9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Op reis in Madagaskar

Het onontdekte noorden van Madagaskar

Voor de tweede keer in een jaar tijd mocht ik als Madagaskar specialist op reis naar mijn favoriete land in Afrika! Het laatste stuk van mijn reis bracht mij naar het noorden van dit enorme eiland! Voor mij een dan nog onbekend gebied in Madagascar wat tot nu toe alleen tot mijn verbeelding sprak. Maar wat een geweldig gebied is dat!

Geschreven door Tom Nouwens, Madagaskar specialist bij Matoke Tours

Van oerwoud naar kalkstenen rotsformaties - van idyllische stranden naar leuke plattelandsdorpjes!

Ik ben er achter gekomen dat het noorden zoveel moois te bieden heeft en dit allemaal op een relatief klein stuk van het land. Het is tevens goed bereisbaar met de auto! Geen ontzettend lange reisdagen, maar korte stukjes, veel tijd om de gebieden te zien en ontdekken en om te genieten van de natuur.

Wanneer je weinig tijd hebt en veel verschillende ervaringen wilt opdoen is het noorden bij uitstek geschikt. In 10 dagen heel Madagaskar zien is natuurlijk niet mogelijk, maar wanneer je alleen het noorden aan doet, heb je aan die 10 dagen wel genoeg en een super divers programma.

Diego Suarez

De logische start is de stad Diego Suarez ofwel Antsiranana, zo wordt het genoemd door de Malagassy. Een leuke stad waar je even het gevoel hebt in Havanna (Cuba) te zijn. De oude looks en vele kleuren van de stad geven je dit gevoel. Je mist er alleen nog de oude dame met de sigaar, die ergens op een stoepje voor zich uit zit te staren. Heerlijk uit eten met uitzicht over de belangrijkste baai van Madagascar. Hier kwamen de Portugezen aan land en dit is een belangrijke uitvalshaven geweest voor de piraten!

Amberbergen

De volgende stop ligt is een stuk hoger gelegen en ligt op een uurtje of 2 rijden van Diego! Eenmaal aangekomen bij je accommodatie kijk je uit over de 3 azuurblauwe baaien rondom Diego Suarez aan de ene kant en het begin van het oerwoud aan de andere kant.

Montange d’Ambre ofwel de Amberbergen is het oudste nationale park van Madagascar en misschien wel het meest groene regenwoud wat ik ben tegengekomen. Elke meter die je loopt, zie je weer nieuwe en andere mooie planten en bomen, die je tot dan toe nog niet eerder gezien hebt.

Het wemelt er van de kameleons en de lemuren springen je nog net niet om de oren! De kleinste kameleon, de Brookesia Kameleon leeft hier ook en is niet groter dan het topje van je pink. De gidsen zijn zo goed getraind dat ze dit beestje met gemak voor je weten te vinden! Ontzettend knap!

Onderweg kom je ook langs een heilige waterval, deze magische plek is erg belangrijk voor de bevolking die rondom het gebied woont. Terwijl ik de waterval stond te bewonderen, waren 2 families offers aan het brengen! Via een moeilijke klim probeerden ze ook bij de waterval te komen om het water op te vangen, het zou ze geluk brengen! Bijzonder om te zien dat deze rituelen nog zo actueel zijn!!

Ankarana Nationaal Park

De volgende stop is Ankarana NP, maar voor ik daar heen rijd, maak ik een afslag naar de Tsingy Rouge! Een gebied dat relatief klein en erg moeilijk bereikbaar is maar zo uniek is dat je het eigenlijk niet over mag slaan. De poreuze en rode kalksteenformaties met de felrode grond op de achtergrond zijn erg fotogeniek en doen je denken aan de Bryce Canyon in Amerika.

De volgende dag bezoek ik Ankarana NP. Een kalk massief met de meest bizarre rotsformaties die je ooit gezien hebt ook wel de Tsingy’s genoemd. Via een wandeling door een loofbos, waar je overigens ook weer veel lemuren gaat zien, kom je uit bij het eerste uitkijkpunt. Neem daar even de tijd om te laten bezinken wat je nu eigenlijk precies ziet. Elke keer zie je weer iets nieuws en iets waarvan je denkt, hoe kan de natuur dit zo maken?

Het meest bijzondere vond ik om er overheen te lopen, er is heel provisorisch pad aangelegd en je loopt daadwerkelijk over de scherpe rotsen heen! Goed uitkijken en je evenwicht bewaren is erg belangrijk , ze zijn namelijk echt heel scherp! Tsingy betekend ook daadwerkelijk spits of scherp! Een flinke tocht met voor mij super veel mooie verrassingen!

Het tropische Nosy Be

De grootste verrassing voor mij komt echter pas op Nosy be, waar ik vanuit een klein haventje naar toe vaar met een speedbootje. Her parfum eiland met de Ylan Ylang en het drukst bezochte eiland van Madagascar. Ik had geen idee wat ik er me er bij voor moest stellen! Maar ik ben verliefd geworden, want wat een heerlijke mix van toeristen, leuke hotels en restaurantjes en het lokale (vissers) leven! Terwijl ik op het strand liep werd ik als “Vazha” (blanke man) nog gevraagd of ik even de boot mee de kant op wilde trekken, want hij was blijkbaar wel erg zwaar.

De grootste verrassing was voor mij Nosy Iranja, twee kleine eilandjes met elkaar verbonden door een zand/strand strook van parelwit zand met aan beide kanten bijna fel azuur blauw water. Denk aan een bounty-eiland, verdubbel dat gevoel en je bent er bijna! Zoiets moois had ik nog nooit gezien, daarbij zou ik bijna vergeten te zeggen dat ik onderweg nog een aantal Walvissen heb zien springen!!

De volgende uitstap was Nosy Tanikely, een eilandje op een half uur varen en bekend om de vele zee schildpadden die er leven. Hier heb ik gesnorkeld boven een van de mooiste riffen die ik ooit heb gezien en jazeker, ik heb ook een aantal zee schildpadden gezien! Mijn dag was goed!

Nu ik dit opschrijf en alles weer opnieuw beleef, realiseer ik me hoeveel diversiteit ik heb gezien in die 10 dagen. Dit doet me beseffen dat ik dit meer mensen wil laten zien en beleven! Gelukkig heb ik daarvoor de goede baan!

Onze populaire bestemmingen

Reizen naar het onontdekt Noord-Madagascar

Reis met ons mee naar alle mooie en weinig bezochte parken!

Onze populaire bestemmingen

Inspiratie & ervaringen

Wij inspireren u graag met onze ervaringen en tips