9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Samburu Nationaal Reservaat

Onze chauffeur Ledama rijdt ons van Mount Kenya naar het noordelijker gelegen gebied Samburu. Onderweg zien we het landschap veranderen: van de frisgroene en vruchtbare uitlopers van Mount Kenya, de heuvels met bloemenboerderijen (veelal in Nederlandse handen) en de prachtige vergezichten over het Laikipia plateau naar het vlakkere en lager gelegen Samburu game reserve. Het gebied hier is droger, de aarde roder. Je ziet hier ook de bevolking veranderen. Hoe noordelijker we komen hoe meer Somalische invloeden we herkennen in het uiterlijk van de bevolking. Langs de kant van de weg lopen leden van de Turkana stam, de mannen vaak met een klein krukje in de hand op weg naar een bijeenkomst ergens in de schaduw van een grote boom. Het houten krukje, versierd met kralen, is multifunctioneel en wordt ‘s nachts als hoofdkussen gebruikt. De vrouwen en meisjes die op weg zijn lopen soms uren vanuit hun dorp naar Isiolo om boodschappen te doen. Kinderen zwaaien ons na of staan met spanning op hun gezicht te kijken naar die gekkemzungus’ (blanken) die in de grote landcruiser voorbij rijden. Zelfs de koeien zijn hier anders dan in de rest van Kenia! Ze hebben een vetbult in hun nek en zijn van het Somalische soort. Kortom, we komen in een ‘andere wereldterecht.

 

Geschreven door Charlotte

En dan bereiken we waar we voor gekomen zijn: Samburu! Via Buffalo Springs, het gebied ten zuiden van Samburu Game Reserve, rijden we dit uitgestrekte wildgebied binnen. Hier maken we meteen al kennis met de bijzondere diersoorten die dit gebied kenmerken. We zien de eerste netgiraffen rondlopen met hun mooie (netvormige!) vlekkenpatroon. Een grote kudde van meer dan 20 dieren slaat ons gade als we vast komen te zitten in de modder. Het heeft de afgelopen weken flink geregend en we zijn een verkeerde weg in geredenGelukkig komt er niet al te lange tijd later een andere auto aan die ons uit de modder weet te trekken! Op eigen kracht was het namelijk niet gelukt… Even verderop staan een paar grevy zebra’s te grazen. De dieren hebben een prachtig strepenpatroon dat doorloopt over de lange rechtopstaande manen en hebben een zwarte aalstreep, die vanaf de manen over de rug doorloopt tot aan de staart. Ze zijn helderder gestreept dan de gewone zebra of steppezebra, die je veel vaker tegenkomt in Kenia. Niet veel later zien we ook de gerenoek, ook wel de girafgazelle genoemd. Die naam is uiteraard afgeleid aan zijn kenmerkende uiterlijk met lange poten en vooral een erg lange hals. Het duurt niet lang voor hij op zijn achterpoten gaat staan om bij de blaadjes van de acacia te kunnen. Dit houdt hij minutenlang vol! Als we dan ook nog de Somalische struisvogel zien hebben we tijdens onze eerste safari in Buffalo Springs al bijna alle unieke diersoorten van dit gebied gezien! De Somalische struisvogel heeft in tegenstelling tot de gewone struisvogel geen roze maar blauwe poten en hals en helder witte staartveren. Een mooi begin van onze safari in Samburu!

Hoewel ik al eerder in Samburu geweest ben, kan ik ook nu weer mijn camera niet wegleggen. Ik vergaap me aan de eindeloos prachtige landschappen. De rivier Ewaso Ng’iro (bruine rivier) is de levensader van het gebied en vormt tevens de grens van Samburu Game Reserve en Buffalo Springs. Zonder deze rivier zou het wild in dit droge gebied niet kunnen overleven. Het heuvelachtige landschap wordt omgeven door verschillende bergketens. We zien de Isiolo Hills, savanne vlaktes met acaciabomen, laag struikgewas en langs de oevers van de rivier prachtige doempalmen. De natuur is overweldigend en als ik dan ook nog de enorme hoeveelheid olifanten hier zie rondlopen kan ik mijn geluk niet op.

Aan het eind van deze fantastische middag rijden we naar onze lodge, gelegen op een prachtige plek aan de rivier. Kort voor aankomst bij de lodge stoppen we nog even om naar twee dikdiks te kijken, als plotseling rechts van ons een luipaard uit de boom springt! Ongelooflijk! Zo dichtbij! En wát een bijzondere afsluiting van de safari van vandaag. Het is een jong dier dat vlak voor onze auto langs loopt. Hij gaat op jacht! Zijn sluipende bewegingen laten zien dat hij iets op het oog heeft, maar de dikdiks zijn al verdwenen. Zij hadden hem kennelijk ook in de gaten! Na een paar zoekpogingen in het struikgewas heeft het luipaard nog niet beet. Het is inmiddels aan het schemeren dus we houden het voor gezien. Op naar de lodge voor een heerlijke maaltijd en daarna genieten van de Afrikaanse geluiden tijdens de nacht in onze safaritent. Morgen weer een nieuwe dag vol avontuur in het onverslaanbare Samburu!

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Afrika!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!