Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 
Zambia en Botswana deluxe: de beste safariparken

Zambia en Botswana deluxe: de beste safariparken

Dag 1

Vertrek Nederland/België

Vandaag start uw Afrika avontuur en vliegt u naar het mooiste continent op aarde!

Dag 2

Aankomst Zambia

Vandaag landt uw vlucht op Lusaka Airport. Bij aankomst staat de goedlachse chauffeur te wachten. “Mwaiseni ku Zambia, mwatandala shani” (welkom in Zambia, hoe maakt u het?). Na de kennismaking wordt u in een half uurtje naar de fijne accommodatie gebracht welke in een groen buitengebied van deze chaotische hoofdstad ligt. Geniet in de middag van de fijne accommodatie met zwembad. Even heerlijk acclimatiseren vandaag! Transfer van Lusaka luchthaven naar accommodatie.

Dag 3

Transfer Kafue, bootsafari Kafue

In de ochtend staat de goedlachse chauffeur u op te wachten. Het safariavontuur start nu echt! In een halve dag rijden arriveert u bij uw voorkeursaccommodatie in Kafue Nationaal Park. Vanmiddag staat de eerste safariactiviteit gepland. Kies bijvoorbeeld vanmiddag voor de sfeervolle bootsafari over de Kafue rivier.

Kafue Nationaal Park

Kafue is een klassiek wildpark met alle benodigde ingrediënten. De rivieren, moerassen, meren, bossen en savannes creëren veel interessante ecosystemen waardoor elke regio binnen het park ander wild aantrekt. De wildaantallen zijn gezond maar de grootte van het park maakt het spotten soms lastig. Kafue staat bekend om de aanwezigheid van o.a. cheeta’s, luipaarden, leeuwen en wilde honden. Het is daarmee het enige wildpark waar al deze bijzondere roofdieren tijdens één safari gezien zouden kunnen worden!

Bootsafari Kafue

De bootsafari is het allermooiste in de namiddag wanneer de krokodillen bij de oevers liggen te zonnen. De olifanten komen hun dorst lessen, terwijl de lachende nijlpaarden actief worden en langzaam uit het water komen, zich opmakend voor de naderende nacht. Daarnaast komen vogelliefhebbers van heinde en verre naar deze specifieke rivier om de bijzondere watertrapper te zien. De Kafue rivier behoort tot één van de beste plekken ter wereld om deze bijzondere watervogel te spotten. U geniet van de bootsafari onder het genot van een drankje en hapje om de beleving nog exclusiever te maken.

Dag 4 en 5

Safariactiviteiten Kafue

Elke dag kunt u minimaal twee safariactiviteiten met elkaar combineren (kies uit de wandel-, boot-, jeep- en nachtsafari). U bespreekt ter plekke uw dagindeling en voorkeur. Tussen de safari’s door geniet u van de siësta bij de accommodatie. Laat de warme lunch u dan heerlijk smaken en geniet van het zicht over de Kafue rivier.

Safari activiteiten Kafue

Het weids scala aan safarimogelijkheden maakt Kafue een bijzonder en verrassend wildpark. Geen dag is hetzelfde door de verschillende safarimogelijkheden. U bespreekt met de ranger uw dagindeling. De ochtend leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een wandelsafari. De sfeervolle bootsafari kan daarentegen zowel in de ochtend als namiddag ondernomen worden. De ochtend is doorgaans beter voor het zien van de vele watervogels terwijl de namiddag bootsafari meer de nadruk legt op de krokodillen, nijlpaarden en andere zoogdieren!

De ochtend en namiddag is ideaal voor de jeepsafari. Het leuke aan de namiddag jeepsafari is dat deze overgaat in de nachtsafari. Tijdens de zonsondergang kiest de ranger een mooie locatie zodat u van een kenmerkende Afrikaanse ‘sundowner’ kunt genieten. Terwijl de machtige zon aan de horizon zakt geniet u van een gin-tonic of ijskoud biertje! Dit is puur genieten in de bush. Aansluitend gaat u op zoek naar de nacht actieve dieren tijdens de nachtsafari.

leopards kafue

Dag 6

Vlucht South Luangwa. Jeep- en nachtsafari

Na het ontbijt neemt u afscheid van het team in Kafue. In de ochtend vertrekt uw chartervluchtje naar Lusaka. Vervolgens neemt u de regionale vlucht naar Mfuwe, South Luangwa. Bij aankomst staat de chauffeur u op te wachten. Installeer u bij de heerlijke accommodatie en geniet van de eerste ontmoetingen met het wildleven. Alle accommodaties zijn in South Luangwa op de mooiste locaties gebouwd.

South Luangwa Nationaal Park

South Luangwa staat specifiek bekend om de hoge aantallen wilde honden en luipaarden. Maar ook worden leeuwen tijdens een bezoek aan South Luangwa vrijwel altijd gezien. Daarnaast moet u de endemische Thornicroft giraffe en Crawshaw zebra niet vergeten. Deze kunt u nergens anders in Afrika zien met uitzondering van South Luangwa! Tot slot trekt South Luangwa ook vogelliefhebbers aan. Met name de kleurrijke Carmine bijeneters die hun nestjes bouwen in de Luangwa rivier zijn erg fotogeniek.

Namiddag en nachtsafari South Luangwa

Wanneer u bent opgefrist staat de namiddagsafari op het programma. Op zoek naar de eerste giraffen, olifanten, leeuwen etc. Ook de prachtige bijzondere gazellesoorten krijgen de aandacht, waarvan de kudu's en puku's de meest majestueuze zijn. Rond het vallen van de avond wordt de open jeep aan de Luangwa rivier gezet. Onder het genot van een drankje geniet u van de zonsondergang. Daarna gaan de spotlichten aan en gaat de nachtsafari van start.

leopard

Dag 7 en 8

Safari's South Luangwa

De komende dagen staan in het teken van de safari's in South Luangwa. Elke ochtend en middag bespreken de ervaren rangers de mogelijkheden met u. Zo kunt u kiezen uit een jeep- of wandelsafari in de ochtend. De namiddag leent zich het beste voor de jeepsafari met aansluitend de nachtsafari. U maakt ter plekke uw voorkeurskeuze.

Wandelsafari South Luangwa

Kenmerkend voor South Luangwa is de wandelsafari. Sterker nog, de wandelsafari is in South Luangwa uitgevonden! Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt o.a. op vogels en het kleine wild wat men 'normaliter' over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens een wandelsafari gezien worden. Immers weten de rangers niet wat er achter de volgende struik of boom schuilt! De rangers behoren tot de beste van Zambia en brengen u veilig nabij het wild.

Safari activiteiten South Luangwa

South Luangwa is het meest wildrijke park van Zambia. Vrijwel alle roof- en zoogdieren komen hier in hoge concentraties voor! Kies voor de optimale safaribeleving door zowel op wandel- en jeepsafari te gaan deze dagen. U zult zien dat de leeuwen over de savannes struinen, terwijl de luipaarden en wilde honden zich schuil houden in de bosrijke regio's. De gigantische kuddes buffels zijn het best in de struikgewassen te vinden! Uw ranger gaat zijn uiterste best doen om het imposante imago van South Luangwa waar te maken.

Dag 9

Vlucht naar Victoria Watervallen

U wordt vandaag naar Mfuwe Airport gebracht. De vlucht vertrekt, via Lusaka, naar Livingstone Airport. Bij aankomst staat de goedlachse chauffeur u op te wachten. Na de kennismaking brengt hij u in een half uurtje naar Waterfront Lodge of Taita Falcon Lodge. Waterfront Lodge ligt aan de machtige Zambezi rivier terwijl Taita Falcon Lodge uitkijkt over de indrukwekkende kloven rondom de Victoria Watervallen! Laat u vanmiddag alvast informeren over de verschillende activiteitenmogelijkheden voor morgen.

Victoria watervallen

Deze dagen verblijft u bij wellicht de meest mythische locatie van Afrika. Mosi-oa-Tunya, letterlijk vertaald 'de rook die dondert', ofwel de Victoria Watervallen. Reizigers worden aangetrokken door de pure kracht van het water, de safariparken in de omgeving en de adrenaline verhogende activiteiten. De Victoria Watervallen stellen dan ook geen reiziger teleur!

helicopter flight victoria falls

Dag 10

Victoria Watervallen activiteiten

De Victoria Watervallen is één van de bekendste plekken van Afrika. Daardoor zijn er veel verschillende activiteiten mogelijk in de regio. In Livingstone vindt u ook één van de betere curiosamarkten van Zambia, mocht u daarin geïnteresseerd zijn.

Activiteiten bij de Victoria watervallen – (optioneel)

U kunt de watervallen vanaf de Zambiaanse alsmede de Zimbabwaanse zijde bezoeken. Matoke Tours raadt dit ook zeker aan omdat u dan het meest complete beeld van de watervallen krijgt! Uw accommodatie kan u professioneel assisteren met het bezoeken van de watervallen. Regel ter plaatse of u de Watervallen vanuit de lucht wilt zien, het stadje wilt bezoeken en/ of een boottocht over de Zambezi rivier wilt maken.

Helicopter of Microlight vlucht Victoria Falls – (optioneel)

U krijgt pas echt een idee van de daadwerkelijke hoeveelheid water en kracht wanneer u de watervallen vanuit de lucht aanschouwd. Kies voor een adembenemende microlight- of helikoptervlucht. De vluchten vertrekken vroeg in de ochtend en duren ongeveer één kwartier. Dit geeft u voldoende tijd om totaal omver geblazen te worden van de kracht en schoonheid van de Victoria Watervallen. Dit is zonder twijfel dé beste activiteit mogelijk! Boek uw voorkeursvlucht vooraf om teleurstellingen ter plekke, door drukte, te voorkomen.

Dag 11

Vlucht Okavango Delta, Botswana

Na het vroege ontbijt wordt u naar Kasane, Botswana gebracht. Eerst moet u langs de Zimbabwaanse douanepost. Omdat u het KAZA visum bij aankomst in Zambia heeft aangevraagd kunt u hier gratis de grens over. Na zo’n 2 uur arriveert u op Kasane Airport waar de regionale vlucht naar het Khwai privéreservaat vertrekt. Bij aankomst staat de ranger van uw voorkeur safariaccommodatie te wachten. ’s Middags staat de eerste safari gepland in één van de mooiste en meest wildrijke regio’s van de Okavango Delta!

Khwai Privéreservaat

Landschappelijk gezien is het privéreservaat van Khwai één van de allermooiste regio’s van de Okavango Delta én daarmee van Botswana. Het privéreservaat grenst (gedeeltelijk) aan het publieke Khwai reservaat met het grote verschil dat in het privéreservaat geen andere gasten welkom zijn. U geniet daardoor van een nóg exclusievere safaribeleving. De waterrijke lagunes, kanalen, open savannes en bosrijke regio’s wisselen elkaar continue af. Het creëert een sprookjesachtige setting waarbij het Afrikaanse dierenrijk zich thuis voelt in het best passende ecosysteem per dierengroep. Zo zijn de wilde honden graag geziene gasten in de bosrijke regio’s, terwijl de cheeta en serval beter gedijen op de open vlaktes. Op en rondom het water wisselen de kleurrijke vogels, grote groepen nijlpaarden en krokodillen elkaar af. De olifanten meanderen met hun kolossale lichamen gemakkelijk van de ene regio naar de andere, zoekend naar voedzame bladeren en vers water.

Namiddag safari Okavango Delta

Bespreek vanmiddag naar welke activiteit uw voorkeur uitgaat! U kunt de waterwegen het beste per mokoro ontdekken. Of kies voor de wandelsafari; puur safari beleven in harmonie met de schitterende natuur van de Okavango Delta. Uiteraard is het ook mogelijk om per jeep op zoek te gaan naar het wild!

Dag 12 t/m 14

Safariactiviteiten Okavango Delta

Vroeg op wandelsafari deze dagen! U bespreekt ter plekke uw dagindeling met de ranger. Alle activiteiten (jeep, mokoro-*, wandel**- en nachtsafari’s) zitten standaard inclusief, de dagindeling bespreekt u ter plekke. Zo kunt u tijdens het krieken van de dag de wandelsafari of mokorosafari ondernemen. De middagen zijn zeer geschikt voor de jeep- en aansluitend de nachtsafari. Kortom, geniet van deze ultieme safaridagen in de Okavango Delta.

Wandelsafari Khwai Privéreservaat

Vroeg op voor de wandelsafari. Dit is het moment van de dag dat het wild langzaam ontwaakt en actief is. De nadruk ligt dan o.a. op vogels en het kleine wild wat men ‘normaal gesproken’ over het hoofd ziet. Maar ook leeuwen, olifanten en giraffen kunnen tijdens de wandelsafari gezien worden. Immers kunnen de rangers niet weten wat er achter de volgende struik of boom schuilt! **Afhankelijk van de hoogte van het gras kan het onverantwoordelijk zijn om op wandelsafari te gaan. Wanneer de gidsen het gras te hoog vinden wordt de wandelsafari vandaag ingeruild voor een ochtend jeepsafari.

Mokorosafari Khwai privéreservaat

De Khwai rivier heeft een enorme aantrekking op het grote en kleine wild in het gelijknamige privéreservaat. Het is dan ook erg bijzonder om het perspectief op de natuur en wildleven vanaf het water te krijgen! Dat kan het beste via de mokoro. Deze methode bestaat al eeuwenlang en werd ontwikkeld door de oorspronkelijke bewoners van de Okavango Delta. Met de mokoro konden de bewoners zich gemakkelijk voortbewegen in de wirwar van kanalen, rivieren en lagunes. Onder begeleiding van een ervaren mokorogids gaat u één ochtend per mokoro op zoek naar vogels, kikkers én het grote wild wat zich schuilhoudt tussen het papyrus en rietgras.
* Vanuit Hyena Pan worden er geen mokorosafari’s aangeboden. Mokorosafari’s zijn afhankelijk van de hoogte van het water in de delta. Het kan voorkomen dat het niet mogelijk is de mokoro safari uit te voeren.

Jeep- en nachtsafari Khwai privéreservaat

U gaat deze dagen het privéreservaat van Khwai per open jeep ontdekken. Zo kunt u gemakkelijk grotere afstanden overbruggen en zo de verschillende ecosystemen ontdekken. Khwai wordt gekenmerkt door haar drie permanente roedels wilde honden. Naast de leeuwen, olifanten en luipaarden komen ook bijzondere zoogdieren voor. Zo is het niet ongebruikelijk om kuddes sabelantilopen te zien grazen. Maar ook de cheeta, caracal én de fotogenieke grootoorvos worden met regelmaat op de lens gezet. Tijdens de zonsondergang geniet u van een welverdiende ‘sundowner’. Daarna gaan de spotlichten aan en start de nachtsafari. Tijdens de nachtsafari gaat u op zoek naar nocturne dieren. De aardwolf, Afrikaanse wilde kat, honingdas, civet en genetkat kunnen gespot worden tijdens deze bijzondere uren in het donker. Hopelijk is het u gegund deze dagen één of meerdere van deze prachtige nachtdieren te zien. De avonden worden gevuld bij de sfeervolle lodge. Uiteraard met een brandend kampvuur, hoogstaand culinair drie-gangen diner en een lekker glas wijn!

Dag 15

Ochtendsafari. Terugvlucht naar huis

In de ochtend maakt u de laatste jeepsafari in de Okavango Delta. Daarna neemt u afscheid van het geweldige team. Na de ochtendsafari vertrekt uw lokale vlucht naar Maun. Dit is een schilderachtige vlucht waarbij u de delta vanuit de vlucht goed kunt waarnemen omdat u laag blijft vliegen. U vliegt vanaf Maun, via Johannesburg, terug naar huis.

Dag 16

Aankomst thuis

Vandaag arriveert u met een koffer vol prachtige nieuwe safariherinneringen.