9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Madagascar Klassiek

Madagascar Klassiek

Dag 1

Welkom op het 'rode eiland' Madagascar

U komt aan op het internationale vliegveld van Antananarivo, Ivato. Na de douane en het ophalen van de bagage wordt u bij de uitgang welkom geheten door een transfer chauffeur die u naar uw eerste hotel in de buurt van het vliegveld brengt. Hier geniet u nog van een drankje en eventueel een goed diner, maar zeker van een welverdiende nachtrust!

Dag 2

Langs chaotisch Antananarivo naar het regenwoud Andasibe

Over de bypass van Antananarivo heeft u een mooie kijk op de centrale heuvel met het Paleis van Koningin Ranovalona II op de top. Dit is het hart van de hoofdstad. Al snel begint u aan de bochtige weg door de bergrug van het eiland, dat u het idee geeft dat u in de Provence rijdt. Een rit vol rivieren, watervallen, picknickplaatsen en u-bochten.

Een mooie picknickplaats vind u bij de Franse bioloog André Peyrieras. Hier is een grote verzameling kikkers, gekko’s en kameleons te bewonderen. U kunt deze dieren van dichtbij bekijken en de meeste geweldige foto’s maken en een broodje eten aan de rand van het parkje. Na deze stop bent u niet ver meer van het regenwoud van Andasibe NP, waar u de komende dagen voor de eerste keer kennis gaat maken met de endemische planten en dieren van Madagascar.

Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Het 155km2 grote park ligt ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Het is één van de bekendste en meest bezochte regenwouden van Madagascar waar gemiddeld 240 dagen per jaar regen valt. Er leven 14 verschillende lemuursoorten waarvan de bekendste verreweg de Indri Indri is. De Indri Indri is de grootste halfaap ter wereld en komt alleen voor in het oosten van Madagascar en is van ver te horen door de harde roep die ze produceren. Naast de vele lemuren leven er ontzettend veel andere endemische dieren, zoals vele soorten kameleons, kikkers en bladstaartgekko’s. In Andasibe vindt u ook vele bijzondere vogels, zoals de nachtzwaluw.

Avondwandeling Andasibe

De avondwandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki, maar ook kikkers en kameleons staan op het programma. U wandelt circa één á twee uur langs de lokale weg, vanwaar de nachtactieve dieren goed gespot kunnen worden.

Dag 3

Oog in oog met Babakoto; de grootste lemuur nog in leven

Wakker worden met de herkenbare roep van de Indri Indri en vervolgens een volle dag met veel dieren en een mooie natuur in Andasibe NP. Er staan zowel een ochtend als een avond wandeling op het programma en in de middag heeft u tijd om te ontspannen bij de accommodatie.

Wandeling Andasibe

Samen met een lokale gids, die alles over het park en de omgeving weet, wandelt u een aantal uren door het deel van Andasibe NP dat Analamazotra heet. Met als belangrijkste doel het spotten van Indri Indri en de Diadeem Sifaka. Samen met uw gids bespreekt u uw interesses zodat hij op zoek kan gaan naar datgene wat u wilt zien. U gaat verstelt staan van de diversiteit aan flora en fauna in dit gebied.

Dag 4

Op naar het hoogland van Madagascar op de RN7

Een lange rit brengt u via Tana op de Route National 7 naar het zuiden, naar het platteland van Antsirabe. Onderweg zult u het landschap en het leven zien veranderen. U reist namelijk dieper in de cultuur van de Merina en de Betsileo stammen. De verschillende kleuren groen van de rijstvelden, de pittoreske lokale bouwstijl en het plattelandsleven zullen u regelmatig tot stoppen brengen om wat mooie foto’s te maken.

Onderweg is er een leuk Spaans restaurantje waar lekkere paella gemaakt wordt. Genoeg reden voor een lekkere lunchstop.

Antsirabe

Antsirabe is de vierde grote stad ten zuiden van de hoofdstad en komt vrijwel in iedere reis één of meerdere keren voor. Antsirabe is de stad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. De omgeving van Antsirabe leent zich uitstekend om wandel- en fietstochten te maken door het heuvelachtige platteland en vele rijstvelden.

Dag 5

Een mooi bezoek aan het platteland van Antsirabe

Na het vroege bezoek aan het Tritriva meer heeft u een middag vrij. Geniet van een lekker drankje op een lokaal terras en zie het leven in de stad aan u voorbij gaan. Ook zijn er een aantal goede restaurants waar u deze avond kunt genieten van de Franse of Malagassy keuken! 
De optionele mountainbiketocht door het platteland is ook zeker een aanrader, een compleet andere manier om het land en de omgeving te verkennen. Een 'Vazaha' (blanke reiziger) op een fiets trekt overigens ook veel aandacht van de lokale bevolking!

Tritriva Meer

Ongeveer 20 kilometer buiten Antsirabe ligt het azuurblauwe kratermeer Tritriva. De verhalen en legenden over dit meer gaan ver terug in de tijd. Ook is er een belangrijke ‘Fady’ (taboe) van toepassing op dit meer; zwem niet in het meer wanneer u varkensvlees gegeten hebt, dit zou ongeluk brengen. De wandeling rond het meer duurt ongeveer anderhalf uur.

Mountainbiketocht Antsirabe – (optioneel)

Deze tocht brengt u door dorpen en over het platteland. Onderweg bent u de bezienswaardigheid en mensen zwaaien vriendelijk naar u. Een ongedwongen manier om contact te maken met de lokale bevolking en heerlijk om even te bewegen! Vooraf bespreekt u de zwaarte van de tocht.

Ranomafana

Dag 6

De gouden bamboe lemuur van Ranomafana

Na het ontbijt rijdt u verder zuidwaarts naar Ranomafana NP. Het wordt een mooie bochtige rit over het Aziatische hoogland met veel pittoreske dorpjes, rijstvelden en veel mooie vergezichten. Bijna aangekomen bij de stad Fianarantsoa slaat u af naar het oosten. U ziet het regenwoud langzaam opdoemen en daalt af door het dichte bos tot in het stadje Ranomafana.
Deze namiddag heeft u de tijd het stadje Ranomafana wat te bewandelen en een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen bij Thermal Hotel. Neem hier vooral uw zwemkleding voor mee, want een duik in dit warme water is heerlijk!

Ranomafana

Ranomafana is zonder twijfel het meest populaire nationale park van Madagascar. Ranomafana werd een nationaal park in 1991 nadat in 1986 de gouden bamboe- lemuur werd ontdekt. Deze lemuursoort werd met uitsterven bedreigd. Het park bestaat uit meer dan 416 km2 regenwoud, gevuld met unieke flora en fauna.‘Rano’ betekent water en ‘Mafana’ betekent warm in het Malagasy. Letterlijk vertaalt dus ‘warm water’. Deze naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Om deze reden vestigden de Fransen een kuuroord in dit gebied en daaromheen ontwikkelde zich het dorp Ranomafana.

Avondwandeling Ranomafana

De avond wandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki en daarnaast vele kameleons. De wandeling vindt plaats langs de weg en duurt één à twee uur.

Dag 7

Lemuren, kameleons en kikkers

Vandaag een ochtend en een avond programma met veel unieke dieren! Na de ochtend wandeling heeft u tijd voor een heerlijke lunch en wat ontspanning. Natuurlijk kunt u ook het dorp verder gaan verkennen!

Ochtendwandeling Ranomafana

U begint vroeg aan de wandeling door Ranomafana Nationaal Park. Uw professionele gids zal de gewenste duur van de wandeling met u bespreken.Zij gaan samen met u op zoek naar de gouden bamboe lemuur en andere te spotten lemuren. Er zijn vele soorten vogels, kameleons, slangen, kikkens, vlinders en spinnen te vinden. Ook wordt er gezocht naar de endemische girafnekkever en de tenrec. De wandeling gaat soms dwars door het woud, dus zorg voor beschermende kleding en goede schoenen!

Dag 8

Op naar de pieken van Madagascar

U laat het regenwoud achter u en reist verder op het hoogland naar het rijk van de Betsileo. U verblijft vlakbij het leuke stadje Ambalavao. U overnacht in een prachtig gelegen lodge met uitzicht over de hoge pieken van Madagascar. In de namiddag bezoekt u het kleine park d'Anja, dit is dé plek om de ringstaarmaki tegen te komen!

Wandeling Parc D’Anja

Parc d’Anja ligt op 12 kilometer van Ambalavao en wordt sinds 1992 gerund door de lokale gemeenschap. De belangrijkste publiekstrekker is de ringstaartmaki. Hier zal de focus op liggen bij dit bezoek. Verder zult u ook diverse soorten vogels en reptielen gaan zien. Wenst u een iets uitgebreidere wandeling dan neemt uw gids u mee voor een klim naar een prachtig uitzicht over de vallei.

Dag 9

Een kijkje in het leven van de Betsileo

Cultureel gezien waarschijnlijk wel de meest interessante dag van deze reis! Bereid u voor op dag vol indrukken en veel contact met de lokale bevolking. Geen toneelstukjes maar het echte pure authentieke leven van de Malagassy bevolking. Daarnaast is deze dag ook landschappelijk heel mooi in zeer de moeite waard.

Ambalavao en omgeving

Ambalavao is een pittoresk bergstadje dat omringt is door bergtoppen, rijstvelden en wijngaarden. De inwoners van Ambalavao zijn ‘Betsileo’, een grote stam met een naam die 'onoverwinnelijk betekend'. De stam zorgt in deze regio voor een typisch bouwstijl, de leden van de stam zijn ijverige landbouwers en veehouders. Op woensdag en donderdag vindt de grootste zebu-markt van het land plaats in Ambalavao. Daarnaast zijn er ook wijnboeren en traditionele papiermakers te bezoeken, evenals wevers van wilde zijde.

Wandeling in Ambalavao

Een lokale gids neemt u mee door het prachtige landschap van Ambalavao. Hij laat u kennismaken met de lokale bevolking, hun manier van leven en de lokale ambachten. Ook wandelt u langs de granieten toppen die dit gebied zo herkenbaar maken. Kortom, veel voer voor de camera!

Dag 10

Op naar het Colorado van Madagascar; Isalo Nationaal Park

U verlaat het hoogland en daalt af naar zeeniveau. Het landschap wordt droger en u ziet dat de cultuur veranderd van Aziatisch naar Afrikaans. De eindbestemming voor vandaag is ruige Isalo NP. Hier merkt u ook direct dat de temperatuur een paar graden hoger is geworden dan de afgelopen dagen.

Isalo Nationaal Park

Een van de hoogtepunten van uw reis is absoluut Isalo Nationaal Park. Dit park is een van de oudste parken van Madagascar en bestaat uit miljoenen jaren oude sedimentatie. Door tektonische wrijving is dit zandstenen gebergte naar boven gedrukt en is er een prachtig plateau ontstaan vol met natuurlijk zwembaden, watervallen, groene oases, grasland en een pallet aan kleuren. Men noemt het niet voor niets “Het Colorado van Madagascar”, ook omdat bij ondergaande zon de kleuren van het massief op adembenemende wijze veranderd.

Dag 11

Prachtige landschappen en natuurlijke zwembaden

Vroeg uit de veren voor een actieve dag. Een wandeling die zal bestaan uit grote contrasten tussen het droge ruige landschap en de eeuwig groene kloof waar u aan het einde een heerlijke duik kunt nemen!
Na de wandeling kunt u even heerlijk afkoelen in het zwembad van het hotel en genieten en mooie kleuren van de zonsondergang.

Wandeling Isalo

U begint uw dag in Isalo met een korte rit naar de entree van het park. Uw gids voor vandaag zal hier een korte briefing houden en vervolgens begint u aan een korte klim om in de kloof in te kunnen komen. Dan begint een mooie wandeling dwars door de kloof met veel bijzondere dieren, interessante verhalen van uw gids, een duik in een natuurlijk zwembad en prachtige vergezichten. Na een drietal uur zult u aankomen bij een picknick plek waar een BBQ voor u is voorbereid. Deze is inclusief in de reissom. Waarschijnlijk vergezeld door een groep hongerige bruine lemuren. Na uw lunch heeft u de mogelijkheid om het de “Canyon de Maki” nog te bezoeken. Deze wandeling voert u door een mooie kloof vol met tropische planten en brengt u naar een mooie waterval en twee natuurlijke zwembaden. De hele wandeling duur ongeveer zes tot zeven uur. Het is ook mogelijk om hier alleen een gedeelte van te ondernemen. Overleg dit ter plekke met uw gids.

Dag 12

De kust van het kanaal van Mozambique

U verlaat het gebergte van Isalo en reist via plaatsen waar de saffirmijnen zijn naar het einde van de RN7, de kust van het Kanaal van Mozambique. Onderweg bezoekt u het kleine Zombitse NP. Een heerlijk moment om even de benen te strekken en nog een paar bijzondere sifaka's te zien!

Wandeling Zombitse

Na de formaliteiten bij de ingang van het park, neemt een gids u mee door het droge bos van Zombitse. Een paar spoorzoekers gaan vooruit om de lemuren en Sifaka’s voor u te zoeken, maar de kans bestaat ook om kameleons te zien, slangen en de Coquerel’s Coua. De ondergrond is vlak en droog, dus zware wandelschoenen zijn hier niet nodig.

Dag 13 & 14

Nagenieten op het strand

Deze dagen kunt u genieten van de rust, de zon, de zee en het strand. Daarnaast zijn er vele excursies te ondernemen, voor ieder wat wils. Zo kunt u duiken, snorkelen, quad biken of in het seizoen op zoek gaan naar de Bultrugwalvissen. 
Wanneer u graag vis eet, is dit dé beste plek om dat te doen. Veelal is de vis dezelfde ochtend nog gevangen, veel verser kan niet!

Tulear en Ifaty

U begint of eindigt uw reis in Tulear, gelegen aan het kanaal van Mozambique. Ten zuiden van Tulear liggen een aantal mooie lodges, maar de meesten mensen reizen nog een klein uur door naar boven, naar de baai van Ifaty. Hier liggen enkele accommodatie tussen de vissersdorpjes, waardoor het geheel nog steeds erg authentiek is. De stranden zijn dan wel niet zo mooi en tropisch als op de eilanden Ile Sainte Marie en Nosy Be, maar de zonsondergangen hier zijn magnifiek. Ook zijn er veel leuke activiteiten te beleven en er zijn goede lodges. Dus absoluut een goede keuze om hier een paar dagen uit te rusten en van de zee te genieten.

Dag 15

Vlucht terug naar Antananarivo

Een transfer brengt u naar het vliegveld van Tulear voor uw vlucht terug naar de hoofdstad. Hier slaapt u in een authentiek hotel in de stad. 

Dag 16

Laatste dag op Madagascar

Mocht u nog de tijd hebben kan er een bezoek aan de binnenstad of de oude stad worden georganiseerd. Er is vandaag nog een dagkamer voor u gereserveerd.
Aan het einde van de avond wordt u naar de luchthaven gebracht en begint uw terugreis naar Europa.
We hopen dat u een geweldige reis heeft gehad en met een koffer vol mooie herinneringen terugkeert naar huis

Dag 17

Terugvlucht en thuiskomst

Welkom thuis!