Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Madagascar Walvisreis

Madagascar Walvisreis

Dag 1

Welkom op het 'rode eiland' Madagascar

U komt aan op het internationale vliegveld van Antananarivo, Ivato. Na de douane en het ophalen van de bagage wordt u bij de uitgang welkom geheten door een transfer chauffeur die u naar uw eerste hotel in de buurt van het vliegveld brengt. Hier geniet u nog van een drankje en eventueel een goed diner, maar zeker van een welverdiende nachtrust!

Dag 2

De kust van het kanaal van Mozambique

U begint uw reis door Madagascar op een ontspannen manier en vliegt naar het kustplaatsje Tulear. Hier ervaart u het lokale leven in de vissersdorpen en geniet u van de tropische temperaturen.

Tulear en Ifaty

U begint of eindigt uw reis in Tulear, gelegen aan het kanaal van Mozambique. Ten zuiden van Tulear liggen een aantal mooie lodges, maar de meesten mensen reizen nog een klein uur door naar boven, naar de baai van Ifaty. Hier liggen enkele accommodatie tussen de vissersdorpjes, waardoor het geheel nog steeds erg authentiek is. De stranden zijn dan wel niet zo mooi en tropisch als op de eilanden Ile Sainte Marie en Nosy Be, maar de zonsondergangen hier zijn magnifiek. Ook zijn er veel leuke activiteiten te beleven en er zijn goede lodges. Dus absoluut een goede keuze om hier een paar dagen uit te rusten en van de zee te genieten.

Dag 3

Op naar het Colorado van Madagascar; Isalo Nationaal Park

U verlaat het kanaal van Mozambique en begint aan uw eerste reisdag over de RN7.  Het landschap is uitgestrekt en wordt bewoond door van oorsprong Oost Afrikaanse veehouders. Onderweg stopt u bij Zombitse Nationaal Park waar u op zoek gaat naar de eerste lemuren en de grote Baobab bomen. De bestemming voor vandaag is Isalo Nationaal Park.

Wandeling Zombitse

Na de formaliteiten bij de ingang van het park, neemt een gids u mee door het droge bos van Zombitse. Een paar spoorzoekers gaan vooruit om de lemuren en Sifaka’s voor u te zoeken, maar de kans bestaat ook om kameleons te zien, slangen en de Coquerel’s Coua. De ondergrond is vlak en droog, dus zware wandelschoenen zijn hier niet nodig.

Isalo

Dag 4

Prachtige landschappen en natuurlijke zwembaden

Vroeg uit de veren voor een mooie en actieve dag in Isalo Nationaal Park samen met uw gids. Zorg voor voldoende water en goede schoenen!

Isalo Nationaal Park

Een van de hoogtepunten van uw reis is absoluut Isalo Nationaal Park. Dit park is een van de oudste parken van Madagascar en bestaat uit miljoenen jaren oude sedimentatie. Door tektonische wrijving is dit zandstenen gebergte naar boven gedrukt en is er een prachtig plateau ontstaan vol met natuurlijk zwembaden, watervallen, groene oases, grasland en een pallet aan kleuren. Men noemt het niet voor niets “Het Colorado van Madagascar”, ook omdat bij ondergaande zon de kleuren van het massief op adembenemende wijze veranderd.

Wandeling Isalo

U begint uw dag in Isalo met een korte rit naar de entree van het park. Uw gids voor vandaag zal hier een korte briefing houden en vervolgens begint u aan een korte klim om in de kloof in te kunnen komen. Dan begint een mooie wandeling dwars door de kloof met veel bijzondere dieren, interessante verhalen van uw gids, een duik in een natuurlijk zwembad en prachtige vergezichten. Na een drietal uur zult u aankomen bij een picknick plek waar een BBQ voor u is voorbereid. Deze is inclusief in de reissom. Waarschijnlijk vergezeld door een groep hongerige bruine lemuren. Na uw lunch heeft u de mogelijkheid om het de “Canyon de Maki” nog te bezoeken. Deze wandeling voert u door een mooie kloof vol met tropische planten en brengt u naar een mooie waterval en twee natuurlijke zwembaden. De hele wandeling duur ongeveer zes tot zeven uur. Het is ook mogelijk om hier alleen een gedeelte van te ondernemen. Overleg dit ter plekke met uw gids.

Dag 5

Op naar de pieken van Madagascar

U laat het zandstenen Isalo achter u en begint te stijgen naar het hoogland. De bestemming voor vandaag is het rijk van de Betsileo. U overnacht in het plaatsje Ambalavao in een prachtig gelegen lodge met uitzicht over de hoge pieken van Madagascar. Vlakbij ligt het park Anja wat u in de middag bezoekt. De ringstaartmaki's zijn hier goed vertegenwoordigd en samen met de intrigerende landschappen zorgt dit voor mooie plaatjes.

Wandeling Parc D’Anja

Parc d’Anja ligt op 12 kilometer van Ambalavao en wordt sinds 1992 gerund door de lokale gemeenschap. De belangrijkste publiekstrekker is de ringstaartmaki. Hier zal de focus op liggen bij dit bezoek. Verder zult u ook diverse soorten vogels en reptielen gaan zien. Wenst u een iets uitgebreidere wandeling dan neemt uw gids u mee voor een klim naar een prachtig uitzicht over de vallei.

Dag 6

Een kijkje in het leven van de Betsileo

Cultureel gezien waarschijnlijk wel de meest interessante dag van deze reis! Bereid u voor op dag vol indrukken en veel contact met de lokale bevolking. Geen toneelstukjes maar het echte pure authentieke leven van de Malagassy bevolking. Daarnaast is deze dag ook landschappelijk heel mooi in zeer de moeite waard.

Ambalavao en omgeving

Ambalavao is een pittoresk bergstadje dat omringt is door bergtoppen, rijstvelden en wijngaarden. De inwoners van Ambalavao zijn ‘Betsileo’, een grote stam met een naam die 'onoverwinnelijk' betekent. De stam zorgt in deze regio voor een typische bouwstijl, de leden van de stam zijn ijverige landbouwers en veehouders. Op woensdag en donderdag vindt de grootste zebu-markt van het land plaats in Ambalavao. Daarnaast zijn er ook wijnboeren en traditionele papiermakers te bezoeken, evenals wevers van wilde zijde.

Wandeling in Ambalavao

Een lokale gids neemt u mee door het prachtige landschap van Ambalavao. Hij laat u kennismaken met de lokale bevolking, hun manier van leven en de lokale ambachten. Ook wandelt u langs de granieten toppen die dit gebied zo herkenbaar maken. Kortom, veel voer voor de camera!

Mountainbiketocht Ambalavao – (optioneel)

Samen met uw gids gaat u op pad, direct vanuit de lodge fiets u het mooie gebied in! Samen met uw gids bespreekt u voorafgaand aan de tocht hoe lang u wilt fietsen. Onderweg bent u een bezienswaardigheid en overal wordt er vrolijk naar u gezwaaid! U fiets door de dorpen en de akkers met telkens adembenemende uitzichten!

Dag 7

De gouden bamboe lemuur van Ranomafana

Na het ontbijt rijdt u verder zuidwaarts naar Ranomafana Nationaal park. Het wordt een mooie bochtige rit over het Aziatische hoogland met veel pittoreske dorpjes, rijstvelden en veel mooie vergezichten. Bijna aangekomen bij de stad Fianarantsoa slaat u af naar het oosten. U ziet het regenwoud langzaam opdoemen en daalt af door het dichte bos tot in het stadje Ranomafana. Deze namiddag heeft u de tijd het stadje Ranomafana wat te bewandelen en een bezoek te brengen aan de warmwaterbronnen bij Thermal Hotel.
In de avond maakt u een avondwandeling opzoek naar de nachtactieve dieren.

Ranomafana

Ranomafana is zonder twijfel het meest populaire nationale park van Madagascar. Ranomafana werd een nationaal park in 1991 nadat in 1986 de gouden bamboe- lemuur werd ontdekt. Deze lemuursoort werd met uitsterven bedreigd. Het park bestaat uit meer dan 416 km2 regenwoud, gevuld met unieke flora en fauna.‘Rano’ betekent water en ‘Mafana’ betekent warm in het Malagasy. Letterlijk vertaalt dus ‘warm water’. Deze naam komt van de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Om deze reden vestigden de Fransen een kuuroord in dit gebied en daaromheen ontwikkelde zich het dorp Ranomafana.

Avondwandeling Ranomafana

De avond wandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki en daarnaast vele kameleons. De wandeling vindt plaats langs de weg en duurt één à twee uur.

Dag 8

Lemuren, kameleons en kikkers

Geniet vandaag van de prachtige natuur in dit beschermde regenwoud en ga op zoek naar alle endemische en bijzondere dieren. Zoals de tenrec, girafnekkever, bladstaartgekko en natuurlijk naar de lemuren, die zeker niet mogen ontbreken!

Ochtendwandeling Ranomafana

U begint vroeg aan de wandeling door Ranomafana Nationaal Park. Uw professionele gids zal de gewenste duur van de wandeling met u bespreken.Zij gaan samen met u op zoek naar de gouden bamboe lemuur en andere te spotten lemuren. Er zijn vele soorten vogels, kameleons, slangen, kikkens, vlinders en spinnen te vinden. Ook wordt er gezocht naar de endemische girafnekkever en de tenrec. De wandeling gaat soms dwars door het woud, dus zorg voor beschermende kleding en goede schoenen!

Dag 9

Het platteland van Madagascar

Een halve dag in de auto brengt u naar het platteland van Antsirabe. U reist nog steeds op het hoogland en reist dieper in de cultuur van de Merina. De verschillende kleuren groen van de rijstvelden, de pittoreske lokale bouwstijl en het plattelandsleven zullen u regelmatig tot stoppen brengen om wat mooie foto’s te maken.

Antsirabe

Antsirabe is de vierde grote stad ten zuiden van de hoofdstad en komt vrijwel in iedere reis één of meerdere keren voor. Antsirabe is de stad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. De omgeving van Antsirabe leent zich uitstekend om wandel- en fietstochten te maken door het heuvelachtige platteland en vele rijstvelden.

Dag 10

Een mooi bezoek aan het platteland van Antsirabe

Na het vroege bezoek aan het Tritriva meer heeft u een middag vrij. Geniet van een lekker drankje op een lokaal terras en zie het leven in de stad aan u voorbij gaan. Ook zijn er een aantal goede restaurants waar u deze avond kunt genieten van de overheerlijke Franse of Malagassy keuken! De optionele mountainbiketocht door het platteland is ook zeker een aanrader, een compleet andere manier om het land en de omgeving te verkennen. Een 'Vazaha' (blanke reiziger) op een fiets trekt overigens ook veel aandacht van de lokale bevolking!

Tritriva Meer

Ongeveer 20 kilometer buiten Antsirabe ligt het azuurblauwe kratermeer Tritriva. De verhalen en legenden over dit meer gaan ver terug in de tijd. Ook is er een belangrijke ‘Fady’ (taboe) van toepassing op dit meer; zwem niet in het meer wanneer u varkensvlees gegeten hebt, dit zou ongeluk brengen. De wandeling rond het meer duurt ongeveer anderhalf uur.

Mountainbiketocht Antsirabe – (optioneel)

Deze tocht brengt u door dorpen en over het platteland. Onderweg bent u de bezienswaardigheid en mensen zwaaien vriendelijk naar u. Een ongedwongen manier om contact te maken met de lokale bevolking en heerlijk om even te bewegen! Vooraf bespreekt u de zwaarte van de tocht.

Dag 11

Langs chaotisch Antananarivo naar het regenwoud

Vandaag een zeer lange reisdag voor de boeg. U rijdt het laatste stuk RN7 terug naar Antananarivo. Hier aangekomen rijdt u over de bypass van Antananarivo naar de Route National 2 en begint u al snel aan de bochtige weg door de bergrug van het eiland, dat u het idee geeft dat u in de Provence rijdt. Rivieren, watervallen, picknickplaatsen en u-bochten. Een mooie picknickplaats is bij de bioloog Peyrieras die een verzameling kikkers, gekko’s en kameleons heeft. Het is optioneel mogelijk om zijn verzameling te aanschouwen. Na deze stop bent u niet ver meer van het regenwoud Andasibe NP, waar u de komende dagen het endemische wild van Madagascar gaat aanschouwen.

Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Het 155km2 grote park ligt ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Het is één van de bekendste en meest bezochte regenwouden van Madagascar waar gemiddeld 240 dagen per jaar regen valt. Er leven 14 verschillende lemuursoorten waarvan de bekendste verreweg de Indri Indri is. De Indri Indri is de grootste halfaap ter wereld en komt alleen voor in het oosten van Madagascar en is van ver te horen door de harde roep die ze produceren. Naast de vele lemuren leven er ontzettend veel andere endemische dieren, zoals vele soorten kameleons, kikkers en bladstaartgekko’s. In Andasibe vindt u ook vele bijzondere vogels, zoals de nachtzwaluw.

Avondwandeling Andasibe

De avondwandeling is er op gericht de nacht actieve dieren te spotten. Zo gaat u vrijwel zeker de kleinste lemuursoort zien, de muismaki, maar ook kikkers en kameleons staan op het programma. U wandelt circa één á twee uur langs de lokale weg, vanwaar de nachtactieve dieren goed gespot kunnen worden.

Dag 12

Oog in oog met Babakoto; de grootste lemuur nog in leven

Deze dag staat compleet in het teken van Andasibe Nationaal Park, met als hoofddoel het zien en horen van grootste lemuursoort, de Indri Indri. Samen met uw gids gaat u op pad, dwars door het dichte regenwoud!

Wandeling Andasibe

Samen met een lokale gids, die alles over het park en de omgeving weet, wandelt u een aantal uren door het deel van Andasibe NP dat Analamazotra heet. Met als belangrijkste doel het spotten van Indri Indri en de Diadeem Sifaka. Samen met uw gids bespreekt u uw interesses zodat hij op zoek kan gaan naar datgene wat u wilt zien. U gaat verstelt staan van de diversiteit aan flora en fauna in dit gebied.

Bezoek Vakona Domein – Duur: 1 tot 2 uur

Op het terrein van de Vakona Lodge liggen drie eilanden dat als opvangoord voor allerlei soorten maki’s fungeert. Ook hebben ze een krokodillenfarm waar ze een aantal andere dieren houden. Deze locaties zijn uitermate geschikt om de dieren van dichtbij te fotograferen.

Dag 13

Canal de Pangalanes

U verlaat het regenwoud en reist verder naar het oosten naar het plaatsje Brickaville. In Brickaville kunt u lunchen, vervolgens gaat u van de hoofdweg af en rijdt u gedurende 7 kilometer typisch Afrikaanse hobbelweg naar het plaatsje Manambato. Hier stapt u op de boot en reist u naar Palmarium over de kanalen van Pangalanes!

Pangalanes kanaal

Het ‘Canal des Pangalanes’ is één van de langste kanalen ter wereld met een totale lengte van 655 kilometer. Vele meren, lagunes, en rivieren zijn in de koloniale tijd door hand gegraven geulen aan elkaar verbonden voor het transport van goederen. Op sommige stukken liggen ze slechts 100 meter verwijderd van de Indische Oceaan. Tegenwoordig groeien er veel waterlelies en hyacinten wat zorgt voor tyische flora en fauna. De lokale bevolking gebruikt het kanaal voor de visserij of om zich in te wassen. Toeristen varen over het kanaal om te genieten van de rust en dit unieke ecosysteem.

Ranomafana

Dag 14

Het Palmarium Reservaat

'The place of dreams' wordt Palmarium genoemd. Een schiereiland tussen zoet en zout water met een zeer grote diversiteit aan planten en dieren.  

Het Palmarium Reservaat – Ankanin’ny Nofy

Het Palmarium reservaat is gelegen bij de lodge op een schiereiland en is een prachtig natuurgebied. Hier maakt u een wandeling (met of zonder gids) en gaat u op zoek naar de dansende Sifaka’s, Indri Indri’s, de zwarte lemuur en nog veel meer lemuursoorten. Ook vindt u er een aantal vleesetende planten. Hier kunt u de lemuren erg goed fotograferen en komt u soorten tegen die in andere parken soms erg moeilijk te vinden zijn.

Aye Aye tocht

Tijdens deze Aye Aye tocht gaat u samen met een gids per boot langs de eilandjes, op zoek naar dit bijzondere en zeldzame dier. Het is een nachtactief dier en houdt zich overdag schuil in de bebossing. Het dier heeft één lange vinger waarmee hij insecten uit de bomen haalt, hier dankt hij de bijnaam ‘vingerdier’ aan.

Dag 15

Boottocht over het Kanaal van Pangalanes

U reist vandaag met de boot verder noordwaarts over het kanaal van Pangalanes richting de havenstad Tamatave. U zult hier een mooie indruk krijgen van de kanalen en het lokale leven aan de oevers. In Tamatave aangekomen wordt u door een transferchauffeur naar een goed hotel in de havenstad gebracht. Hier heeft u een overnachting alvorens u per klein vliegtuig de oversteek maakt naar Ile Sainte Marie.

De vlucht naar Sainte Marie

Helaas gaat het hier om een zeer klein vliegtuig met beperkte aantal kilo's die mee mogen. Er is een vliegtuig voor 3 personen en voor 5 personen, maar gezien het aantal kilo's dat mee mag, zullen we ons moeten beperken tot 2 personen en 4 personen. We zullen dan alsnog samen moeten kijken of het qua gewicht mogelijk is.  

Bootoversteek naar Sainte Marie

Het is mogelijk om te kiezen voor een bootoversteek van het vasteland naar St Marie of andersom. Dit is een stuk goedkoper dan met de chartervlucht. Helaas hebben wij de afgelopen jaren veel vervelende situaties gehad waarbij het weer zo slecht was in juli, maar ook in augustus, waardoor de boten niet konden varen. Dit zorgde voor veel last minute wijzigingen en teleurstellingen. Hou er dus rekening mee dat als je voor een bootoversteek kiest, het weer een risico factor is. Wij hebben er voor gekozen om de chartervlucht te gebruiken, die wel wat duurder is, maar zekerheid biedt en ook een stuk sneller is natuurlijk. 

Dag 16

Het pirateneiland

Vandaag vliegt u in 20 minuten naar het pirateneiland, Ile Sainte Marie. Hier aangekomen staat er een transferchauffeur op u te wachten die u meeneemt naar uw hotel voor een heerlijke paar dagen aan het strand. 

Ile Sainte Marie

Sainte Marie met zijn kleinere broer Iles aux Nattes zijn heerlijke tropische eilanden met mooie stranden, een uitbundige tropische vegetatie, weinig toeristen en een hele relaxte sfeer. Het eiland is 50 km lang en heeft prachtige baaien en lagunes die makkelijk te bereiken zijn en waar je altijd kunt zwemmen. Er zijn veel goede hotels te vinden en de lokale bevolking is erg vriendelijk. Het grote hoogtepunt van Sainte Marie is het walvisseizoen van juni tot september. Er wordt zelfs een festival georganiseerd ter ere van de komst van deze machtige waterreuzen. De walvissen komen van Antarctica om te overwinteren en te kalven. Voor de walvisliefhebber en ware hotspot!

Dag 17

Bultrugwalvissen spotten

Afhankelijk van de weersomstandigheden maakt u vandaag of morgen een walvistrekking en gaat u op zoek naar deze gigantische reuzen van de oceaan.

Walvistocht

In het walvisseizoen van juli tot september organiseren vrijwel alle hotels een walvistracking op open zee. Een boot en schipper varen u naar open zee en samen gaat u op zoek naar de signalen, zoals opspuitend water, om zo bij de walvissen te komen en ze van dichtbij te aanschouwen.

Dag 18

Vrije dag aan het strand

Vandaag heeft u een vrije dag aan het strand of aan het zwembad. Wilt u toch graag iets ondernemen dan is een aanrader om een tuk tuk naar het buureiland Iles aux Nattes te gaan voor een mooie wandeling en een lunch in een van de resorts op het buureiland.

Dag 19

Vlucht naar Antananarivo

Vandaag vliegt u terug naar Antananarivo om u voor te bereiden op uw terugvlucht naar huis. U overnacht in hetzelfde hotel als bij aankomst.

Dag 20

Laatste dag op Madagascar

Nog een laatste dag om eventueel wat souvenirs te kopen en het centrum van de hoofdstad te bezoeken. U kunt zich opfrissen in een dagkamer bij de accommodatie. Later vandaag wordt u door een chauffeur van de accommodatie afgezet op het internationale vliegveld.

Dag 21

Terugvlucht en thuiskomst

Vandaag komt u thuis met een koffer vol mooie herinneringen!