9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Op zoek naar de Kilimanjaro!

de hoogste berg van Afrika...

Hoewel de hoogste berg van Afrika in Tanzania ligt, is deze majestueuze berg misschien wel het best te bewonderen vanuit Kenia! En dat was dan ook ons doel toen we naar Amboseli National Park gingen. Op zoek naar de Kilimanjaro! Met liefst een paar olifanten ervoor…

Geschreven door Charlotte Nefs

Een eerste kennismaking met safari Afrika

Na mijn eerste en koude (!) nacht in Kenia verlaten we de hoofdstad Nairobi. Zodra we de stad uit zijn rijden we langs Nairobi National Park. Aan de kant van de stad, die tegen het park aan gebouwd is, staat een laag hek met schrikdraad om dieren ín en mensen buíten het park te houden. Je vraagt je af of dit simpele hek voldoende is om dit te bewerkstelligen… Meestal gaat het goed, vertelt onze gids Ledama, maar het komt wel eens voor dat een dier de stad in loopt. Dat is ook niet gek als je ziet dat het park niet lang geleden weer een stukje grond heeft moeten inleveren aan de oprukkende stad.

De ringweg is verschoven en we zien het oude hek nog staan, naast de nieuw gebouwde huizen. Een ‘perfecte’ locatie voor een human-wildlife conflict. Hoe dan ook blijft het bijzonder om te zien hoe dicht de natuur hier bij de stad aanwezig is. Het is het enige wildpark ter wereld dat zó dicht bij een stad ligt. En toch komen hier in Nairobi National Park, het eerste nationale park van Kenia, zelfs de sterk bedreigde zwarte neushoorns voor en is ook de rest van de wildstand niet mis. Er is een Rhino Sanctuary waar een fokprogramma uitgevoerd wordt en van waaruit neushoorns uitgeplaatst worden naar andere parken in Kenia. Grote roofdieren als leeuwen, luipaarden en cheeta’s leven hier ook, evenals grote kuddes buffels en zebra’s, giraffen en meer dan 400 verschillende vogelsoorten! Een mooie eerste kennismaking met een safari in Afrika.

Oud en nieuw

Hoewel ik nieuwsgierig ben naar dit interessante park laten wij het links liggen. We zijn immers op weg naar Amboseli National Park, tegen de grens met Tanzania aan gelegen. Het eerste deel van de route erheen heb ik jaren geleden eerder afgelegd, toen ik op weg was naar Tanzania. Het is bijzonder om weer terug te zijn en te zien hoe het land soms wel en soms helemaal niet veranderd is. Er is duidelijk meer bebouwing, vooral het eerste stuk vanaf Nairobi. Hier zijn nieuwe voorsteden van de hoofdstad gebouwd, maar ook fabrieken en glimmend nieuwe school- en universiteitsgebouwen. Hoe verder we van de stad verwijderd zijn hoe meer alles bij het oude gebleven is. Eenvoudige dorpjes met rondscharrelend vee en spelende kinderen, mannen die met hun vee over de vlaktes struinen en hier en daar kleurrijke markten. Fantastisch om de bedrijvigheid daar te zien! We drinken een kop koffie met een chapati (lokaal soort pannenkoek) bij onze tussenstop en mijn collega Rob kan nog even snel slippers kopen in de lokale supermarkt. Klaar om weer op pad te gaan!

Een pure, autenthieke belevenis

Het landschap wordt steeds weidser, heuvelachtiger en groener. Het begint te kriebelen want ik weet en voel dat we steeds dichter bij het Kenia komen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De bush! Op mijn verzoek stoppen we langs de kant van de weg waar een klein marktje plaats vindt. Vanuit de auto zag ik meters lang Masai slippers uitgestald liggen en die wil ik graag meenemen voor het thuisfront. En als cultureel antropoloog word ik tevens heel erg blij van deze pure en authentieke belevenissen als het bezoeken van een lokale markt en het contact met de bevolking. Ledama doet de onderhandelingen. Hij is zelf half Samburu, een stam die verwant is aan de meer bekende Masai bevolking. Hij spreekt een aardig woordje Kimasai en dat helpt uiteraard bij het bedingen van een goede prijs! In het Kiswahili red ik me nog wel, maar het Kimasai laat ik graag aan Ledama over!

Masai slippers zijn gemaakt van oude autobanden. De zolen zijn hierdoor zo stevig dat er niets doorheen komt. Zo kun je rustig over de savanne lopen zonder het risico op acaciadoornen in je voet. De schoenmaker heeft een flinke voorraad liggen en is bezig een paar slippers op maat te maken voor een Samburu krijger. De jonge krijger staat in zijn prachtig rode kleding en met lange gevlochten haren die tot op zijn billen komen rustig te wachten tot zijn slippers perfect om zijn voeten sluiten. De schoenmaker pakt de juiste maat slipper en verstelt de banden die boven op zijn voet komen zodanig dat ze perfect passen. De banden worden met een spijkertje vast getimmerd aan de zool en het resterende deel wordt afgesneden. De slippers die ik bij hem koop kunnen natuurlijk niet ter plekke gepast worden. Daarom krijg ik ze mee met wat extra speling van de banden, zodat ik ze thuis zelf goed kan afstellen en bijsnijden. Ik weet nu immers hoe het moet! Ik vertel hem maar niet dat ik niet zeker weet of ze ook echt gedragen gaan worden in Nederland…

Een mooi cadeau...

Met twee paar slippers op zak stap ik met een gelukkig gevoel weer in de auto. Mijn dag kan nu al niet meer stuk! Helemaal als we niet veel later ook nog langs een Masai veemarkt rijden waar we ook nog een kort bezoek aan brengen. Deze toevallige ontmoetingen en activiteiten maken Kenia mede zo bijzonder. Onverwachte en vooral niet geplande belevenissen zijn toch vaak de mooiste! Op de markt lopen tientallen Masai, koeien, geiten en schapen door elkaar. Het lijkt één grote ongeorganiseerde bedoening, maar als we over de markt lopen zien we toch wel enige orde in de ogenschijnlijke chaos.

Verschillende kleinere groepjes dieren staan bij elkaar met hun eigenaar erbij, te wachten op een potentiële koper. Wanneer er een paar dieren verkocht worden lopen ze met hun nieuwe baas mee, op naar hun nieuwe huis. Ze worden te voet meegenomen of bijvoorbeeld achterin een pick-up… We zien meerdere vervoersmiddelen klaar staan voor vertrek, met op elkaar gepakte schapen en geiten achterin de laadbak. Een bizar gezicht natuurlijk! En typisch Afrika, hier kan álles vervoerd worden. We raken aan de praat met een jonge verkoper en zijn moeder. Ze vragen met een grote grijns of we hun koeien willen kopen. Helaas, die passen niet in mijn rugzak… Maar het zijn goed doorvoede dieren dus we verwachten dat ze er wel een goede prijs voor zullen krijgen. Iets verderop zien we een gigantische stier staan en we zijn benieuwd naar de prijs van zo’n dier. 500 dollar wordt ons verteld. Wat een gigantisch bedrag als je stil staat bij de armoede in Afrika! Een gemiddelde koe kost rond de 300 dollar. Als je bedenkt hoeveel koeien er rond lopen in Kenia en hoeveel van deze dieren eigendom zijn van de Masai, dan gaat het ze toch behoorlijk voor de wind! Aan de rand van de markt worden de bijbehorende attributen verkocht. We zien metalen koeien- en geitenbellen liggen, leren banden om de bellen aan te bevestigen, touw en panga’s. Terwijl ik een geitenbel aanschaf koopt Ledama een panga voor Rob en mij, een groot kapmes in een rode leren hoes gestoken. Een heel mooi cadeau! Voor de Masai én Samburu hoort de panga standaard bij hun outfit. Ook veel gidsen hebben er één bij zich om, indien nodig, takken weg te kappen wanneer ze door dichtbegroeide bush lopen. Later zal de panga van Ledama nog goed van pas komen, wanneer we tijdens een safari vast komen te zitten in de modder en hij op zoek moet naar hout. Na ons bezoek aan de veemarkt zoeken we de auto weer op. Het was opnieuw een bijzondere tussenstop, zomaar langs de kant van de weg.

Tijd om te werken!

We rijden weer verder en passeren het eerste verkeersbord waarop gewaarschuwd wordt voor overstekende wilde dieren. Het gaat beginnen! Niet veel later zien we de eerste zebra’s, gnoes en giraffen al lopen op de savanne vlaktes langs de kant van de weg. En we zijn nog niet eens binnen de grenzen van het park! We zien een tijdelijk meer, ontstaan door de vele regens van de afgelopen tijd, en in de verte de plek waar de Kilimanjaro zich bevindt. Al is de complete berg nu gehuld in wolken. Hopelijk trekt het later vanmiddag op, wanneer we op safari zijn in het park.

Aan de rand van Amboseli National Park liggen verschillende accommodaties die we deze middag een bezoek brengen. We slapen vannacht in het leuke Kibo Safari Camp en brengen hier eerst onze tassen naar onze safaritenten. Als we onze spullen gedropt hebben beginnen we aan onze accommodatie ronde. Er zijn genoeg leuke middenklasse tot luxe accommodaties te vinden hier met allen hun eigen unieke kenmerken. Zo genieten we van het prachtige uitzicht vanuit een heuse houten toren bij Kilima Safari Camp en zien we onszelf wel een duik nemen bij Satao Elerai. Maar daar hebben we geen tijd voor! Zodra we een goed beeld hebben van de overnachtingsmogelijkheden hier gaan we het park in. Op safari! En op zoek naar de Kilimanjaro!

 

Op verkenning in het Amboseli Nationaal Park

De eerste meters is het zoeken naar dieren. We zien wat verschillende typen gazelles links en rechts van de weg en een paar mooie vogels. We rijden door over de lange rechte onverharde weg die het park in gaat. Aan de linkerkant zien we de vruchtbare groene uitlopers van de Kilimanjaro, maar de top en eigenlijk nagenoeg de gehele berg ligt helaas nog in de wolken. Maar ach, er staat ook nog geen olifant voor te poseren dus dat geeft niet! Anders zou ons ideaalplaatje toch nog niet compleet zijn… We zien twee auto’s stil staan dus we gaan ervan uit dat er iets bijzonders te zien is.

We turen de vlakte af en jawel, we zien maar liefst drie cheeta’s! Ze liggen een beetje verspreid van elkaar en af en toe rekt er één zich uit of gaat rechtop zitten om even om zich heen te kijken, waarna hij zich weer loom laat zakken in het gras. Door de verrekijker kunnen we ze goed zien, een mooi plaatje! We rijden verder en buigen rechtsaf, dieper het park in. De lange rechte wegen in dit deel van het park zijn opvallend. Ze doorkruisen de savannevlaktes in duidelijke rechte lijnen, met links en rechts daarvan groene vruchtbare grasvlaktes met lage begroeiing. Het park kent diverse moerasgebieden en vanaf de weg zien we verscheidene malen dieren door het water van het moeras waden. We zien een kudde olifanten in de verte en besluiten er naar toe te rijden. Het zijn mijn lievelingsdieren dus ik ben helemaal vóór!

Olifanten, olifanten en nog eens olifanten

Dichterbij gekomen blijken het twee verschillende families te zijn, zo vertelt Ledama. De twee kuddes samen tellen meer dan 60 olifanten! Echt ongelooflijk! Ondertussen wordt de zon steeds minder fel en het licht prachtig. De olifanten komen heel rustig onze kant op gewandeld, onderwijl het verse gras opetend. Achteraan de kudde zijn twee jonge olifanten elkaar aan het uitdagen in hun spel. Ze trompetteren er zo nu en dan flink op los en proberen elkaar met hun slurf naar achteren te duwen. Het is een leuk en toch ook wel indrukwekkend schouwspel. En dit is nog maar spel… We hopen en duimen dat het wolkendek ineens opentrekt en we de ultieme foto kunnen maken van deze kudde die voor de Kilimanjaro langs trekt, maar helaas…dat zit er niet in vandaag! Morgen weer een dag. De olifanten steken achter onze auto de weg over en zijn dan héél dichtbij. We zien een baby olifantje van slechts een paar weken oud. Zijn slurfje bungelt nog ongecontroleerd van links naar rechts terwijl hij dichtbij zijn moeder en tantes blijft. De matriarch van de familie kijkt ons nog een keer waarschuwend aan, alvorens ze achter de anderen aan loopt. We keren terug naar de lodge voor het diner en een goede nachtrust.

Kronkelige wegen en kleurrijke vogels

De volgende dag gaan we na het ontbijt direct het park in. De ochtend en namiddag zijn vaak de beste momenten voor een safari. We gaan via dezelfde toegangspoort het park in en rijden in eerste instantie hetzelfde stuk als gister. De olifanten zijn er niet meer, evenals de cheeta’s. We rijden verder richting een tijdelijk meer, dat ontstaan is tijdens het regenseizoen. Het is enorm groot geworden door de hoeveelheid regen van dit seizoen. Er is duidelijk meer regen gevallen dan anders, vertelt Ledama. We zien verschillende groepjes flamingo’s door het water waden, op zoek naar algen. Af en toe vliegt er een groepje weg of komt terug, in een roze zwerm van vleugels. We rijden dieper het park in en de wegen worden smaller en kronkeliger. Dit lijkt een rustiger deel van het park te zijn. We zien af en toe een buffel of een olifant, gazelles en vele vogels. Vooral de hoeveelheid kraanvogels valt op. Deze statige vogels met hun krans van veren om hun kop heen zijn meestal in paren te vinden. Ze pikken voedsel op van de grond en stappen daarbij parmantig over de savanne. We bekijken onderweg een aantal accommodaties en rijden dan terug voor de lunch.

Een goede reden om nog eens terug te komen...

Na de lunch gaan we opnieuw op safari. We gaan naar het uitzichtpunt op een heuvel, vanwaar je prachtig uitzicht zou hebben op de Kilimanjaro. Het is een leuk klimmetje omhoog en tot onze verrassing komt Ledama achter ons aan met een picknickmand met thee, koffie en koekjes. Het is dan ook een heerlijke plek voor een mini picknick! Ineens lijkt het wolkendek dan eíndelijk open te trekken! Krijgen we de ‘Kili’ dan toch nog te zien?

Het licht is prachtig zo aan het eind van de middag, dus we houden onze camera’s in de aanslag. Maar helaas, veel meer dan een heel klein streepje van de besneeuwde top krijgen we niet te zien. Daar zullen we het mee moeten doen. Gelukkig is het uitzicht over het moerasgebied aan de andere kant van de heuvel ook niet mis. We zien flamingo’s en pelikanen in het water en een felgroene kleur van de beplanting in het moeras. Het licht is adembenemend.

We rijden terug naar Kibo Safari Camp voor het diner en onze laatste overnachting in Amboseli. De afgelopen twee dagen hebben we prachtige dingen gezien. Amboseli is een bijzonder park, vooral door de ligging aan de voet van de Kilimanjaro. Helaas hebben we de berg zelf niet mogen zien, maar je moet wat te wensen overhouden. En het is meteen een goede reden om nog eens terug te komen naar dit prachtige park!

Onze populaire bestemmingen

Een selectie van onze reizen naar Kenia!

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireren wij u graag met onze ervaringen en tips!