Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

prive reis Oeganda

Door: Nico

Beste Rob

We richten dit aan jou maar eigenlijk is dit bedoeld voor iedereen die van ver of dichtbij betrokken was bij onze reis en ik schrijf dit ook in naam van ons allen.

Sinds afgelopen vrijdag zijn we terug thuis. Terug thuis van een fantastische reis doorheen een fascinerend mooi en zeer verscheiden Oeganda. Laat ons toe jullie nog eens te bedanken voor het uittekenen van de reisroute en te zorgen voor een vlekkeloze organisatie.

Je zal intussen wel vernomen hebben dat er in Kidepo een vrij ernstig ongeval is gebeurd met onze gids Musa en de jeep. Door zijn snelle reactie zijn gelukkig ernstigere gevolgen vermeden. 

We wensen bij deze te benadrukken dat Matoke dit voorval, dat zich toch op een zeer afgelegen plaats heeft voorgedaan, bijzonder efficiënt en klantgericht heeft opgelost. We beseffen heel goed dat dit geen sinecure was. Alle lof aan iedereen die daarbij betrokken is geweest!! Samen met Musa en Adrian als chauffeur zijn we diezelfde dag toch nog in Murchison geraakt.

Jammer genoeg betekende dit echter wel het einde van een zeer aangename en verrijkende kennismaking met Musa en zijn vele anekdotes, chili & baboons :-)), waarvoor we hem hartelijk hebben bedankt.

De volgende ochtend mochten we dan kennis maken met Georges. Een totaal ander karakter en persoonlijkheid dan Musa maar even innemend en sympathiek. 
Die ochtend is er door miscommunicatie wel een en ander fout gelopen maar gezien de omstandigheden waarin alles op korte termijn geregeld moest worden onvermijdelijk en begrijpelijk.
We hebben de rest van de reis volop genoten van zijn aanwezigheid en verhalen.
Dat we ook terug konden beschikken over een verlengde jeep vonden we top. 
De rit naar Murchison hadden we immers gemaakt in een kleiner model en dat was toch wel krap gezien we allemaal vrij groot zijn. Gewoon buiten kijken door het raam gaat in dat type jeep bvb enkel door je te bukken :-)

Wat ons ook opviel was dat zowel Musa als Georges het perfect aanvoelden wanneer we hun gezelschap op prijs stelden en wanneer ze zich wat onzichtbaar maakten.

Hoogtepunten waren er te over. 
- De dagwandeling in Sipi met de watervallen en zelf koffie maken met Moses was een eerste verrassende activiteit. Blij dat we dit toch gedaan hebben en gekozen hebben voor 2 nachten!
- De kennismaking met de leefomstandigheden van Karamojong en heel de streek waar we doorreden was een serieuze eye-opener voor onze westerse manier van leven.
- Kidepo was ook een openbaring, het landschap, de hoeveelheid giraffen,olifanten,buffels en ander wild was voor mij ongezien, enkel de ranger die we meekregen op onze game-drive was om het beleefd uit te drukken geen meerwaarde. Dat heeft Musa hem ook duidelijk gemaakt de tweede drive. Ook daar zijn we blij dat we gekozen hebben voor 3 nachten. 2 is echt te weinig gezien de reistijden er naartoe. 
- De 3 boottrips (Murchison falls, delta trip met shoebill en het Kazinga Channel) hebben ons, denk ik nog het meest verrast qua verscheidenheid van fauna. Super!!
- De ontmoetingen met de chimpansees en natuurlijk de berggorilla’s staan ook voor altijd in ons geheugen gegrift.

Tot slot toch nog een paar kleine opmerkingen en/of suggesties.

- Globaal gezien hebben we geen opmerkingen over logies, deze voldeden steeds aan onze verwachtingen en naarmate de reis vorderde werden deze beter zowel qua comfort als ligging. Enkel het gedeelde sanitair in Sipi Falls was wat minder. Ter plaatse bleek dat we dit nog moesten delen met een derde partij, we dachten dat dit niet de bedoeling was.
- Ook de keuzevrijheid tussen b&b, hp. of vp. begrepen we niet altijd omdat de mogelijkheid om ergens anders te gaan eten zelden of nooit een optie was. In de lodges was er steeds een vaste menu voor lunch en diner en volgens de info die we ter plaatse kregen van de mensen was er eigenlijk geen verschil in de prijs die we betaalden. Dus wij stellen eigenlijk voor om de reis eerder aan te bieden in VP zodat ook de vraag ‘hoeveel cash heb ik nog nodig’ zich niet meer stelt.
- In alle logies werden we zeer correct en vriendelijk ontvangen. Speciale vermeldingen voor Nile Porch, Murchison River Lodge, Turaco Treetops en Lake Mutanda. 
- In elke lodge was theoretisch WiFi, maar dat werkt daar eigenlijk niet: de Wifi gaat daar over 3G of 4G en die is op de afgelegen plaatsen waarschijnlijk al niet top, laat staan dat je daar met alle klanten tegelijk op zit. Eenvoudig verbinden met vb WhatsApp lukt meestal niet. Pas in Kigali zijn onze berichten naar het thuisfront doorgegaan. Mochten we dat op voorhand geweten hebben, hadden we van in het begin een lokale SIM kaart met wat data gekocht. Na Kidepo bleek dat niet meer zo eenvoudig. Dus best bij aankomst in Entebbe laten doen.
- De reistijden die jullie aangeven in de planning en het reisbescheiden zijn toch wel wat te ‘rooskleurig’ voorgesteld. Van Sipi naar Moroto en van Moroto naar Kidepo waren de reistijden beduidend langer en ook beide gidsen gaven aan dat de aangegeven tijden zelfs bij prima weer en wegen wat kort zijn. Dat maakt op zich niet heel veel uit maar laat de klanten toch toe om zich daar beter op in te stellen. 
- En tot slot: ons reisbescheiden was niet volledig in lijn met ons reisvoorstel en de betaalde factuur. Dat gaf oa. voor de Murchison river delta cruise wat discussie met Musa en Georges. Dat was zeker te vermijden.

Laat het duidelijk zijn Rob dat deze opmerkingen slechts details zijn die positief bedoeld zijn.
Mochten we de tijd en het budget hebben zouden we volgende maand terug met jullie naar een nieuwe bestemming vertrekken. 
Heel deze reis en de organisatie ervan heeft onze verwachtingen die al hoog waren, ver overtroffen!!

Enkel de Lion King was niet op de afspraak ;-)

Met vriendelijke groeten vanwege

Veerle, Nancy, Peter en Nico.