Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

prive reis Tanzania / Zanzibar met combi

Door: Marlies

Hallo Jan,
Even een berichtje van ons. We zijn na een paar dagen vrijwillige quarantaine los gelaten door de GGD en hebben in die dagen kunnen reflecteren op onze reis.
We hebben een geweldige vakantie gehad en ontzettend veel verschillende dieren gezien. Alles was pico bello in orde mede dankzij onze voortreffelijke chauffeur, gids en toerleider Hubert. We waren van 's ochtends half acht tot 's avonds zes uur op safari. Op het eind van de reis vroegen we om toch maar eens eerder naar de lodge terug te gaan, maar dan bleek er weer een "obstakel" te zijn, zoals een kudde olifanten die de weg blokkeerden of een nest hyena's. Werd het toch weer laat????. Volgens ons had Hubert er zelf ook zin in toen hij door had dat we niet alleen in de big five waren geïnteresseerd. Daarom ook veel andere beesten en vooral ook vogels gezien. Dat maakte de reis ook voor ons bijzonder.
Het was wel een aparte ervaring door de corona. Tijdens de safari's kwamen we heel weinig andere jeeps tegen met als voordeel dat we altijd een mooie "plek" hadden bij het "spotten" van de beesten en rustig de tijd konden nemen. We konden ons natuurlijk ook vrij bewegen in zo'n grote jeep, zonder medereizigers. Het was ook heel plezierig dat er in de jeep verrekijkers lagen. We konden "mee zoeken" naar beesten en rustig bekijken als ze verder weg waren (90% werd eerlijk gezegd toch door Hubert als eerste gezien).
Bij de meeste lodges waren we de enige gasten en kregen we alle aandacht, maar het was ook wel een beetje sfeerloos zonder de drukte van andere gasten. De lodges waren prima in orde en voorzien van alle gemakken. We hebben prima gegeten, met veel variatie en smaken. Veel tijd hebben we er overigens niet doorgebracht, want we kwamen bij de avondschemer aan en vertrokken weer bij het eerste daglicht. Meestal was het douchen, een borrel, eten en naar bed. Overigens is het wel een punt van aandacht dat in de Tortillas Lodges geen alcohol wordt geschonken. Gelukkig had Hubert ons dat vooraf verteld, dus in Arusha hadden we wat drank ingeslagen. De jeep had een koelkast dus ...... Ook de lodges maakten er geen probleem van.
Wat ons tegen viel was het weer en met name de temperatuur. Overdag was het prima, maar 's avond was het verrekte koud. Ik had mijn skipulley meegenomen voor de ballontocht, maar die kwam 's avonds goed van pas. Helaas geen verwarming in die lodges!. Het bezoek aan de Ngorongoro-krater viel door het slechte weer (vochtig, koud en winderig) helaas in het water. Houden we nog iets over voor een volgende keer.(om toch die vijfde te zien). Ik heb wel nieuwe woorden geleerd: bush-taxi (Masai die ons in het donker van en naar de slaaptent begeleidde) en bush-mouse (warme kruik).
De ballontocht was een groot succes. We hebben wel een stukje van de grote trek meegekregen, maar het overzicht van het landschap en de verschillen de dieren.. Hoogtepunt van de tocht voor ons was wel dat de ballon over tientallen, zo niet honderden nijlpaarden scheerde. Ik denk op een meter of tien (vissersschatting) hoogte, waarbij de stank zich in je neus boorde. Over corona gesproken we zaten met zes gasten in de ballon, waar normaal 16 mensen in vlogen. Doen we een volgende keer zeker weer.
Toch een punt van kritiek. De wandelingen waren een fiasco. De wandeling in Tarangire vertrok vanaf een vliegveldje en liep over een grote vlakte rond het vliegveld waar --afgezien van vliegen-- helemaal niets te zien en te beleven was en volgens ons ook nooit. Vervolgens via de weg terug. De begeleidende gids sprak geen woord Engels (hoefde dan ook niet). De laatste drie kwartier liepen we over de weg! De wandeling bij de Ngorongoro vond plaats op een kilometer of 20 van de krater door het grasland en dorpen van de Masai. Van het eeuwenoude oerwoud van de krater en/of de hellingen van de krater resp. geen boom of spoor gezien. Toen we terug liepen, heeft de gids naar Hubert in de auto effe gebeld om ons maar op te pikken, want we liepen min of meer parallel met de weg. Kortom beide wandelingen waren tijd- en geldverspilling.
Misschien is het ook goed om de mensen te waarschuwen voor de tsetse-vlieg en teken. De vliegen waren bijzonder actief in dit seizoen en we zijn lek gestoken voor we er erg in hadden. Je hoort of voelt ze niet (tot het te laat is). Dunne kleding helpt nauwelijks. Ze steken er dwars doorheen. Beste is dikke kleding en of dunne kleding, maar dan wel met een DEET-laag eronder. Van de teken hadden we -denk ik - het meest last in de tenten of kampen. Een tekentang is wel handig om mee te nemen. Misschien staat het in de reisbeschrijving en hebben we het gemist, maar wel een extra aandachtspuntje.
Zanzibar was een verademing om alle indrukken van de eerste tien dagen te verwerken. Sunshine was een prima hotel; van alle gemakken voorzien, mooie ruime kamers met een zitje voor de deur. Jammer was dat het hotel en de omgeving een beetje saai waren. Ook hier speelde volgens ons wel dat door de corona veel toeristen weg blijven. Overigens heeft het hotel ons prima geholpen met de reispapieren. Let wel dat mensen een bijtijds een PCR-test in Tanzania aanvragen. Kan allemaal heel goed via de Website. Het duurde bij ons meer dan 36 uur voordat we de uitslag binnenkregen en dat was nog vlug volgens de site!. Je kan in de knel komen met je vlucht en de 72 uur-eis die Nederland stelt.. Was voor ons even billenknijpen. (Overigens ook de controles bij Arusha op de heenreis kunnen erg lang duren, belangrijk is dat de mensen het e-formulier dat je 24-uur voor aankomst in Tanzania moet mailen goed wordt ingevuld. Klein foutje kost veel tijd)
Jan, Maria en Hubert
Heel erg bedankt voor de geweldige reis die jullie hebben uitgezet. Het was voor ons een onvergetelijke ervaring en we zijn zeker van plan om een keer terug te gaan. Eens moet die neushoorn toch te zien zijn????
groet Marlies en Ron