9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Kilimanjaro Machame route

Kilimanjaro Machame route

Dag 1

Aankomst Kilimanjaro Airport & comfortabel overnachten

U komt aan op het Kilimanjaro Airport en wordt naar uw eerste accommodatie aan de voet van Mount Meru gebracht (45min). Deze dag verblijft u bij de prettige accommodatie met zich op Mount Meru, voorzien van zwembad en wandelmogelijkheden in de directe omgeving. In de avond (of volgende ochtend, dit kan ook op verschillende momenten zijn) komen de berggidsen naar de lodge om al het bergmateriaal te controleren en eventueel aan te vullen. U heeft dan de mogelijkheid om de laatste vragen te stellen voorafgaande aan de klim.

Dag 2

Transfer naar de berg en start van de Machame beklimming

De gehele groep wordt rond 07.30 uur opgehaald bij de lodge door de crew. U ontmoet de gidsen, kok & porters en vertrekt samen naar de Machame Gate, westelijk Kilimanjaro. Hier arriveert u rond 10.00u. Na het papierwerk begint de klim! Vandaag kunt u een prachtige route door het tropisch regenwoud verwachten. Boordevol franje apen & tropische vogelsoorten is dit een zeer fraai begin van de Kilimanjaro klim.

Na zo'n 5 uur geleidelijk stijgen, arriveert u bij Machame Camp waar de tenten al staan opgezet. Geniet samen met de gids & medeklimmers van een wel verdiend warm kopje thee met wat popcorn. Er is tijd om u op te frissen, waarna in de 'mess tent' het diner wordt geserveerd. Elke avond begint het diner met een voedzame (groente)soep gevolgd door een koolhydraatrijke maaltijd. Daarna is het tijd om de dag van morgen door te nemen en wordt de zuurstof en hartslag gecontroleerd. Dit om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid en gezond de volgende trekking dag begint.

Zwaarte vandaag: gemiddeld
Hoogte: Machame gate 1800 meter naar Machame Camp 3000 meter

Dag 3

Via heidelandschappen naar Shira Camp

Na een (warm) ontbijt maakt u uw dag rugzak gereed voor vandaag. Deze route brengt u door het laatste stukje regenwoud. Al snel bent u boven de boomgrens en verandert de omgeving in een kleurrijk heidelandschap met veel bijzondere (endemische) planten en bloemen. U hiked 'pole pole' in zo'n 3 à 4 uur erg stijl omhoog tot u bij de lunchlocatie arriveert en hier een welverdiende lange pauze neemt. Na de lunch is het minder stijl en na maximaal 1,5 uur geleidelijk stijgen en dalen arriveert u bij Shira Camp. Een zeer weids uitgestrekt kamp met prachtig uitzicht op zowel Mount Meru als de summit van de Kilimanjaro.

Gebruik de resterende middag om Shira Cave te bezoeken (ligt op een kwartiertje afstand van het kamp), u op te frissen, maar vooral te genieten van de meest indrukwekkende vergezichten vanaf deze locatie. Uiteraard geniet u ook vanavond weer van een goed verzorgde warme maaltijd. Bereid u voor op een koude nacht, de temperaturen dalen tot (net) onder het vriespunt.

Zwaarte vandaag: gemiddeld tot semi zwaar
Hoogte: Machame Camp 3000 meter naar Shira Camp 3900 meter

Dag 4

Naar grote hoogte hiken: Lava Tower op 4630m!

Probeer zo goed mogelijk te ontbijten, er staat u namelijk een lange, pittige (acclimatisatie) dag te wachten. Nadat u gereed bent, hiked u geleidelijk omhoog door het heide landschap wat na een paar uur verandert in alpine woestijn. Dit houdt in dat er nog maar minimale lage begroeiing is met daarbij veel stenen en stof wat de klim niet altijd vergemakkelijkt. Het lastige vandaag zit hem zowel in de afstand, lengte als in de hoogte.

Het eerste doel is namelijk Lava Tower op een hoogte van 4630 meter, welke u na zo'n 4 à 5 uur hiken bereikt. Hoogteziekte symptomen als (ernstige) hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en/of duizeligheid kunnen allen optreden tijdens de tocht naar Lava Tower. Hier aangekomen dient u zeker een half uur rust te nemen om uw lichaam aan deze hoogte te laten wennen en zo te acclimatiseren. Gebruik deze tijd tevens om uw lunch te nuttigen. Na Lava Tower daalt in zo'n 2 à 3 uur weer naar bekende hoogte. U zult merken dat de (eventuele) hoogteziekte symptomen verminderen zodra u daalt. U komt eind van de middag aan bij Barranco Camp op 3840m waar u zich opfrist, dineert en tijdig in uw tentje kruipt voor de overnachting.

Zwaarte vandaag: Semi zwaar tot erg zwaar
Hoogte: Shira Camp 3900 meter, via Lava Tower 4630 meter, naar Barranco Camp 3840 meter

Dag 5

Acclimatiseren in de Karanga Vallei

Na een goede overnachting voelt u zich vandaag weer aangesterkt. Klaar om de spannende 'Great Barranco Wall' te trotseren! Deze steile wand is zo'n 260 meter hoog en doet angstaanjagend aan. Gelukkig is het gemakkelijker en vooral erg leuk om deze wand middels handen en voeten te beklimmen. Nadat u de klim heeft voltooid, geniet u van een fantastisch zicht op de Karanga vallei. Het acclimatisatie proces wordt tevens versterkt door de klim over de Barranco Wall (op 4100 meter). Neem daarom een pauze bovenop de wand alvorens u de Karanga vallei indaalt. Na nog ruim anderhalf uur geleidelijk dalen arriveert u bij Karanga camp, waar het tentje weer voor u is opgezet. Tijd voor een warme lunch en ontspanning in de middag!
 
Zwaarte vandaag: Semi zwaar
Hoogte: Barranco Camp 3840 meter naar Karanga Camp op 3995 meter (Acclimatisatie dag!)

Acclimatisatie dag
Dag 5 is de dag acclimatiseren van Barranco Camp naar Karanga Camp. Mocht u een datum kiezen zonder acclimatiseren dan loopt u op dag 5 door naar Barafu Camp (base camp).

Dag 6

Het laatste kamp voor de summit

Vanaf Karanga is het nog maar 3 uur geleidelijk stijgen tot Barafu Camp. Bij aankomst, wordt direct een warme lunch geserveerd, zodat u zo snel mogelijk kunt gaan rusten. Rond 17.30 uur wordt u gewekt voor een vroeg diner, zodat u na het diner ook direct kan gaan rusten. Immers begint rond middernacht de hike naar de summit!
 
Zwaarte vandaag: Gemiddeld
Hoogte: Karanga Camp 3995 meter naar Barafu Camp op 4550 meter

Dag 7

Toppoging naar de Uhuru Peak!

Net voor middernacht wordt u gewekt, u eet dan licht met thee en koekjes. Ga goed voorbereid op pad, zoals de gids u heeft geïnstrueerd! Om de kans te verhogen dat u de summit behaalt, is het tempo tijdens deze hike extreem 'pole pole'! Na zo'n 6 à 7 uur steil hiken bereikt u Stella Point (5685 meter), terwijl de zon langzaam opkomt over de Mawenzi piek. U zet uw hike voort terwijl u langs de gletsjers en caldera boven op de summit van de Kilimanjaro loopt. Een wonderschoon, (voor vele) emotionele tocht over het dak van Afrika. Na nog een uurtje hiken arriveert u dan bij Uhuru Peak, het hoogste punt van Afrika op 5895 meter hoogte!

Na het bereiken van de summit daalt u in zo'n 3 à 4 uur af naar Barafu Camp voor de nodige rust en een warme welverdiende lunch. Wanneer de krachten weer zijn aangesterkt daalt u in wederom zo'n 3 à 4 uur af via de Mweka Route naar het laatste kamp van de Kilimanjaro beklimming: Mweka Camp op 3100 meter. Vandaag is de omgeving veranderd van gletsjers, alpine woestijn en heide om uiteindelijk weer in het groene tropische regenwoud te arriveren! Een unieke memorabele dag met veel indrukken. Maar nu eerst tijd voor een smakelijk diner en de nachtrust. 

Zwaarte vandaag: Zeer zwaar
Hoogte: Barafu Camp 4550 meter, via summit 5895 meter, naar Mweka Camp op 3100 meter

Dag 8

Afdalen & terug naar Arusha

De laatste dag van de afdaling is een zeer ontspannen, prachtige hike door het regenwoud. Na zo'n 3 uur dalen arriveert u bij de Mweka Gate waar u voor de laatste maal met de gidsen gaat lunchen. Neem afscheid van het hele team, waarbij iedereen van ongekend belang is geweest. Middels de welverdiende tip (fooi) toont u ook via deze manier uw waardering voor hen (meer informatie over de fooien volgt middels het 'Kilimanjaro informatiedocument'). Daarna rijdt u in zo'n 2 uur terug naar Arusha waar u na een weekje heerlijk onder de douche kunt springen en zult dromen over de indrukwekkende prachtige klim over Afrika's hoogste berg!

Dag 9

Vrije dag in Arusha en terugvlucht naar huis

U heeft nog een vrije dag in Arusha. Dat betekent even bijkomen van alle indrukken en de koffer weer inpakken voor de terugvlucht. Aan het einde van de middag wordt u door een chauffeur van de accommodatie naar de luchthaven van Kilimanjaro gebracht.

Dag 10

Thuiskomst

Vandaag komt u thuis met een koffer vol mooie herinneringen!