9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Malawi & Zambia combinatiereis

Malawi & Zambia combinatiereis

Dag 1

Vertrek Amsterdam, Brussel of Düsseldorf

Vandaag vertrekken in de avond de KLM/ Kenya Airways, South African Airways en Ethiopian Airlines vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben een overstap op de route naar Blantyre. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat iedereen uitgerust en comfortabel in Malawi arriveert.

Dag 2

Aankomst Malawi - het warme hart van Afrika

Vandaag landt u op Blantyre Airport waar de gids u staat op te wachten. “Mwalandiridwa Malawi, Muli Bwanji?” (welkom in Malawi, hoe maakt u het?). Na de eerste kennismaking rijdt u in anderhalf uur naar Majete Wildlife Reserve. Onderweg ziet u het landschap veranderen van de stedelijke omgeving van Blantyre naar de afgelegen rurale dorpen.

Majete ligt in de ‘Lower Shire’ wat het laagste punt van Malawi is. De omgeving wordt gekenmerkt door tabak- en rietsuiker plantages met prachtige groene heuvels in de verte. Een heerlijke eerste introductie in het ‘warme hart van Afrika’, de andere benaming voor Malawi.

U arriveert bij de sfeervolle accommodatie welke  binnen de parkgrenzen aan verschillende waterbronnen ligt. Hopelijk wordt u bij aankomst direct getrakteerd op de eerste olifanten en gazelles die hier hun dorst lessen.

Dag 3

Safari activiteiten Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve

Majete is het enige park in Malawi welke thuis is aan de ‘Big 5’. Dit betekent dat hier zowel neushoorns, leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten voorkomen. Erg bijzonder omdat Majete begin jaren ’90 vrijwel leeg gestroopt was. Majete kent daarmee nogal een turbulent verleden. Toen in 1992 African Parcs het management overnam, begonnen de wildaantallen weer toe te nemen. Met het verbluffende resultaat dat hier nu de ‘Big 5’ en meer gespot kan worden!

Majete volle dag

Vandaag onderneemt u twee safariactiviteiten naar keuze. U heeft de keuze uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Bespreek met de ranger de voorkeursdagindeling. Een ideale dagindeling kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien. In de ochtend onderneemt u de jeepsafari. Vroeg uit de veren voor de jeepsafari. Terwijl het wild wakker wordt struint u het park af op zoek naar leeuwen, zebra’s, nyala’s en buffels. Vervolgens keert u terug naar de accommodatie voor een siëstamoment.
In de middag kunt u Majete vanaf het water ontdekken. Middels de bootsafari over de Shire rivier kunt u krokodillen, nijlpaarden, olifanten, nijlvaranen en verschillende kleurrijke vogels spotten. De boot meert rond het vallen van de avond aan voor de welverdiende borrel bij zonsondergang, ook wel sundowner genoemd.

Dag 4

Safari Majete - middag transfer Mount Mulanje

Vandaag reist u van Majete naar Mount Mulanje. De route is indrukwekkend met haar frisgroene thee- en suikerplantages. U arriveert in de loop van de middag bij de fijne uitvalsbasis voor de komende nachten met zicht op Mount Mulanje. Maar voordat u vertrekt onderneemt u in de ochtend nog de excursie van uw voorkeur in Majete.

Ochtendsafari

Sta vandaag voor dag en dauw op zodat u bijvoorbeeld de wandelsafari kunt ondernemen. Uiteraard gaat dit onder begeleiding van een ervaren ranger. Wandelend verkent u de omgeving in de hoop het wildleven van dichtbij te kunnen zien. Een wandelsafari geeft u daarnaast de kans om oog in oog te staan met het kleinere wild. Denk dan bijvoorbeeld aan vogels en insecten. Hiervan is de ‘small 5’ het bekendst (neushoornkever, olifantenspitsmuis, mierenleeuw, witsnavelbuffelwever en luipaardenschildpad).
Voor reizigers die liever wat langer in bed blijven liggen, geen nood! Er is voldoende tijd om na het ontbijt nog een jeepsafari te ondernemen door Majete.

Dag 5

Wandelen rondom Mount Mulanje

Mulanje wandeling en bezoek theevelden

Na het ontbijt rijdt u naar de parkentree van Mount Mulanje. U maakt onder begeleiding van de lokale berggids een mooie wandeling naar ‘old mans pool’. Het zal een wandeling van ruim een uur zijn welke hier en daar steil omhoog gaat. Gelukkig heeft u de tijd, bovendien wordt de inspanning beloond! U komt namelijk aan bij een prachtig natuurlijk zwembad met waterval. Het koude bergwater lonkt en u kunt hier dan ook een verfrissende duik nemen terwijl u geniet van het verre zicht.
Na de picknick lunch en siësta op de berg wandelt u rustig terug naar de parkentree. U rijdt terug naar de accommodatie maar kunt eventueel onderweg bij een theeplantage stoppen voor een bezoek.

Dag 6

Op naar Liwonde National Park - namiddag safari

Liwonde Introductie

Het sprookjesachtige Liwonde Nationaal Park staat op de planning! U arriveert na een poosje rijden in het dorp Liwonde. Het is een leuke rit waarbij u door kinderen en dorpelingen enthousiast wordt toegezwaaid. Uiteindelijk komt u bij de bootlanding van de accommodatie aan. Het voertuig blijft hier achter en u neemt plaats in de safariboot. Dit is een prachtige introductie over de Shire rivier terwijl de palmbomen naast de baobabs staan te wuiven in de wind. Ook liggen de eerste krokodillen en nijlpaarden al te loeren vanuit het water.

Namiddagsafari

Vanmiddag gaat u Liwonde per jeepsafari beleven. De open jeep brengt u via verschillende paden diep het park in. Uiteraard ontbreken de drankjes voor de borrel bij ondergaande zon niet. Rond het vallen van de avond stopt u bij de rivier voor dit klassieke safarimoment terwijl de zon achter de horizon zakt. Daarna gaan de spotlichten aan voor de nachtsafari! Liwonde is één van de betere parken om de gigantische Pels Visuil te zien. Houd uw oren en ogen open tijdens de nachtsafari voor de visuil en meer!

Dag 7 en 8

Safari activiteiten Liwonde

Vandaag en morgen staan er twee safariactiviteiten gepland in Liwonde. U kunt kiezen uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Bespreek uw voorkeur ter plekke met de ranger.  

Liwonde Algemeen

De verschillende ecosystemen maken dat de jeepsafari’s hier gevarieerd zijn. De ranger brengt u vandaag via verschillende safariroutes langs de tropische waterkant alsmede naar de dieper gelegen bossen. Leuk detail, in 2013 zijn de leeuwen in Liwonde geherintroduceerd en sinds 2017 de cheeta’s. De eerste welpjes zijn reeds geboren! Het zou erg mooi zijn als u hier vandaag ook op getrakteerd wordt.

Liwonde volle dag

U wordt vandaag nog voor dag en dauw gewekt. Tijdens de zonsopgang kunt u Liwonde bijvoorbeeld wandelend verkennen. Wandelsafari’s horen echt bij de regio en worden nergens in Afrika zo goed uitgevoerd als in Malawi en Zambia. Dit kunt u vandaag aan den lijven ondervinden onder de deskundigheid van de ervaren ranger.
Vervolgens kunt u de bootsafari over de Shire rivier ondernemen. De nijlpaarden (méér dan 1900) en krokodillen (méér dan 1800) noemen deze rivier hun thuis. Een zeer fotogenieke activiteit waarbij olifanten, met hun kalveren, vaak hun dorst aan de oever komen lessen.

Dag 9

Ochtend safari - middag transfer Lake Malawi

U ontwaakt met de Afrikaanse natuurgeluiden. Het is mogelijk nog een safariactiviteit van uw voorkeur te doen.  Na het ontbijt vervolgt u de route. Dit keer staat het tropische Lake Malawi op de planning. Het is slechts zo'n drie uur rijden waarbij de omgeving steeds meer tropisch en droger wordt. Uitgestrekte dorpen met palm- en baobab bomen domineren de route. Wanneer de heuvels van Lake Malawi Nationaal Park voor u opdoemen, weet u dat u er bijna bent!

Lake Malawi – Cape Maclear

Het bruisende vissersdorp van Cape Maclear is al lang niet meer het centrum van slechts lokale handel. Een handjevol toeristen heeft deze sprookjesachtige plek ook ontdekt met leuke kleinschalige (eenvoudige) lodges en restaurants als gevolg. U strijkt neer bij het wat eenvoudige, maar zeer gezellige Cape Mac Lodge. De lodge ligt direct aan goudgele het strand, nabij het dorp. Ook heeft Cape Mac Lodge een zwembadje in de prachtige groene tuin waarin u zich kunt terugtrekken. Vanuit de lodge wandelt u zo het strand op, langs de verschillende restaurants, barretjes en winkels. U verblijft bewust op basis van logies en ontbijt. Zo kunt u samen met de andere reizigers of individueel de verschillende culinaire opties van Cape Maclear beleven.

Upgrade Mumbo Island (optioneel)

Het is mogelijk om vandaag de boot vanaf Cape Maclear naar het tropische Mumbo Island te nemen. Dit tropische eiland ligt ver van de bewoonde wereld verborgen. Geniet van de rustieke chalets welke uitkijken over Lake Malawi. De kano's liggen klaar voor gebruik net als de snorkelspullen. Zodra de zon zakt geniet u van een boottocht tijdens de zonsondergang terwijl de visarenden voorbij komen. Dit is pur sang twee dagen tropisch genieten!

In de ochtend van dag 11 voegt u zich weer bij de groep. Daarna vertrekt u gezamenlijk naar Lilongwe.

Meerprijs: € 400,- p.p, op basis van twee overnachtingen op volpension

Dag 10

Tropische activiteiten Lake Malawi

De Malawianen leven nog altijd op en rondom het meer. Dorpsbijeenkomsten, het doen van de was, voetballen, vissen en het maken van prachtige houtsnijwerken, het gebeurt hier allemaal. Uiteraard is het mogelijk om u te mengen tussen de vriendelijke Malawianen. Dit creëert de ideale gelegenheid voor een praatje, grapje en een spelletje voetbal?!

Lake Malawi Algemeen

Vandaag beleeft u Lake Malawi op uw eigen manier met haar diverse mogelijkheden. De gouden stranden, imposante baobab bomen en duizenden cichliden soorten in het meer maken Lake Malawi de onbedorven, tropische bestemming van Afrika. Een heerlijke intermezzo zo te midden van de rondreis.

Cape Maclear Community excursies (optioneel)

De lokale community van Cape Maclear organiseert de lokale activiteiten in de regio. Een duurzaam initiatief wat Matoke Tours graag steunt! Via deze organisatie kunt u vandaag een wandeling, lokale kookcursus, snorkeltoer of andere activiteit laten organiseren.

Dag 11

Ontwaken Lake Malawi - middag transfer Lilongwe

Geniet van uw ontbijt terwijl de visarenden nog eens voorbij zoeven. Na een ontspannen ochtend in deze heerlijke Afrikaanse setting vervolgt u de reis. Het is slechts zo’n halve dag rijden naar de hoofdstad van Malawi; Lilongwe. U komt hier in de loop van de middag aan.

Vanavond is de gelegenheid om één van de vele goede restaurants in de stad te proberen. Matoke Tours zal hier in adviseren zodat u een gezellige Malawiaanse avond tegemoet gaat.

Dag 12

Luxueus safari beleven in South Luangwa

Na alle prachtige, gevarieerde hoogtepunten in Malawi is het tijd voor het meest indrukwekkende safaripark van zuidelijk Afrika; South Luangwa! U rijdt in zo'n drie uur richting de Zambiaanse grens en na de visa formaliteiten is het nog zo'n twee uur rijden naar de Mfuwe parkentree. U geniet van een mooie safaririt naar de spectaculaire accommodatie binnen de parkgrenzen waar u de komende nachten verblijft.

South Luangwa namiddagsafari

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu’s en puku’s de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

Nachtsafari

Nachtsafari’s zijn in South Luangwa erg succesvol en u kunt dan ook interessante nocturne dieren verwachten. Daarnaast is South Luangwa één van de beste plekken van Afrika om luipaarden te spotten. De regel is eerder, ‘als het hier niet lukt, dan nergens!’ Na de nachtsafari maakt u zich elke avond gereed voor het heerlijke diner nabij het kampvuur, onder de Afrikaanse sterrenhemel. Zo beleeft u South Luangwa op haar best als meest wildrijke park van zuidelijk Afrika!

Dag 13 en 14

Safari activiteiten South Luangwa

De komende dagen staan volledig in het teken van de safari's in South Luangwa. Elke ochtend en middag bespreken de ervaren rangers de mogelijkheden met u. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke uw voorkeurskeuzes.

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa!
Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

Wandelsafari

Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt dan o.a. op vogels en het kleine wild wat men ‘normaal gesproken’ over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers kunnen de rangers niet weten wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de allerbeste van Zambia en brengen u veilig nabij het grote en kleine wild. Een ideale dag in South Luangwa begint dan ook met een wandelsafari!

Dag 15

Transfer Lilongwe - afsluiten in stijl bij Kumbali

U heeft vandaag geen haast en kunt rustig ontbijten met prachtig zicht over de rivier. In zo'n 6 – 7 uur (afhankelijk van de drukte aan de grens) rijdt u terug naar Lilongwe. U sluit de reis in stijl af bij Kumbali Country Lodge. Het prachtige landgoed, net buiten de stad, is voorzien van een zwembad en heerlijke tuinen. Daarnaast wordt de keuken in de gehele omgeving geroemd om haar culinaire uitspattingen. Een passende laatste avond in het 'warme hart van Afrika'.

Dag 16

Vertrek naar huis

Aan al het moois komt een eind. Na een laatste ontbijt moet u toch echt de bagage inpakken. U neemt afscheid van de gids en elkaar. U vliegt, via een tussenstop, terug naar huis.

Dag 17

Thuiskomst

Vandaag komt u thuis met een koffer vol mooie herinneringen!