9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk en duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Malawi

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Malawi.

African Parks

African Parks is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die in samenwerking met overheden en lokale gemeenschappen de verantwoordelijkheid van beschermde gebieden op zich neemt. Momenteel beheert African Parks 18 nationale parken en beschermde gebieden in 11 landen met een totale oppervlakte van meer dan 14 miljoen hectare in verschillende landen in Afrika. In Malawi beheren ze vrijwel alle nationale parken met fantastische resultaten als gevolg!

Liwonde Nationaal Park

In 2015 werd Liwonde toegevoegd aan het African Parcs portfolia in Malawi. Bekend om de sprookjesachtige Shire rivier, dichte miombo bossen, open savannes en vruchtbare lagunes heeft Lliwonde alle ingrediënten om één van Afrika’s mooiste wildparken te zijn. Doordat Liwonde hoge wildaantallen had, was het daardoor ook een gewild park voor stropers. Daar kwam met de komst van African Parcs in 2015 gelukkig een einde aan. Maar liefst 40.000 strikken zijn sindsdien opgeruimd. Dat zijn meer vallen dan wildaantallen in het park!

Daarnaast stond Liwonde in 2016 in de spotlichten toen hier de grootste reallocatie van olifanten ooit plaatsvond. Maar liefst 336 olifanten zijn vanuit Liwonde succesvol naar Nkhotakota overgeplaatst, om zo meer ruimte te bieden in Liwonde voor de andere olifanten en overig wildleven. Verder zijn in 2017 de cheeta’s geïntroduceerd in het park die de jaren daaropvolgend ook al welpjes hebben gegeven. Daaropvolgend zijn 10 leeuwen in 2018 geherintroduceerd vanuit Zuid Afrika en Majete. En zeer recentelijk zijn in 2020 17 zwarte neushoorns gealloceerd vanuit Zuid Afrika. Dit is daarmee een van de grootste neushoorn overplaatsingen in de geschiedenis! Al deze prachtige ontwikkelingen dragen bij aan het wildbestand in Liwonde, onderwijs in de omgeving en de werkgelegenheid in- en rondom Liwonde.

Majete Wildlife Reservaat

Majete behoort vandaag de dag tot één van de meest wildrijke safariparken van Malawi. Maar dit is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Decennia lang is de schoonheid en flora en fauna van Majete genegeerd gebleven waardoor stropers jarenlang de vrije hand hadden. Het absolute dieptepunt werd bereikt in 1992, toen er bijna geen wildleven meer aanwezig was in Majete. Op dat moment sloeg African Parcs de handen ineen met de Malawiaanse overheid en zijn de wildaantallen langzaamaan hersteld. Vervolgens werden in 2011 de luipaarden geherintroduceerd en in 2013 werden de leeuwen hieraan toegevoegd. De zwarte neushoorn was al aanwezig in Majete wat de kans op spotten van de big 5 behoorlijk realistisch maakt! Majete wordt dan ook geroemd om het herstel van wildleven en gezien als het beste succesverhaal van African Parcs.

In vrijwel alle reizen naar Malawi zit een bezoek aan Liwonde inclusief. Wilt u graag Liwonde én Majete allebei bezoeken ga dan mee op de 17-daagse groepsreis Malawi en Zambia, bekijk de 20-daagse Malawi en Zambia onontdekt reis of kies voor de luxe 16-daagse Malawi en Zambia hoogtepunten reis.