Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Reisspecialist Paula op studiereis in Botswana

Beautiful Botswana!

In oktober bezocht reisspecialist Paula de Victoria Watervallen in Zimbabwe en ging op avontuur door Botswana. Een reis waarbij zij onder andere verborgen parel Nogatsaa ontdekte, zich liet betoveren door de wildernis van de diverse locaties in de Okavango Delta en genoot van de sterrenhemel bij de Makgadikgadi zoutpannen. Paula neemt u graag mee naar een aantal hoogtepunten van haar studiereis door Botswana.

“Het was een geweldige ervaring om de diversiteit van de landen, vervoersmiddelen en verschillende soorten accommodaties te ervaren. Deze reis had alle elementen in zich. Van weelderige luxe tot aan Bush Camping. Van hobbelige stoffige autoritten tot aan fly in safari met als ultieme beleving helicopter transfers. Ik kijk terug op een leerzame reis. Botswana is en blijft een betoverende bestemming!”

– Geschreven door Paula Brouwer

Ongerept Nogatsaa

Één parel van de studiereis door Botswana

Gelegen in een afgelegen, ongerept deel van het Chobe Nationaal Park ligt Nogatsaa Pans Chobe Lodge. De lodge kijkt over over de Kwikamba Pan die een groot deel van het jaar dient als waterbron voor de dieren in de omgeving. Deze zogenaamde ‘armchair safari’ bestemming biedt een unieke mogelijkheid om vanuit je luie stoel te genieten van het uitzicht en al het wildleven dat zijn dorst komt lessen bij de waterdrinkplaats. Een unieke parel waar slechts een enkeling u voor is gegaan!

“Beautiful Botswana, beautiful Nogatsaa” klinkt het bij het ontvangst. Dumela mma, ofwel hallo mevrouw. Ik word verwelkomd met een grote glimlach. Ik ben gearriveerd in Botswana en voel mij meteen thuis. Niet alleen de landschappen en het wildleven maken hier indruk, maar ook zeker de hartelijkheid van de mensen.”

Adembenemende fly in

Vervoer tijdens de Botswana studiereis

Veel regio’s in Botswana zijn vrij geïsoleerd. Een zogenaamde ‘fly in’ is in Botswana dan ook een hele gebruikelijke manier om je snel en gemakkelijk te verplaatsen. Daarnaast is het ook zeer bijzonder om vanuit de lucht al te kunnen genieten van het panoramische uitzicht op de diverse ecosystemen, variërend van uitgestrekte savannes, weelderige moerassen en rivierdelta’s. Met maar liefst zeven tussenvluchten, heb ik tijdens mijn studiereis door Botswana voldoende ervaring opgedaan met zo’n fly in safari.

Een dag van te voren wordt bepaald welke reizigers naar welke bestemming gebracht moeten worden. Dit alles heeft invloed op het type vliegtuig, van 12 tot 20 passagiers, en op de vluchtduur (van 20 tot 40 minuten). De organisatie van zo’n fly in is een grote puzzel, maar voor alle betrokken partijen dagelijkse koek. Een ding is zeker; U hoeft zich nergens druk om te maken. Mijn advies: “Relax and enjoy the ride. Of in dit geval; The flight!”.

Spannende verhalen rond het kampvuur

Bushkamperen in Botswana

De zon zakt, de lucht kleurt rood. Terwijl de nijlpaarden knorren in het water bij ons kamp, maak ik met het weinige licht dat er is nog even dankbaar gebruik van mijn bush douche. Ondanks dat ik mij volledig veilig voel met onze gids en begeleiders van Bush Ways, is zo’n eerste avond in de bush toch best spannend. Dat gevoel is snel weg als we neerstrijken bij het kampvuur waar we genieten van een heerlijk diner. Terwijl de vuurvliegjes dansen en de hyena’s in de verte roepen, luister ik onder het genot van een “Okavango” gin & tonic aandachtig naar alle mooie safari verhalen van onze gidsen. Bush camping is de wildernis ervaren op een andere manier. Bush Ways omschrijft het zelf als “The luxury lies in what you experience”. Een ervaring die mij in ieder geval altijd zal bij blijven.

Op stap in de bush

Wandelsafari's tijdens de reis door Botswana

Een unieke ervaring tijdens de studiereis in Botswana is een wandelsafari in een van de privé concessies. Onder begeleiding van een ervaren gids verkent u te voet het landschap, waarbij alle fijne details van de bush worden gedeeld. Een avontuur waarbij u sporen leert lezen, inzicht krijgt in de ecosystemen en uiteraard de opwinding voelt van de aanwezigheid van het wildleven.

“De safari gidsen in Botswana staan bekend om hun uitzonderlijke kennis en kunde. Vele van hen zijn opgegroeid in de gebieden waar zij werkzaam zijn en kunnen daardoor waardevolle inzichten en verhalen delen over de omgeving. Mede dankzij de gidsen zult u een onvergetelijke en leerzame safari hebben in de prachtige wildernis van Botswana.”

Stokstaartjes in de Makgadikgadi Pan

Een bijzondere ontmoeting

“Yes! Ik ga stokstaartjes zien!” Deze sociale zoogdieren, bekend om hun alertheid en speelse gedrag, gedijen zeer goed in de droge, woestijnachtige omgeving van Makgadikgadi. Persoonlijk vind ik ze fascinerend en was daarom ook extra enthousiast om met ze op pad te gaan tijdens de studiereis door Botswana.

Bij aankomst worden we verwelkomt door de gids die de stokstaartjes al jaren observeert. Deze familie stokstaartjes is zoals je dat noemt gehabitueerd. Dit betekent dat ze gewend zijn aan menselijk bijzijn, waardoor ze zich ontspannen om ons heen bewegen. Tijdens de wandeling stel ik al mijn vragen aan de gids over hun leefwijze en de gevaren, maar geniet ik ondertussen vooral van de eigenzinnige diertjes die langs mij heen schieten. Het is een genot om te zien hoe druk ze zijn met het zoeken van voedsel en ondertussen met elkaar communiceren.

Vanuit Camp Kalahari, Jacks Camp en San Camp is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de familie stokstaartjes. Overdag trekken de stokstaartjes erop uit om voedsel te zoeken en krijgt men de mogelijkheid om met ze mee te lopen. Een fantastische activiteit, zeker voor families, waarbij men deze bijzondere dieren van dichtbij kan observeren.

Botswana reis

De droomsafari bestemming

Denkt men aan Botswana, dan denkt men uiteraard aan de Okavango Delta! Voor vrijwel iedereen die naar Botswana afreist staat dit gebied hoog op het wensenlijstje. En terecht, want de Okavango Delta is een bestemming als geen ander.

“De Okavango kent vele gedaanten, die gedurende het jaar veranderen, aangestuurd door het weer. Waterstanden stijgen en dalen, eilanden breiden zich uit en krimpen, terwijl de dieren zich verplaatsen naar waar het leven het makkelijkst voor hen is en het gras het groenst. Waar en wanneer u verblijft in de Okavango Delta heeft invloed op welke activiteiten u onderneemt, welke dieren u ziet en uiteindelijk ook welke safaribeleving u hebt. Laat u dan ook goed informeren door uw reisspecialist.”

Na deze studiereis door Botswana hebben onze reisspecialisten weer nieuwe inzichten en kennis over deze bijzondere safaribestemming. Onze Botswana reisspecialisten, Paula en Rob, zijn er daarom helemaal klaar voor om uw droomreis naar Botswana samen te stellen. Weet u niet precies welke hoogtepunten u wilt meepakken of bent u nieuwsgierig naar wat Botswana nog meer te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze voorbeeldreizen pagina van Botswana en wie weet zit uw droomreis hier tussen! Of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

“Mijn hart heb ik (wederom) verloren aan Botswana. Ik denk nog vaak terug aan alle safari avonturen en onvergetelijke ontmoetingen. Met alle opgedane kennis kan ik reizigers nog beter adviseren tijdens het creëren van hun droomreis naar Beautiful Botswana”

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!