9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Excursies

Comoren

De Comoren ontdekken

De vele excursiemogelijkheden

De Comoren is een zeer veelzijdig eilanden-groep met prachtige natuur en een groot scala aan leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Hieronder een kleine selectie.

SNORKELEN MET WALVISSEN

Misschien wel de meest bijzondere excursie van de Comoren is het snorkelen met gigantische bultruggen. Elk jaar trekken ongeveer 1000 bultruggen van de Antarctische wateren naar de wateren van de Comoren-archipel. Deze gigantische zeezoogdieren kunnen tot 40 ton wegen en zijn 17 meter lang. In het begin van de Antarctische winter, in april, beginnen ze aan hun 6000 kilometer lange reis door het kanaal van Mozambique en bereiken halverwege juli Moheli , waar ze blijven tot eind oktober. Kalveren worden geboren in juli en augustus en de jonge gezinnen rusten enkele maanden in de warme, tropische wateren terwijl de jonge walvissen sterker worden. Begin november beginnen ze aan hun terugreis naar hun zomervoedingsgebieden rond Antarctica.

Moheli is een van de weinige plaatsen in de wereld waar reizigers naast deze vriendelijke reuzen veilig kunnen observeren vanuit de boot of zelfs kunnen snorkelen. Hierbij worden de nieuwste protocollen gevolgd om de veiligheid van de bultruggen, hun kalveren en de reizigers te garanderen. Precieze technieken, hoeveelheden reizigers en pre-observatiebriefings zijn overeengekomen om de beste en veiligste walvisontmoetingen mogelijk te maken.

walvissen comoren

DOLFIJNSAFARI

In de wateren rondom de verschillende eilanden van Moheli leven verschillende soorten dolfijnen. De dolfijnen worden vaak al gezien tijdens het zoeken naar de bultruggen of het varen naar een duikplek. Tijdens de dolfijnsafari vaart een kleine boot rustig door het water en zoeken de dolfijnen de boot op om te spelen in de stroming die ontstaat. Langsnuitdolfijnen maken de meest acrobatische sprongen, verder wordt er tijdens de safari gezocht naar slanke dolfijnen en witlipdolfijnen. Indien de omstandigheden er naar zijn kan er gesnorkeld worden met de dolfijnen, een bijzondere ervaring aangezien nu ook de geluiden waarmee dolfijnen communiceren te horen is.

dolfijnen comoren

ZEESCHILDPADDEN EXCURSIE

Moheli is de thuisbasis van twee soorten zeeschildpadden, de groene zeeschildpad en de karetschildpad. Tijdens de excursie wordt er een broedstrand bezocht en kan van dichtbij ervaren worden hoe de enorme zeeschildpadden van soms wel 300 kilo zich het strand op slepen en vervolgens een gat graven en de tientallen eieren in het zand begraven, een fascinerende belevenis. Zestig dagen later zullen maximaal 200 babyschildpadden uit hun zanderige nest klimmen en naar het water racen. Na 20 jaar rondtrekken in de Indische Oceaan voor duizenden kilometers, zullen de vrouwtjes die hun lange reis overleven terugkeren naar hetzelfde strand om hun eigen eerste eieren te leggen. Duikers en snorkelaars komen vrijwel zeker een of meer zeeschildpadden tegen die rustig over het rif zwerven of uitrusten op de zeebodem. De gidsen van Laka Lodge zijn goed getraind in schildpadgedrag en beantwoorden graag al uw vragen over deze ongelooflijke wezens.

zeeschildpadden bij moheli

SNORKELEN MET DE REUZENMANTA

Het meemaken van een onderwatervlucht van een reuzenmanta is een werkelijk prachtige ervaring. Met hun enorme vleugels – die een spanwijdte hebben van 3 meter – bewegen ze zich op gracieuse manier door het water op zoek naar plankton. Eenmaal bij de roggen is het genieten van de manier waarop de roggen zich door de oceaan manoeuvreren. Snorkelen met reuzenmanta’s vindt plaats onder strikte voorwaarden, zodat de veiligheid van zowel de reuzenmanta’s als de snorkelaars kan worden gewaarborgd. Er mag een maximum van 8 snorkelaars tegelijk op deze activiteit. Beste periode om te snorkelen met reuzenmanta’s is ongveeer van juli tot en met oktober.

snorkelen met de reuzenmanta

SNORKELEN

De Straat van Mozambique is erkent als een van de beste plekken ter wereld op het gebied van marine diversiteit. Moheli eiland bevindt zich in het hart van het koraalrif en biedt thuis aan honderden verschillende vis – en koraalsoorten. Vanaf het privéstrand van Laka Lodge is het eerste rif al zwemmend bereikbaar. Per boot kunnen er verschillende koraalriffen bezocht worden die voor de verlaten stranden van de onbewoonde eilanden liggen. Marine biologen zijn het er allemaal over eens dat het koraalrif in Moheli Nationaal Park tot de meest gezonde en diverse marine parken ter wereld behoort!

snorkelen comoren

DUIKEN

Voor duikers zijn er nog maar een paar plekken ter wereld over die ze nog niet hebben ontdekt. Moheli Nationaal Park hoort daar zeker bij. Het marine park biedt meer dan 400km² aan koraalriffen en zandbanken en heeft een van de rijkste biodiversiteiten ter wereld. Omdat de meeste duikplekken nog onontdekt zijn kan er geholpen worden om het gebied in kaart te brengen.

Laka Lodge Diving is de eerste duikschool die systematisch nieuwe duikplekken onderzoekt en die de verschillende vis, dier en plantsoorten identificeert. Er zijn reeds verschillende fantastische duikplekken in kaart gebracht. Laka lodge biedt zowel dagduiken als nachtduiken aan. De nachtduiken in Moheli Nationaal Park zijn van ongekende schoonheid!
PADI certification cursussen gaan tot Divemaster Niveau en worden aangeboden in het hoogseizoen tussen juli en november. Laka Lodge biedt twee duiken per dag aan. Een daarvan kan een nachtduik zijn.

Om beschikbaarheid te kunnen garanderen moeten duikactiviteiten en huur van duikmateriaal vooraf geboekt worden.

duiken op de comoren

WANDELEN EN MOUNTAINBIKEN IN HET REGENWOUD

De volledige zuidkant van Moheli is nationaal reservaat sinds 1994 en erkent door de United Nations Environmental Program. Er zijn zelfs plannen om van het gehele eiland een nationaal park te maken. Het is een prachtig regenwoud waar zich tevens grotten (met vleermuizen), rivieren en verborgen watervallen bevinden. De vele riviertjes en beekjes die vanaf de centrale bergketen naar de oceaan lopen creëren prachtige watervallen, die nog maar pas ontdekt zijn of nog ontdekt moeten worden. Vanuit de Laka Lodge kunnen verschillende (uitdagende) wandelingen georganiseerd worden.

regenwoud comoren
  • Voor avonturiers is er een prachtige trekking aan de noordkant van het eiland Moheli. Een trekking van vijf uur brengt u over de centrale bergketen (700 meter boven zeeniveau) die het noorden van het zuiden scheidt. U loopt door primair regenwoud en komt verschillende inheemse boom- en plantensoorten tegen. Op het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht over de drie eilanden die bij de Comoren horen. NB: Deze trekking dient voor vertrek geboekt te worden!
  • Hike naar de Comorenvleerhond. De Comorenvleerhond (Pteropus livingstonii) is een van de grootste vleerhonden ter wereld. Het dier wordt met uitsterven bedreigd. In 2002, werd het aantal in het wild voorkomende dieren geschat op 1200, verdeeld over 20 nesten. Dit type vleerhonden verdedigt zichzelf tegen predatoren door de aanvallers te besproeien met urine. Deze vleerhonden voeden zich met fruit. Volwassen dieren hebben een spanwijdte van 1,4 m en een lichaamslengte van 30 cm. Ze komen uitsluitend voor op de Comoren op de eilanden Anjouan en Moheli. U kunt de vleerhonden bezoeken in het Livingstone Bat Reservaat. U maakt een hike door het suptropische regenwoud en volgt de rivier stroomopwaarts tot ongeveer 200 meter boven zeeniveau. Onderweg zal de gids u nog wijzen op verschillende medicinale en eetbare planten. De inkomsten van uw bezoek komen ten goede aan de ‘local community association’ van het dorp Ouallah en hun missie om de ‘Comoren vleerhond’ te beschermen.
wandelen comoren
  • De Miringoni Waterval ligt op slechts twintig minuten van de weg. Zwem in een groot natuurlijk zwembad met helder water of relax op een rots en kijk naar de oneindige stroom water die uit het regenwoud het basin in stroomt. De avonturiers kunnen nog een stukje doorlopen naar een tweede waterval. Deze is goed verstopt en u moet klauteren en klimmen over rotsen, door water en langs takken om dit te kunnen bereiken. Het is dan ook wel echt een plaatje van een waterval! Hier kunt u tevens zwemmen onder de waterval. Heerlijk!
  • De Merimani waterval is bereikbaar vanaf de zee gedurende vloed. Nadat de boot heeft aangemeert aan een van de vele verlaten stranden loopt u in drie minuten door de mangroves naar de waterval.
Miringoni Waterval
Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!

Meer reisinformatie over de Comoren:

Comoren | De Eilanden | Beste Reistijd | Excursies | Brochure