9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 
Zambia Safari Intens

Zambia Safari Intens

Dag 1

Vertrek uit Nederland/België

Vandaag vertrekken de intercontinentale vluchten vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf middels een overstap richting Lusaka. Matoke Tours zoekt samen met u de beste vlucht uit zodat u uitgerust en comfortabel in Lusaka arriveert!

Dag 2

Aankomst Lusaka - acclimatiseren

In de ochtend of middag landen de vluchten op Lusaka Airport. Bij aankomst staat de goedlachse chauffeur u op te wachten. “Mwaiseni ku Zambia, mwatandala shani” (welkom in Zambia, hoe maakt u het?). Na de kennismaking brengt hij u in een half uurtje naar de fijne accommodatie welke in een groen buitengebied van deze chaotische hoofdstad ligt. Geniet in de middag van dit hotel met zwembad. Even heerlijk acclimatiseren vandaag!

kafue sundowner

Dag 3

Transfer naar Kafue - namiddag safari naar keuze

Na het ontbijt staat de chauffeur van Musekese Camp u op te wachten. U start de reis direct op niveau! Na zo'n 5 uur rijden komt u bij het oudste wildpark van Zambia aan; Kafue Nationaal Park. Vanaf hier geniet u van een en-route bootsafari naar het prachtige bushcamp gelegen aan een wildrijke lagune. Vanmiddag staat de eerste safariactiviteit gepland. U heeft de keuze uit een bootsafari of namiddag jeepsafari met aansluitend de nachtsafari.

Namiddag Kafue – Musekese Camp

Het bijzondere aan Musekese Camp is niet alleen haar afgelegen ligging, maar ook de deskundige begeleiding van de zeer bevlogen gidsen. De gidsen behoren hier tot de allerbeste van Zambia en leven daadwerkelijk één met de natuur. Reizigers ervaren dit door de enorme kennis die de heren bezitten. En niet alleen over het wild, maar ook over de bomen, grassen, bloemen en het sterrenstelsel bijvoorbeeld. Een anekdote van Matoke Tours’ bezoek aan Musekese Camp licht dit nog het beste toe:

“Nadat de gidsen Phil en James ons vriendelijk verwelkomden bij Lufupa (locatie diep in Kafue NP), gaat de bagage de boot in. Direct vragen de heren waar onze interesses naar uit gaan. ‘Naar alles wat we tegenkomen, zeker ook de vogels’ antwoord de groep. Bingo, dat wilden de gidsen graag horen! Na de boottocht, met veel vogelstops onderweg, komen we aan in noordelijk Kafue waar slechts de vier rustieke chalets van Musekese Camp staan. Een waanzinnige regio, helemaal voor ons alleen! Terwijl we naar Musekese Camp rijden zien Phil & James wat dons op de grond liggen. “Toen we jullie gingen ophalen zagen we een bataleur (arend) het gebied al goed verkennen”, zegt Phil. Hij stapt uit en scant de omgeving rondom de jeep. Hij ziet wat meer dons verderop liggen, nabij een struik. We zijn allen stil, in spanning op wat komen gaat. Dan maant hij ons ook uit de jeep te komen, richting de struik. We vinden daar een half aangevreten haas in een doornstruik liggen. Het is duidelijke een verse prooi, het bloed druipt nog uit het beestje. Phil schets zijn ideeën over wat hier zojuist is gebeurd. “Net was hier een baviaan. Bavianen zijn deze tijd van het jaar erg agressief en snakken naar vlees. Bavianen hebben niet veel vlees nodig, slechts een haar happen. Dat zie je aan de haas, daar zijn maar een paar happen van genomen. Vermoedelijk heeft de bataleur op deze haas gejaagd en zag de baviaan dat. De baviaan heeft vervolgens de prooi van de bataleur gestolen om aan zijn behoeftes te voldoen. Nadat de baviaan voldoende had gegeten heeft hij de haas hier in de struiken achter gelaten. De bataleur hangt daarom nu nog zo geconcentreerd in de lucht. Hij wacht tot dat wij weg zijn, dan heeft ie eindelijk zijn maaltijd terug”. Direct vragen de rangers ons terug naar de jeep te gaan. Zo kan de natuur hier ongestoord verder zijn gang gaan, leggen ze uit. We zijn allen versteld! We zijn nog niet eens aangekomen bij onze chalets en hebben nu al zo’n pure wild ontmoeting, boordevol bijzondere inzichten beleefd. Gewoon omdat er een bataleur in een boom zat en Phil een stukje dons op de grond zag liggen. Dit bleek letterlijk pas de introductie van wat nog komen zou…

Dag 4 en 5

Volle safari dagen in Kafue

U bespreekt deze dagen met de rangers of u vandaag de boot-, wandel-, jeep- of nachtsafari gaat ondernemen. Standaard kunnen er twee safariactiviteiten per dag ondernomen worden. Bespreek de voorkeur ter plekke. De wandelsafari’s zijn doorgaans het meest succesvol in de ochtend en worden in de namiddag niet geadviseerd. Interessant om hier wellicht één ochtend voor uit te trekken?!
 
Tussen de safariactiviteiten door keert u terug naar Musekese voor de lunch en siësta. De chalets liggen allen parallel aan de lagune. Vanuit uw eigen stoel of bed gaat de safari tijdens uw rustmoment dan ook gewoon door. Zo laten de gigantische goliathreigers, ooievaars, olifanten, bushbucks, puku’s, nijlpaarden etc. zich gemakkelijk zien in de lagune.

Kafue Nationaal Park

Kafue is een klassiek wildpark met alle benodigde ingrediënten. De rivieren, moerassen, meren, bossen en savannes creëren veel interessante ecosystemen waardoor elke regio binnen het park ander wild aantrekt. De wildaantallen zijn gezond maar de grootte van het park maakt het spotten soms lastig. Kafue staat bekend om de aanwezigheid van o.a. cheeta’s, luipaarden, leeuwen en wilde honden. Het is daarmee het enige wildpark waar al deze bijzondere roofdieren tijdens één safari gezien zouden kunnen worden!

Safari activiteiten – Kafue Nationaal Park

Het weids scala aan safarimogelijkheden maakt Kafue een bijzonder en verrassend wildpark. Geen dag is hetzelfde door de verschillende safarimogelijkheden. U bespreekt met de ranger uw dagindeling. De ochtend leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een wandelsafari. De sfeervolle bootsafari kan daarentegen zowel in de ochtend als namiddag ondernomen worden. De ochtend is doorgaans beter voor het zien van de vele watervogels terwijl de namiddag bootsafari meer de nadruk legt op de krokodillen, nijlpaarden en andere zoogdieren!

De ochtend en namiddag is ideaal voor de jeepsafari. Het leuke aan de namiddag jeepsafari is dat deze overgaat in de nachtsafari. Tijdens de zonsondergang kiest de ranger een mooie locatie zodat u van een kenmerkende Afrikaanse ‘sundowner’ kunt genieten. Terwijl de machtige zon aan de horizon zakt geniet u van een gin-tonic of ijskoud biertje! Dit is puur genieten in de bush. Aansluitend gaat u op zoek naar de nacht actieve dieren tijdens de nachtsafari.

Bootsafari

De bootsafari is het allermooiste in de namiddag wanneer de krokodillen bij de oevers liggen te zonnen. De olifanten komen hun dorst lessen, terwijl de lachende nijlpaarden actief worden en langzaam uit het water komen, zich opmakend voor de naderende nacht. Daarnaast komen vogelliefhebbers van heinde en verre naar deze specifieke rivier om de bijzondere watertrapper te zien. De Kafue rivier behoort tot één van de beste plekken ter wereld om deze bijzondere watervogel te spotten. U geniet van de bootsafari onder het genot van een drankje en hapje om de beleving nog exclusiever te maken.

leopards kafue

Dag 6

Ochtendsafari - transfer terug naar Lusaka

Het is vandaag de laatste ochtend in Kafue. Samen met de safarigidsen bespreekt u welke safariactiviteit u vanochtend onderneemt. Aan het eind van de ochtend neemt u afscheid bij Musekese Camp en start de transfer terug naar Lusaka. Afhankelijk van het verkeer in de hoofdstad komt u eind van de middag bij de accommodatie aan.

safari in south luangwa

Dag 7

Vlucht naar South Luangwa - namiddag jeepsafari

In de ochtend wordt u afgezet op Lusaka Airport voor de regionale vlucht naar Mfuwe, South Luangwa. Na ruim een uurtje vliegen landt u in zuidelijk Afrika’s meest wildrijke safaripark. Bij aankomst wacht de ranger u op en rijdt u vervolgens in twee uur naar de prachtige luxe lodge, binnen de parkgrenzen gelegen. ‘s Middags staat de eerste safari al gepland.

Namiddag jeep- en nachtsafari

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

Dag 8 t/m 10

Safari's in South Luangwa

De komende dagen staan volledig in het teken van de safari's in South Luangwa. Elke ochtend en middag bespreken de ervaren rangers de mogelijkheden met u. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke uw voorkeurskeuzes. 's Middags heeft u voldoende tijd om te genieten van het sprookjesachtige uitzicht over de lagune. Daarnaast lenen het zwembad en de accommodatie zich voor fijne vrijetijdbestedingen. Ontspan, en laat u lekker verwennen in deze luxe omgeving tijdens de rustmomenten.

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa! Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

Wandelsafari

Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt o.a. op vogels en het kleine wild wat men 'normaliter' over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers weten de rangers niet wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de beste van Zambia en brengen u veilig nabij het wild.

Safari activiteiten

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia. Vrijwel alle roof- en zoogdieren komen hier in hoge concentraties voor! Kies voor de optimale safaribeleving door zowel op wandel- en jeepsafari te gaan deze dagen. U zult zien dat de leeuwen over de savannes struinen, terwijl de luipaarden en wilde honden zich schuil houden in de bosrijke regio's. De gigantische kuddes buffels zijn het best in de struikgewassen te vinden! Uw ranger gaat zijn uiterste best doen om het imposante imago van South Luangwa waar te maken.

Dag 11

Vlucht Lower Zambezi - middag kanosafari

Ontwaak tussen de (inmiddels) bekende bushgeluiden! Na het ontbijt neemt u afscheid van het team en wordt u naar Mfuwe Airport gebracht. Rond het middaguur vertrekt de regionale vlucht naar Lower Zambezi NP. Dit is een prachtige vlucht over het Muchinga gebergte met zicht over de Zambezi rivier. Verbaas uzelf niet wanneer u een extra rondje in de lucht moet maken om de grazende gazelles en olifanten op veilige afstand van de airstrip te houden! Bij aankomst wordt u opgewacht door een ranger van de spectaculaire accommodatie. Nadat u bent geïnstalleerd bespreekt u met de ranger welke namiddag activiteit u wilt ondernemen. Vooral de kano-, boot- en jeepsafari zijn erg succesvol aan het einde van de dag.

Kano excursie

Onder deskundige begeleiding onderneemt u vanaf de Chongwe rivier de kanosafari. De regio rondom de rivier is het meest sprookjesachtige deel van Lower Zambezi. U kunt verwachten dat onderweg olifanten, buffels, gazelles en nijlpaarden staan te grazen en/ of passeren. Dit is een unieke manier om dichtbij het (grote) wild te komen terwijl u optimaal kunt genieten van de geluiden en natuur om u heen.

canoe safari lower zambezi

Dag 12 t/m 14

Safari activiteiten Lower Zambezi

Deze dagen bespreekt u met de ranger de gewenste dagindeling. Elk dagdeel kunt u kiezen uit een andere activiteit, of zelfs twee activiteiten combineren.

Lower Zambezi Nationaal Park

Lower Zambezi is een schitterend en exclusief wildpark. De vallei waar de machtige rivier de Zambezi als doorheen stroomt is een ware oase voor het Zambiaanse wildleven. De Zambezi rivier is daarnaast ook de natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe. Doordat Lower Zambezi ingeklemd ligt tussen het Muchinga gebergte en de Zambezi rivier, heeft het park een waanzinnige setting! Geografisch gezien is er géén park in Zambia mooier dan Lower Zambezi. De olifanten zwemmen van eiland naar eiland in de Zambezi rivier, op zoek naar vers gras en riet. En doordat het park zo waterrijk is, trekt het veel watervogels, nijlpaarden, krokodillen en ander wildleven aan. Ook op het land is er veel te beleven en zijn er gezonde aantallen leeuwen, luipaarden, wilde honden, buffels en verschillende gazellesoorten.

Safari activiteiten

Lower Zambezi is het mooiste safaripark van Zambia. Met de machtige Zambezi rivier, de vele zijkanalen, open savannes en bosrijke regio's beleven reizigers hier vele prachtige vergezichten. Deze gevarieerde eco-systemen creeëren een weids scala aan activiteiten mogelijkheden. In Lower Zambezi worden kano-, boot-, wandel- jeep-, en nachtsafari's aangeboden. Vanuit uw accommoatie kunt u dagelijks aangeven waar uw voorkeur per dag naar uit gaat. Alle activiteiten zitten standaard inclusief en u kunt minimaal twee safari's per dag ondernemen! Even geen zin in safari? Sla dan samen met de ranger een hengel uit en ga vissen op 'tigerfish'.

Dag 15

Ochtendsafari - terugvlucht naar huis

Vandaag kunt u eventueel lekker uitslapen en de natuurgeluiden maximaal op u laten inwerken! Het is helaas de laatste ochtend in Zambia. Gelukkig kunt u in de ochtend nog één keer de safari van uw voorkeur ondernemen. Na de lunch wordt u naar de airstrip gebracht voor de regionale vlucht terug naar Lusaka.

In de avond vertrekken de intercontinentale vluchten, via een overstap, terug naar huis.

Ochtendsafari

Tijdens de zonsopkomst kunt u de laatste safari in Lower Zambezi ondernemen. Gooi bijvoorbeeld een hengel uit en probeer de beruchte tijgervis te vangen! Mocht u de vis vangen dan word deze na het meten (en de nodige foto’s!) weer terug in de Zambezi uitgezet. Maar het is ook mogelijk om vanochtend op jeep- of bootsafari te gaan uiteraard. U bespreekt uw voorkeur ter plekke.

Dag 16

Thuiskomst

Vandaag arriveert u thuis met een koffer vol nieuwe safari belevenissen!