9+ beoordeeld op grootste safari reviewsite ter wereld
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

Duurzaamheidsprojecten in Botswana

Matoke Tours wil ervoor zorgen dat uw reis naar Afrika op een positieve manier bijdraagt aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van het land dat u bezoekt. We doen dit onder andere door het ondersteunen van verschillende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die Matoke Tours ondersteunt in Botswana.

Makgadikgadi Conservation Initiative

Met dit initiatief wordt de langste migratie van zoogdieren in Afrika ondersteund. Hoe zit dit in elkaar? Voor 1960 zwierf rond het gebied bij Makgadikgadi en de Kalahari de grootste migratie in Afrika rond van zebra’s en gnoes (zo’n 20.000). Door het creëren van boerderijen en hekken veranderden abrupt de natuurlijke koers van de hoefdieren. De dieren hebben sommige hekken omvergeduwd zodat ze hun natuurlijke route konden voorbrengen. Het Makgadikgadi Conservation Initiative heeft 114km hekwerk onderzocht waarbij 1353 kuddes vee zijn geobserveerd. en zijn er 83 wildleven kruisingen geïdentificeerd. In samenwerking met de lokale boerderijen probeert Makgadikgadi Conservation Iniatitive de belangen van de boeren te ondersteunen terwijl de hekken etc. worden weggehaald zodat de oorspronkelijke migratie route kan herstellen en verder kan groeien.

Een verblijf bij Meno a Kwena kan worden opgenomen in iedere maatwerkreis.

Wildlife Conservation en Community Outreach in Khwai privéreservaat (onderdeel van Okavango Delta)

Welke accommodaties steunen deze initiatieven? Dat zijn: Hyena Pan, Sable Alley, The Jackal and Hyde en Tuludi. Wanneer u bij één (of meerdere) van deze accommodaties overnacht, ondersteunt u automatisch het goede werk wat de accommodaties doen in samenwerking met lokale partners. Wilt u graag het goede werk met eigen ogen zien? Vraag uw gids dan één van de naburige dorpen in Khwai te bezoeken.

Luipaarden populatie Khwai
Onderzoekers bekijken in Khwai naar de populatie van luipaarden en ander wildleven. De (eventuele) overlap van het leefgebied van het wild versus die van de dorpelingen wordt zo duidelijk. De risico’s worden daarmee in kaart gebracht, zodat de juiste beslissingen gemaakt kunnen worden om een harmonieus leefgebied te creëren tussen mens en wild.

‘Connecting Conservation Classrooms’
In samenwerking met Coaching for Conservation (C4C) hebben de accommodaties in Khwai dit conserveringsprogramma opgezet ter educatie van kinderen. Met interactieve middelen, zoals sport en spel, leren de kinderen in deze rurale gebieden respect voor elkaar, de natuur en het wild te hebben. Daarnaast worden de lodges gebruikt als klaslokaal voor de internationale kinderen die op reis zijn. De rangers leren ook deze kinderen de waardes en het belang van conservering bij, met het doel dat deze buitenlandse kinderen via online platforms een langlopende relatie met Botswana onderhouden.

Verder in het kort:

• In 2019 zijn er 60 matrassen gedoneerd aan de ouderen in het dorp Khwai
• De lodges betalen het salaris van twee leraren in Khwai
• 27 kinderen (leeftijd van 4 tot 6) krijgen dagelijks eten via het feeding Khwai Village Programme
• 21 tienermoeders uit Khwai zijn getraind om recyclebaar afval om te toveren tot speelgoed voor de kinderen in het dorp
• Verschillende dorpelingen worden jaarlijks getraind door professionele gidsen, zodat ze hun gids licentie kunnen behalen voor een duurzame en langdurige carrière in toerisme

In elke reis naar Botswana kan een verblijf naar het privéreservaat van Khwai worden opgenomen. In de prachtige combinatie reis naar Zambia en Botswana zit een verblijf bij Hyena Pan of Sable Alley standaard opgenomen. Uiteraard is het mogelijk om dan één van de vele dorpsinitiatieven te bezichtigen.