Afrika magazine
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!De Bottle Up Foundation is een initiatief van Nederlandse origine, Hubert en Elisabeth van Doorne en de Dutch Design Foundation (Super Local) hebben deze stichting opgericht. Het project werd opgezet omdat het toerisme op het eiland van Zanzibar een aanzienlijke hoeveelheid afval creëert, vooral glas, waarvoor (nog) geen goede recyclinginfrastructuur beschikbaar is.
De toeristen op Zanzibar zijn de afgelopen jaren een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland geworden en leveren een bijdrage aan de economische ontwikkeling van het land. Echter zorgt het gebrek aan formele afvalverwerkingsfaciliteiten op het eiland voor een aanzienlijke uitdaging en veel afvalflessen belanden op de vuilnisbelt. Daarom is er een upcycling-project opgezet, die zich heeft opgesplitst in drie initiatieven.
De stichting is in eerste instantie opgericht om oude flessen lokaal te verwerken tot nieuwe producten die vervolgens kunnen worden verkocht aan hotels en gasten de Bottle Up Foundation. Door de afwezigheid van een glas industrie maakt het voor de lokale bevolking moeilijk om het recyclen van glas op een grote schaal te doen. Het verschepen naar het vaste land van Tanzania is geen optie. Zanzibar is daarom creatief geworden om het materiaal dat aanwezig is op het eiland zelf te gebruiken. Bottle Up ontwikkelden technieken om glas te snijden, slijpen en te zandstralen met als gevolg leuke én duurzame producten.
De grootste uitdaging waarmee de Bottle Up Foundation werd geconfronteerd, was dat de hoeveelheden afvalglas de vraag naar de meeste van deze lokaal geproduceerde producten ver overtroffen. Als oplossing werd de creatie van bouwmateriaal geïntroduceerd, de zogenaamde “bottle-brick” werd uitgevonden: elke steen bevat verwerkt afvalglas vermengd met cement en kan worden gebruikt ter vervanging van conventionele cementbouwstenen.
De Bottle Up Foundation biedt de toerisme industrie van Zanzibar met de trending meubelcollectie een alternatief voor geïmporteerde meubels uit het buitenland. De producten bestaan uit een esthetisch mengsel van cement en glas. Terrazzo bestaat tegenwoordig niet meer uit alleen meubels, maar ook een reeks andere producten worden in de collectie meegenomen, zoals schalen, asbakken, dienbladen en nog veel meer.
Door de Terazzo collectie is er meer werkgelegenheid voor lokale ambachten.
Met dit soort werk draagt de Bottle Up Foundation op vele manieren bij aan duurzaam toerisme in Zanzibar – te beginnen met het probleem van afvalverwerking, het produceren van duurzame lokale producten en het creëren van een bron van werkgelegenheid, inkomen en verdere scholing voor Zanzibaris in de regio.
Diverse hotels verwerken en verkopen Bottle Up producten op het eiland. U kunt tijdens uw bezoek aan Zanzibar via Matoke Tours bij een van deze hotels verblijven, de hotels zijn gelegen op prachtige locaties. Een extra fijn gevoel dus: prachtig hotel, goede service en het (in)direct steunen van een goed doel.
Een greep uit de hotels die Matoke Tours aanbiedt die Bottle Up steunen:
Vanaf het begin zijn ze de productie blijven verbeteren en professionaliseren om capaciteit op te bouwen voor de enorme aanvoer van lege flessen. Binnen de kortste keren was het hele eiland op de hoogte van het ‘bottle up’-initiatief en begonnen hotels en resorts hun glasafval te scheiden! Deze inzameling creëert werkgelegenheid en stimuleert de lokale economie, terwijl de producten zorgen voor bewustwording en een gedragsverandering met als doel minder glas te verspillen op stortplaatsen.
Omdat Zanzibar nog geen volgroeide recyclingindustrie heeft, belandt er veel glasafval in de natuur, langs wegen en op stortplaatsen. Bottle-Up is een project dat dit probleem aanpakt en een oplossing heeft gevonden om het glas te upcyclen tot nieuwe producten. Bekijk hier de video.
Super Local is een overkoepelende organisatie die meerdere projecten wereldwijd ondersteunt. Voor meer info bekijk de website van Super Local.
Het Matoke Magazine telt maar liefst 243 pagina’s boordevol impressies, reistips, reviews, reizen, verhalen en foto’s.
VRAAG HIER GRATIS HET MAGAZINE DIRECT AAN!