9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Op reis in Zambia

Zambia's raw beauty, Lower Zambezi Nationaal Park

Rond ‘siësta tijd’, na mijn verfrissende duik in het zwembad, besluit ik even een momentje te nemen en te genieten van een aflevering ‘bush television’ op de veranda van onze tent. Vanuit mijn stoeltje heb ik een magisch uitzicht op een zijtak van de Zambezi, de wildrijke oever aan de overkant en daarachter een hoge bergrug. Ik waan me in een theater met één van de beter aangeklede decors. Terwijl ik geniet van mijn gin-tonic, staan de nijlpaarden en antilopen naast elkaar te grazen op de oever, terwijl de steltlopers (inmiddels) herkenbaar hard roepen. Een olifant besluit tevens toe te zijn aan wat verfrissing en trekt een baantje richting… Ja je raadt het al, onze tent. De boom naast onze tent brengt ons, maar ook deze lieve reus, wat schaduw en heerlijk verse bladeren. Een minuut of tien later vechten in mijn rechter ooghoek twee nijlpaarden om het recht van de sterkste. De bekken gaan wijd open terwijl ze zich met hun lompe lichaam zo ver mogelijk uit het water proberen te manoeuvreren.

Zomaar een siësta in Lower Zambezi, je zou maar een middagdutje aan het doen zijn…

– Geschreven door Lisa Repkes, marketing manager bij Matoke Tours

Aankomst in stijl!

De middagvlucht van Proflight brengt ons in zo’n 50 minuten aan de rand van het nationaal park. We hebben geluk, want maken door de extra tussenstop op Jeki, één van de andere airstrips, een indrukwekkende ‘scenic flight’ boven het geweldige park. Het rivierenstelsel met haar vele vruchtbare eilandjes is vanuit de lucht adembenemend en de eerste olifanten en antilopen spotten we al vanuit de lucht. Om er zeker van te zijn dat het welkomstcomité niet bestaat uit een kudde olifanten, maken we een extra cirkel boven de airstrip Royal. Stil van alle indrukken, maar overvol van enthousiasme en energie stap ik uit het kleine cessna vliegtuig dat ons veilig (zowel letterlijk als figuurlijk) laat landen. Klaar voor het ruige avontuur!

Een warme Sahara wind waait over de airstrip en onze gids voor komende dagen staat ons lachend en zwaaiend op te wachten met zijn open jeep (wat mij betreft hét ultieme safarivoertuig!). Terwijl we in een rustig tempo door het park hobbelen, waait de droge Afrikaanse bries lekker door mijn haar en komt de geur van alle planten, bloemen en het wildleven op me af. Ik voel, ruik en beleef!

Op slechts vijf minuten afstand van de airstrip ligt de lodge, Chongwe River Camp. Wat mij betreft een topaccommodatie! De ligging aan het water is mooi, maar het uitzicht vanuit elke tent is subliem. De tenten zijn goed verzorgd en van de nodige gemakken voorzien. Daarnaast heeft de open bar/het restaurant ontzettend veel sfeer en warmte. Voor dag en dauw wordt het brood geroosterd en het eitje gebakken boven het kampvuur met uitzicht op de Zambezi. Maar bovenal maakt het ongelofelijk vriendelijke en vooral attente personeel deze totaalbeleving compleet.

Drie nachten in Lower Zambezi

Lower Zambezi is wat mij betreft een park dat minimaal drie, maar het liefst vier of misschien zelfs wel vijf, nachten verdiend! Juist door de vele (safari-)mogelijkheden, afgewisseld met waanzinnige siesta’s, is elke dag anders in te vullen.

Zo zagen mijn dagen in Lower Zambezi eruit. Ik kan het iedereen aanraden!

Dag 1

Aankomst in stijl per vlucht in Lower Zambezi. Na aankomst volgt een ‘en-route’ safari naar de accommodatie. Even ‘landen’ en hup de landcruiser in voor een korte namiddag met aansluitende nachtsafari in de GMA (Game Management Area). De eerste avond sluiten we in stijl af met een verrassing, een bushdiner!

Tijdens onze succesvolle nachtsafari met een goed verhaal over onder andere een luipaardkoppel en een baby hyena, valt de schijnwerper op wat lichtjes en rumoer in de verte. “That’s odd village” vertelt de ranger. Wanneer we hier zigzaggend door het struikgewas arriveren, blijken het kaarslichtjes te zijn. Lichtjes die ons de weg wijzen naar 14 stoeltjes rondom een sfeervol kampvuur met daarnaast een geïmproviseerd barretje voor de Gin & Tonic (onder andere natuurlijk) en een lange tafel met aan het eind een heel koksteam dat het sissende vlees stuk voor stuk omdraait op de bbq. Een Afrikaanse Braai staat ons te wachten tijdens een echt Bushdiner!

Dag 2

‘Wake up time’ roept onze vriend met een thermoskan voor koffie en thee. Nog voor zonsopkomst staan we op. Na het ontbijt springen we in de jeep om het nationale park in te gaan. We spotten het nodige wild en vele vogels en belanden we steeds dieper in het park. Het lijkt wel alsof we hier alleen zijn.. Een bootje pikt ons uiteindelijk op en in alle rust varen we tussen de eilandjes in de Zambezi terug naar de lodge. Tijd voor de lunch en een siësta momentje. In de namiddag besluiten we te gaan vissen op ‘bream’ (brasem) en dit te combineren met een korte (nacht)safari. In een klein stroompje, vergezeld door een kudde olifanten op de achtergrond vangen we genoeg ‘bream’ om een heel diner bij de lodge te verzorgen.

Dag 3

Wederom een vroege wekker! We zijn in het juiste seizoen om tijgervis te vangen, dus besluiten ook hier vol voor te gaan. Bovendien ben ik altijd gelukkig in een bootje op het water. De volle maan werkt niet in ons voordeel (aangezien deze jagers dan ook in de nacht genoeg licht hebben om hun prooi te vangen en dus overdag minder actief zijn), maar we houden vol! Na ruim 2,5 uur vissen en 5 mislukte beten, slaan we uiteindelijk een mooie tijgervis aan de haak! Tijd voor de welverdiende lunch en een siësta momentje. In de namiddag stappen we wederom in de boot welke ons naar de start van de kanosafari brengt. In de zijkanalen van de Zambezi varen we fluisterend tussen het wild en de vele vogels door. Een adembenemende en rustgevende activiteit! Oog in oog met olifanten en op de loer liggende nijlpaarden…ijsvogels ‘bidden’ ongestoord naast onze kano. Echt even helemaal één met, en onderdeel van, de natuur.

Waarom Lower Zambezi mijn hart heeft gestolen?

Vanaf het moment in het vliegtuig wist ik dat dit een park zou zijn waar ik me thuis voel. De ligging van het park, omgeven door enerzijds de hoge bergrug die een adembenemend decor vormt vanuit de vallei en anderzijds de machtige rivier die het park letterlijk tot leven brengt. Het gebied is nog niet heel lang geleden ‘bekroond’ tot nationaal park, en dat merk je! Het is nog echt een ruwe parel, een wildernis. En niet de minste!

De rivier de Zambezi is niet alleen de levensader van het gelijknamige park, het is tevens dé basis van vele activiteiten in het park. Waar in veel parken de jeepsafari de meest populaire safariactiviteit is, ligt de kracht van Lower Zambezi juíst op en rondom de rivier. Zowel de bootsafari’s, kanosafari’s als het vissen zijn stuk voor stuk succesvol. Met een bootje vaar je op de machtige rivier, tussen alle kleine eilandjes door, terwijl de kanotochtjes vooral de kleine zijriviertjes/kanaaltjes doorkruizen. Bij beide activiteiten sta je oog in oog met het wildleven van het park en is de kans aannemelijk dat de activiteit even stilgelegd moet worden door olifanten die de rivier oversteken, loerende nijlpaarden of gewoonweg het landschap waardoor je mond soms openvalt van verbazing.

Daarnaast zijn de jeepsafari’s, nachtsafari’s en wandelsafari’s ook niet weg te denken uit dit park. Het totaalplaatje en de combinatie van deze mogelijkheden maakt het wat mij betreft het meest succesvolle park van Zambia. Als een park in staat is om dit dan te combineren met een onovertrefbare kwaliteit van de lodges en de rangers, verdient het een lovend pleidooi!

Met pijn in mijn hart verlaat ik na 3 dagen het meest waterrijke park van Zambia, dé plek voor kanosafari’s en voor liefhebbers van het succesvolle tijgervissen. Wat heb ik ontzettend veel gezien, maar vooral beleefd en gevoeld. Als ik eraan terug denk kan ik alleen maar zeggen ‘WOW, wat heeft dit park mij enorm verrast’. Verrast qua natuur, geografische ligging, vegetatie en wildleven. Maar bovenal vanwege de bijzondere sfeer die deze verschillende facetten samen teweegbrengen en een ontzettend warm gevoel meegeven.

Ik ben nog lang niet klaar met dit park!

 

Heeft dit verhaal u nieuwsgierig gemaakt? Ik kan nog uren vertellen over deze intense ervaring in Zambia! Neem dus gerust contact met me op om samen te kunnen sparren over dit geweldige park en/of Zambia in het geheel. – Lisa Repkes lisa@matoketours.nl

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Zambia

Onze populaire bestemmingen

Inspiratie & ervaringen

Wij inspireren u graag met onze ervaringen en tips