Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Wandelen in Noord-Tanzania

Een unieke hike door de Ngorongoro Hooglanden

Wie graag buiten de gebaande paden reist en kennis wilt maken met cultuur, natuur en prachtige landschappen, boekt een 3-daagse wandeling door de Ngorongoro highlands. Dit is een geweldige belevenis. Lees hieronder hoe ik mijn 3-daagse wandeling door dit fascinerende stuk van Noord Tanzania ervaren heb.

Geschreven door Karlijn Agterberg, Tanzania specialist bij Matoke Tours

De Ngorongoro hooglanden

De Ngorongoro krater is terecht bekend om zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en de overvloed aan wilde dieren. Echter heeft dit gebied nog veel meer te bieden. Op een uurtje rijden zit u in al in de Ngorongoro hooglanden. De omringende hooglanden bestaan uit zeven uitgedoofde vulkanen vol van buitengewone schoonheid en spectaculaire landschappen. De beste manier om hiervan te genieten is door middel van een prachtige wandeling door dit gebied. Ik ontdekte namens Matoke Tours dit gebied met een 3-daagse wandeling.

Dag 1 – hike naar Belutti Village

Na een heerlijke nacht geslapen te hebben op de kraterrand van de Ngorongoro krater stappen we samen met onze gids Adrian en ranger Philip in de Toyota Landcruiser richting de Hooglanden van dit prachtige gebied. Na een Afrikaanse massage (hobbelen over slechte wegen) van één uur zijn we voor ons gevoel al ver van de bewoonde wereld en het toerisme.

Overal lans de weg zien we de Masai wandelen met hun kuddes vee. De Highlands zijn een nog redelijk onbekend gebied waar slechts enkele toeristen komen. Als je kennis wilt maken met het echte authentieke Tanzania, is dit gebied een must om te bezoeken. De Masai dorpen hier zijn niet ingericht voor toerisme, de ontmoetingen met de lokale Masai bevolking zijn hier nog authentiek en spontaan zonder te ontaarden in een toeristisch toneelstukje.

Na nog even door te hebben gehobbeld zijn we aangekomen bij het startpunt van de hike. Het is redelijk bewolkt met af en toe wat zon, de perfecte temperatuur om te gaan wandelen. We zorgen ervoor dat we genoeg water in onze tassen hebben en Philip staat klaar met zijn geweer om de wandeling te starten. Stiekem geeft dat geweer toch wel een veilig gevoel, je weet maar nooit wat je tegenkomt onderweg. Onze gids wandelt niet mee en reist ondertussen verder om er voor te zorgen dat het tentenkamp straks al helemaal klaar staat. Want vannacht gaan we kamperen en wat is het fijn dat ons tentenkampje straks al helemaal voor ons ingericht is! Dat voelt als een grote luxe.

Masai en Zebra’s

We starten rustig en lopen al snel het eerste Masai dorpje in. We worden vriendelijk begroet door zwaaiende kinderen. Af en toe kun je een glimp opvangen van de binnenkant van een hutje. Wanneer we het dorpje uitlopen staan we al gauw oog en oog met een kudde Zebra’s. Wat een bijzondere ervaring. We kunnen super dichtbij komen en mooie foto’s nemen. Na een uurtje wandelen door het hoge gras van de vlakte stoppen we voor een lunch. Wat een prachtig uitzicht, in de verte zien we kuddes koeien grazen onder de hoede van hun Masai. Al snel vertelt Philip dat je aan het aantal beesten kunt zien hoe ‘rijk’ de Masai is. Het is een interessante cultuur en helemaal bijzonder om dit van zo dichtbij mee te maken. We hebben nog een stuk te gaan en lopen rustig verder. Het landschap is prachtig en gaat over in een enorme vlakte waar je in de verte verschillende groepen Masai ziet lopen. Er springen zo nu en dan dorpjes omhoog waar we doorheen lopen.

Uniek overnachten

Na een hike van 5 uur komen we aan bij ons eerste kamp. Gelegen tussen een schooltje en verschillende Masai dorpen. Onze tenten staan al klaar, plus een lekker kopje thee of warme chocolade met popcorn. Even uitrusten van de wandeling. Al gauw kunnen we onze nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. In de verte zien we verschillende kuddes terugkomen naar de Masai dorpen, na een dag werken is het ook voor hun tijd om terug te keren naar huis. Al zittend bij ons tentje worden we vaak nieuwsgierig aangekeken. Wij zijn even bijzonder voor de Masai als zij zijn voor ons. Zeker in deze afgelegen Highlands zien de Masai nog maar weinig toeristen. We lopen rustig een rondje rond de school en het nabijgelegen dorpje. Samen met Adrian onze gids gaan we op zoek naar een heerlijk stukje vlees. We spelen wat met de kinderen en komen uiteindelijk zonder vlees terug bij ons tentenkamp. Maar zeker niet getreurd, tijdens het eerste diner komen we erachter dat de meegereisde kok heerlijk kan koken. We komen niks te kort en hebben zelfs keus uit verschillende maaltijden. Bij het vuurtje kijken we naar de zonsondergang en duiken we al vroeg onze tent in. Het wordt hier in de hogere gebieden toch wel erg koud in de avonden.

Tentenkampen

Tijdens deze nacht slaap je in een tentje met stahoogte. Het tentje is voorzien van een kwaliteit goede slaapmat en slaapzak. Daarnaast krijg je nog een echte Masai deken welke zorgt voor nog meer warmte. Tijdens deze 2 dagen is er helaas geen douche beschikbaar, wel krijgt u elke ochtend een bak met warm water om lekker op te frissen. In het eerste tentenkamp is een toilet beschikbaar. Verwacht hierbij geen luxe! In het tweede tentenkamp wordt een tentje opgezet met daarin een draagbaar toilet. De weg hiernaar toe is al een avontuur op zich. Naast de slaaptenten gaat er ook een keuken mee. De kok is in 1 woord fantastisch. Het ontbijt bestaat uit pannenkoeken en heerlijk vers fruit en als avondeten werden er verschillende maaltijden geserveerd. Van een heerlijk stukje pizza en gegrilde groentes tot een heerlijk stukje vlees van het kampvuur. Mocht u speciale wensen hebben kunt u dit ook altijd doorgeven aan de kok.

Dag 2 – Op naar de Empakai Krater

Vroeg in de ochtend worden we alweer gewekt. De zon is net op en we zien de eerste kuddes alweer vertrekken om te grazen. Wij genieten van een heerlijk ontbijt bestaande uit fruit en pannenkoeken. Na het ontbijt beginnen Philip en mijn collega Rob aan de volgende wandeling. Van ons eerste kamp richting de Empakai Krater is het zo een 4 uur lopen. Zelf ga ik eerst op bezoek bij het naast gelegen schooltje. Ik wordt welkom geheten met verschillende liedjes en krijg aansluitend een kleine rondleiding door de school. Indrukwekkend om te horen vond ik dat sommige kinderen elke dag 3 á 4 uur moeten wandelen tot ze bij de school aankomen. Deze school is de enige school in de omgeving van de Highlands. Wanneer de kinderen naar het voorgezet onderwijs gaan is dit zo een 400km verder, op deze school wonen ze dan ook intern.

Flamingo’s en de Ol Odinyo Lengai

Na mijn bezoek aan de school ga ik samen met Adrian op zoek naar Rob en Philip en wandelen we het laatste stukje samen richting de Empakai Krater.

Het landschap is in deze 4 uur compleet veranderd. Het is een stuk groener en bebost. Soms worden er in deze omgeving zelfs luipaarden gespot. Ons volgende kamp is prachtig gelegen op de kraterrand van de Empakai. Aangezien het pas 11 uur in de ochtend is, besluiten we gelijk af te dalen de krater in. De hike naar beneden is prachtig door een enorm groen gebied, het dalen kost ongeveer 2 uur. Eenmaal aangekomen bij het kratermeer worden we verwelkomd door een roze gloed. Honderden, misschien wel duizenden Flamingo’s staan rustig te ‘chillen’ in het water. Na een tijdje van het prachtige uitzicht te hebben genoten, beginnen we weer te stijgen naar ons tentenkamp aan rand van de krater. Na een redelijk zware wandeling komen we aan op de top. De kok verwelkomt ons met een heerlijke warme lunch. We genieten hiervan met ondertussen een prachtig uitzicht over de krater.

De met turquoise water gevulde Empakai krater is misschien niet zo populair als de Ngorongoro Krater, maar is zeker zo mooi. Het meer, gevuld met flamingo’s en watervogels, vult het grootste gedeelte van de krater. Rondom het meer ziet u steile rotswanden van tenminste 300m hoogte.

Er is tijd om even een middagdutje te doen. Toch wel prettig na de koude nacht en de wandelingen. Eind van de middag vertrekken we richting de OI Doinyo Lengai vulkaan. We hebben vernomen dat deze vulkaan actief is, dus we zijn in goede hoop dat we misschien wel wat spectaculairs kunnen zien. Helaas was dat niet het geval, maar de vulkaan alleen is al een prachtig gezicht. Om de vulkaan heen liggen weer een groot aantal Masai dorpjes. We genieten even van het uitzicht en rijden daarna over de hobbelige weg terug naar onze tentjes. We warmen op bij het kampvuur en spotten die avond nog verschillende bushbaby’s rond onze tent. Na misschien wel de lekkerst pizza ooit duiken we ons tentje weer in. Verbazingwekkend hoe de kok dit klaarmaakt op deze plek midden in de natuur.

landschap kenia

In de vroege morgen vertrekken we de dag er na richting de Serengeti. Dit doen we gewoon met onze Landcruiser. Helaas zit de prachtige wandeling er alweer op. Het is een ervaring om nooit te vergeten.

Ik vond deze hike de ideale mogelijkheid om op een authentieke manier de Masai cultuur te ervaren en ongestoord van de verschillende landschappen te genieten. Van uitgestrekte vlaktes tot actieve vulkanen en beboste gebieden, je ziet het allemaal zonder enige toerist tegen te komen. Het is ook mogelijk om deze hike met een paar dagen te verlengen en bijvoorbeeld de Ol Doinyo Lengai vulkaan te beklimmen.

Wil je meer weten over deze hike of het avontuur zelf aangaan? Stuur dan een mailtje naar info@matoketours.nl

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!