9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Noord-Tanzania in het laagseizoen!

De voordelen van reizen in de laagseizoensmaanden april, mei of november

Onze collega’s Jan, Lex en Madeleine (Matoke Tours Oeganda) ontdekten voor Matoke Tours de savannevlaktes van Noord-Tanzania. Dit bracht weer veel nieuwe inzichten, waaronder de voordelen van reizen in het laagseizoen ten opzichte van de andere seizoenen. Lees hier hoe zij Tanzania in het laagseizoen ervaren hebben.

Geschreven door Lex Hooydonk en Jan Daudey

wandelsafari manyara

Vertrek in april

Begin april vertrokken wij met zijn drieën op ontdekkingstocht door het Noorden van Tanzania. April, mei en november zijn hier de traditionele regenmaanden. Onze gids Adrian, die ons een prachtige safari heeft bezorgd vertelde dat de laatste jaren, mede door de klimaatveranderingen, de regens steeds langer op zich laten wachten. Voor de lokale bevolking is het lastig om hier mee om te gaan, aangezien de landbouw zeer afhankelijk is van de regen. En inderdaad, wij hebben gedurende onze twee weken op het vasteland van Tanzania slechts twee keer een korte bui gehad.

Nog groener dan groen

Heldere luchten en ...

Het laagseizoen biedt volgens ons vele voordelen voor het toerisme. In dit seizoen is de vegetatie in de parken groener dan in het droge seizoen, waardoor je prachtige plaatjes kan schieten. Het is een grotere uitdaging om de dieren te spotten doordat de dieren meer verspreid zijn. In het droge seizoen is het wildleven meer geconcentreerd bij de overgebleven waterbronnen. In het laagseizoen zijn ze niet afhankelijk van deze enkele bronnen. Daarnaast zijn ze door de hogere vegetatie beter beschut. Maar als je ze gevonden hebt dan zijn de plaatjes prachtig! Tijdens onze zevendaagse safari in de vier grote parken van Noord-Tanzania hebben we een aantal luipaarden en jachtluipaarden gezien. Ook zagen we tientallen leeuwen, olifanten en giraffen. En dan nog niet te spreken over de 2.000.000 migrerende hoefdieren die zich in het laagseizoen in het centrale deel van de Serengeti Nationaal Park bevinden. Vrijwel direct na het binnen rijden van de Serengeti reden we al over vlaktes met tienduizenden gnoes en zebra’s, erg indrukwekkend! Gedurende het droge seizoen moet je hiervoor diep de Serengeti in om hier een glimp van op te vangen. Vanaf juni zitten ze helemaal aan de westkant van de Serengeti, waarna ze in juli verder trekken naar het Mara gebied in het Noorden van het park tegen de grens met Kenia. Vervolgens trekken ze in november weer terug naar het centrale deel en reizen ze in december door naar het Zuiden om hun kalveren op de wereld te zetten.

en weinig andere toeristen

Wat voor ons een van de grootste voordelen is van het laagseizoen is het lage aantal toeristen in de nationale parken. In onze zomer- en kerstvakantie kan het in de Ngorongro krater, vanwege de kleine omvang, er druk zijn met safari-jeeps. Zelfs op deze normaal gesproken drukste plek voelt het in het laagseizoen alsof je een van de weinige toeristen bent. In de andere parken zie je tijdens de safari’s slechts een aantal andere auto’s waardoor je echt het idee hebt dat je alleen in het park bent. Ook in de accommodaties is de rust een aangename verrassing. Hoewel sommige accommodaties gesloten zijn vanwege renovaties, ben je in de accommodaties die open zijn vaak maar met een enkele andere toerist in het tentenkamp. Zo vertrekt in de maanden april, mei en november slechts circa 10 procent van onze reizigers naar Tanzania.

Een groot voordeel van reizen in het laagseizoen is dat de tarieven een stuk aantrekkelijker zijn, omdat bijna alle accommodaties laagseizoen tarieven hanteren. Dit in combinatie voordeligere vliegtickets maakt dat de reissom vaak een flink stuk goedkoper is.

Naast de traditioneel populaire maanden om Tanzania te bezoeken, vanwege het makkelijk spotten van grote aantallen wild, heeft het reizen in het laagseizoen dus ook vele voordelen. Bent u benieuwd welke periode het beste bij uw reiswensen past? Neem dan zeker even contact op met Jan, Lex of een van onze andere Tanzania specialisten.

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Tanzania!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!