Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

prive reis Namibie

Door: Jaap en Hanneke

Een reis op maat naar Namibië, Victoria watervallen en Botswana van Matoke Tours voor Jaap en Hanneke. Rob Minken en zijn collega`s hebben weer een fantastische reis op maat voor ons samengesteld van 27 april t/m 18 mei 2023.

Met een nachtvlucht van Frankfurt naar Windhoek in het voor ons nog onbekende Namibië. Na een prima reis met Lufthansa, Eurowings `s morgens vroeg gearriveerd en door naar onze eerste locatie, Urban Camp. We werden vriendelijk ontvangen maar moesten wel erg lang wachten totdat we naar onze tent konden. Hier onze 4X4 in ontvangst genomen en de volgende morgen al vroeg onderweg.

Proviand en water gekocht en een heerlijke koffie in Okahandja, een goede weg en het schoot goed op. Wel wat wild gespot maar verder erg rustig op de weg. Om 15:00 uur in de mooie Vingerklip lodge aangekomen waar we op z`n Afrikaans werden ontvangen en kregen tot onze verassing de hut boven op de berg, Heavens Gate, schitterend gelegen en van alle gemakken voorzien. Na een hele mooie sundowner heerlijk gegeten in het hier ook op hoogte gelegen klasse restaurant Eagles nest. Na lekker relaxen en zwemmen weer verder over een verlaten weg welke ineens overgaat van asfalt naar split. Genietend van de uitgestrektheid en voorzichtig rijdend komen we een paar uur later in Palmwag lodge aan. Een mix van tenten en bungalows, lekkere zwembaden in een mooie groene oase van rust. De volgende ochtend vroeg opstaan en op zoek naar de zwarte neushoorns en dat was een prachtige ervaring, een moeder met jong gespot?. De chauffeur was heel aardig, wist veel en reed veilig. Mooie vogels, een grote varaan in ons kamp, lekker gegeten en weer een mooie sundowner gezien. De natuur is hier heel bijzonder, droog, uitgestrekt maar toch ook wisselend, heel anders dan het groene Uganda, ha, ha. Tijdens het rijden zie je niet zoveel maar als je stopt zie je opeens toch wild. Springbok, woestijnolifant, giraffes, spiesbok, kudu etc. De volgende dag weer op pad en een familie Himba vrouwen met kinderen een lift gegeven in dit uitgestorven landschap. Één van de kinderen had hoge koorts en moest naar de kliniek, dit was een bijzonder mooie ervaring.

Verder door het mooie Damaraland naar Adventure Camp inTwijfelfontein. Ook weer een schitterende locatie met een prima en zeer vriendelijke staff. Heerlijk relaxen, sundowner met een drankje boven op de berg, heerlijk eten, mooie excursies in de buurt over de rotsschilderingen en een lokaal museumpje, super! Van daaruit naar de kust naar het strandhotel in Swakopmund. Een erg leuk hotel met veel diversiteit, een mooie tocht gemaakt op een catamaran in Walvisbaai. Veel zeezoogdieren en vogels gespot naast een erg leuke gids en een lekkere lunch aan boord. Op weg in de dichte mist naar Desert Camp bij Sossusvlei National Park, een lange stille weg maar wel aardig wild gespot zoals wrattenzwijnen, springbokken, Orynxen, Wildebeest etc. Een tussenstop in Solitair is een aanrader? We hadden een mooi gelegen huisje met buitenkeuken en braai. Lekker gebarbecued en genoten van het wild dat langskwam. Schitterende zonsondergang en een fantastische sterrenhemel. De andere dag al heel vroeg het park in, op weg naar de rode duinen, dit was indrukwekkend mooi en toch ook leuk om er één te beklimmen (Duin 45). Daarna naar deadvlei wat ook erg bijzonder is. Daarna weer via een prachtige route binnendoor terug naar Windhoek.


Vanuit Windhoek naar Victoria Falls in Zimbabwe gevlogen en aangekomen in de stijlvolle Pioneerslodge. De watervallen bezocht wat overweldigend was, er was heel veel waterafvoer en zodoende bulderde het water naar beneden. De Zimbabwaanse kant is inderdaad indrukwekkender dan de Zambiaanse zijde. Nog een leuke, gezellige riviercruise met diner gedaan, wat gewinkeld en een galerie van Tami Walker bezocht, heerlijke koffie en prachtige foto`s.

Dan naar Kasane over de grens naar Botswana en van daar gevlogen naar Kwai Sango safaricamp. Dit ligt in het National Park Moremi naast Chobe aan de rand van de Okavango Delta. Nu zijn we weer helemaal in Afrika zoals we het kennen. Een kleinschalig kamp met 6 tenten waar vlak voor je neus de olifanten, waterbokken, red lechwe antilopen, wrattenzwijnen etc fourageren. Heel veel wild en vogels, erg mooie gamedrives met een getalenteerde gids. Vlak voor onze tenten een kill van een waterbok door een aantal leeuwen, welke weer aangevallen werden door een groep hyena`s, super, super gaaf, dit duurde uren! Tijdens de gamedrives heel veel wild gespot en ook weer een hele familie leeuwen welke een olifant aan het verorberen waren. Dit was echt heel spannend omdat we er maar enkele meters vandaan naar konden kijken. Het intense geluid van brekende botten het scheuren van het vlees en de felle reacties van de hyper gespannen leeuwen als deze iets hoorden wat hun niet zinde. De natuur is keihard en onvergeeflijk, een medepassagier kreeg dan ook een enorme uitbrander van onze chauffeur toen ze ging staan, om een nog betere foto te kunnen maken, hoe dom kun je zijn! Je zag de irissen van de leeuwenogen groter en kleiner worden toen ze ons geschokt aanstaarden en onderzochten of we misschien kwaad in de zin hadden. Dat maakt echt wel indruk en dan voel je jezelf toch wel heel, heel erg kwetsbaar…………….  

Een bijzonder mooie locatie maar we moesten weer naar een andere, mooie bestemming. Weer met een vliegtuigje over de mooie delta naar Kala Camp in het hart van de Okavango Delta. We werden opgehaald door 2 aardige gidsen in een snelle moerasboot. Prachtig om de vaartocht te maken door de kreken welke door olifanten en nijlpaarden gemaakt zijn. Het papyrus en riet vol met vogeltjes, de stilte en schoonheid van een volstromende delta. We hebben al heel veel moois gezien maar dit was ook weer een schitterende lodge. De aankomst was geweldig en erg gezellig. Hier lopen en slapen de olifanten, bushbokken, nijlpaarden en nog veel meer wild gewoon tussen de op palen gebouwde tenten. De loopdekken tussen de accommodaties zijn een paar meter boven de grond en dat geeft een erg aangename, bijzondere sfeer. Hier hoor en zie je de dieren eten, rusten en schuifelen alsof je er gewoon niet bent. Dit is Walhalla voor de echte liefhebbers! Met de Mokoro op stap, dit is echt veilig want ze kennen het gebied op hun duimpje en blijven veilig in ondiep water waar geen nijlpaarden zijn. Verderop horen en zien we een grote kudde olifanten door het water klossen, geweldige ervaring. Visarenden, lepelaars, kraanvogels en zoveel meer. Lekkere snacks en drankjes en jawel een hele mooie zonsondergang. In deze lodge ontbreekt het aan niets, alles is er goed geregeld, niet vervelend zichtbaar, maar wel geruststellend aanwezig. Tijdens een wandelsafari rond het eiland hebben we ook hier nog 4 leeuwen gezien, gelukkig op veilige afstand. Veel mooie indrukken en kennis van de omgeving opgedaan, elke keer staan we weer versteld van hoeveel kennis deze mensen van de natuur hebben. TH en Dreamer heel erg bedankt!
Dit is een kleine greep uit al het moois wat wij hier beleefd hebben en hopen dat andere liefhebbers dit ook zo gaan ervaren? Alweer een supermooie Africa beleving en alles was weer uitstekend geregeld en afgestemd door Rob Minken en zijn collega`s van Matoke Tours.