9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Apenreis Rwanda & Oeganda

Apenreis Rwanda & Oeganda

Dag 1

Aankomst in het land van de duizend heuvels: Rwanda

Het is zover! Het avontuur door het Hart van Afrika gaat vandaag van start. Een comfortabele rechtstreekse vlucht met KLM naar Kigali. U wordt bij uw accommodatie welkom geheten met een verkoelend welkomstdrankje, karibu Rwanda!

Dag 2

Op naar het woud van Nyungwe Forest

Indien gewenst bezoekt u deze ochtend het Genocide Memorial in Kigali. In de middag maakt u voor het eerst kennis met het lokale leven tijdens de rit naar Nyungwe Forest. Wanneer u bij het mysterieuze woud aankomt is de kans groot dat u de eerste apen al langs de kant van de weg zult zien! Welkom in een andere wereld: 'een apenwereld'!

Genocide Memorial (optioneel)

Vandaag bezoekt u het Genocide Memorial, een  herdenkingsplaats voor alle slachtoffers van de Genocide uit 1994. Er wordt op zeer indringende wijze uitgelegd hoe de Genocide heeft kunnen plaatsvinden. Bereidt u voor op heftige beelden- en getuigenverslagen. Voor veel reizigers is dit een emotioneel bezoek, vandaar dat het in de Rwanda reizen optioneel wordt aangeboden.

Nyungwe Forest

Nyungwe Forest is één van de grootste bossen in Oost/ Centraal Afrika. Het tropische regenwoud kent vele flora en fauna soorten. Naast maar liefst 13 verschillende apensoorten is het ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Met ruim 310 verschillende vogelsoorten, waarvan 26 endemische vogels, is Nyungwe nog één van de grootste onontdekte vogelbestemmingen in Afrika.

Dag 3

Chimptrekking & Canopy Walk

Vandaag gaat u Nyungwe Forest ontdekken, te beginnen met de chimpansee trekking en in de middag de canopy walk. U luncht in de lodge of nuttigt uw picknick lunch op een mooie plek.

Chimpansee trekking

De dag start met een trekking naar onze ‘neven en nichten’: de chimpansees. Wist u dat maar liefst 98% van onze genen identiek zijn aan die van chimpansees? In de ochtend gaat u de aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten!

Canopy wandeling

De ‘canopy‘ wandeling is avontuurlijk en biedt prachtig zicht op het woud. U loopt over een bungelende brug, op maar liefst 50 meter hoogte, tussen de boomtoppen door. Er is geen betere manier om de diverse apen te zien en de veelzijdigheid van het regenwoud te beleven! De wandeling van/naar de brug duurt in totaal circa 4 uur.

Dag 4

Angolese franjeapen

In de ochtend maakt u een wandeling waarbij u op zoek gaat naar grote groepen Angolese franjeapen. Vervolgens rijdt u door naar Gishenyi aan Lake Kivu. U kunt lunchen in Kibuye aan het meer van Kivu.

Colobus Monkey walk – op zoek naar franjeapen

U rijdt door felgroene theevelden naar het startpunt van de wandeling waarbij u op zoek gaat naar de prachtige Angolese franjeaap. U wandelt door de theevelden en vervolgens het woud in. De franjeapen leven in grote groepen die sierlijke door boomtoppen manoeuvreren, een schitterend gezicht!

Lake Kivu – Gisenyi

In het uiterste noorden van Lake Kivu ligt de plaats Gisenyi. Na hoofdstad Kigali is dit de grootste plaats van het land! Door de ligging nabij het populaire Volcanoes National Park heeft deze plaats zich ontwikkeld als een locatie met goede toeristische voorzieningen. Zo zijn er langs de oevers van het meer voldoende opties voor accommodaties, die ook beschikken over prachtige privé stranden. Een ideale locatie dus om even bij te komen van alle beleefde avonturen!

Dag 5

Kanotocht op Lake Kivu

Natuurlijk bieden Rwanda en Oeganda nog veel meer dan alleen aapsoorten, zo geniet u in de oochtend van de een kantocht op het schitterende Lake Kivu. Na de lunch rijdt u de vulkanen van Volcanoes Nationaal Park tegemoet.

Kanotocht op het meer

Onder begeleiding van een enthousiaste gids maakt u een kanotocht op het meer van Kivu. U vaart langs het lokale leven van de vissers en zwaait naar kinderen die aan het zwemmen zijn. U kunt otters tegenkomen en geniet van de vele vogelsoorten. Een zeer prettige afwisseling op het prachtige meer van Kivu.

Dag 6

Golden Monkeys op de Virunga vulkanen

Vandaag maakt u de Golden Monkey trekking in de ochtend. U luncht in uw accommodatie en kunt in de middag nog een kantocht of wandeling in de omgeving ondernemen.

Volcanoes Nationaal Park

Volcanoes Nationaal Park is een spectaculair gebied dat wordt gedomineerd door acht Virunga vulkanen, waarvan twee op dit moment nog actief zijn. Op de flanken van de bergketen ligt tropisch regenwoud vol bijzondere primaatsoorten zoals gorilla’s en golden monkeys! Het 160 vierkante kilometer grote park telt daarnaast maar liefst 178 bijzondere vogelsoorten! Kortom: een zeer bijzondere wereld dat bij een bezoek aan Rwanda absoluut niet mag ontbreken.

Kanotocht op de Mukungwa rivier (optioneel)

Onder begeleiding van een professionele Rwandese gids vaart u ontspannen door het Rwandese landschap en geniet van indrukwekkende vergezichten, vele vogelsoorten en otters. Kinderen volgen uw kanotocht op de voet en in de verte ziet de vulkanen van de Virunga vulkaanketen. Een fantastische manier om het plattelandsleven van Rwanda te beleven.

Dag 7

Op naar de Parel van Afrika!

In de ochtend reist u om de vulkanen heen naar het land dat al door Winston Churchill de Parel van Afrika werd genoemd, Oeganda. U reist richting het drielandenpunt en komt uiteindelijk aan bij het meer van Mutanda. In de middag kunt u indien gewenst suppen of kanoën op het meer van Mutanda.

De luxe variant van deze reis overnacht aan de zuidkant van Bwindi Impenetrable Forest. De middenklasse variant overnacht bij het waanzinnig mooi gelegen Mutanda Lake Resort.

Lake Mutanda

Het sprookjesachtige Mutanda meer ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda, aan de voet van de Virunga vulkaanketen. Deze imposante vulkaanketen verbindt de landen Oeganda, Congo en Rwanda met elkaar. In de omgeving van het Mutanda meer liggen verschillende regenwouden, leefgebied van de bedreigde berggorilla. Het meer is dan ook een ideale uitvalsbasis voor één van de meest bijzondere excursies van Oeganda, de gorilla trekking. De berggorilla komt onder andere voor in het nabijgelegen Mgahinga Gorilla Nationaal Park en het Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park. In de directe omgeving van het meer is echter ook een grote variatie aan dieren en planten te vinden. Zo is het mogelijk om er de ijsvogels en de grijze kroonkraan te spotten. Naast planten en vogels leven er aan de oevers van het meer ook diverse soorten slangen, otters, kameleons, kikkers en hagedissen. Kortom: een grote verzameling aan bijzondere diersoorten.

Excursies Lake Mutanda – (optioneel)

In de omgeving van Lake Mutanda zijn verschillende excursies op of rondom het meer te ondernemen. Zo kunt u met een grote surfplank of uitgeholde boomstam gaan paddelen op het meer, de Batwa pygmeeën bezoeken, op zoek gaan naar de golden monkey of zelfs een vulkaan beklimmen! De mogelijkheden bespreekt u met uw gids.

Dag 8

Oog in oog met de berggorilla's

Vandaag is een grote dag, de gorilla trekking staat op het programma! U rijdt naar het woud van Bwindi waar u een uitgebreide briefing krijgt over deze bijzondere excursie. Mocht u liever geen gorilla trekking ondernemen dan zijn er nog diverse andere mogelijkheden in dit onontdekte gebied. Deze excursies zijn ter plekke te boeken.

Bwindi Impenetrable Forest Nationaal Park

Het bergregenwoud van Bwindi is samen met het Virunga gebergte in Rwanda het belangrijkste gebied voor de gorilla trekking. Het relatief kleine natuurgebied herbergt bijna de helft van alle berggorilla’s die in het wild leven. Naast de berggorilla’s leven er in totaal 120 soorten zoogdieren en 350 vogelsoorten.

Gorilla habituatiedag (optioneel)

Matoke Tours biedt u de mogelijkheid om in plaats van de gorilla trekking de unieke gorilla habituatie dag te ondernemen.Tijdens deze bijzondere excursie gaat u mee met een groep onderzoekers om te ervaren hoe een gorilla familie wordt gehabitueerd. Deelnemers mogen maar liefst vier uur bij de gorilla familie blijven en de excursie wordt ondernomen in een gezelschap van slechts vier personen. Een bijzondere kijk dus op de habituatie van de gorilla's.

Dag 9

Reis naar Queen Elizabeth Nationaal Park

Tijdens het ontbijt geniet u nog even van het schitterende uitzicht, de fluitende vogels, de otters en de lokale vissers die varen op het meer. Vervolgens rijdt u door naar de savannes en wildrijke meren van het tweede grootste nationale park van Oeganda: Queen Elizabeth Nationaal Park.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Het Queen Elizabeth Nationaal Park van bijna 2000 km² grenst in het noorden aan de Rwenzori bergen en in het westen aan Lake Edward. Centraal in natuurgebied ligt het Kazinga kanaal dat de meren Edward en George met elkaar verbind. Ten westen van het Kazinga kanaal bevindt zich het landschap met ondiepe vulkaankraters met seizoensmeren.

Dag 10

Safari en bootsafari op het Kazinga Kanaal

Vandaag staat in het teken van de natuur in het Queen Elizabeth Nationaal Park. Tussen de activiteiten door geniet u van de lunch en een moment rust bij uw accommodatie. U rijdt middels korte safari's naar de startpunten van de verschillende excursies.

Gorge Kyambura trekking

U gaat op avontuur in de Gorge Kyambura! Dit is een prachtig stuk tropisch regenwoud wat verborgen ligt in een kloof. Wees voorbereid: hier schuilen slangen, chimpansees en andere diersoorten. Het betreft een avontuurlijke wandeling, waarbij er wordt geklauterd en geklommen.

Bootsafari

Er staat een nieuw hoogtepunt op het programma; een boottocht over het Kazinga kanaal. Zelden zult u zoveel nijlpaarden op een dag zien. Wanneer u ook nog een groep olifanten elkaar ziet natspuiten weet u dat uw dag helemaal geslaagd is!

Dag 11

Door de theevelden naar Kibale Forest

In de ochtend maakt u na het ontbijt nog een safari om vervolgens koers te zetten naar het Kibale Forest Nationaal Park. U rijdt een prachtige route langs matoke (bananen) plantages, dorpjes en constant zicht op de Rwenzori Mountains. Uiteindelijk komt u aan in het regenwoud van Kibale Forest Nationaal Park.

Jeepsafari – Ochtend

Tijdens de safari in Queen Elizabeth gaat u op zoek grote kuddes buffels, de elegante Oegandese kobs en topi’s, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Het landschap varieert van grasvlaktes met kandelaareuphorbia’s, kratermeren en dichter geboste gebieden. Na een vroeg ontbijt rijdt u de opkomende zon tegemoet tijdens de safari. In de ochtend hangt er nog mist boven de savannes en hoort u de typerende geluiden van de Afrikaanse wildernis. Een ideaal begin van een dag in de natuur!

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest behoort tot de meest primaatrijke regenwouden van Afrika. In het oerbos leven 13 verschillende primaatsoorten waaronder de roodstaartmeerkat, zwartwitte franjeaap, rode franjeaap, diadeemmeerkat, mantelmangabey en de galago. Het beschermde natuurgebied ligt op gemiddeld 1300 meter hoogte en is omgeven door theeplantages in het noorden en papyrusmoerassen in het zuiden. Naast de primaatsoorten zijn er ook veel bijzondere vogelsoorten in het woud en het moeras van Bigodi te vinden.

Dag 12

Chimpansee trekking en Bigodi Swamp wandeling

Vandaag staat de gehele dag in het teken van alle bijzondere aapsoorten in het woud van Kibale Forest.

De chimptrekking wordt optioneel aangeboden aangezien dit de derde mogelijkheid is om de chimpansees te zien. U kunt er zelfs voor kiezen het chimppermit ter plekke nog te kopen (op de maanden juli en augustus na).

Bigodi Swamp wandeling

Vandaag maakt u een moeraswandeling door Bigodi Swamp, waarbij u naast de meerdere apensoorten ook op zoek gaat naar de bijzondere reuzentoerako; een van Oeganda's mooiste vogels.

Chimpansee trekking – Kibale Forest Nationaal Park (optioneel)

U onderneemt de bijzondere chimpansee trekking. Aan de hand van afgebroken takken, uitwerpselen, voedselresten en geluiden bent u samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige primaten. Het is altijd de vraag op welke wijze u de chimpansees gaat treffen, maar oog in oog met een mensaap die bijzonder veel op ons lijkt, is een fascinerende ervaring.

Dag 13

Laatste dag in Oeganda

U ontbijt voor het laatst in het regenwoud van Kibale om vervolgens naar Entebbe te rijden. In Entebbe kunt u nog een pizza eten aan het meer van Victoria alvorens u wordt afgezet op het airport voor de terugvlucht.

Dag 14

Thuiskomst

In de ochtend komt u weer aan in Amsterdam of Brussel met een koffer vol prachtige herinneringen.