Uitgeroepen tot 'beste reisorganisatie' door Columbus Travel
Kwaliteit & kleinschalig
Persoonlijk & duurzaam
Lees hier alles over onze soepele voorwaarden en mogelijkheden voor reizen in onzekere tijden. Meer info
 

prive reis Madagascar

Door: Paul Lagendijk

Hieronder een verslag van mijn rondreis door Madagascar:

Van 8 tot 17 april 2016 maakte ik met Matoke Tours een individuele rondreis door Madagascar.
Mijn interesse voor dit land was al lang geleden gewekt, nl. in 1974 toen wij na een vacantie op Mauritius enkele dagen in de hoofdstad Tananarive doorbrachten op de terugweg naar Kameroen waar wij toen woonden en werkten. Madagascar was duidelijk een land op zich, met een geheel eigen karakter, natuur en geschiedenis. De bevolking komt grotendeels oorspronkelijk uit ZO Azie. Later kwam daar een immigratie bij van het Afrikaanse vasteland naar de kuststreken van dit immense eiland, het vierde in grootte ter wereld, na Groenland, Nieuw Guinea en Borneo.

Ik wilde dit land graag nader verkennen en vooral de nationale parken bekijken waar unieke diersoorten leven. Dit doel heb ik dankzij Matoke Tours kunnen bereiken.
Na een kort verblijf in het alleraardigste hotel Sakamanga in Tananarive vloog ik naar Tulear in het ZW van het land. Vandaar uit zou de rondreis met een terreinwagen beginnen in noordelijke richting hoofdstad, een afstand over de vaak povere weg van rond 1.000 km. Ik bezocht de natuurparken Isalo in het ZW, daarna het kleine maar heel interessante park Anja dat door een plaatselijke associatie wordt beheerd en vervolgens Ranomafana in het Oosten. Isalo is nog vrij droog met lage bomen, maar gaande in oostelijke richting van het eiland veranderde het landschap vrij plotseling in tropisch regenwoud, heel vochtig ook als het niet regent.

Overal de sympathieke lemurs gezien, zelfs een familie van zo'n 20 bij elkaar. Ze leven in bomen, maar zijn niet verwant aan de aap. Hun habitat wordt nu wel bedreigd vanwege de hoge bevolkingsgroei en omdat tropisch hout illegaal wordt gekapt. Daarnaast nabij een geirrigeerd groenteveld enkele niet-giftige slangen die van kikkers leven. Verder talloze vogels die deels nergens anders voorkomen. De schuwe fossa, een endemisch roofdier niet in het wild gezien, maar wel in een kleine dierentuin. Tot slot heel veel soorten chameleons, van kleine groene die eruit zien als bladeren, maar ook hele grote die soms aan de rand van de weg te zien zijn. Dit dier zou volgens sommigen afkomstig zijn uit Madagascar. Met al die unieke dier-en plantsoorten wordt Madagascar ook wel het 8ste continent genoemd.

Na de parken bracht ik nog een paar dagen door in de stad Antsirabe bezuiden de hoofdstad. Warmwaterbronnen, sportmassages, winkelen voor cadeaux en enkele mooie kerken, de bevolking van Madagascar is grotendeels christelijk met animistische elementen. In een van de parken hadden we nog een folkloristische avond met aanstekelijke muziek en dansen vanuit verschillende regio's uitgevoerd door het personeel van de lodge (hotel) die zoals elders bestond uit individuele huisjes voor de gasten.

De gidsen in de nationale parken en de chauffeur die een week bij me bleef, waren allen professioneel en zoals hun landgenoten heel vriendelijk en behulpzaam. Mijn hotels en de maaltijden waren voor een land met een (helaas) lage levensstandaard voortreffelijk.

Nu ik kan vergelijken met soortgelijke landen met een bijzondere natuur als Kenya, Costa Rica en Borneo was dit een buitengewoon interessante rondreis die ik een ieder met zin voor avontuur kan aanbevelen! Leeftijd maakt niet uit, ik ben 76.

Paul Lagendijk
Barcelona