9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Tanzania uitgebreid en de grote trek

Tanzania uitgebreid en de grote trek

Dag 1

Karibu Tanzania

Vandaag vertrekken vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Kilimanjaro Airport. KLM is de enige maatschappij welke direct vliegt, maar er zijn meer (budgetvriendelijke) mogelijkheden. Onze specialisten zoeken samen de beste vlucht voor u uit!
 
Bij aankomst op Kilimanjaro Airport staat de chauffeur u al op te wachten. U rijdt in 45 minuten naar de eerste accommodatie, de Kiboko Lodge, gelegen in de groene omgeving van Arusha. U word bij aankomst warm onthaald en genieten samen van ons eerste drankje en nog een lichte maaltijd onder de Afrikaanse sterrenhemel. Karibu sana Tanzania!

Dag 2

Rustig genieten of een actieve excursie

Mocht u liever niet de rest van de dag met een boek bij de lodge spenderen, dan kunt u vandaag ook een leuke excursie in de schitterende omgeving van de Kiboko Lodge ondernemen.

Arusha

Arusha is de safarihoofdstad van Tanzania dat fungeert als een toegangspoort tot de verschillende nationale parken in Noord – Tanzania. Deze levendige stad ligt aan de voet van Mount Meru in een aantrekkelijke heuvelachtige en groene omgeving.

Excursies Arusha (optioneel)

In de omgeving is van alles te doen van wandelen door koffieplantages, een lokale markt bezoeken, paardrijden, mountainbiken bij Lake Duluti of zelfs een wandelsafari maken in het Arusha Nationaal Park. Hier zitten geen katachtige maar het is een leuke eerste safari introductie in Tanzania. U bespreekt de wensen en mogelijkheden ter plekke met de gastheer/ vrouw van uw accommodatie.

Dag 3

Safari in Tarangire óf Lake Manyara Nationaal Park

Tijdens deze groepsreis bezoeken we Tarangire Nationaal Park óf Lake Manyara Nationaal Park, afhankelijk van de periode waarin de reis plaatsvindt. Mede doordat later in de reis ook een nacht wordt gepland bij de 2.000.000 migrerende hoefdieren komen we op deze wijze tot een perfecte safari beleving!

Dag 3

Baobabs en Olifanten in Tarangire Nationaal Park

Wanneer de reis vanaf juni t/m november van start gaat is het volgende programma van toepassing:
 U ontmoet deze ochtend uw chauffeurs/gidsen. Na de eerste kennismaking gaat de rondreis nu echt van start! U rijdt in zo’n 2,5 uur naar het Tarangire Nationaal Park. Vanuit de Kiboko Lodge krijgt u een lunchpakket mee zodat u de tijd in het eerste wildpark van deze reis optimaal kunt benutten.

Tarangire Nationaal Park

Het Tarangire Nationaal Park kenmerkt zich vooral door prachtige uitzichten over valleien vol baobabbomen en een wonderbaarlijke hoeveelheid olifanten. De naam van het park is afgeleid van de Tarangire rivier die als een levensader door het gebied stroomt. Naast de rivier trekt ook het water van het Silale moeras veel wilde dieren.

Jeepsafari – Middag

Tijdens de safari in het Tarangire Nationaal Park gaat u op zoek naar de vele olifanten die in het park leven. Rondom de Tarangire rivier treft u veel wild en tropische vogelsoorten. Naast de olifanten maakt u ook kans op de verschillende roofdieren en wie weet zelfs een Afrikaanse rotspython. Als in de middag de zon zakt gaat u op safari en wordt het spannend wat voor moois u allemaal gaat zien. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Dag 3

Unieke excursies bij Lake Manyara Nationaal Park

Wanneer de reis vanaf december t/m mei van start gaat is het volgende programma van toepassing:
U ontmoet deze ochtend uw chauffeurs/gidsen. Na de eerste kennismaking gaat de rondreis nu echt van start! U rijdt in zo’n twee naar Mto wa Mbu, niet ver het Lake Manyara Nationaal Park. Het gebied biedt vele verrassende en actieve excursies die voor een prettige afwisseling tijdens uw safari reis zorgen.

Door de grote variatie aan excursie mogelijkheden worden de excursies optioneel aangeboden. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om geen excursie te ondernemen en uitsluitend op safari te gaan en de rest van de tijd te genieten bij uw accommodatie.

Lake Manyara Nationaal Park

Het Lake Manyara Nationaal Park is een zeer aangenaam en relatief klein natuurgebied, ingeklemd tussen de Grote Riftvallei en het sodameer. Ondanks de geringe omvang van het park herbergt het gebied een ongewoon aantal habitats en diersoorten. Naast het sodameer en de graslanden kent het park tevens een grondwaterbos dat wordt gevoed door water dat wordt opgestuwd langs de lijn van de breuk in de Grote Rift Vallei.

Jeepsafari – Middag

Gedurende de safari in Lake Manyara bezoekt u de verschillende habitats waar u verschillende diersoorten zult treffen. Zo komt u in het grondwaterbos uitzonderlijk veel bavianen tegen die een genot zijn om te observeren. Tevens vindt u in het woud de beroemde boomklimmende leeuwen van Manyara.
Aan de oever van het meer vindt u vele vogelsoorten, waaronder flamingo’s, pelikanen, visarenden en ijsvogels. Op de graslanden vindt u de grotere zoogdieren zoals giraffen, zebra’s, gnoes en buffels.     Als in de middag het licht zachter wordt en de zon langzaam ondergaat gaat u op safari. Dit is hét moment om de boomklimmende leeuwen en veel andere dieren te zien. 

Treetop Walkway (optioneel)

Manyara Treetop Walkway is de eerste canopy tour van Tanzania en direct een van de langste van Afrika. Tijdens deze 370 meter lange hangbrug door het regenwoud van Lake Manyara Nationaal Park bereikt u een hoogte van 18 meter en komt onderweg aapsoorten, vogels en wellicht ook groter wild tegen.

Tuk Tuk Village Ride (optioneel)

Achter in een lokale Tuk Tuk met gids rijdt u niet alleen door het stadje Mto wa Mbu, maar bezoekt u ook een boerderij, lokale huizen, een school, een kerk en wie weet wat u nog meer treft in deze levendige en kleurrijke omgeving.

Great Rift Valley Hike (optioneel)

Onder begeleiding van een deskundige gids wandelt u op de rand van het ‘Great Rift Valley’ en geniet u van een uitgestrekt uitzicht op het meer van Manyara. Onderweg leert u over de planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren. (1 uur – 1,5 uur)

Mountainbiketocht Mto wa Mbu en Great Rift Valley (optioneel)

Onder begeleiding van een gids fietst u tijdens deze drie uur durende tocht door de groene omgeving van Mto wa Mbu. U rijdt door bananenplantages, rijstvelden en stopt ook aan de oever van Lake Manyara Nationaal Park. U kunt tevens kiezen voor een twee uur durende tocht nabij Mto wa Mbu.

Nachtsafari Lake Manyara NP – dieren in het donker (optioneel)

In de avonduren ontwaakt er een geheel ander dierenleven in het oerwoud van Lake Manyara Nationaal Park. Tijdens deze 2,5 uur durende safari gaat u op zoek naar het stekelvarken, genet- en civet kat en wie weet zelfs een luipaard, welke zo nu en dan wordt gezien. U heeft een grotere kans op het zien van leeuwen die actief worden bij het vallen van de maan!

serengeti uitzicht

Dag 4

Op naar het wereldberoemde Serengeti Nationaal Park

Een spannende safari dag staat op het programma. Vandaag vertrekt u namelijk naar het bekendste natuurpark van de wereld; Serengeti Nationaal Park! Onderweg maakt u een fotostop bij de Ngorongoro krater en vervolgens begint de safari op weg naar het Tortilis Camp. Authentieker en comfortabeler dan hier kunt u de Serengeti niet beleven!

Serengeti Nationaal Park

Het Serengeti Nationaal Park behoort bekendste wildparken van de wereld. De Serengeti herbergt de meest uitgebreide populatie wilde dieren op aarde en omvat tevens het meest complexe en onaangeroerde ecosysteem. Serengeti betekent “eindeloze vlakte” in de taal van de Maasai en dat is wat de Serengeti volledig waarmaakt. Op deze vlaktes trekken jaarlijks twee miljoen gnoes, zebra’s en gazellen rond tussen de Serengeti en de Masai Mara in Kenia, op zoek naar verse graslanden.

Jeepsafari – Middag

Tijdens de safari geniet u van de prachtige uitgestrekte landschappen en al het wild wat hier te bewonderen valt. De Seronera Vallei staat bekend om haar grote aantallen katachtige. De gids zal dan ook zijn uiterste best doen de leeuwen, cheeta's en luipaarden voor u te spotten! Buiten de katachtige gaat de aandacht natuurlijk ook uit naar al het andere wild. In de middag maakt u een safari op het moment dat het wildleven weer actiever wordt na een aantal uren uitrusten in de schaduw. In de avond geniet u van een kampvuurtje met op de achtergrond de geluiden van de Afrikaanse wildernis.

Dag 5

Gehele dag safari in de Serengeti

Deze dag staat geheel in het teken van de schitterende Serengeti. U gaat vroeg in de ochtend een keer op safari en zult dan terugkeren naar uw tentenkamp voor een lekkere lunch. In namiddag als de zon weer begint te zakken gaat u wederom op safari!

Jeepsafari – Hele dag

De Serengeti is een enorm gebied dat net zo groot is als België. U gaat hier de gehele dag op safari en geniet van de prachtige uitgestrekte landschappen en al het wild wat hier te bewonderen valt. De Seronera Vallei staat bekend om haar grote aantallen katachtige. De gids zal dan ook zijn uiterste best doen de leeuwen, jachtluipaarden en luipaarden voor u te spotten! Buiten de katachtige gaat de aandacht natuurlijk ook uit naar al het andere wild. Moe maar voldaan keert u eind van de middag terug bij uw accommodatie voor de welverdiende sundowner na een dag vol sensatie in de Serengeti.

Ballonsafari – Een unieke belevenis! (optioneel)

Vandaag staat u al om 04:30 uur op voor de luchtballon safari. U ziet de zon opkomen terwijl u geruisloos boven de uitgestrekte wildernis vliegt, een adembenemend gezicht. De natuur ontwaakt en na een ballonvaart van een uur landt u op een mooie plek waar een champagneontbijt voor u klaar staat. De ballonsafari is altijd met andere reizigers.

Dag 6

Op zoek naar de 2.000.000 migrerende hoefdieren

Een bijzondere dag, u gaat namelijk op zoek naar de Grote Trek. Afhankelijk van het jaargetijde maakt u een safari naar het gebied waar de migrerende megakudde zich op dat moment bevindt. Dit is tevens de plek waar u zult overnachten in een tentenkamp dat met de dieren mee reist. 
 

Vanwege de verschillende locaties van de migratie, bepaalt uw reisperiode in welke accommodatie u overnacht: 
 
januari en februari Halisi Tented Camp (let op: bij de reizen in 2020 wordt dit Tanzania Bush Camp)
maart, april en november Serengeti Tortilis Camp
mei, juni en juli Eco Lodge Africa
augustus, september en oktober Mara Kati Kati Tented Camp

Onderneemt u de reis in de maanden juli t/m oktober dan overnacht u eerst een nacht in centraal Serengeti en vervolgens een nacht in het noorden van de Serengeti bij de Mara rivier. Na het bezoek aan Noord – Serengeti overnacht u weer in centraal Serengeti.

Jeepsafari Grote Trek – Ochtend

Vandaag gaat u op zoek naar tienduizenden gnoes en zebra's. De ruim twee miljoen hoefdieren volgen de regens en maken hierbij een jaarlijkse cyclus in het Serengeti ecosysteem. Afhankelijk van het seizoen bevindt de Grote Trek zich ofwel rond de Mara rivier in het noorden, het centrale Seronera, zuidelijke Ndutu of op de westelijke Grumeti vlaktes. Hoewel het een gigantische hoeveelheid dieren betreft kan het soms nog wel lastig zijn de migratie te spotten. Maar u wordt begeleid door ervaren gidsen en Matoke Tours heeft logistiek gunstige accommodaties geselecteerd aan de hand van de migratiecyclus, waardoor we de kans op het spotten van dit bijzondere natuurspektakel optimaliseren.  In de ochtend bij opkomende zon maakt u een safari in het gebied van de migrerende dieren. Nog eenmaal die perfecte foto nemen van de duizenden grazende gnoes en zebra’s! Uiteraard gaat u ook op zoek naar roofdieren zoals leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en hyena’s die de migrerende dieren nauwlettend volgen.

Dag 7

Reis naar Karatu nabij de Ngorongoro krater

U maakt nog een laatste safari waarbij u op zoek gaat naar de Grote Trek. Nog eenmaal die perfecte foto nemen van de duizenden grazende gnoes en zebra’s! U vervolgt, eind van de ochtend, de route via een safari naar Karatu. Het leuke dorpje net voorbij de Ngorongoro krater met een heerlijk klimaat! Bij aankomst kunt u een duik nemen in het zwembad of lekker relaxen in de zonovergoten tuin vol met dwergpapegaaien.

Dag 8

Safari in de gigantisch Ngorongoro krater

Vandaag staat volledig in het teken van de Ngorongoro krater en de terugrit naar Arusha.

Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. In de krater leven naar schatting 25.000 grotere zoogdieren! De krater heeft een doorsnee van 17-21 kilometer en de kraterbodem heeft een oppervlakte van circa 260 km2. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem en in het midden van de krater ligt een soda meer.

Jeepsafari – Ochtend

In de ochtend daalt u de krater in voor een safari over de kraterbodem, waarbij u geniet van de uitzichten en al het wild dat hier leeft. Tevens heeft u hier de beste kans op het spotten van een neushoorn. Tegen het middaguur geniet u van de lunch op de picknick plaats om vervolgens de krater weer te verlaten.

zanzibar

Dag 9

Vlucht naar het tropische eiland Zanzibar

U geniet van uw ontbijt in de weelderige omgeving van de lodge. Met wat geluk ziet u de top van de Kilimanjaro boven de wolken uitkomen. Vervolgens wordt u naar het vliegveld gebracht, voor de regionale vlucht naar Zanzibar. Bij aankomst op Zanzibar staat er een vertegenwoordiger van Matoke Tours u op te wachten, voor de transfer naar uw voorkeurs accommodatie. Er staat een standaard verblijf van vier nachten aan de idyllische oostkust gepland, met keuze uit twee verschillende middenklasse accommodaties. Het Blue Oyster Hotel is een gezellig hotel met schitterend uitzicht op het azuurblauwe water van de Indische oceaan. Doordat het Blue Oyster Hotel midden in het dorpje Jambiani ligt, ervaart u rondom het hotel het kleurrijke Zanzibari leven. Het even verderop gelegen Mwezi Zanzibar is eveneens een prettige plek waar u vanuit het hotel minder van het lokale leven mee krijgt, maar ook heerlijk kunt wandelen over het strand. In tegenstelling tot het Blue Oyster Hotel heeft het Mwezi Zanzibar een verkoelend zwembad.

Zanzibar – Het kruideneiland

Zanzibar is een heel toegankelijk eiland met veel bezienswaardigheden. Het is dé ideale afsluiter voor zonaanbidders die van de Swahili keuken en cultuur houden. Ook worden er overal op Zanzibar leuke tropische activiteiten georganiseerd waaronder snorkelen, duiken, kruidentours tot een bezoek aan het historische Stone Town toe. Daarnaast heeft Zanzibar prachtige accommodaties voor ieders budget welke pal aan het parelwitte strand liggen.

Dag 10 t/m 12

Tropisch genieten op Zanzibar

Deze dagen staan in het teken van tropisch nagenieten op het tropische Zanzibar. Mocht u nog iets willen ondernemen dan kunt u bij uw accommodatie van allerlei leuke excursies boeken.

Excursies Zanzibar (optioneel)

Op Zanzibar zijn tal van leuke excursies mogelijk. Trek er op uit naar Jozani Forest, het historische Stone Town en/of ga snorkelen bij de Mnemba Atol. Ook is het leuk om met mountainbikes de stranden af te struinen en je te verbazen over de kleurrijke Zanzibari die ook onderweg zijn. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het mooiste restaurant; The Rock. En geniet sowieso van de uitstekende Swahili keuken en verse zeevruchten welke overal te verkrijgen zijn. Alle excursie mogelijkheden bespreekt u eenvoudig bij de receptie van uw verblijf. U bent zo zelf baas over uw eigen tijd in Zanzibar.

Dag 13

Laatste dag op Zanzibar en terugvlucht

Nog een volle dag genieten bij de voorkeursaccommodatie. Pas rond het vallen van de avond wordt u naar de luchthaven van Zanzibar gebracht. Hier wacht u op de korte regionale vlucht naar Dar es Salaam of Nairobi. Vanaf hier vertrekken de KLM vluchten 's nachts naar huis.

Dag 14

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.