9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Tanzania & Zanzibar compleet

Tanzania & Zanzibar compleet

Dag 1

Karibu Tanzania

U vertrekt met rechtstreekse KLM vlucht vanuit Amsterdam of Brussel en komt in de avond aan op het Kilimanjaro Airport, waar uw gids al staat te wachten. Na een eerste kennismaking rijdt u in zo'n 45 minuten naar de eerste accommodatie in de weelderige omgeving van Arusha. Onder het genot van een welkomstdrankje bespreekt u met de gids het programma van morgen. Karibu sana Tanzania!

Dag 2

Rustig genieten of een activiteit in de omgeving

Mocht u liever niet de rest van de dag met een boek bij de lodge spenderen, dan kunt u vandaag ook een leuke excursie in de schitterende omgeving van de lodge ondernemen.

Arusha

Arusha is de safarihoofdstad van Tanzania dat fungeert als een toegangspoort tot de verschillende nationale parken in Noord Tanzania. Deze levendige stad ligt aan de voet van Mount Meru in een aantrekkelijke heuvelachtige en groene omgeving.

Excursies Arusha – (optioneel)

In de omgeving is van alles te doen van wandelen door koffieplantages, een lokale markt bezoeken, paardrijden, mountainbiken bij Lake Duluti of zelfs een wandelsafari maken in het Arusha Nationaal Park. Hier zitten geen katachtige maar het is een leuke eerste safari introductie in Tanzania. U bespreekt de wensen en mogelijkheden ter plekke met de gastheer/ vrouw van uw accommodatie.

Dag 3

Olifanten en baobabs in Tarangire Nationaal Park

U ontmoet deze ochtend uw privé chauffeur/gids. Na de eerste kennismaking gaat de rondreis nu echt van start! U rijdt in zo’n 2,5 uur naar het Tarangire Nationaal Park. Vanuit uw lodge krijgt u een lunchpakket mee zodat u de tijd in het eerste wildpark van deze reis optimaal kunt benutten.

Tarangire Nationaal Park

Het Tarangire Nationaal Park kenmerkt zich vooral door prachtige uitzichten over valleien vol baobabbomen en een wonderbaarlijke hoeveelheid olifanten. De naam van het park is afgeleid van de Tarangire rivier die als een levensader door het gebied stroomt. Naast de rivier trekt ook het water van het Silale moeras veel wilde dieren.

Jeepsafari Tarangire – Middag

Tijdens de safari in het Tarangire Nationaal Park gaat u op zoek naar de vele olifanten die in het park leven. Rondom de Tarangire rivier treft u veel wild en tropische vogelsoorten. Naast de olifanten maakt u ook kans op de verschillende roofdieren en wie weet zelfs een Afrikaanse rotspython. Als in de middag de zon zakt gaat u op safari en wordt het spannend wat voor moois u allemaal gaat zien. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Dag 4

Safari Tarangire en reis naar Lake Manyara

In de ochtend heeft u nog tijd om op safari te gaan in het Tarangire Nationaal Park om vervolgens het park te verlaten en koers te zetten naar het Lake Manyara Nationaal Park. In de namiddag kunt u eventueel een optionele excursie ondernemen of kunt u er ook voor kiezen om te genieten bij het zwembad van uw accommodatie.

Lake Manyara Nationaal Park

Het Lake Manyara Nationaal Park is een zeer aangenaam en relatief klein natuurgebied, ingeklemd tussen de Grote Riftvallei en het sodameer. Ondanks de geringe omvang van het park herbergt het gebied een ongewoon aantal habitats en diersoorten. Naast het sodameer en de graslanden kent het park tevens een grondwaterbos dat wordt gevoed door water dat wordt opgestuwd langs de lijn van de breuk in de Grote Rift Vallei.

Jeepsafari Tarangire – Ochtend

In de ochtend maakt u een vroege safari door het Tarangire Nationaal Park. Het wildleven ontwaakt en roofdieren kunnen nog actief zijn nu de zon nog niet hoog staat.

Treetop Walkway Lake Manyara (optioneel)

Manyara Treetop Walkway is de eerste canopy tour van Tanzania en direct een van de langste van Afrika. Tijdens deze 370 meter lange hangbrug door het regenwoud van Lake Manyara Nationaal Park bereikt u een hoogte van 18 meter en komt u onderweg aapsoorten, vogels en wellicht ook groter wild tegen.

Nachtsafari Lake Manyara – (optioneel)

In de avonduren ontwaakt er een geheel ander dierenleven in het oerwoud van Lake Manyara Nationaal Park. Tijdens deze 2,5 uur durende safari gaat u op zoek naar het stekelvarken, genet- en civet kat en wie weet zelfs een luipaard, welke zo nu en dan wordt gezien. U heeft een grotere kans op het zien van leeuwen die actief worden bij het vallen van de maan!

Dag 5

Safari in Lake Manyara

Na de ochtend safari in het Lake Manyara Nationaal Park keert u terug naar uw accommodatie waar u geniet van de lunch. Vervolgens rijdt u in ongeveer een uur naar Karatu aan de voet van de Ngorongoro krater. Hier geniet u de rest van de middag in de weelderige tuin van uw accommodatie.

Lake Manyara Nationaal Park

Het Lake Manyara Nationaal Park is een zeer aangenaam en relatief klein natuurgebied, ingeklemd tussen de Grote Riftvallei en het sodameer. Ondanks de geringe omvang van het park herbergt het gebied een ongewoon aantal habitats en diersoorten. Naast het sodameer en de graslanden kent het park tevens een grondwaterbos dat wordt gevoed door water dat wordt opgestuwd langs de lijn van de breuk in de Grote Rift Vallei.

Jeepsafari Lake Manyara – Ochtend

Gedurende de safari in Lake Manyara bezoekt u de verschillende habitats waar u verschillende diersoorten zult treffen. Zo komt u in het grondwaterbos uitzonderlijk veel bavianen tegen die een genot zijn om te observeren. Tevens vindt u in het woud de beroemde boomklimmende leeuwen van Manyara.
Aan de oever van het meer vindt u vele vogelsoorten, waaronder flamingo’s, pelikanen, visarenden en ijsvogels. Op de graslanden vindt u de grotere zoogdieren zoals giraffen, zebra’s, gnoes en buffels.  In de ochtend maakt u een vroege safari door het Lake Manyara Nationaal Park. Het wildleven ontwaakt en in het woud zijn de neushoornvogels actief.   

Dag 6

Safari in de Ngorongoro krater en safari Serengeti

Na een vroeg ontbijt rijdt u richting de Ngorongoro krater. U daalt de krater in voor een safari over de kraterbodem. In de krater leven naar schatting 25.000 grotere zoogdieren! Daarmee is dit het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Tevens heeft u hier de beste kans op het spotten van een neushoorn. Tegen het middaguur geniet u van de lunch op de picknick plaats om vervolgens de krater te verlaten en middels een en-route safari naar uw comfortabele en sfeervolle tentenkamp in de Serengeti te rijden.

Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. In de krater leven naar schatting 25.000 grotere zoogdieren! De krater heeft een doorsnee van 17-21 kilometer en de kraterbodem heeft een oppervlakte van circa 260 km2. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem en in het midden van de krater ligt een soda meer.

Jeepsafari Ngorongoro Krater – Ochtend

In de ochtend daalt u de krater in voor een safari over de kraterbodem, waarbij u geniet van de uitzichten en al het wild dat hier leeft. Tevens heeft u hier de beste kans op het spotten van een neushoorn. Tegen het middaguur geniet u van de lunch op de picknick plaats om vervolgens de krater weer te verlaten.

Serengeti Nationaal Park

Het Serengeti Nationaal Park behoort bekendste wildparken van de wereld. De Serengeti herbergt de meest uitgebreide populatie wilde dieren op aarde en omvat tevens het meest complexe en onaangeroerde ecosysteem. Serengeti betekent “eindeloze vlakte” in de taal van de Maasai en dat is wat de Serengeti volledig waarmaakt. Op deze vlaktes trekken jaarlijks twee miljoen gnoes, zebra’s en gazellen rond tussen de Serengeti en de Masai Mara in Kenia, op zoek naar verse graslanden.

Dag 7

Gehele dag safari in het Serengeti Nationaal Park

Deze dag staat geheel in het teken van de schitterende Serengeti. U kunt er voor kiezen om heel de dag op safari te gaan en uw lunchpakket op een picknick plek te nuttigen. Ook kunt u vroeg in de ochtend op safari gaan en terug keren naar uw accommodatie voor een uitgebreide brunch. In dit geval gaat u in de middag nog een keer op safari. U overlegt dit ter plekke met uw gids.

Jeepsafari Serengeti – Hele dag

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen en al het wild wat hier te bewonderen valt. De Seronera Vallei staat bekend om haar grote aantallen katachtige. De gids zal dan ook zijn uiterste best doen de leeuwen, cheeta's en luipaarden voor u te spotten! Buiten de katachtige gaat de aandacht natuurlijk ook uit naar al het andere wild. De Serengeti is een enorm gebied dat net zo groot is als België. U gaat hier de gehele dag op safari en geniet van de prachtige uitgestrekte landschappen en al het wild wat hier te bewonderen valt. Moe maar voldaan keert u eind van de middag terug bij uw accommodatie voor de welverdiende sundowner na een dag vol sensatie in de Serengeti.

Ballonsafari Serengeti – (optioneel)

Vandaag staat u al om 04:30 uur op voor de luchtballon safari. U ziet de zon opkomen terwijl u geruisloos boven de uitgestrekte wildernis vliegt, een adembenemend gezicht. De natuur ontwaakt en na een ballonvaart van een uur landt u op een mooie plek waar een champagneontbijt voor u klaar staat. De ballonsafari is altijd met andere reizigers.

Dag 8

Op zoek naar de 2.000.000 migrerende hoefdieren

Een bijzondere dag, we gaat namelijk op zoek naar de Grote Trek. De ruim twee miljoen hoefdieren volgen de regens en maken hierbij een jaarlijkse cyclus in het Serengeti ecosysteem. Afhankelijk van het seizoen bevindt de Grote Trek zich ofwel rond de Mara rivier in het noorden, het centrale Seronera, zuidelijke Ndutu of op de westelijke Grumeti vlaktes. Hoewel het een gigantische hoeveelheid dieren betreft kan het soms nog wel lastig zijn de migratie te spotten. Maar u wordt begeleid door ervaren gidsen en Matoke Tours heeft logistiek gunstige accommodaties geselecteerd aan de hand van de migratiecyclus, waardoor we de kans op het spotten van dit bijzondere natuurspektakel optimaliseren.

Indien wij voor u een reisvoorstel maken wordt ook de migratie locatie van deze overnachting bekend. De jeepsafari zoals hieronder vermeld geldt van juli t/m oktober en brengt u naar de Mara rivier. 

Jeepsafari naar Noord-Serengeti (Mara)

U gaat vandaag op zoek naar de ruim twee miljoen migrerende hoefdieren die een jaarlijkse ronde maken in het Serengeti eco-systeem. Hoewel dit een gigantische hoeveelheid is verspreiden deze zich nogal eens en is het niet eenvoudig de kuddes te vinden, maar u heeft voldoende tijd om te speuren. U bent in het seizoen van de rivieroversteken van de Mara rivier. De gnoes en zebra's trekken in de maanden juli/augustus/september/oktober op veel verschillende momenten door de Mara rivier. Bij aankomst in het gebied maakt u direct een safari bij de Mara rivier en maakt u al direct een kans op dit ongeëvenaarde spektakel. Uiteraard is er ook tijd voor de roofdieren die zich in deze periode ook ophouden in Noord – Serengeti.

Dag 9

Vlucht naar Selous Game Reserve en middagactiviteit

Na een lekker ontbijt wordt u naar de airstrip gebracht voor de vlucht naar Selous Game Reserve. U laat de Serengeti achter u en arriveert na een drietal uur in het grootste wildreservaat van heel Afrika; Selous Game Reserve. Een gids van uw voorkeursaccommodatie staat u bij aankomst op te wachten. Na de kennismaking en lunch gaat de eerste safari van start. U gaat op zoek naar de troepen leeuwen die centraal Selous domineren. Ook is Selous een van de weinige plekken met hoge concentraties wilde honden. Uiteraard gaat de aandacht hier ook direct naar uit.
 
Game package
De komende drie nachten overnacht u op basis van game package, dit wilt zeggen dat de excursies (jeepsafari, wandelsafari en bootsafari) door uw voorkeursaccommodatie worden georganiseerd. U kunt in de ochtend en in de middag een safari activiteit ondernemen. Wanneer u welke activiteit onderneemt bepaald u ter plaatse in overleg met de rangers van uw accommodatie (het programma bij het Selous River Camp ligt vast).  Deze excursies kunnen gedeeld zijn met andere reizigers.

Dag 10 en 11

Safarispektakel in Selous Game Reserve

Deze dagen staan volledig in het teken van al het moois dat het Selous Game Reserve te bieden heeft. U bespreekt met de manager van uw accommodatie aan welke activiteiten u deel wilt nemen. Alle activiteiten zijn inclusief en u kunt er uiteraard ook voor kiezen om eens een activiteit over te slaan en te genieten bij uw accommodatie. Zo kunt u zelf de balans bepalen tussen safari en ontspanning. (Kiest u voot het Selous River Camp dan staat het programma vast).

Safari activiteiten Selous

Het noorden van het Selous Game Reserve wordt gedomineerd door vijf grote meren die door de Rufiji rivier verbonden wordt. Hierdoor kunnen er binnen de grenzen van het park uiteenlopende safari activiteiten ondernomen worden.

Jeepsafari
Tijdens de safari in Selous volgt u de route langs de verschillende meren in het noorden van het immense reservaat. Rondom de vijf meren en de Rufiji rivier komt u de meeste wilde dieren tegen. Het aantal buffels wordt geschat op 140.000, er leven naar schatting 40.000 nijlpaarden en de leeuwen populatie van 4.000 is waarschijnlijk de grootste van Afrika. De verschillende troepen leeuwen die rondom de meren leven laten zich regelmatig zien en worden zo nu en dan ook in actie gezien. Selous is tevens één van de beste plekken in Afrika voor het zien van wilde honden.

Bootsafari
Niets is zo ontspannen als safari vanuit een boot. De bootsafari over de Rufiji rivier is het allermooiste in de namiddag wanneer de krokodillen op de oevers liggen te zonnen en het licht zachter wordt. De olifanten passeren en lessen hun dorst terwijl de nijlpaarden actief worden en langzaam het water uitkomen, zich opmakend voor de naderende nacht. Ook komt u tijdens de bootsafari een breed scala aan tropische vogelsoorten, zoals kleurrijke ijsvogelsoorten, ooievaars en bijeneters.

Wandelsafari
Selous is één van de weinige parken in Tanzania waar een wandelsafari kan worden uitgevoerd. Het is dan ook erg bijzonder om dit ruige wildpark fysiek te voelen, zien en ruiken. Samen met de bewapende ranger gaat u vroeg uit de veren. U gaat op zoek naar sporen, drollen en geluiden. Het kan ineens heel spannend worden wanneer u tussen het wild staat! Maar ook het kleine wild wordt tijdens een wandelsafari niet overgeslagen. De insecten, vogels en flora krijgen uitgebreid de aandacht.

zanzibar

Dag 12

Vlucht naar het tropische Zanzibar

's Ochtends geniet nog van een laatste ontbijt in de Afrikaanse bush. Vervolgens wordt u naar de airstrip gebracht waar u afscheid neemt van de gids en met een vlucht naar Zanzibar vertrekt. Ter plaatse wacht een vertegenwoordiger van Matoke Tours u op en wordt naar uw accommodatie gebracht. De komende dagen staan in het teken van tropisch nagenieten op de hagelwitte stranden van Zanzibar!

Zanzibar

Zanzibar is een heel toegankelijk eiland met veel bezienswaardigheden. Het is dé ideale afsluiter voor zonaanbidders die van de Swahili keuken en cultuur houden. Ook worden er overal op Zanzibar leuke tropische activiteiten georganiseerd waaronder snorkelen, duiken, kruidentours tot een bezoek aan het historische Stone Town toe. Daarnaast heeft Zanzibar prachtige accommodaties voor ieders budget welke pal aan het parelwitte strand liggen.

Dag 13 t/m 15

Tropisch nagenieten op Zanzibar

Excursies Zanzibar – (optioneel)

Op Zanzibar zijn tal van leuke excursies mogelijk. Trek er op uit naar Jozani Forest, het historische Stone Town en/of ga snorkelen bij de Mnemba Atol. Ook is het leuk om met mountainbikes de stranden af te struinen en je te verbazen over de kleurrijke Zanzibari die ook onderweg zijn. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het mooiste restaurant; The Rock. En geniet sowieso van de uitstekende Swahili keuken en verse zeevruchten welke overal te verkrijgen zijn. Alle excursie mogelijkheden bespreekt u eenvoudig bij de receptie van uw verblijf. U bent zo zelf baas over uw eigen tijd in Zanzibar.

Dag 16

Nog een volle dag op Zanzibar en terugvlucht naar huis

Nog een volle dag genieten bij de voorkeursaccommodatie. Pas rond het vallen van de avond wordt u naar de luchthaven van Zanzibar gebracht. Hier wacht u op de korte regionale vlucht naar Dar es Salaam of Nairobi. Vanaf hier vertrekken de KLM vluchten 's nachts naar huis.

Dag 17

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.