Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Malawi & Zambia luxe hoogtepunten

Malawi & Zambia luxe hoogtepunten

Dag 1

Vertrek uit Nederland of België

Vandaag vertrekt de internationale vlucht, middels een overstap, richting Blantyre. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat u uitgerust en comfortabel in Malawi arriveert!

Dag 2

Aankomst Malawi. Namiddag safari Majete

Vandaag arriveert u in Malawi; “Mwalandiridwa Malawi, Muli Bwanji” (welkom in Malawi, hoe maakt u het)? Na de eerste kennismaking met uw goedlachse chauffeur/gids rijdt u in zo'n anderhalf uur naar Majete Wildlife Reservaat. Onderweg ziet u het landschap veranderen van de stedelijke omgeving van Blantyre naar de afgelegen rurale dorpen. Majete ligt in de 'Lower Shire' wat het laagste punt van Malawi is. De omgeving wordt gekenmerkt door tabak- en rietsuiker plantages met prachtige groene heuvels in de verte. Een heerlijke eerste introductie in het ‘warme hart van Afrika', de andere benaming voor Malawi. 

Aan het eind van de middag arriveert u bij de touwbrug van Mkulumadzi Lodge. Een bijzondere start van uw reis bij één van de meest exclusieve lodges van Malawi. ’s Middags staat de eerste safari gepland. 
 

Namiddag safari Majete

Per open jeep struint deze namiddag de bosrijke regio’s af op zoek naar de eerste leeuwen en olifanten van de reis.

Dag 3

Safari activitieten Majete

Ontwaak in uw luxe suite aan de Shire rivier. Neem de natuurgeluiden van de vogels, insecten en apen in u op terwijl u zich opmaakt voor een nieuwe dag in de bush. Na een klein ontbijt gaat de ochtendsafari van start. Uiteraard gaat er koffie mee voor een ontspannen rustmoment ‘s ochtends in het reservaat. 

Majete Wildlife Reserve

Majete is het enige park in Malawi welke thuis is aan de ‘Big 5’; ofwel o.a. neushoorns, leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten! Een bijzonder resultaat voor een park dat begin jaren ’90 vrijwel geheel leeg gestroopt was. Dit turbulente verleden kwam tot een einde toen in 1992 het management werd overgenomen door African Parcs. Door de conserveringskennis en aanwas van rangers (en overig personeel) begonnen de wildaantallen weer toe te nemen. Met het verbluffende resultaat dat hier nu de ‘Big 5’ en meer gespot kan worden!

Safari activiteiten Majete – Twee safari’s naar keuze

Vandaag onderneemt u twee safariactiviteiten naar keuze. U heeft de keuze uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Een ideale dagindeling kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: in de ochtend onderneemt u de jeepsafari. Terwijl het wild wakker wordt struint u het park af op zoek naar leeuwen, zebra's, nyala's en buffels. Vervolgens keert u terug naar de accommodatie voor een siëstamoment. In de middag kunt u Majete vanaf het water ontdekken. Middels de bootsafari over de Shire rivier kunt u krokodillen, nijlpaarden, olifanten en verschillende kleurrijke vogels spotten. De boot meert rond het vallen van de avond aan voor de welverdiende borrel bij zonsondergang.

Dag 4

Reisdag naar Liwonde, middag safari

Onderneem ’s ochtends de laatste safari in Majete of kies voor een rustige start van uw dag! Vandaag staat het sprookjesachtige Liwonde op de planning! U arriveert in de voormiddag in het dorp Liwonde. Het is een leuke rit waarbij u door kinderen en dorpelingen enthousiast wordt toegezwaaid. Uiteindelijk komt u bij de bootlanding van de accommodatie aan. Een prachtige introductie over de Shire rivier waarbij u al het eerste wild ziet!

Ochtend safari Majete

U stapt deze ochtend de jeep in op zoek naar het wildleven in Majete dat net ontwaakt bij zonsopgang. Dit is de tijd dat de dieren het meest actief zijn, wat unieke beelde oplevert.

Namiddag en nachtsafari Liwonde

Vanmiddag gaat u Liwonde per jeepsafari beleven. De open jeep brengt u via verschillende paden diep het park in. Uiteraard ontbreken de drankjes voor de borrel bij ondergaande zon niet. Rond het vallen van de avond stopt u bij de rivier voor dit klassieke safarimoment terwijl de zon achter de horizon zakt. Daarna gaan de spotlichten aan voor de nachtsafari! Liwonde is één van de betere parken om de gigantische Pels Visuil te zien. Houd uw oren en ogen open tijdens de nachtsafari voor de visuil en meer!

Dag 5

Safari's in het schitterende Liwonde

Vandaag staan er drie safariactiviteiten gepland in Liwonde. U kunt kiezen uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Bespreek uw voorkeur ter plaatse met de ranger. Uiteraard is er voldoende tijd om tussen de safari’s door te genieten van de luxe lodge en haar uitnodigende zwembad.

Liwonde

Liwonde is het meest betoverende wildpark van Malawi. De Shire rivier is de levensader en stroomt krachtig het hele jaar door het park. Het creëert een schitterende waterrijke omgeving waarbij safari’s zowel over land als per boot uitgevoerd kunnen worden. Doordat het park vruchtbare en drogere gebieden kent, wordt het wild hier vrij gemakkelijk gespot. Het wildleven wat hier in grote getallen voorkomt zijn olifanten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, hartenbeest, impala’s en andere gazelle soorten. Ook worden de leeuwen, cheeta’s en neushoorns met regelmaat gezien. Tot slot komen er 450 vogelsoorten voor, waarvan de Pels Visuil de meest imposante is!

Safariactiviteiten Liwonde – safariactiviteiten

In Liwonde worden boot-, wandel- jeep-, en nachtsafari's aangeboden. Vanuit uw accommoatie kunt u dagelijks aangeven waar uw voorkeur per dag naar uit gaat. Alle activiteiten zitten standaard inclusief en u kunt minimaal twee safari's per dag ondernemen!

Dag 6

Ochtendsafari Liwonde. Reisdag naar Lake Malawi

U ontwaakt deze ochtend met de Afrikaanse bush geluiden. Het is mogelijk nog op wandelsafari te gaan met de ranger. Na de brunch vervolgt u de route. Dit keer staat het tropische Lake Malawi op de planning. Het is slechts zo’n drie uur rijden waarbij de omgeving steeds tropische en droger wordt. Uitgestrekte dorpen met palm- en baobab bomen domineren de route. Wanneer de heuvels van Lake Malawi NP voor u op doemen weet u dat u er bijna bent! U arriveert begin van de middag bij de schitterende Pumulani Lodge. Dit is dé perfecte uitvalsbasis om tropisch te genieten en puur Lake Malawi te beleven. 

Lake Malawi Algemeen

Vandaag beleeft u Lake Malawi op uw eigen manier met haar diverse mogelijkheden. De gouden stranden, imposante baobab bomen en duizenden cichliden soorten in het meer maken Lake Malawi de onbedorven, tropische bestemming van Afrika. Een heerlijke intermezzo zo te midden van de rondreis.

Dag 7

Tropische en luxe genieten Lake Malawi

U begeeft zich vandaag in een waar paradijs! Met passerende visarenden en kleurrijke ijsvogels is een wandeling door de tuin al genot op zich. Maar echt kenmerkend voor Lake Malawi zijn ook de vissersdorpen waar de tijd al eeuwen lijkt te hebben stil gestaan. Vrijwel alle tropische en culturele activiteiten zitten in uw verblijf opgenomen. Bespreek met de gastheer/vrouw uw voorkeursdagindeling op deze hemel op aarde!

Activiteiten Lake Malawi – Pumulani Lodge

Met recht noemt Matoke Tours Pumulani Lodge één van de hoogtepunten van een reis naar Malawi. De goudgele stranden zijn privé en kennen een prachtig zicht over de dorpen in de verte. Daarnaast zijn de luxe villa’s en het verfrissende zwembad smaakvol gebouwd. Ga fietsen naar één van de bruisende vissersdorpen in de buurt! En, elke namiddag trekt de schitterende dhow zeilboot erop uit voor een vaartocht over het meer bij ondergaande zon. Of u nu gaat kanovaren, fietsen, wandelen, het dorpje in wilt of gaat snorkelen… alles zit inclusief opgenomen tijdens uw verblijf. Er geldt alleen een toeslag voor niet gemotoriseerde activiteiten zoals duiken of het gebruik van een jetski.

Dag 8

Een laatste duik in Lake Malawi - terug naar Lilongwe

Een laatste zonsopgang aan dit prachtige zoetwatermeer! Trek nog wat baantjes langs de cichliden en zoevende visarenden alvorens u toch echt weer verder moet reizen… U rijdt via het prachtige Dedza gebergte naar de hoofdstad van Malawi; Lilongwe. Onderweg komt u vele leuke stalletjes tegen waar prachtige houtsnijwerken verkocht worden! 

In de loop van de middag arriveert u bij het landgoed, niet ver van het centrum van Lilongwe gelegen. Indien gewenst kunt u vanmiddag onder begeleiding van de gids een city tour maken.

Lilongwe

De huidige hoofdstad van Malawi is een relatief nieuwe stad in het land. Tot 1974 was Zomba de hoofdstad van Malawi. Echter ligt Zomba ver in het zuiden en besloot de overheid dat een nieuwe locatie, midden in het land, een betere keuze was. En zo werd in 1975 Lilongwe geïntroduceerd als nieuwe hoofdstad van Malawi.
De stad is vernoemd naar de rivier Lilongwe die door de stad stroomt. Hedendaags kent Lilongwe een oud en een nieuw centrum (old town en new town). Het oude centrum wordt gekenmerkt door lokale markten, (oudere) handelsgebouwen, moderne winkelketens, supermarkten, hotels en restaurants. Reizigers zullen het oude centrum dan ook charmanter vinden.

leopard
safari in south luangwa

Dag 9

Op naar South Luangwa, middagsafari

Na alle Malawiaanse hoogtepunten is het tijd voor het meest gerenommeerde park van zuidelijk Afrika; South Luangwa! U rijdt in zo’n vijf uur naar de Zambiaanse grens. Na de visa formaliteiten is het nog zo’n twee uur rijden naar de exclusieve Chikunto Lodge, binnen de parkgrenzen aan de Luangwa rivier gesitueerd. De avonden worden hier gevuld bij het kampvuur met zicht op de wildrijke rivier. Het spotten van wild gaat ‘s avonds gewoon door! Maar… het is nu de hoogste tijd voor de eerste jeepsafari in South Luangwa.

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa! Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

Namiddag en nachtsafari South Luangwa

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

Dag 10 en 11

Safari's in South Luangwa

De komende dagen staan volledig in het teken van de safari’s in South Luangwa. Elke ochtend en middag bespreken de ervaren rangers de mogelijkheden met u. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke uw voorkeurskeuzes.

Wandelsafari South Luangwa

Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt o.a. op vogels en het kleine wild wat men 'normaliter' over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers weten de rangers niet wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de beste van Zambia en brengen u veilig nabij het wild.

Safari activiteiten South Luangwa

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia. Vrijwel alle roof- en zoogdieren komen hier in hoge concentraties voor! Kies voor de optimale safaribeleving door zowel op wandel- en jeepsafari te gaan deze dagen. U zult zien dat de leeuwen over de savannes struinen, terwijl de luipaarden en wilde honden zich schuil houden in de bosrijke regio's. De gigantische kuddes buffels zijn het best in de struikgewassen te vinden! Uw ranger gaat zijn uiterste best doen om het imposante imago van South Luangwa waar te maken.

Dag 12

Vlucht naar Lower Zambezi, (kano)safari

Geniet van uw laatste ontbijt aan de wildrijke rivier. In de loop van de ochtend wordt u naar Mfuwe Airport gebracht waar de regionale vlucht naar Lower Zambezi vertrekt.  Dit is een prachtige vlucht over het Muchinga gebergte met zicht over de Zambezi rivier. Verbaas uzelf niet wanneer u een extra rondje in de lucht moet maken om de grazende gazelles en olifanten op veilige afstand van de airstrip te houden! Bij aankomst wordt u opgewacht door de ranger van uw voorkeursaccommodatie. Nadat u bent geïnstalleerd bespreekt u met de ranger welke namiddagactiviteit u wilt ondernemen.

Kano excursie Lower Zambezi

Onder deskundige begeleiding onderneemt u vanaf de Chongwe rivier de kanosafari. De regio rondom de rivier is het meest sprookjesachtige deel van Lower Zambezi. U kunt verwachten dat onderweg olifanten, buffels, gazelles en nijlpaarden staan te grazen en/ of passeren. Dit is een unieke manier om dichtbij het (grote) wild te komen terwijl u optimaal kunt genieten van de geluiden en natuur om u heen.

Dag 13 en 14

Safari's Lower Zambezi

Deze dagen bespreekt u met de ranger de gewenste dagindeling. Kies bijvoorbeeld voor de volgende dagindeling: Ga ’s ochtends vissen op tijgervis in de Zambezi. Onderneem vervolgens in de namiddag de bootsafari op de Zambezi. Zodra het donker wordt meert de boot aan en staat de open jeep te wachten voor de nachtsafari! U gaat dan op zoek naar luipaarden en andere nacht-actieve dieren.

Lower Zambezi Nationaal Park

Lower Zambezi is een schitterend en exclusief wildpark. De vallei waar de machtige rivier de Zambezi als doorheen stroomt is een ware oase voor het Zambiaanse wildleven. Doordat Lower Zambezi ingeklemd ligt tussen het Muchinga gebergte en de Zambezi rivier, heeft het park een waanzinnige setting! Geografisch gezien is er géén park in Zambia mooier dan Lower Zambezi. De olifanten zwemmen van eiland naar eiland in de Zambezi rivier, op zoek naar vers gras en riet. En doordat het park zo waterrijk is, trekt het veel watervogels, nijlpaarden en krokodillen aan. Ook op het land is er veel te beleven en zijn er gezonde aantallen roofdieren.

Safari activiteiten Lower Zambezi

Lower Zambezi is het mooiste safaripark van Zambia. Met de machtige Zambezi rivier, de vele zijkanalen, open savannes en bosrijke regio's beleven reizigers hier vele prachtige vergezichten. Deze gevarieerde eco-systemen creeëren een weids scala aan activiteiten mogelijkheden. In Lower Zambezi worden kano-, boot-, wandel- jeep-, en nachtsafari's aangeboden. Vanuit uw accommoatie kunt u dagelijks aangeven waar uw voorkeur per dag naar uit gaat. Alle activiteiten zitten standaard inclusief en u kunt minimaal twee safari's per dag ondernemen! Even geen zin in safari? Sla dan samen met de ranger een hengel uit en ga vissen op 'tigerfish'.

Dag 15

Ochtendsafari Lower Zambezi, terugvlucht naar huis

Ontwaak terwijl u uitkijkt over het wild aan de oever van de Zambezi. Het is mogelijk om vanochtend nog één activiteit van uw voorkeur te ondernemen in Zambia’s meest betoverende wildpark! ’s Middags vertrekt uw korte naar Lusaka. Wacht hier op de aansluitende terugvlucht, via overstap, terug naar huis.

Victoria Watervallen verlenging

Uiteraard is het ook mogelijk om deze rondreis te verlengen naar de Victoria Watervallen. Wilt u daar meer over weten? Bespreek uw wensen met de Malawi / Zambia specialisten! 

Dag 16

Aankomst thuis

Terug op Nederlandse/ Vlaamse bodem. U komt thuis aan met een rugtas vol opgedane avonturen en warme ontmoetingen vanuit Malawi en Zambia!