Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

prive reis Tanzania / Zanzibar met combi

Door: Jan en Yvonne

Verslag van onze reis naar Noord Tanzania  

Na een nachtelijke vlucht, om 08.30 geland in Dar es salaam. Nadat we de formaliteiten gedaan hadden, transfers gevolgd, en we kwamen buiten het vliegveld. We wisten op dat moment niet waar naar toe, iemand gevraagd waar Coastal airlines was, en hoe toevallig, hij was een taxichauffeur, en kon ons tegen een kleine vergoeding naar terminal 2 rijden. Daar aangekomen konden met een vlucht eerder naar Selous vliegen. Om 11.00 geland in Selous waar we opgewacht werden door een wagen van Selous river camp. De rest van de dag relaxt en bij gekomen van de nachtelijke vlucht.   Onze eerste safaridag, de tse tse vliegen waren alom vertegenwoordigd, maar toch niet zo aggressief zoals voorspelt. Onze gids Dennis gaf ons deze dag uitgebreid uitleg over het Selous game reserve. Volop impalas, giraffen, en nijlpaarden gezien, en onze eerste ontmoeting met de afrikaanse olifant. We reden door een scherpe bocht, en ineens stond hij recht voor ons, hij kwam 2 maal met de oren wijd naar ons toe, om ons te imponeren, en vervolgde toen zijn weg samen met vijf anderen. Gelukkig niet vergeten fotos te maken van dit voorval.   De tweede dag om 6 uur vertrokken voor een wandelsafari, nabij het vliegveld en in gezelschap van Dennis een ranger en twee stagiares. Er werd uitgebreid uitleg gegeven over de poep van de dieren en het gebruik ervan door de lokale bevolking (de ranger snoof bijvoorbeld de giraffenpoep op), en ook aan de flora werd uitgebreid aandacht gegeven.   Daarna hebben we ontbeten en om 10.00 vertrokken voor de bootsafari, Ik heb uitgebreid de vele vogels gefotografeerd, en we hebben op een eilandje geluncht.

Daarna zijn we de meren opgevaren, waar ontelbare krokodillen lagen te zonnen. Later in de middag een kudde olifanten mogen aanschouwen die hun dorst aan het lessen waren. Op de terugweg werd ons beloofd dat we op een eilandje in de rivier de sunset konden bekijken. Helaas kwamen we zonder benzine te zitten, en moest zelfs de gids (Silas) het water in om de boot voorbij zandbanken naar het diepe te duwen. Gelukkig waren we vlak bij het eilandje, waar een andere boot met 2 toeristen ook de sunset aan het bekijken waren, en konden we wat benzine overhevelen.  

De derde dag wederom een hele safaridag met Dennis, en mooie fotos van leeuwen en olifanten kunnen maken, echter in de middag weinig wild gezien, waarschijnlijk doordat het twee weken eerder geregend had, en er veel groen aanwezig was. Dennis heeft ons wel de grootste boabab van tanzania laten zien, en deze was werkelijk fenomenaal breed.  

De volgende dag moesten we vertrekken naar ruaha, het vliegtuig was een half uur eerder dan gepland, en om 8.45 na uitgebreid afscheid van Dennis te hebben genomen, vertrokken. Om 10.45 geland in Ruaha, en je zag onmiddelijk op het vliegveld al de olifanten en zebras langs de landingsbaan. Onze gids Chris en zijn chaufeur hadden ons al herkend van een foto, en kwamen ons direct begroeten. Ze vroegen ons of we direct op een gamedrive wilden gaan, en daar hadden we uiteraard niets op tegen. Op onze vraag of hij ons een luipaard kon laten zien, werd met een lachen beantwoord. Na een half uur rijden langs een bergketen werd we beloond met onze eerste ontmoeting met deze kat.Direct daarna doorgereden naar een plaats waar veel gieren rondcirklden, en er toen we daar arriveerden bleek er een karkas te liggen van een jonge olifant, waar zeer veel gieren op zaten, en 3 leeuwen vlak in de buurt, deze waren naar elkaar nogal aggressief. We zijn even later rond het karkas gereden en werde zeer agressief door een leeuwin benaderd, zodat de gids het hoog tijd werd om te vertrekken.

Op deze eerste dag nog zeer veel olifanten gezien, en waren om 18.30 bij het Tandala tented camp. Alwaar we werde begroet door de eigenaar, die ons uitleg gaf over de regels wat we wel en niet moesten doen, omdat er nogal veel wild in en om het Camp liep. Overal waar je s'avonds naar toe ging werd je begeleid door een masai krijger. We waren net binnen in onze tent, en kregen een seintje van de krijger die ons begeleide dat er olifanten waren aan de waterplaats, waar we 30 meter vandaan lagen. Het avondeten was in de buitenlucht verlicht met een olielamp, en dit was een zeer speciale ervaring.  

De tweede dag van ons verblijf in dit camp, om 08.00 vertrokken met Chris, voor onze tweede safari. Na een uur kregen we pech met onze jeep, de uitlaat bleek defect, dus de rest van de dag met een zeer luide jeep rondgereden, Desalnietemin toch veel wild gespot waaronder wederom veel olifanten en twee groepen met leeuwen. Bij terugkomst werd ons gevraagd naar onze wens voor de volgende dag, en wij wilden weer op een gamedrive. Het avondeten was lekker en weer speciaal onder een sterrenhemel. S'nachts veel geluiden gehoord van olifanten die aan het drinken waren, en diedaarbij nogal lawaaig zijn.   De derde dag dus wederom een gamedrive, we hadden Chris gevraag om uit te kijken naar een luipaard en als mogelijk een cheetah en hyena. De hele morgen langs de bergen gezocht, en veel sporen van leeuwen en luipaarden gezien, maar niets gevonden, daarna op mijn voorstel weer terug naar de rivier, alwaar een zeer grote kudde buffels werd gezien, we wilden door de bijna droge rivier naar de overkant voor een beter zicht, maar we reden ons vast in de modder in het midden van de rivier. Een uur in de hete middag zon hebben ze tevergeefs geprobeer om eruit te komen, zelfs onder water geprobeerd het zand onder de wagen vandaan te krijgen. Gelukkig arriveerde er hulp van een ander kamp, echter deze kwam ook vast te zitten. Gelukkig kwam hij er op eigen kracht uit, en nadat er een dik touw werd gebracht hebben ze er ons uit getrokken. Na dit avontuur geluncht op de oever en verder gereden, en het geluk was daarna aan onze kant, want een luipaard werd gespot door ons liggend in een boom. Na deze ontmoeting wederom vastgereden in de droge rivier, maar dit konden we zelf oplossen. Hierna een troep leeuwen gezien waar een paring aan de gang was en in de avond nog veel andere  dieren gespot. Op de terugweg ook nog een ontmoeting gehad met een zeer mooie civetkat, die je normaal alleen maar s'nachts ziet. Na terugkomst werd ons gevraagd of we voor de terugvlucht nog een gamedrive wilden doen, maar we wilden deze keer uitslapen.  

De volgende dag zijn we naar het vliegveld gebracht en via Dar es salaam naar Zanzibar gevlogen, alwaar we werden opgewacht door een taxichauffeur die ons naar het hotel Donge ocean view heeft gebracht. Hier hebben we nog 3 dagen zonnend doorgebracht.     Deze reis was wat we verwacht hadden, iedere dag een safari om het wild in Tanzania te zien en fotograferen. Matoke had alles goed georganiseerd, en we hebben geen onaangenamen verassingen meegemaakt tijdens deze reis. De mensen op de lodges waren allemaal zeer vriendelijk, en we zijn niets tekort gekomen. Volgens mensen die we ook gesproken hebben, zieje meer wild in noord Tanzania, maar het is er ook veel toeristischer.  

 Jan en Yvonne