9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Tsingy de Bemaraha

Veel meer dan prachtige rotspartijen en lemuren

De Tsingy de Bemaraha Nationaal Park is één van de hoogtepunten van het avontuurlijke westen en de reis naar het park toe is al minstens zo bijzonder! Lees hier hoe Madagascar specialist Jan kennismaakte met het onontdekte westen van Madagascar.

Geschreven door Jan Daudey, Madagascar specialist bij Matoke Tours

Voordat je aan de tocht naar de Tsingy kunt beginnen verwissel je in Morondova eerst het busje om voor een 4WD jeep. Eenmaal onderweg verlaat je de asfaltwegen en krijg je te maken met hobbelige zandwegen en de beroemde ‘’Madagaskar massage’’.  Al snel kom je door misschien wel het bekendste plaatje van het eiland: de Baobab laan. De typisch Afrikaanse baobab bomen staan aan weerskanten van de weg. Later tijdens deze reis geniet je hier van een adembenemende zonsondergang!

Oog in oog met bijzondere lemuren

Na een uur kom je aan bij Kirindy Nationaal Park, waar je overnacht in Kamp Amoureux. Dit ‘kamp van de liefde’ is vernoemd naar de twee baobab bomen die verstrengelt middenin het kamp staan. Na het vallen van de avond ga je gewapend met je zaklantaarn in het Kirindy Nationaal Park op avontuur, met als doel de eerste lemuren van deze reis te gaan spotten! Met een lokale gids ga je op zoek naar de vijand van de lemuur “de Fossa”,  de Madagaskar reuzenrat en een aantal unieke kameleon soorten. Bovendien leven er in het KirindyNationaal Park maar liefst acht verschillende soorten lemuren, waaronder de Sifaka’s en verschillende muismaki’s.

Veerboten en een sterrenrestaurant

De volgende ochtend begin je aan het avontuurlijkste gedeelte van je reis. Tijdens een 7 uur durende tocht over zandwegen kom je langs veel primitieve dorpjes en steek je twee rivieren over met Afrikaanse veerboten: een hele belevenis!

Je zou het hier niet verwachten, maar halverwege de reis in ‘’the middle of no where’’ ligt een restaurant genaamd de Mad Zebu. Hier wordt op sterrenniveau gekookt, echt ongelofelijk lekker! De zoon van de eigenaresse, Chef Onja, heeft leren koken in Antananarivo en heeft vervolgens gewerkt in een restaurant met 3 Michelin sterren in het zuiden van Frankrijk. Uiteindelijk is hij teruggekeerd naar zijn geboorteplaats om hier met lokale producten heerlijke gerechten te bereiden. Voor omgerekend € 12,-  eet je hier een 3-gangen menu!

Na deze heerlijke lunch begin je aan het laatste gedeelte van de reis. Na een paar uur rijden door prachtige gebieden en over hobbelige wegen kom je aan bij de laatste veerboot, waarmee je de Manambolo river over vaart. Dan ben je bijna in het kleine dorpje Bekopaka , waar het hotel voor vanavond is gelegen. Geniet hier nog van de laatste paar zonnestralen een neem een verfrissende duik in het zwembad om deze avontuurlijke dag relaxt af te sluiten.

Klimmen en klauteren: Tsingy de Bemaraha

De volgende ochtend sta je vroeg op, om na het ontbijt in ongeveer een uur naar ‘de poort’ van het Tsingy de Bemaraha Nationaal Park te rijden. Hier bespreek je samen met de lokale gids welke route je het beste kunt gaan wandelen, afhankelijk van jouw uithoudingsvermogen en wensen.

 

Tsingy de Bemaraha is een Karstplateau waar grondwater, regen en wind een vlijmscherp stenen woud hebben geslepen. Een woud vol met grotten en kloven. De naam Tsingy is gegeven door de lokale mensen en betekent letterlijk “op je tenen lopen”. Er leven door dit bijzonder ruige landschap ook bijzondere plant- en diersoorten in het gebied, welke zich ongestoord hebben kunnen ontwikkelen. Zo leven er 11 lemuursoorten, 6 endemische vogelsoorten en 17 endemische reptielen. Ook leeft hier de kleinste kameleon soort die uiteraard niet eenvoudig te spotten is.

Nadat iedereen zijn klimgordel heeft aangedaan (geloof mij, deze heb je echt nodig!) ben je klaar om te vertrekken. Je begint de wandeling in het woud waar je al direct kans hebt om lemuren te spotten. Al snel gaat het wandelen over in klimmen en klauteren door, onder en op de Tsingy! Net zoals in Kirindy Nationaal Park neem je je zaklantaarn mee want je loopt vaak in het donker door de grotten van de Tsingy. Je voelt jezelf heel klein tussen deze gigantische rotsen. Na een stevige klim kom je boven op de Tsingy waar je een adembenemend uitzicht over het nationale park hebt. Na een aantal uur wandelen en klimmen kom je weer terug in het woud en ga je samen met de gids op zoek naar de lemuren die hoog in de bomen aan het eten of luieren zijn.  Moe en voldaan rij je aan het einde van de dag terug naar het hotel en geniet je ‘s middags aan het zwembad na van dit onvergetelijke avontuur!

Onze populaire bestemmingen

Zelf ook op reis door Madagascar?

Ontdek onze reizen hier!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!