9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden m.b.t. reizen in corona tijd. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Zambia

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Zambia.

Musekese Conservation

Eén van Matoke Tours favoriete bushcamps in Kafue is Musekese. Dit kleinschalige bushcamp met slechts vier chalets wordt gerund door de meest bevlogen rangers van heel Zambia. Niet alleen geven ze onze reizigers de beste safari’s mogelijk… ze zetten zich ook in voor het behoud van het wildleven. Hoe ze dat doen? Lees hier meer over de bijzondere avonturen van Phil en Tyrone in Kafue.

Phil en Tyrone hebben beide gestuurd aan het Durell Institutue for Conservation and ecology. Met ruim 20 jaar ervaring in Kafue Nationaal Park zijn ze excellente safarigidsen én natuurbeschermers . In 2018 hebben ze Musekese Conservation opgezet; een anti-stropers unit waarbij vier teams van verkenners via een roratie-systeem continue de regio controleren. In samenwerking met andere stichtingen (o.a. Panthera en Zambian Carnivore Program) kunnen ze in het veld hulp bieden d.m.v. een radio toren, zonne-energie, accommodatie en vervoer. Door bij Musekese Camp te overnachten steunt u dit anti-stropers initiatief en daarmee het behoud van het wildleven in Kafue.

Bekijk hier de complete 16-daagse Zambia intens reis waarbij u o.a. drie nachten bij Musekese Camp overnacht. U gaat op wandel-, boot- of jeepsafari met Phil of Tyrone! Bevlogen vertellen ze u graag over de projecten en de spannende avonturen die ze beleeft hebben terwijl ze in Kafue stropers op de voet volgde..!

Project Luangwa

Project Luangwa is opgezet door de beste lodges in South Luangwa; Kafunta River Lodge, Flatdogs Camp en Kaingo Camp. Jaarlijks doneren ze namens hun gasten zo’n EUR 40.000 in Project Luangwa. Project Luangwa heeft als objectief om toerisme als instrument te gebruiken om de gemeenschap aan te binden. Hoe doet Project Luangwa dit in het veld?

Gender Support

Eén van de speerpunten is het ondersteunen van kinderen en adolescenten via de ‘Gender Support’ club. Zo zijn sinds 2015 vrouwen aan de slag gegaan met het maken van natuurlijk maandverband. Bestaande uit 3 tot 5 lagen bamboe kunnen meiden hier gebruik van maken zodat ze geen schoolweek missen.

Een ander project is de ‘girls and boys club’ in het stadje Mfuwe. In 2013 is Project Luangwa gestart met een club voor meiden waarbij de nadruk lag op het verhogen van zelfvertrouwen en een proactieve houding t.o.v. zelf iets van je leven te maken i.p.v. een afwachtende houding te hanteren. Al na drie jaar bestond het project uit 20 clubs voor zowel meiden als jongens! Hierdoor leren beide geslachten beter te praten met elkaar maar ook wat de mogelijkheden zijn voor hun volwassen leven (onderwijs, seks, carrière, huwelijk etc.). Door de gender club is er een positieve tendens geweest in Mfuwe over wat er mogelijk is in je leven en het respect tussen mannen en vrouwen.

Buiten de gelijkheid tussen mannen en vrouwen doet Project Luangwa nog veel meer. Lees in detail hier meer over de overige projecten! We verblijven bij Kafunta River Lodge, Flatdogs Camp of Kaingo Camp tijdens de 11-daagse Zambia notendop reis of tijdens de 14-daagse Zambia hoogtepunten reis.