. Insecten en kleine dieren keren terug, waardoor het ecosysteem nog meer opbloeit. Daarnaast worden ook overstromingen voorkomen door verbeterde watermanagement.

Impact Monitoring

Justdiggit focust zich op de volgende berekeningen om de impact van hun werk te bepalen:

Water: het volume aan vastgehouden water(liters).
Vegetatie: de oppervlakte van vergroend en hersteld land (ha).
Mensen: het aantal mensen dat direct profiteert van de implementatie van de programma’s.
Klimaat: bovenstaande leidt tot een positieve impact op het lokale en regionale klimaat (temperatuur en neerslag).

Waar?

Veel gebieden ter wereld hebben geschikte condities voor vergroeningsprojecten. In eerste instantie focust Justdiggit zich op Afrika, waar de problemen al ernstig zijn (en toenemen) en waar ze hele goede herstelmogelijkheden zien. Op de kaart hiernaast wordt de potentie weergegeven voor succesvolle implementatiegebieden.

Projecten

Justdiggit heeft verschillende projecten in Kenia – onderandere in het Amboseli Nationaal Park – en in Tanzania, twee landen waar wij ook reizen naar aanbieden. De locaties van de projecten orden strategisch gekozen, zodat het ook sociaaleconomische voordelen oplevert voor de lokale gemeenschappen.