Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Kenia & Comoren

Kenia & Comoren

Dag 1

Karibu Kenia!

U vliegt naar  het Jomo Kenyatta Airport in Nairobi, waar uw gids al staat te wachten. Na een eerste kennismaking rijdt u in zo'n 45 minuten naar de eerste accommodatie in Nairobi.  Karibu sana Kenia!

Dag 2

Uitzicht op de Kilimanjaro in Amboseli

De rondreis gaat van start! U rijdt richting het Amboseli Nationaal Park. Onderweg is er de mogelijkheid om een stop te maken bij een Maasai markt of bij een lokale supermarkt. Nadat u hebt ingecheckt maakt u in de middag de eerste safari in het nationale park. Aan het eind van de middag keert u terug naar de accommodatie, waar u geniet van de ondergaande zon en een koud drankje.

Amboseli Nationaal Park

Dit park ligt in het zuidoosten van Kenia op de grens met Tanzania en behoort door haar ligging aan de voet van de majestueuze Kilimanjaro tot de meest iconische safarigebieden van Afrika. Het nationale park bestaat uit savannevlaktes, acaciabossen, moerasgebieden en is een relatief klein park dat deel uit maakt van een groter ecosysteem aan weerszijden van de grens tussen Kenia en Tanzania. Het park is tevens bekend om de imposante olifantenpopulatie van 600, waaronder verschillende dieren met zeer grote slagtanden.

Jeepsafari Amboseli – Middag

Tijdens de safari in het Amboseli Nationaal Park geniet u van het klassieke beeld van olifanten of giraffen die de savannevlaktes oversteken met op de achtergrond de besneeuwde top van Afrika’s hoogste berg. Als in de middag de laatste wolken wegtrekken gaat u op safari en schiet u misschien ook wel het fotogenieke plaatje van olifanten met op de achtergrond de fameuze Kilimanjaro!

Dag 3

Olifanten, giraffen en vogels tijdens de safari

Vandaag staat heel de dag in het teken van safari in het Amboseli Nationaal Park. Tussen de safari's door keert u terug naar de accommodatie voor de lunch en eventueel een duik in het zwembad. Lekker even een rustmoment voordat een volgende safari van start gaat. U kunt desgewenst ook de hele dag op safari met een lunchpakket.

Jeepsafari Amboseli – Hele dag

In de ochtend maakt u een vroege safari door het Amboseli Nationaal Park. Het wildleven ontwaakt en roofdieren kunnen nog actief zijn nu de zon nog niet hoog staat. De olifanten zijn in Amboseli eenvoudig te traceren op de open vlaktes en u gaat zeker een kijkje nemen bij het moeras waar ook veel diersoorten op af komen. In de middag als de bewolking wegtrekt vervolgt u de safari en heeft u misschien wel een helder zicht op de Kilimanjaro. Een prachtige dag met vergezichten en veel wilde dieren!

Dag 4

Reis naar Lake Naivasha

Na het ontbijt verlaat u het Amboseli Nationaal Park om koers te zetten naar het Lake Naivasha Nationaal Park. U daalt steeds verder de Grote Riftvallei in om uit eindelijk aan te komen bij het meer van Naivasha.

Lake Naivasha

Lake Naivasha ligt direct naast het Hell’s Gate Nationaal Park. In tegenstelling tot de andere meren in Kenia is Naivasha een zoetwatermeer. Lake Naivasha is het hoogst gelegen meer van Kenia (1884 meter) en diende in de koloniale tijd als belangrijkste luchthaven van Kenia. Het naastgelegen Hell’s Gate Nationaal Park kenmerkt zich door grote hoogteverschillen. In het park zijn twee uitgedoofde vulkanen te vinden die de Hell’s Gate kloof en twee torens van lava hebben veroorzaakt.

Dag 5

Activiteiten Lake Naivasha

Tussen de beroemde safariparken Amboseli en Masai Mara door is het prettig om de benen te strekken tijdens een wandeling bij Naivasha of een mountainbiketocht in het Hell's Gate Nationaal Park. In de middag maakt u een mooie boottocht op het meer.

Mountainbiketocht en wandeling Hell’s Gate – (optioneel)

Tijdens de mountainbiketocht fietst u tussen de wilde dieren door het park. Het gevoel van zelf actief bezig zijn met als decor steile kliffen en grazende zebra’s is uniek en kunt u uitsluitend in Hell’s Gate beleven. Na een mountainbiketocht van ongeveer een uur komt u aan bij de centraal gelegen kloof in centraal in Hells Gate Nationaal Park. Hier laat u de fiets achter en wandelt en klautert u naar een waterval.

Boottocht Lake Naivasha – Middag

Tijdens de ontspannen bootsafari op het meer van Naivasha geniet u van de vele watervogels, nijlpaarden en krokodillen. Tevens kan het zijn dat u langs de oever wild ziet dat de dorst komt lessen.

Dag 6

Op naar het Masai Mara Natuurreservaat

In ochtend pakt u de bagage weer bij elkaar en begint de rit naar een van de meest bekende en tevens wildrijke nationale parken van Afrika, het Masai Mara Natuurreservaat.

Masai Mara Natuurreservaat

Het Masai Mara wildreservaat behoort tot de meest bekende en wildrijke nationale parken van het Afrikaanse continent. De Masai Mara wordt in tweeën gedeeld door de beroemde Mara rivier waar 2.000.000 migrerende wildebeesten en zebra’s zich op spectaculaire wijze door heen banen. Het Masai Mara wildreservaat ligt in een enorme vallei dat is ontstaan door de krachten van de Grote Riftvallei en wordt in het oosten begrensd door de Loita heuvels, in het noorden door de Ithong heuvels en in het westen het imposante Esoit-Oloolo gebergte. Het reservaat grenst in het zuiden met het Serengeti Nationaal Park in Tanzania en vormt daarmee een gigantisch ecosysteem waar de grote trek door heen trekt.

Dag 7

Safari spektakel in de Masai Mara

Deze dag staat volledig in het teken van al het safari spektakel dat de Masai Mara te bieden heeft. U bespreekt met de gids hoe u deze dag in gaat delen. Zo kunt u er voor kiezen om met een lunchpakket heel de dag op safari te gaan of er juist voor kiezen om uitgebreid te brunchen in onze accommodatie. Door op verschillende momenten op de dag op safari te gaan komt u een grotere verscheidenheid aan wildleven tegen.

Jeepsafari Masai Mara – Hele dag

Vandaag staat volledig in het teken van safari langs de oever van de beroemde Mara rivier, u deelt deze dag samen met uw gids in. Aangezien de wildebeesten vaak in de ochtend en in de middag door de rivier heen trekken kunt u tussen de safari’s door genieten van een welverdiende lunch bij uw accommodatie. Gedurende de safari speurt u langs de beruchte Mara rivier. De spanning stijgt op het moment dat u grote groepen wildebeesten en zebra’s ziet verzamelen langs de oever en de gigantische krokodillen positie ziet kiezen, soms duurt het nog uren eer dat de eerste dieren de oversteek aangaan. Maar als eenmaal de eerste dieren zijn gegaan volgt de rest direct en beleeft u dát wat u altijd op televisie heeft kunnen zien bij programma’s als Great Migrations en Planet Earth. Een moeilijk te evenaren en zeer bijzonder natuurfenomeen wat slechts door klein aantal safarireizigers wordt aanschouwt!

Dag 8

Terug naar Nairobi

Het is tijd om de safari's achter u te laten. U verlaat de schitterende Masai Mara om koers te zetten naar Nairobi. Hier neemt u afscheid van uw gids. Nog een laatste nacht in Kenia voordat een volgend avontuur morgen van start gaat.

wandelen comoren

Dag 9

Op naar de onontdekte Comoren

Via een internationale vlucht komt u aan op Prince Said Ibrahim international airport op Grande Comore. Dit is het grootste eiland van de eilandengroep met haar actieve vulkaan, Mount Karthala (2,361 m) als blikvanger. Karthala is al 12 keer uitgebarsten in de laatste twee eeuwen. De hoofdstad, Moroni, ligt in de schaduw van de vulkaan aan de westkust van het eiland. 

Na aankomst wordt u opgehaald van het vliegveld en naar uw hotel gebracht. Afhankelijk van de aankomsttijd heeft u de mogelijk om nog even de stad in te gaan en de medina, Volo Volo markt of moskee te bezoeken.

Grande Comore

Grand Comore is het eiland dat vooral in het teken staat van aankomst en vertrek vanuit de Comoren. De hoofdstad, Moroni, is een kleine kusthaven met als centraal punt de Badjanani moskee. Het Arabische woord badjanani betekent ‘in het hart van het vuur’, wat een verwijzing is naar de immense vulkaan Mount Karthala die 2.361 m boven de stad uitsteekt. Rond het noordelijkste puntje van Grand Comore ligt het Salé kratermeer prachtig verscholen in het groen van de kraterrand. In het kristalheldere water kan na een klauterpartij gezwommen worden. Tevens liggen in het noorden paradijselijke stranden.

Net onder de hoofdstad Moroni ligt het bijzondere plaatsje Iconi dat doet denken aan Stone Town op Zanzibar. Iconi werd gesticht door de eerste Arabieren die op de Comoren aan zijn gekomen. Nauwe steegjes en elegante bogen die duidelijk dateren uit een tijd van welvaart. Omdat het eiland weinig ontwikkeld is en tevens vrij arm is, kan het afval niet goed verwerkt worden. Autowrakken ziet u langs de kant van de weg en ook ziet u veel plastic in de bosjes liggen: geen prettig aanzicht. Houd hier rekening mee. Moheli is daarentegen wel schoon!

Dag 10

Naar Mohéli

Met een klein vliegtuigje vliegt u naar Moheli, oftewel paradijs! Bij aankomst op Moheli Airport wordt u opgewacht door een afgevaardigde van Laka Lodge die u over het eiland naar Laka Lodge brengt. De rest van de dag heeft u de tijd om te genieten van het strand en de oceaan of misschien nog wel voor een optionele activiteit.

Miringoni Waterval

Dag 11 t/m 13

Optionele activiteiten in het paradijs

Deze dagen kunt u inrichten naar wens. Lekker actief of juist relaxen bij de lodge. Onderneem een van de leuke excursies die vanuit de lodge mogelijk zijn, zie (optionele) excursielijst of boek deze al voor vertrek. In de avonden kunt u genieten van prachtige zonsondergangen. Wilt u eens iets anders proberen? Ga dan eens voetballen met de lokale bevolking in het naburige dorpje!

Excursies Moheli – (optioneel)

Op Moheli zijn tal van leuke excursies mogelijk. Gedurende uw verblijf kunt u kiezen uit veel eco-toerisme activiteiten. Zo kunt u snorkelen met reuzenmanta’s of kalverende bultrug walvissen, snorkelen bij verlaten stranden en eilanden, een eilanden tour maken, vissen, hiken in de regenwouden of mountainbiken. Bij de lodge zelf kunt u zich vermaken met volleyballen of tafeltennissen of door gewoon een boek te lezen aan het strand.

NB: De meeste activiteiten kunt u ter plaatse boeken en betalen, alleen het duiken en de huur van duikspullen moeten reeds bij boeking gereserveerd worden.

Zeeschildpadden excursie (optioneel)

Moheli is de thuisbasis van twee soorten zeeschildpadden, de groene zeeschildpad en de karetschildpad. Zeer vroeg in de ochtend zult van dichtbij ervaren hoe de enorme zeeschildpadden van soms wel 300 kilo zich het strand op slepen en vervolgens een gat graven en de tientallen eieren in het zand begraven. Het is een fascinerende belevenis. De gidsen van Laka Lodge zijn goed getraind in schildpadgedrag en beantwoorden graag al uw vragen over deze ongelooflijke wezens.

Snorkelen met walvissen (optioneel)

Vandaag beleeft u misschien wel de meest bijzondere excursie van de Comoren, u gaat snorkelen met gigantische bultruggen! Moheli is een van de weinige plaatsen in de wereld waar reizigers naast deze vriendelijke reuzen veilig kunnen observeren vanuit de boot of zelfs kunnen snorkelen. Hierbij worden de nieuwste protocollen gevolgd om de veiligheid van de bultruggen, hun kalveren en de reizigers te garanderen. Precieze technieken, hoeveelheden reizigers en pre-observatiebriefings zijn overeengekomen om de beste en veiligste walvisontmoetingen mogelijk te maken.

Snorkelen Moheli (optioneel)

Vandaag maakt u een snorkeltocht bij de verschillende koraalriffen rondom Moheli. De Straat van Mozambique is erkent als een van de beste plekken ter wereld op het gebied van marine diversiteit. Moheli eiland bevindt zich in het hart van het koraalrif en biedt thuis aan honderden verschillende vis – en koraalsoorten. Marine biologen zijn het er allemaal over eens dat het koraalrif in Moheli Nationaal Park tot de meest gezonde en diverse marine parken ter wereld behoort!

Duiktocht Comoren – (optioneel)

Vandaag staat er een prachtige duiktocht op het programma. Voor duikers zijn er nog maar een paar plekken ter wereld over die ze nog niet hebben ontdekt. Moheli Nationaal Park hoort daar zeker bij. Het marine park biedt meer dan 400km² aan koraalriffen en zandbanken en heeft een van de rijkste biodiversiteiten ter wereld. Omdat de meeste duikplekken nog onontdekt zijn kan er geholpen worden om het gebied in kaart te brengen.

Grande Comore

Dag 14

Vlucht terug naar Grande Comore

Vandaag is helaas alweer de laatste dag. In de ochtend wordt u naar het vliegveldje van Moheli gebracht, van waar u terug naar Grande Comore vliegt om daar over te stappen op de vlucht terug naar huis.

* Het kan heel soms voorkomen dat een binnenlandse vlucht (Mohéli – Moroni of andersom) geannuleerd wordt. U wilt natuurlijk niet dat u daardoor de internationale vlucht mist. Als dat het geval is kan Laka Lodge u met een speedboot naar Grande Comore brengen. Eventuele kosten die daarmee gemoeid zijn zijn in dat geval voor uzelf. Natuurlijk zullen in dat geval de kosten voor de geannuleerde vlucht vergoed worden.

Dag 15

Thuiskomst

In de ochtend komen we weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.