Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Madagascar

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Madagascar.

Résidence Madalief

Zo’n zeven kilometer ten zuiden van het stadje Antsirabe op de hoogvlakten van Madagaskar, ligt in een bosachtig gebied het mooie Residence ‘Madalief’. Dit prachtige en duurzame hotel is een van de meest recente en grootste projecten van de overkoepelende stichting “Madalief”!

De Résidence is ontstaan vanuit het idee om werkgelegenheid en werkervaringsplekken te creëren voor jongeren uit Ambositra. Maar ook om, buiten de giften vanuit Nederland, extra inkomsten te genereren voor de projecten. Gekozen is om de accommodatie in Antsirabe te bouwen vanwege het gunstige ligging op de toeristenroute naar het zuiden; in Antsirabe overnachten meer toeristen dan in Ambositra.

Het hotel bevindt zich op een terrein van ruim anderhalve hectare. Het heeft 13 ruime kamers, met eigen sanitair en warm water. Het water komt vanuit een bron in de bergen en wordt verwarmd door zonneboilers. De kamers zijn gebouwd met lokale materialen en zijn geheel in Malagasy stijl gedecoreerd. Voor zover mogelijk zijn de meubels in de directe omgeving van het Résidence gemaakt.

Résidence Madalief heeft tevens een eigen restaurant en een speeltuin. Daarnaast bevindt er zich ook een jeugdherberg op het terrein. In de jeugdherberg ontvangen zij naast kinderen van hun eigen stichting, ook groepen kinderen van andere weeshuizen en stichtingen. Zij bieden hen hier voor weinig geld een mooie vakantie. De jeugdherberg biedt plaats aan ongeveer 25 kinderen en is voorzien van alle benodigdheden (matrassen, dekens, servies, bestek, keuken en wasgelegenheid).

Gouden formule

Ze kunnen nu, meer dan 10 jaar later, met trots zeggen, dat het opzetten van de Residence een ‘gouden formule’ is geweest. Ze hadden nooit kunnen dromen dat ze zoveel extra inkomsten zouden krijgen, door de winst van het hotel, maar vooral ook door de extra donaties en donateurs die het opleverde. Ze hebben zoveel meer projecten kunnen opzetten en zoveel meer kinderen kunnen helpen!

Door te overnachten bij Résidence Madalief steunt u het project, zorgt u voor werkgelegenheid en maakt u kennis met de jong volwassen die nu, dankzij de stichting, een beter toekomstperspectief hebben.

Résidence Madalief is opgenomen in veel van onze Madagascar reizen, zoals o.a. Van Azië naar Afrika, Walvisreis en Het Wilde Westen. Daarnaast kan het in vrijwel iedere maatwerk reis ingepast worden.

Zazamalala

Het Zazamalala-bos werd in 2000 aangelegd toen de blinde bioloog Simon Rietveld na 30 jaar terugkeerde naar het gebied rondom Morondava, in het westen van Madagaskar. Hij was geschokt dat het grootste deel van het droge bos was gekapt. “We moeten iets doen”, moet Simon tegen zijn Madagassische vrouw Jocelyne Farazanamalala hebben gezegd. ‘Als we nu passief blijven, zullen al die unieke diersoorten spoedig uitsterven!’ Tegen die tijd waren inderdaad de oneindige droge westelijke bossen die Simon in 1969 had bezocht, gekapt. Er waren slechts nog wat kleine stukjes bos over, evenals enkele prachtige reservaten.

Simon en Jocelyne kochten een ondoordringbaar, door Jujube gedomineerd, doornig struikgewas met enorme baobabs en veel jonge bomen. Alle waardevolle bomen waren echter allemaal al gekapt. Ze noemden hun nieuwe stuk grond Zazamalala, wat lief kind betekent. Vanaf dat moment begonnen het gebied te beschermen tegen infiltratie van lokale mensen.

Inmiddels kunt u het project bezoeken en met eigen ogen zien wat Simon en zijn vrouw doen voor het bos, maar ook voor de lokale bevolking. Inmiddels begrijpen namelijk ook de lokale mensen waarom het zo enorm belangrijk is om het bos te beschermen.

Het is mogelijk om er te lunchen en daarna een rondleiding te krijgen, maar het is ook mogelijk om er te overnachten en dag mee te helpen op de “nursery” waar de nieuwe jonge bomen gekweekt worden!

De missie luidt:
Herstellen en beschermen van duurzame, veerkrachtige, biodiverse en multifunctionele ecosystemen van de droge bossen in het westen van Madagascar, die veilige havens zijn voor dieren in het wild en het levensonderhoud verbeteren.

Zazamalala is op te nemen in de reizen die naar het westen gaan: Het wilde westen, Westen walvissen en piraten, Madagascar Avontuurlijk.

Blauwoogmaki-project – Sahamalaza

Het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) beschermt apen en hun leefgebieden in het wild. Een van de projecten is het Blauwoogmaki project. Blauwoogmaki’s leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagascar. Dat is ook de enige plek ter wereld waar ze in het wild voorkomen. Helaas worden de blauwoogmaki’s met uitsterven bedreigd. De bevolking op Madagascar is arm en de mensen kappen de bossen waar deze blauwoogmaki’s leven, om er bijvoorbeeld rijst te verbouwen. Ook wordt er op de blauwoogmaki’s gejaagd. Als er niet gedaan wordt, zijn er over 10 jaar geen blauwoogmaki’s meer op Madagascar. Daarom komt het ANF in actie, samen met AEECL (een overkoepelende organisatie van Europese dierentuinen).

Wat doen ze?
Samen met AEECL beschermen ze de blauwoogmaki’s op Madagascar. Zo doen ze bijvoorbeeld onderzoek naar de blauwoogmaki’s en werken aan educatie voor de lokale bevolking. Ze leren de mensen meer over natuurbehoud en waarom dat belangrijk is. Ze zetten rangers in om de bossen te beschermen. En organiseren ecoreizen naar Madagascar, samen met Matoke Tours. Voor de lokale bevolking is dit een alternatieve inkomstenbron. En als toeristen speciaal naar Madagascar komen om de blauwoogmaki’s te zien, wordt er waarschijnlijk minder op de blauwoogmaki’s gejaagd.

Ecotoerisme als oplossing
Samen met Apenheul en ANF organiseren we ecoreizen naar Madagascar (Sahamalaza). Als hier toeristen komen, zorgt dat voor inkomsten voor de lokale bevolking. Zij hoeven dan geen bos te kappen of op dieren te jagen om te overleven. Door mee op reis te gaan, beschermt u dus de natuur! U bezoekt prachtige natuurparken en ziet bijzondere dieren in het wild, waaronder natuurlijk de blauwoogmaki. Bovendien bezoekt u ons project op Sahamalaza en ziet u dus met eigen ogen hoe zij de natuur beschermen.

Sahamalaza ligt van de gebaande paden in het noorden van Madagascar en kan worden ingepland in een privéreis op maat!