9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Op reis in Madagascar

Een unieke wandeling door de hooglanden van Madagaskar

Al reizend door Madagaskar doorkruis je de mooiste landschappen en tal van boerendorpjes. De meesten zul je omwille van de tijd voorbij gaan rijden, maar het is ook zeker een aanrader om een keer te stoppen voor een wandeling door de omgeving. Ik maakte een onvergetelijke wandeling in de omgeving van Ambalavao, een gebied dat wordt gekenmerkt door hoge bergtoppen, rijstvelden en authentieke dorpjes.

Geschreven door een van de reizigers

Betsileo Country Lodge

De Betsileo Country Lodge is een kleinschalige accommodatie ten zuiden van de stad Ambalavao. De lodge wordt gerund door Nederlanders en vormt een comfortabel rustpunt op de weg van Fianarantsao naar Isalo. De kamers hebben een geweldig uitzicht over de omgeving en vanuit de lodge is het maar een klein stukje rijden naar het nabijgelegen Réserve d’Anja. De omgeving biedt daarnaast volop mogelijkheden voor mooie wandelingen. Je kunt bijvoorbeeld op eigen gelegenheid naar het uitzichtpunt tegenover de lodge hiken, maar vooral de wandeling met gids Adrien is een van de hoogtepunten van mijn reis naar Madagaskar geweest.

Authentiek Madagaskar

De sfeervolle Betsileo Country Lodge ligt een paar kilometer buiten het stadje en wordt omringd door rijstvelden, riviertjes en kleine dorpjes. Het is het startpunt van de wandeling door een authentiek stukje Madagaskar, want zodra je over de drempel stapt sta je op het platteland. Hier komen maar weinig toeristen en kun je het lokale boerenleven van dichtbij observeren. Een unieke ervaring, want je krijgt een heel nieuw gezicht van Madagaskar te zien.

Wandeling over het platteland

De wandeling begint met een tocht door de akkers van lokale boeren. Er wordt niet alleen rijst verbouwd, maar ook tomaten, paprika’s, ananas, zoete aardappel en tabak. Ik zie mensen op het land werken, volgepakte zebukarren die over de zandweggetjes rijden en meisjes met manden vol groenten op hun hoofd. Het is bijzonder om te zien hoe gestructureerd de akkers zijn, terwijl we tegelijkertijd over geïmproviseerde bruggetjes naar de overkant van een rivier moeten lopen. Op een gegeven moment moeten we zelfs op blote voeten een riviertje oversteken en sta ik tot mijn knieën in het water.

Betsileo dorpje

Ambalavao en omgeving vormen het domein van de Betsileo, een van de grootste etnische groepen in Madagaskar. Invloeden zie je overal terug, maar in een van de dorpjes maak ik pas echt kennis met haar gebruiken en tradities.

We laten de akkers achter ons en lopen een paar simpele huisjes tegemoet. Een groepje kinderen komt direct tevoorschijn. Saluut vazaha! Hoi vreemdeling! Het enthousiaste geschreeuw weerklinkt tussen de huizen. Maar niet alleen de kinderen zijn verheugd vanwege ons bezoek, ook de volwassenen zwaaien, lachen en komen kennismaken. Gids Adrien nodigt me uit om binnen te kijken in een van de huizen en laat me zien hoe de mensen hier leven. Heel bijzonder.

Zebumarkt van Ambalavao

Na 13 kilometer eindigt de wandeling in het centrum van Ambalavao. De laatste etappe gaat over het marktplein, waar elke week de grootste zebumarkt van het land wordt gehouden. Helaas ben ik net een dag te laat, dus probeer je wandeling bij voorkeur te plannen tijdens de twee marktdagen.

We nemen de tuktuk terug naar onze lodge, waar we in de gezellige woonkamer nog even napraten over Madagaskar, Ambalavao en de Betsileo. Een ontspannen einde van een bijzondere wandeling.

Onze populaire bestemmingen

Reizen naar de Hooglanden van Madagascar

Onze populaire bestemmingen

Uit liefde voor Afrika

Inspireert Matoke Tours u graag met ervaringen en tips!