9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Madagascar Fly & drive Route 66

Madagascar Fly & drive Route 66

Dag 1

Welkom op het 'rode eiland' Madagascar

U komt aan op het internationale vliegveld van Antananarivo, Ivato. Na de douane en het ophalen van de bagage wordt u bij de uitgang welkom geheten door een transfer chauffeur die u naar uw eerste hotel in de buurt van het vliegveld brengt. Hier geniet u nog van een drankje en eventueel een goed diner, maar zeker van een welverdiende nachtrust!

Dag 2

Langs chaotisch Antananarivo naar het regenwoud Andasibe

Na het ontbijt krijgt u een uitgebreide briefing van de autoverhuurder. De files zullen zijn opgeklaard en dan begint u aan de eerste rit richting het oosten. U zult de hoofdstad volledig passeren op de bypass van Antananarivo, waar u een mooie kijk heeft op de centrale heuvel met het Paleis van Koningin Ranovalona II op de top. Dit is het hart van de hoofdstad. Al snel begint u aan de bochtige weg door de bergrug van het eiland, dat u het idee geeft dat u in de Provence rijdt. Rivieren, watervallen, picknickplaatsen en u-bochten. Een mogelijke en mooie picknickplaats is de bioloog Peyrieras die een verzameling kikkers, gekko’s en kameleons heeft. U kunt deze dieren van dichtbij bekijken en een broodje eten aan de rand van het parkje.
 
Na deze stop bent u niet ver meer van het regenwoud Andasibe NP, waar u de komende dagen het eerste echte endemische wild van Madagascar gaat aanschouwen.

Dag 3

Oog in oog met Babakoto; de grootste lemuur nog in leven

Deze dag staat compleet in het teken van Andasibe Nationaal Park, met als hoofddoel het zien en horen van grootste lemuursoort, de Indri Indri. Samen met uw gids gaat u op pad, dwars door het dichte regenwoud!

Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Het 155km2 grote park ligt ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Het is één van de bekendste en meest bezochte regenwouden van Madagascar waar gemiddeld 240 dagen per jaar regen valt. Er leven 14 verschillende lemuursoorten waarvan de bekendste verreweg de Indri Indri is. De Indri Indri is de grootste halfaap ter wereld en komt alleen voor in het oosten van Madagascar en is van ver te horen door de harde roep die ze produceren. Naast de vele lemuren leven er ontzettend veel andere endemische dieren, zoals vele soorten kameleons, kikkers en bladstaartgekko’s. In Andasibe vindt u ook vele bijzondere vogels, zoals de nachtzwaluw.

Wandeling Andasibe Nationaal Park

Samen met een lokale gids, die alles over het park en de omgeving weet, wandelt u een aantal uren door het deel van Andasibe NP dat Analamazotra heet. Met als belangrijkste doel het spotten van Indri Indri en de Diadeem Sifaka. Samen met uw gids bespreekt u uw interesses zodat hij op zoek kan gaan naar datgene wat u wilt zien. U gaat verstelt staan van de diversiteit aan flora en fauna in dit gebied.

Avondwandeling Andasibe

De avondwandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki, maar ook kikkers en kameleons staan op het programma. U wandelt circa één á twee uur langs de lokale weg, vanwaar de nachtactieve dieren goed gespot kunnen worden.

Dag 4

Op naar het hoogland van Madagascar

Een lange rit brengt u via Tana op de Route National 7 naar het zuiden, naar het platteland van Antsirabe. Onderweg zult u het landschap en het leven zien veranderen. U reist namelijk dieper in de cultuur van de Merina en de Betsileo. De verschillende kleuren groen van de rijstvelden, de pittoreske lokale bouwstijl en het plattelandsleven zullen u regelmatig tot stoppen brengen om wat mooi foto’s te maken.
 
Onderweg zult u de mogelijkheid hebben om te stoppen bij de beste eendenlever producent van het eiland. Dit is een van de delicatessen in Madagascar, achtergelaten door de fransen. Ook is er een leuk Spaans restaurantje onderweg die lekkere paella maakt. Genoeg keuze voor een lekkere lunchstop.

Antsirabe (optioneel)

Antsirabe is de vierde grote stad ten zuiden van de hoofdstad en komt vrijwel in iedere reis één of meerdere keren voor. Antsirabe is de stad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. De omgeving van Antsirabe leent zich uitstekend om wandel- en fietstochten te maken door het heuvelachtige platteland en vele rijstvelden.

Dag 5

Een mooi bezoek aan het platteland van Antsirabe

Een echte aanrader in Antsirabe is een fietstocht op het platteland en naar het Tritriva meer. U kunt fietsen huren in de stad. Op deze manier bent u de bezienswaardigheid, de lokale inwoners kijken hun ogen uit!

Tritriva Meer (optioneel)

Ongeveer 20 kilometer buiten Antsirabe ligt het azuurblauwe kratermeer Tritriva. De verhalen en legenden over dit meer gaan ver terug in de tijd. Ook is er een belangrijke ‘Fady’ (taboe) van toepassing op dit meer; zwem niet in het meer wanneer u varkensvlees gegeten hebt, dit zou ongeluk brengen. De wandeling rond het meer duurt ongeveer anderhalf uur.

Mountainbiketocht Antsirabe – (optioneel)

Deze tocht brengt u door dorpen en over het platteland. Onderweg bent u de bezienswaardigheid en mensen zwaaien vriendelijk naar u. Een ongedwongen manier om contact te maken met de lokale bevolking en heerlijk om even te bewegen! Vooraf bespreekt u de zwaarte van de tocht.

Ranomafana

Dag 6

De gouden bamboe lemuur van Ranomafana

Na het ontbijt rijdt u verder zuidwaarts naar Ranomafana NP. Het is een mooie bochtige rit over het Aziatische hoogland met veel pittoreske dorpjes, rijstvelden en veel mooie vergezichten. Bijna aangekomen bij de stad Fianarantsoa slaat u af naar het oosten. U ziet het regenwoud langzaam opdoemen en daalt af door het dichte bos tot in het stadje Ranomafana.
Deze namiddag heeft u de tijd het stadje Ranomafana wat te bewandelen en een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen bij Thermal Hotel. 

Dag 7

Lemuren, kameleons en kikkers

Geniet vandaag van de prachtige natuur in dit beschermde regenwoud en ga op zoek naar alle endemische en bijzondere dieren. Zoals de tenrec, girafnekkever, bladstaartgekko en natuurlijk naar de lemuren, die zeker niet mogen ontbreken!

Ranomafana

Ranomafana is zonder twijfel het meest populaire nationale park van Madagascar. Ranomafana werd een nationaal park in 1991 nadat in 1986 de gouden bamboe- lemuur werd ontdekt. Deze lemuursoort werd met uitsterven bedreigd. Het park bestaat uit meer dan 416 km2 regenwoud, gevuld met unieke flora en fauna.‘Rano’ betekent water en ‘Mafana’ betekent warm in het Malagasy. Letterlijk vertaalt dus ‘warm water’. Deze naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Om deze reden vestigden de Fransen een kuuroord in dit gebied en daaromheen ontwikkelde zich het dorp Ranomafana.

Ochtendwandeling

U begint vroeg aan de wandeling door Ranomafana Nationaal Park. Uw professionele gids zal de gewenste duur van de wandeling met u bespreken.Zij gaan samen met u op zoek naar de gouden bamboe lemuur en andere te spotten lemuren. Er zijn vele soorten vogels, kameleons, slangen, kikkens, vlinders en spinnen te vinden. Ook wordt er gezocht naar de endemische girafnekkever en de tenrec. De wandeling gaat soms dwars door het woud, dus zorg voor beschermende kleding en goede schoenen!

Avondwandeling

De avond wandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki en daarnaast vele kameleons. De wandeling vindt plaats langs de weg en duurt één à twee uur.

Dag 8

Op naar de pieken van Madagascar

U laat het regenwoud achter u en reist verder op het hoogland naar het rijk van de Betsileo. U overnacht in het plaatsje Ambalavao. U overnacht in het plaatsje Ambalavao in een prachtig gelegen lodge met uitzicht op de hoge pieken van Madagascar. In de namiddag bezoekt u het kleine park Anja waar u op zoek gaat naar de bekendste lemuur van Madagascar, de ringstaartmaki!

Wandeling Parc D’Anja

Parc d’Anja ligt op 12 kilometer van Ambalavao en wordt sinds 1992 gerund door de lokale gemeenschap. De belangrijkste publiekstrekker is de ringstaartmaki. Hier zal de focus op liggen bij dit bezoek. Verder zult u ook diverse soorten vogels en reptielen gaan zien. Wenst u een iets uitgebreidere wandeling dan neemt uw gids u mee voor een klim naar een prachtig uitzicht over de vallei.

Dag 9

Een kijkje in het leven van de Betsileo

Vandaag is een dag waarop u veel gaat zien van het lokale leven. U komt door de dorpren, loopt langs de akkers en ontmoet veel lachende en vriendelijke mensen, die erg nieuwsgierig zijn!

Ambalavao en omgeving

Ambalavao is een pittoresk bergstadje dat omringt is door bergtoppen, rijstvelden en wijngaarden. De inwoners van Ambalavao zijn ‘Betsileo’, een grote stam met een naam die 'onoverwinnelijk betekend'. De stam zorgt in deze regio voor een typisch bouwstijl, de leden van de stam zijn ijverige landbouwers en veehouders. Op woensdag en donderdag vindt de grootste zebu-markt van het land plaats in Ambalavao. Daarnaast zijn er ook wijnboeren en traditionele papiermakers te bezoeken, evenals wevers van wilde zijde.

Wandeling in Ambalavao

Een lokale gids neemt u mee door het prachtige landschap van Ambalavao. Hij laat u kennismaken met de lokale bevolking, hun manier van leven en de lokale ambachten. Ook wandelt u langs de granieten toppen die dit gebied zo herkenbaar maken. Kortom, veel voer voor de camera!

Dag 10

Op naar het Colorado van Madagascar; Isalo Nationaal Park

U verlaat het hoogland en daalt af naar zeeniveau. Het landschap wordt droger en wijder en de cultuur veranderd van Aziatisch naar Afrikaans. De bestemming voor vandaag is het Isalo Nationaal Park.

Isalo Nationaal Park

Een van de hoogtepunten van uw reis is absoluut Isalo Nationaal Park. Dit park is een van de oudste parken van Madagascar en bestaat uit miljoenen jaren oude sedimentatie. Door tektonische wrijving is dit zandstenen gebergte naar boven gedrukt en is er een prachtig plateau ontstaan vol met natuurlijk zwembaden, watervallen, groene oases, grasland en een pallet aan kleuren. Men noemt het niet voor niets “Het Colorado van Madagascar”, ook omdat bij ondergaande zon de kleuren van het massief op adembenemende wijze veranderd.

Dag 11

Prachtige landschappen en natuurlijke zwembaden

Vroeg uit de veren voor een mooie en actieve dag in Isalo Nationaal Park samen met uw lokale gids. Zorg voor voldoende water en goede wandelschoenen want het beloofd een avontuurlijke dag te worden.

Wandeling Isalo Nationaal Park

U begint uw dag in Isalo met een korte rit naar de entree van het park. Uw gids voor vandaag zal hier een korte briefing houden en vervolgens begint u aan een korte klim om in de kloof in te kunnen komen. Dan begint een mooie wandeling dwars door de kloof met veel bijzondere dieren, interessante verhalen van uw gids, een duik in een natuurlijk zwembad en prachtige vergezichten. Na een drietal uur zult u aankomen bij een picknick plek waar een BBQ voor u is voorbereid. Deze is inclusief in de reissom. Waarschijnlijk vergezeld door een groep hongerige bruine lemuren. Na uw lunch heeft u de mogelijkheid om het de “Canyon de Maki” nog te bezoeken. Deze wandeling voert u door een mooie kloof vol met tropische planten en brengt u naar een mooie waterval en twee natuurlijke zwembaden. De hele wandeling duur ongeveer zes tot zeven uur. Het is ook mogelijk om hier alleen een gedeelte van te ondernemen. Overleg dit ter plekke met uw gids.

Dag 12

De kust van het kanaal van Mozambique

U verlaat het gebergte van Isalo en reist door de saffirmijnen naar het einde van de RN7 aan de kust van het Kanaal van Mozambique. Onderweg kunt u optioneel het kleine Zombitse Nationaal park bezoeken. Deze avond of de volgende morgen wordt de auto bij uw accommodatie opgehaald.

Wandeling Zombitse Nationaal Park – (optioneel)

Na de formaliteiten bij de ingang van het park, neemt een gids u mee door het droge bos van Zombitse. Een paar spoorzoekers gaan vooruit om de lemuren en Sifaka’s voor u te zoeken, maar de kans bestaat ook om kameleons te zien, slangen en de Coquerel’s Coua. De ondergrond is vlak en droog, dus zware wandelschoenen zijn hier niet nodig.

Dag 13 & 14

Nagenieten op het strand

Geniet van de rust en neem de tijd om alle indrukken die u heeft opgedaan tijdens deze mooie reis in u op te nemen. Wanneer u nog niet genoeg heeft van al het moois wat Madagascar te bieden heeft, kunt u hier ook tal van excursies ondernemen!

Tulear en Ifaty

U begint of eindigt uw reis in Tulear, gelegen aan het kanaal van Mozambique. Ten zuiden van Tulear liggen een aantal mooie lodges, maar de meesten mensen reizen nog een klein uur door naar boven, naar de baai van Ifaty. Hier liggen enkele accommodatie tussen de vissersdorpjes, waardoor het geheel nog steeds erg authentiek is. De stranden zijn dan wel niet zo mooi en tropisch als op de eilanden Ile Sainte Marie en Nosy Be, maar de zonsondergangen hier zijn magnifiek. Ook zijn er veel leuke activiteiten te beleven en er zijn goede lodges. Dus absoluut een goede keuze om hier een paar dagen uit te rusten en van de zee te genieten.

Dag 15

Terug naar Antananarivo

Een transfer chauffeur brengt u naar het vliegveld van Tulear voor uw vlucht terug naar de hoofdstad. U zult hier in hetzelfde hotel overnachten als bij aankomst.

Dag 16

Laatste dag op het rode eiland!

Afhankelijk van uw terugvlucht heeft u vandaag nog de tijd om een bezoek te brengen aan de binnenstad of aan de oude stad Ambohimanga. De transferchauffeur van uw hotel brengt u naar de luchthaven voor uw vlucht naar huis.

    Dag 17

    Thuiskomst

    Thuiskomt met een koffer vol mooie herinneringen!