9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
 
Malawi & Zambia combinatiereis

Malawi & Zambia combinatiereis

Dag 1

Vertrek Amsterdam, Brussel of Düsseldorf

Vandaag vertrekken in de avond de KLM/ Kenya Airways, South African Airways en Ethiopian Airlines vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben een overstap op de route naar Blantyre. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat iedereen uitgerust en comfortabel in Malawi arriveert.

Dag 2

Aankomst Malawi - het warme hart van Afrika

Vandaag landt u op Blantyre Airport waar de gids u staat op te wachten. “Mwalandiridwa Malawi, Muli Bwanji?” (welkom in Malawi, hoe maakt u het?). Na de eerste kennismaking rijdt u in anderhalf uur naar Majete Wildlife Reserve. Onderweg ziet u het landschap veranderen van de stedelijke omgeving van Blantyre naar de afgelegen rurale dorpen. Majete ligt in de ‘Lower Shire’ wat het laagste punt van Malawi is. De omgeving wordt gekenmerkt door tabak- en rietsuiker plantages met prachtige groene heuvels in de verte. Een heerlijke eerste introductie in het ‘warme hart van Afrika’, de andere benaming voor Malawi. Uw sfeervolle accommodatie ligt  binnen de parkgrenzen aan waterbronnen.

Dag 3

Safari activiteiten Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve

Majete is het enige park in Malawi welke thuis is aan de ‘Big 5’; ofwel o.a. neushoorns, leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten! Een bijzonder resultaat voor een park dat begin jaren ’90 vrijwel geheel leeg gestroopt was. Dit turbulente verleden kwam tot een einde toen in 1992 het management werd overgenomen door African Parcs. Door de conserveringskennis en aanwas van rangers (en overig personeel) begonnen de wildaantallen weer toe te nemen. Met het verbluffende resultaat dat hier nu de ‘Big 5’ en meer gespot kan worden!

Safari activiteiten

Vandaag onderneemt u twee safariactiviteiten naar keuze. U heeft de keuze uit een wandel-, boot- en/of jeepsafari. Een ideale dagindeling kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: in de ochtend onderneemt u de jeepsafari. Terwijl het wild wakker wordt struint u het park af op zoek naar leeuwen, zebra's, nyala's en buffels. Vervolgens keert u terug naar de accommodatie voor een siëstamoment. In de middag kunt u Majete vanaf het water ontdekken. Middels de bootsafari over de Shire rivier kunt u krokodillen, nijlpaarden, olifanten en verschillende kleurrijke vogels spotten. De boot meert rond het vallen van de avond aan voor de welverdiende borrel bij zonsondergang.

Dag 4

Safari Majete - middag transfer nabij Mount Mulanje

Vandaag reist u van Majete naar de regio rondom Mount Mulanje. De route is indrukwekkend met haar frisgroene thee- en suikerplantages. U arriveert in de loop van de middag bij de fijne uitvalsbasis voor de komende nachten. Maar voordat u vertrekt onderneemt u in de ochtend nog de excursie van uw voorkeur in Majete.

Ochtend Safari

Sta vandaag voor dag en dauw op zodat u bijvoorbeeld de wandelsafari kunt ondernemen. Uiteraard gaat dit onder begeleiding van een ervaren ranger. Wandelend verkent u de omgeving in de hoop het wildleven van dichtbij te kunnen zien. Een wandelsafari geeft u daarnaast de kans om oog in oog te staan met het kleinere wild. Denk dan bijvoorbeeld aan vogels en insecten. Hiervan is de 'small 5' het bekendst (neushoornkever, olifantenspitsmuis, mierenleeuw, witsnavelbuffelwever en luipaardenschildpad).

Dag 5

Wandelen rondom Mount Mulanje

Na het ontbijt rijdt u naar de parkentree van Mount Mulanje. U maakt onder begeleiding van de lokale berggids een mooie wandeling naar ‘old mans pool’. Het zal een wandeling van ruim een uur zijn welke hier en daar steil omhoog gaat. Gelukkig heeft u de tijd, bovendien wordt de inspanning beloond! U komt namelijk aan bij een prachtig natuurlijk zwembad met waterval. Het koude bergwater lonkt en u kunt hier dan ook een verfrissende duik nemen terwijl u geniet van het verre zicht. Na de picknick lunch en siësta op de berg wandelt u rustig terug naar de parkentree. U rijdt terug naar de accommodatie, maar kunt eventueel onderweg bij een theeplantage stoppen voor een bezoek.

Wandeling en bezoek theevelden

Na het ontbijt rijdt u naar de parkentree van Mount Mulanje. U maakt onder begeleiding van de lokale berggids een mooie wandeling naar ‘old mans pool’. Het zal een wandeling van ruim een uur zijn welke hier en daar steil omhoog gaat. Gelukkig heeft u de tijd, bovendien wordt de inspanning beloond! U komt namelijk aan bij een prachtig natuurlijk zwembad met waterval. Het koude bergwater lonkt en u kunt hier dan ook een verfrissende duik nemen terwijl u geniet van het verre zicht.
Na de picknick lunch en siësta op de berg wandelt u rustig terug naar de parkentree. U rijdt terug naar de accommodatie maar kunt eventueel onderweg bij een theeplantage stoppen voor een bezoek.

Dag 6

Op naar Zomba Plateau - namiddag wandeling

Vandaag staat er een nieuwe regio op het programma; zomba plateau. In slechts zo'n twee uur rijden arriveert u al in de oorspronkelijke hoofdstad van Malawi, Zomba. U overnacht bovenop het plateau met een weids zicht over ruraal Malawi!

Zomba Plateau

Ten tijde van de Britse kolonisatie is Zomba uitgeroepen tot ‘mooiste overzeese stad’. Op het moment dat het dramatische plateau voor u opdoemt, wordt gelijk duidelijk waarom Zomba werd geëerd met deze titel.

Wandelen volle dag – wandelen

Vandaag gaat u Zomba Plateau al wandelend verkennen. Onder begeleiding passeert u de groene bossen, het meer en de watervallen terwijl de lokale Malawianen vriendelijk met u mee wandelen en zwaaien. Ook is het leuk om te paard Zomba Plateau te ontdekken. Er zijn hier professionele paardenstallen waar u gebruik van kunt maken (tegen een meerprijs).
 
In de middag rijdt u met de gids het plateau af om deze voormalige hoofdstad te beleven. Bezoek de levendige marktjes en maak een praatje met haar gastvrije inwoners. Een bezoek aan een Malawiaanse stad is niet compleet zonder een potje pool te spelen in de lokale bar. Het zal hilarische momenten opleveren!

Dag 7

Op naar Liwonde Nationaal Park - namiddag safari

Het sprookjesachtige Liwonde Nationaal Park staat op de planning! U arriveert na een poosje rijden in het dorp Liwonde. Het is een leuke rit waarbij u door kinderen en dorpelingen enthousiast wordt toegezwaaid. Uiteindelijk komt u bij de bootlanding van de accommodatie aan. Het voertuig blijft hier achter en u neemt plaats in de safariboot. Dit is een prachtige introductie over de Shire rivier terwijl de palmbomen naast de baobabs staan te wuiven in de wind. Ook liggen de eerste krokodillen en nijlpaarden al te loeren vanuit het water.

Namiddag en nachtsafari

Vanmiddag gaat u Liwonde per jeepsafari beleven. De open jeep brengt u via verschillende paden diep het park in. Uiteraard ontbreken de drankjes voor de borrel bij ondergaande zon niet. Rond het vallen van de avond stopt u bij de rivier voor dit klassieke safarimoment terwijl de zon achter de horizon zakt. Daarna gaan de spotlichten aan voor de nachtsafari! Liwonde is één van de betere parken om de gigantische Pels Visuil te zien. Houd uw oren en ogen open tijdens de nachtsafari voor de visuil en meer!

Dag 8

Safari activiteiten Liwonde

Vandaag staan er twee safariactiviteiten gepland in Liwonde. U kunt kiezen uit een boot- en/of jeepsafari. In de namiddag gaat je jeepsafari over in de nachtsafari! Bespreek uw voorkeur ter plekke met de ranger. Lees hier hoe u uw ideale dagindeling er bijvoorbeeld kan uitzien in Liwonde.

Liwonde

Liwonde is het meest betoverende wildpark van Malawi. De Shire rivier is de levensader en stroomt krachtig het hele jaar door het park. Het creëert een schitterende waterrijke omgeving waarbij safari’s zowel over land als per boot uitgevoerd kunnen worden. Doordat het park vruchtbare en drogere gebieden kent, wordt het wild hier vrij gemakkelijk gespot. Het wildleven wat hier in grote getallen voorkomt zijn olifanten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, hartenbeest, impala’s en andere gazelle soorten. Ook worden de leeuwen, cheeta’s en neushoorns met regelmaat gezien. Tot slot komen er 450 vogelsoorten voor, waarvan de Pels Visuil de meest imposante is!

Volle dag safari

U wordt vandaag nog voor dag en dauw gewekt. Tijdens de zonsopgang kunt u Liwonde bijvoorbeeld per boot gaan ontdekken. De nijlpaarden (méér dan 1900) en krokodillen (méér dan 1800) noemen deze rivier hun thuis. Een zeer fotogenieke activiteit waarbij olifanten, met hun kalveren, vaak hun dorst aan de oever komen lessen. Kies in de middag voor de jeepsafari waar de nadruk ligt op de cheeta's, leeuwen, sabelantilopen en meer!

Dag 9

Ochtend safari - middag transfer Lake Malawi

U ontwaakt met de Afrikaanse natuurgeluiden. Het is mogelijk nog een safariactiviteit van uw voorkeur te doen.  Na het ontbijt vervolgt u de route. Dit keer staat het tropische Lake Malawi op de planning. Het is slechts zo'n drie uur rijden waarbij de omgeving steeds meer tropisch en droger wordt. Uitgestrekte dorpen met palm- en baobab bomen domineren de route. Wanneer de heuvels van Lake Malawi Nationaal Park voor u opdoemen, weet u dat u er bijna bent!

Upgrade Mumbo Island (optioneel)

Het is mogelijk om vandaag de boot vanaf Cape Maclear naar het tropische Mumbo Island te nemen. Dit tropische eiland ligt ver van de bewoonde wereld verborgen. Geniet van de rustieke chalets welke uitkijken over Lake Malawi. De kano's liggen klaar voor gebruik net als de snorkelspullen. Zodra de zon zakt geniet u van een boottocht tijdens de zonsondergang terwijl de visarenden voorbij komen. Dit is pur sang twee dagen tropisch genieten! In de ochtend van dag 11 voegt u zich weer bij de groep. Daarna vertrekt u gezamenlijk naar Lilongwe.

Dag 10

Tropische activiteiten Lake Malawi

De Malawianen leven nog altijd op en rondom het meer. Dorpsbijeenkomsten, het doen van de was, voetballen, vissen en het maken van prachtige houtsnijwerken, het gebeurt hier allemaal. Uiteraard is het mogelijk om u te mengen tussen de vriendelijke Malawianen. Dit creëert de ideale gelegenheid voor een praatje, grapje en een spelletje voetbal?!

Lake Malawi – Cape Maclear

Het bruisende vissersdorp van Cape Maclear is al lang niet meer het centrum van slechts lokale handel. Een handjevol toeristen heeft deze sprookjesachtige plek ook ontdekt met leuke kleinschalige (eenvoudige) lodges en restaurants als gevolg.

Cape Maclear Community excursies – (optioneel)

De lokale community van Cape Maclear organiseert de lokale activiteiten in de regio. Een duurzaam initiatief wat Matoke Tours graag steunt! Via deze organisatie kunt u vandaag een wandeling, lokale kookcursus, snorkeltoer of andere activiteit laten organiseren. Deze excursies boekt u ter plekke.

Dag 11

Ontwaken Lake Malawi - middag transfer Lilongwe

Geniet van uw ontbijt terwijl de visarenden nog eens voorbij zoeven. Na een ontspannen ochtend in deze heerlijke Afrikaanse setting vervolgt u de reis. Het is slechts zo’n halve dag rijden naar de hoofdstad van Malawi; Lilongwe. U komt hier in de loop van de middag aan. Vanavond is de gelegenheid om één van de vele goede restaurants in de stad te proberen. Matoke Tours zal hier in adviseren zodat u een gezellige Malawiaanse avond tegemoet gaat.

Lilongwe

De huidige hoofdstad van Malawi is een relatief nieuwe stad in het land. Tot 1974 was Zomba de hoofdstad van Malawi. Echter ligt Zomba ver in het zuiden en besloot de overheid dat een nieuwe locatie, midden in het land, een betere keuze was. En zo werd in 1975 Lilongwe geïntroduceerd als nieuwe hoofdstad van Malawi.
De stad is vernoemd naar de rivier Lilongwe die door de stad stroomt. Hedendaags kent Lilongwe een oud en een nieuw centrum (old town en new town). Het oude centrum wordt gekenmerkt door lokale markten, (oudere) handelsgebouwen, moderne winkelketens, supermarkten, hotels en restaurants. Reizigers zullen het oude centrum dan ook charmanter vinden.

Dag 12

Ultiem safari beleven in South Luangwa

Na alle prachtige, gevarieerde hoogtepunten in Malawi is het tijd voor het meest indrukwekkende safaripark van zuidelijk Afrika; South Luangwa! U rijdt in zo'n vijf uur richting de Zambiaanse grens en na de visa formaliteiten is het nog zo'n twee uur rijden naar de Mfuwe parkentree. U geniet van een mooie safaririt naar de comfortabele accommodatie, naast de parkentree.

Namiddag jeep- en nachtsafari

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

safari in south luangwa
leopard

Dag 13 en 14

Safari activiteiten South Luangwa

De komende dagen staan volledig in het teken van de safari's in South Luangwa. Elke ochtend en middag bespreken de ervaren rangers de mogelijkheden met u. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke uw voorkeurskeuzes.

Wandelsafari

Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt o.a. op vogels en het kleine wild wat men 'normaliter' over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers weten de rangers niet wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de beste van Zambia en brengen u veilig nabij het wild.

Dag 15

Transfer Lilongwe - afsluiten in stijl bij Kumbali

U heeft vandaag geen haast en kunt rustig ontbijten met prachtig zicht over de rivier. In zo'n 6 – 7 uur (afhankelijk van de drukte aan de grens) rijdt u terug naar Lilongwe. U sluit de reis in stijl af bij Kumbali Country Lodge. Het prachtige landgoed, net buiten de stad, is voorzien van een zwembad en heerlijke tuinen. Daarnaast wordt de keuken in de gehele omgeving geroemd om haar culinaire uitspattingen. Een passende laatste avond in het 'warme hart van Afrika'.

Dag 16

Vertrek naar huis

Aan al het moois komt een eind. Na een laatste ontbijt moet u toch echt de bagage inpakken. U neemt afscheid van de gids en elkaar. U vliegt, via een tussenstop, terug naar huis.

Dag 17

Thuiskomst

Vandaag komt u thuis met een koffer vol mooie herinneringen!