Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Kenia

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Kenia.

Emboo River Camp

De eerste en enige elektrische safari voertuigen in het Masai Mara Natuurreservaat.

Het unieke Emboo River Camp ligt in een bocht van de Talek rivier waar nijlpaarden leven en geregeld wilde dieren de dorst komen lessen. Het Emboo River Camp is het eerste kamp in de regio dat volledig gebruik maakt van duurzame bronnen en daarmee een ‘closed loop system’ toepast. Dit betekent dat het kamp hernieuwbare en lokale bronnen gebruikt, zoals zonne-energie, elektrische voertuigen, biologische filtratie en hergebruik van het afvalwater.

Tijdens een safari in een elektrisch safarivoertuig geniet de reiziger van niets anders dan de geluiden en geuren van de Afrikaanse wildernis. In de hoofdstad Nairobi zijn de 4WD Landcruiser uit de jaren negentig omgebouwd tot elektrische voertuigen (EV’s). De standaard safarivoertuigen van Landcruiser en Defender stoten meer dan 350 gram kooldioxide per kilometer uit. De EV’s van Emboo River Camp worden 100% opgeladen door zonne-energie en zijn geruisloos en de kooldioxide uitstoot nul.

Wanneer we dieper ingaan op de duurzaamheid van elektrische voertuigen is het relevant om naar de volledige levensduur te kijken. De productie- en recyclingprocessen kunnen kooldioxide uitstoot veroorzaken, afhankelijk van het elektriciteitsnet dat door de producent of recycle bedrijf wordt gebruikt. In een schoon elektrisch net, zoals in Kenia, is de energie veel afhankelijk van hernieuwbare energie. De emissies van productie en recycling van de voertuigen met elektrische aandrijving is veel lager dan de emissies van voertuigen met interne verbrandingsmotors. Daarbij bevatten de batterijen die worden gebruikt geen zeldzame aardmetalen.

Het Emboo River Camp kan in iedere Kenia privé reis worden opgenomen.

Reefo Divers Diani

Wereldwijd is 25% van al het zeeleven en tot 1 miljard mensen afhankelijk van koraalriffen. Zo zijn ook mensen aan de Keniaanse kust sterk afhankelijk van hun koraalriffen. Echter is de verwachting dat in 2050 nog maar 5% van alle koraalriffen gezond zullen zijn.

Reef Rangers
In 2020 is er een koraalrif herstelproject gestart in Diani, Kenia, in samenwerking met REEFolution Foundation en Wageningen Universiteit. Het project is door en voor de lokale gemeenschappen. Mensen uit de lokale gemeenschap worden opgeleid tot REEF Ranger om het koraalrif te herstellen en te beschermen. Hiermee zijn zij de ambassadeurs van hun koraalriffen. Naast actief koraalrif herstellen gaan ze ook scholen en gemeenschappen langs om hen te betrekken. Met succes! Bescherming van de koraalriffen met lokale steun binnen het Diani-Chale National Marine Reserve begint op gang te komen.

Hoop
Ondanks dat er lokaal niveau verschil wordt gemaakt zit het grootste probleem in klimaatverandering. Een probleem veroorzaakt door het westen en dat opgelost kan worden door het westen. Hiervoor is een snellere mentaliteitsverandering nodig. Dat kan als men de klimaatverandering met eigen ogen ziet en tegelijk hoop en inspiratie krijgt.

Duikbasis
Om de REEF Rangers te ondersteunen is er een natuur conservatieve duikbasis opgezet, Reefo Divers Diani. Deze is puur en alleen gericht op natuurherstel, natuurbehoud en educatie. Om mensen veilig te leren duiken is een speciale duikcursus ontworpen en is goedgekeurd door PADI, de PADI Coral Reef Restoration Diver Specialty. Deze is ook beschikbaar voor toeristen en vrijwilligers.